Last news in Fakti

24 Януари, 2022 09:54 1 721 24

Кантарджиев: В София 68% от интензивните COVID легла са заети

  • проф. тодор кантарджиев-
  • covid легла-
  • омикрон

Едва 7 души от 227 потвърдени случая на Омикрон са в болница

Кантарджиев: В София 68% от интензивните COVID легла са заети - 1
Кадър БНТ

68 на сто от интензивните легла за лечение на пациенти с COVID-19 в София са заети към вчерашна дата. Това заяви в "Денят започва" по БНТ проф. Тодор Кантарджиев, консултант по здравеопазване на Столична община.

Съгласно плана на правителството за управление на пандемията столицата се намира на прага на Етап 3.

14-дневната заболеваемост е около 2300 на 100 000 като единствено област Благоевград изпреварва София откъм разпространение на вируса.

47% от жителите на София са ваксинирани. Проблемът с разпространението на вируса в града обаче остава, заради голямата циркулация на хора от цялата страна.

Едва 7 души от 227 потвърдени случая на Омикрон са в болница, което означава, че при новия щам тежкото преболедуване се случва по-рядко.

За хората без ваксина и без досег с предишни варианти на коронавирус обаче, опасността да попаднат в болница остава голяма, предупреди Кантарджиев.

Според проф. Тодор Кантарджиев трябва да се предвидят още болнични легла за деца, защото при последната вълна расте броят на най-малките пациенти.

Той призова предприятията да въведат работа на ротационен или групов принцип, така че да не се засичат отделните групи служители. Опасността е да не се разболеят много хора наведнъж и да се получи временна нетрудоспособност.

Той посъветва да се продължи с проветряването на помещенията, да се поставят апарати за стерилизация в училищата и в обществените сгради, както и да се въведат нови методи за трайна дезинфекция на повърхности със сребърни наночастици, осигуряващи едномесечна защита.

Личното съзнание е най-важното, подчерта проф. Кантарджиев и напомни, че всеки трябва да носи маска на места с много хора, както и да се избягват струпванията. А който се чувства болен, да остане вкъщи.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 който влезе в болница умишлено го заразя

    31 4 Отговор
    ват имам няколко такива познати .единия умря

    Коментиран от #12

  • 2 ТаУмВзе

    35 1 Отговор
    БЕЛЕНЕ!
  • 3 да се помолим

    4 18 Отговор
    за нашият интубиран съфорумец и приятел Майна

    Коментиран от #19

  • 4 Омръзнал

    41 0 Отговор
    Не се налаяха тези ковидиоти, не се наплюскаха!
  • 5 Грульо

    35 0 Отговор
    "За хората ... без досег с предишни варианти на коронавирус обаче, опасността да попаднат в болница остава голяма, предупреди Кантарджиев."

    Че то остаха ли таквиз, бе бай Шиле? Освен някои съсели, дето от две години не са излизали от дупктие си. :D Оставка за бай Шили!
  • 6 црррр

    1 38 Отговор
    Хората си умират,а те локдаун нямало да наложат. Цялата страна е в тъмночервената зона!
  • 7 Цел

    37 0 Отговор
    А дали голямата цел не е манипулиране на заетите легла в национален мащаб, след което затваряне на градове и невъзможност за събиране пред парламента на хора от цяла България? Така няма как да се протестира масово срещу безобразията на управляващите и.зроди.
  • 8 Анти

    31 0 Отговор
    Аз Денят започва не го гледам, както и Денят завършва.Пък те да си пеят там, каквото искат.Утре-вдругиден някои дрогирани с непознати субстанции тийнеджъри ще ги приключат, както се прибират в къщи след платените дрънканици по талавизиите и него и Сербези И Кацарки и Манафчийски и брадатите лъжци от БАН ит.н.
  • 9 Смех

    34 0 Отговор
    С какво са заети? Ми извадете още легла... Не можеш да базираш свободата на хората на една развалена и рамазана здравна система лишена не само от оборудване но най-вече от персонал... Долу ФАШИЗМА!
  • 10 Бай Шиле.. ПИЯНИЦАТА

    24 0 Отговор
    Постоянно си измисля.. Защо не допускат никой в ковид отделение.. Защо не може човек да види близкия си как е завързан и бит.. Махни ми се от главата
  • 11 3.14К

    27 0 Отговор
    Това са световноизвестни неща и не е необходимо да ни го пробутвате всеки ден тоя с противната физиономия.
  • 12 Петър

    22 1 Отговор

    До коментар #1 от "който влезе в болница умишлено го заразя":

    Да, наистина е така - слагат на едно място ,т.е. в една болница хора от рискови групи и болни от Ковид. И ,естествено, че първите се заразяват и изходът обикновено е фатален. Трябват отделни болници само за ковид така както в Китай направиха. Допълнително това повишава смъртността ( освен всичко манипулации на данните, погрешни неслучайно взети решение и т.н.)
  • 13 Знаех си аз

    17 0 Отговор
    че софиянци са най-жигосани...
  • 14 нннн

    21 1 Отговор
    В България има към 400 болници и само към 800 интензивни легла. Средно по 2 на болница. Направете леглата повече и процентът ще падне.

    Коментиран от #16

  • 15 Кантарджиоглу

    26 0 Отговор
    пак изоставаш от дневния ред, господарите ти от ШЗО вече съобщиха, че пЛандемията приключва... Само, че нашето кутре от пренатягане ще скъса каишката и ще си изприщи езика от лизане на кафяви дирнци!
  • 16 Добре, ама тогава

    22 0 Отговор

    До коментар #14 от "нннн":

    ще лъсне истината за пЛандемията и у нас! А цирка трябва да се играе докрай...
  • 17 Пенчо

    20 0 Отговор
    На целия отбор юнаци и разбирачи трябва да им бъдат зададени няколко конкретни, ясни и кратки въпроси, на които да бъдат дадени същите конкретни, ясни и кратки отговори, а именно: 1. Истина ли е, че всички продукти, наречени вакцини срещу Ковид 19 са разрешени за употреба при определени условия (разрешение под условие); 2. Какво означава, че е даден продукт е разрешен за употреба под условие; 3. Преминат ли е пълния цикъл на клинични изпитвания за безопасност и ефективност на продуктите; 4. Ако не е преминат цикъла по т. 3, кога ще бъде окончателно завършен; 5. Предпазват ли тези продукти от заразяване с Ковид 19; 6. Предпазват ли тези продукти от разболяване от Ковид19; 7. Какви са лекарствените взаимодействията на тези продукти с други лекарствени продукти; 8. Какви са въздействията върху плодовитостта на ваксинираните; 9. Какви са въздействията върху имуната система на ваксинираните в средносрочен и дългосрочен план; 10. Какви са ефектите върху общото здраве на ваксинираните (налице ли е възможност за отключване на определени заболявания/автоимунне, ендокринни, неврологични, ракови и други) в средносрочен и дългосрочен план. Кратко, точно и ясно! Молим за конкретни отговори!
  • 18 Копипасте

    15 1 Отговор
    "14-дневната заболеваемост е около 2300 на 100 000 като единствено област Благоевград изпреварва София откъм разпространение на вируса." Заболеваемост и/или заразяемост е въпроса с главно В!? Когато дипломиран лекар и бивш шеф на НЦЗПБ ги пляска такива - какво следва да си помисли простосмъртното народонаселение!? Дори и математик Витанов прави разлика между двете думички?! А народонаселението си мисли : Крaйнo врeмe e дa ce нaпрaви тийм билдинг нa вcичкитe aкaдeмици, прoфecoри, дoцeнти, мaтeмaтици, имунoлoзи, вируcoлoзи и прoчee eруптирaщи пo тeмaтa! Дa ги зaтвoрят кaтo кaрдинaлитe при избoр нa пaпa! И кaтo излязaт дa гoвoрят eднo и cъщo! Щoтo нaрoдонаселението cлушa eдиния, пocлe другия, трeтия и cи викa нaум : a бe щo нe cи трa-лa-лa и хъм-тръм-тaрaръм тaкoвaтa и нa тaкoвaтa тaкoвaтa!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Последния Софиянец

    1 11 Отговор
    М@чк@й Кантарджиев
  • 21 Ами

    18 1 Отговор
    ако слушахте доцент Мангъров, болниците щяха да пустеят, но нали има едни сладки клинични пътеки където се разхождат белите престлки.
  • 22 Комон сенс

    7 0 Отговор
    Ами хубаво - половината от предвидените легла са заети. И то по време на "пандемия".
    На всеки му е ясно, че (не дай Боже) при нужда можем да увеличим капацитета в пъти.

    Въобше, тези информации не са за водещи новини. Това са теми подходящи за понедленичната работна среща на доктори и упралвенци в системата.
  • 23 Петко

    9 1 Отговор
    Разкакарай се, пенсионер!
  • 24 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    6 0 Отговор
    тука ли е тоз дет искаше да ми боде очите????Жив ли е още тоз смехурко????
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове