Last news in Fakti

21 Януари, 2022 23:05 1 641 14

Важните новини във ФАКТИ на 21 януари

  • важни новини-
  • факти-
  • 21 януари

Русия поиска силите на НАТО да напуснат Румъния и България. Представиха основната рамка на Бюджет 2022 

Важните новини във ФАКТИ на 21 януари - 1
Снимка: БГНЕС

Искането на Лавров "взриви" българския парламент

Една новина днес разбуни духовете в парламента и нажежи още повече така или иначе създалото се още от сутринта напрежение сред депутатите, съобщи "Нова телевизия".

Русия поиска силите на НАТО да напуснат Румъния и България като част от предложенията си за гаранции за сигурността, съобщи руското външно министерство, информира РИА Новости. Москва поиска юридически обвързващи гаранции от НАТО да спре разширяването
си и да се върне в границите си от 1997 г.

"Един от стълбовете на нашите инициативи, упоменат от вас, е съзнателно формулиран много ясно и не позволява двусмислени тълкувания. Става дума за изтеглянето на чуждестранните сили, оборудване и въоръжение, както и други стъпки за връщане към конфигурацията от 1997 г. на територията на държави, които към тази дата не са били членки на НАТО. Това включва както България, така и Румъния", заяви външното министерство в писмени отговори на въпроси за годишната пресконференция на Сергей Лавров.

Радев: Настояването на Русия за изтегляне на силите на НАТО от България е неприемливо
Настояването на Русия за изтегляне на силите на НАТО от България е неприемливо и безпредметно. В страната ни няма постоянно базирани съюзнически контингенти и бойна техника. Това се казва в позиция на държавния глава Румен Радев, разпространена от пресцентъра на президентството. Суверенното решение за подобно постоянно присъствие или временно разгръщане принадлежи на България, в съответствие със съюзните ни ангажименти.
Страната ни не приема ултимативни искания от когото и да било, се казва още в позицията.

Кирил Петков: България отдавна избра НАТО

"България е суверенна държава и отдавна сме направили своя избор, ставайки член на НАТО, и като такъв решаваме сами как да организираме отбраната на страната си в координация с нашите партньори". Това заяви министър-председателят Кирил Петков от парламентарната трибуна, след като бе извикан извънредно от депутатите заради днешната новина, че Русия иска силите на НАТО да напуснат Румъния и България, като част от предложенията си за гаранции за сигурността, припомня БНТ. "Вашингтонският договор не предвижда втора категория страни членки, за които колективната отбрана да се прилага избирателно или в ограничен обем", допълни той.
"Призоваваме Руската федерация да остане ангажирана в конструктивния диалог за деескалация на напрежението, както и да работи за по-сигурна Европа, основаваща се на върховенството на правото и стриктно прилагане на поетите международно-правни ангажименти", посочи още премиерът.

Асен Василев представи основната рамка на Бюджет 2022

Вицепремиерът и финансов министър Асен Василев очерта основната финансова рамка и подробности за Бюджет 2022 на специален брифинг пред медиите.

"Днес започват съгласувателните процедури по бюджета. Той вече е изпратен на социалните партньори. Очакваме в рамките на следващата седмица съгласувателните процедури да завършат, след което на 31 януари да бъде внесен в Народното събрание", обясни пред "Нова телевизия" Василев и допълни: "Голяма част от политиките, които иска да води това правителство, няма как да бъдат заложени и устойностени в този бюджет, така че имаме предвидена актуализация в средата на годината. В този бюджет са заложени политики, които могат да бъдат устойностени към момента и са ключови за министерствата".

Властите предлагат махане на зеления сертификат при две важни условия

Има предложение за премахване на зеленият сертификат за България, при постигане на два критерия: достигане 60% на ваксинация с две дози и второто, когато всичките интензивни легла в страната паднат на 5% и надолу заетост от COVID-19. Това обяви на брифинг за мерките министър-председателят Кирил Петков, цитиран от БНТ.

Това не е крайно решение, а предложение, допълни премиерът и каза, че ако заболяемостта се вдигне, сертификатът отново ще се въведе.
Искаме да обявим продължаване на управлението на COVID кризата, каза премиерът Кирил Петков. В този модел вече оптимизирахме клъстерите в 5 региона, като възможността дава много добър шанс в области в България, в които има ниски нива на интензивни легла, да прехвърлят интензивните случаи към съседните области. Така може да се намали риска от затваряне на области, каза Петков.

Два локомотива се сблъскаха на гара Илиянци

Два локомотива са се сблъскали тази нощ на гара Илиянци, научи ФАКТИ. В 3,13 часа от осми коловоз на гарата с редовен изходен сигнал в посока Курило тръгва влак. От девети коловоз без сигнал в посока Световрачене тръгва друг влак. Сблъсъкът между двата е станал на стрелка 39. Те са дерайлирали с четирите колооси. Стрелката е срязана. Няма пострадали машинисти и разлив на гориво.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ФИЛИП ЕЙДЖИ

    1 0 Отговор
    я ти да видиш!?
  • 2 gost

    2 2 Отговор
    КОНСТИТУЦИЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
    Чл. 59. (1) Защитата на Отечеството е дълг и чест за всеки български гражданин. Измяната и предателството към Отечеството са най-тежки престъпления и се наказват с цялата строгост на закона.
    (2) (Изм. - ДВ, бр. 12 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.) Подготовката на гражданите за защита на отечеството се урежда със закон.
    Който разбрал- разбрал. Да се знае, че ген. Колев разбива непобедимата до тогава руска казашка конница в Добруджа през 1916 г. и разказва играта на руснаците. Ето фактите- ...Генерал Колев, който е роден в Бесарабия и е русофил, произнася пламенно слово, в което казва: Кавалеристи, Бог ми е свидетел, че съм признателен на Русия, задето ни освободи. Но какво търсят сега казаците в нашата Добруджа? Ще ги бием и прогоним както всеки враг, който пречи за обединението на България...Щом той е могъл, и СЕГА МОЖЕМ да нправим същото.

    Коментиран от #8

  • 3 Снайперист

    1 1 Отговор
    ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР !
  • 4 Doko

    3 1 Отговор
    Добре де, първото по новините по всички медии е ковид, ама тук не е. Второто - Русия и САЩ, бля бля. добре. Третото е герб калинки, лазещи по опорки - Захариева, Минчев, Гайдарски, Кунчев, Кантарджийски, Гълъбов (погребалният агент изчезна за момент, странно), Сашо Еврото, Жоро от Унгария. Мутафчийски също изчезна, приятелски герб огън...
  • 5 Шалом

    1 4 Отговор
    Соломон Лаврович не беше ли един от многото в Кремъл ?

    Коментиран от #6

  • 6 Исак Ешкенази

    0 2 Отговор

    До коментар #5 от "Шалом":

    От нашите е .Ние поръчваме музиката...Кпсс-Бкп.
  • 7 НИМРОД

    2 3 Отговор
    КИРЧО И КОКОРЧО СА ЯСНИ.
    Те не са полагали клетва пред знаме и даже не знаят какво е това да нарушиш клетвата която си дал.

    Интересни са ми РАДЕВ , ЯНЕВ и всички тези които преди ДЕСЕТИ НОЕМВРИ са полагали клетва , а след това са ползвали знамето като ПЕШКИР!!!

    Знае ли радев и янев КАКВО ЗНАЧИ ДА НЯРУШИШ КЛЕТВАТА И ДА СЕ ПРЕВЪРНЕШ В ПРЕДАТЕЛ?!!
    Едва ли МОИСЕЙ с каквато позивна се е ползвал Радев в американската армия им пука за клетвата и знамето.

    ЧУВАЛИ ЛИ СА НЕЩО ЗА ДЕЦИМАЦИЯ ?! Едва ли.
    Знаят ли как в РИМ са наказвали легионерите отстъпили в боя?!!

    Ех Радев, Ех Янев,
    Не бих желал да бъда на вашето место.

    НИКОЙ НЕ ОБИЧА И НЕ УВАЖАВА ПРЕДАТЕЛИТЕ!!
  • 8 НИМРОД

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "gost":

    Питай Радев и Стефан Янев дали помнят клетвата която са дали и дали не са я нарушили?!
  • 9 баба ти от бг

    2 4 Отговор
    о Лавров, ние в зап Европа, Българите, видяхме всичко! Ако някой от вас върне БЪЛГАРСКИТЕ АРХИВИ от 1878 г и 32 тона злато, 1944 септември26 тона!! и златото на България, поне от вас! Защото от другите- хабсурги- без почтенния и велик Борис 3!!! и другите, крали България, дала " бугарица" - езикът на половин Европа в 6- ти век !!!!!
  • 10 Рушляци

    2 3 Отговор
    Пийте си самогона далеч у сибиря
  • 11 Цирк.

    2 1 Отговор
    Тия са предатели.На 90 процента.Някой държави са членове на НАТО но нямат чужди бази.Тия дето имат са по причини или за пари, или останали от студената война.По принцип НАТО му е нужно около 6 месеца за да развърне сили и средства за каквото и да е.И то с наличните сили от хора.Това е и огромен ресурс който ще доведе до фалит страните им.И бунтове съответно.Хората сега живеят богато и не са готови току така да се юрнат.Отделно че вече няма наборна армия и по принцип мъжете са неспособни за войници.А да направиш някого войник са нужни поне 6 месеца са пушечно месо или 2 години за сглобен колектив на ниво рота батарея екипаж. Русия няма да прати и един човек извън районите си.Ще ги чака да дойдат на тяхна териториа.През останалото време ще ги бъхти на тяхна с ракети.Има огромна територия за разлика от гъстонаселената европа.Тия паленея са дим на депутати.Самото разрастване на НАТО още 1998 бе определено от американски политик чиито име не се сещам, че това ще е най голямата геополитическа грешка и вместо сугурност ще направи обратното.А от БГ нищо не зависи.От Европа също.Зависи от Русия-САЩ.И задкулисно от Китай.
  • 12 Отврат

    0 2 Отговор
    Никой ли не чете замазаната новина, че на всеки от ай ти сектора се вдигат с по 62 лева допълнително осигуровките месечно?! Ще продължаваме да изхранваме безделниците на минимална заплата и сивия сектор! Оставка Кокорчовци! Оставка! Ще върнете мандата на 3 февруари! Простотиите на комунистите няма да минат този път! Ще ви изринеме!
  • 13 Борисов

    0 3 Отговор
    Явно зорлем ще ме връшат на власт да оправям накиите на комунистите! Демократична България изтече заедно с тях! Пинокио затова гледа като отровен, понеже повече няма да види власт никога!
  • 14 Сивата чапла

    0 0 Отговор
    НАТО е създадено с цел да се контролира СССР.

    СССР отдавна няма!
    За какво още съществува НАТО?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол