Last news in Fakti

28 Януари, 2022 06:52 2 808 48

Боян Чуков: Няма кой да ни нападне, съседи са ни приятели и членки на НАТО

  • боян чуков-
  • сигурност-
  • русия-
  • нато-
  • украйна

Едва ли български войник ще отиде да се сражава някъде, смята експертът по национална сигурност

Боян Чуков: Няма кой да ни нападне, съседи са ни приятели и членки на НАТО - 1
Снимка: БГНЕС

"В момента не очакваме някой да ни нападне. Заобиколени сме от държави приятели и държави членки на НАТО и ЕС. Премиерът е прав, че трябва да обърнем внимание върху нашата национална сигурност, но като се потрудим самите ние, а не все да чакаме някой да ни изпрати помощ. Трябва да погледнем себе си, преди да очакваме като просяци някой да ни изпрати нещо и да ни каже какво да правим".

Това заяви експертът по национална сигурност Боян Чуков пред Bulgaria ON AIR.

Според него министър-председателят не е получил достатъчно информация и няма ясна картина за случващото се по света, като се е задоволил само с политически декларации.

"Ние трябва сериозно да си зададем въпроса как функционират КСНС и Съветът по сигурността към МС. Аз съм бил секретар на Съвета по сигурността и мога да ви кажа, че тази структура не може да изпълнява своите основни задължения, защото няма този капацитет да предоставя на премиера аналитично-информационна продукция от много високо ниво. В България няма звено, което да събира и обработва целия поток от информация, който касае националната сигурност, и да го предоставя на премиер, президент, председател на НС", подчерта Чуков.

През последните 4-5 години за Българската армия е направено много, смята той. И отбеляза, че преди 7-8 години немалка част от политиците казваха, че няма смисъл да даваме пари за армията.

"В момента едва ли български войник ще отиде да се сражава някъде. Не става дума за пристигане в България на огромни въоръжени контингенти. Никой не говори за разполагане на допълнително оръжие на територията ни. Отделните страни в НАТО имат различен подход към случващото се в Украйна. Преди два дни министърът на отбраната на Украйна започна да изказва същото мнение като Москва - че не се очаква война между Украйна и Русия. Тук е надиграване между големите - Русия и САЩ. Повечето европейци участват като пешки, които ги местят на шахматната дъска", обясни експертът по сигурност.

На въпрос дали е възможно прекъсване на газовите доставки, Чуков коментира, че германците много добре си правят сметката, докато ние сме залисани кой какво е казал в Украйна или какво е казал Столтенберг и не разбираме, че сме на прага на криза със снабдяване на храни за населението.

Проблемът е с поскъпването на природния газ - селското стопанство в Европа е от тима на т. нар. хидропоника или биопоника, изкуствена настилка, върху която се слагат торове. Да, но торовете се произвеждат от природен газ. С покачването на цената, предприятията, които ги произвеждаха, фалираха. Затова и Русия ограничи износа на торове, на храни, обясни Чуков.

А китайците, като мъдри хора, имат чудовищни запаси от ориз, жито и царевица, изтъкна експертът.

Необходимо ни е аналитично звено, което да се занимава именно с тези въпроси, обясни Боян Чуков. Затова, според него, трябва спешно да бъде реорганизирано взаимодействието между КСНС и Съвета по сигурността, да сменим начина, по който те функционират, и разбира се, кадрите, които стоят зад тях.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 21 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А бе

    34 10 Отговор
    Праззз ,те и Гърция така !!! Турция беше в НАТО , като ги нападна !!!

    Коментиран от #11

  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    18 4 Отговор
    ДА ИМА МИР
    ВОЙНААТА
    ДО
    ДОБРО
    НЕ
    ВОДИ
  • 3 Неразбрал

    12 4 Отговор
    Ако ни нападнат, ще ни окупират ли ?
  • 4 доган

    25 12 Отговор
    Каква логика,каква мисъл,какъв ум ръси момченцето. Боже пази България от такива "умници"!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    16 4 Отговор
    Тоя изтрезнява ли някога?!
  • 7 5577

    20 3 Отговор
    Тоя експерт ли е или психолог. Ако е първото за нищо не става. Но за второто е добър. Успокои ме.
  • 8 Smooth Jazz

    48 9 Отговор
    Условоето, което трябваше да изпълним, за да влезем в тази престъпна военна организация, бе да унищожим военната си техника и армията си като цяло. За виновниците, които извършиха това национално предателство, трябва да има възмездие рано или късно!

    Коментиран от #9

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 БСП...ЗЛО КОМУНДЕ

    9 34 Отговор

    До коментар #5 от "България е превзета вече..":

    ПРИ СОЦА КОЙ НИ ПРЕВЗЕ....СССР....ЗА МАЛКО ДА СТАНЕМ 16 ТА РЕПУБЛИКА НА ТОВАРИЩИТЕ
  • 11 Психо

    21 15 Отговор

    До коментар #1 от "А бе":

    Турция нападна Кипър,не Гърция. Чети книги,а не сайтове!

    Коментиран от #21

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Гост6

    27 3 Отговор
    Тоя"експерт" или нищо не разбира, или така му отърва?!
    НЕ Е НУЖНО, НЯКОЙ ДА НАПАДА БЪЛГАРИЯ ЗА ДА Я ЗАВЛАДЕЕ, ДОСТАТЪЧНО Е ДА СИ ПЛАТИ НА КОГОТО ТРЯБВА!
  • 14 демоникрация

    18 4 Отговор
    То и да има, ние ще го посрещнем като освободител! След тези 32 години, всякакво робство ще ни се стори освобождение!
  • 15 България я превзеха отвътре..

    19 3 Отговор
    Вече евреите и техните пионки😇

    Коментиран от #18

  • 16 123

    13 5 Отговор
    България си има врагове съседи-Сърбия и Северна Македония
  • 17 Този взе да ми става противет,

    20 7 Отговор
    били сме пазени от НАТО!? И Кипър е в НАТО, но натовска държава прилапа половин Кипър. А за България само Сърбия й стига, бъкана е с руски пакети, и само за часове ще ни ликвидират. А няма смисъл от НАТО, България се стига и от Русия, само с една ракета ще ни унищожат.

    Коментиран от #46

  • 18 Българка

    13 6 Отговор

    До коментар #15 от "България я превзеха отвътре..":

    На крива ракета Космоса и пречи. Все някой ни е виновен. С тези мисли един мустакат чичко успя да разпали война с над 50 милиона жертви. Тоя сапун "евреите идват" вече се изтърка. Вместо са искаме все повече и повече от управляващите, вместо да се учим и работим повече, ние търсим лошия евреин. Да те светна , той си стои в Израел, работи и изобщо не го интересува България. Най-много да дойде на казино.

    Коментиран от #22, #25, #39, #40

  • 19 Войникът 🇧🇬

    12 1 Отговор
    Отговор от НАТО : Когато възникне военен конфликт между две членки,то се месим само с преговори от наша страна ,а другото сами трябва да си го решат!🙂
  • 20 Този чук-офф

    5 11 Отговор
    не е експерт по национална сигурност, а е руска хибридна мисирка.
  • 21 а кипър да не е в китай

    10 5 Отговор

    До коментар #11 от "Психо":

    писна ми от ердогански неориентирани лизачи
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 то е прозрачно

    11 4 Отговор
    не се тревожете когато сащ приключат с украйна (ако не са засегнали руски интереси) ще дойдат в македония да спасяват клетите и измъчени македонци от българската агресия !!! и тогава ще видиш дали няма да има кой да ни нападне …
  • 24 СОФИЯ

    4 3 Отговор

    До коментар #22 от "това че ти не си на ясно":

    ХИТЛЕР е бил психопат садист убиец
    БЪЛГАРКА ти го написа ТОЧНО КРАТКО ЯСНО
  • 25 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 0 Отговор

    До коментар #18 от "Българка":

    права си колежке
  • 26 1111

    3 0 Отговор
    Приятели?
  • 27 Реалист

    8 0 Отговор
    Ко да ни напада като няма армия:) ше вземет бг то без да питат кът гиздава мома турците:)
  • 28 Българин

    7 4 Отговор
    И Сърбия и Турция с удоволствие биха ни нападнали. Реално това са правили и Гърците, но те вече са се убедили че няма смисъл, а и кой ще им ходи иначе на смешното море? Цялата им икономика е на юг
  • 29 $$$$$

    14 0 Отговор
    Що да ни нападат???Те нас ни купуват?!?!?!
  • 30 Сандо

    7 1 Отговор
    Да обаче нашите управляващи и журналисти обичат да слушат не реалиста Боян Чуков,а нагаждача Владимир Чуков.А разликата между казаното от двамата е огромна.
  • 31 Стефан Петров

    6 2 Отговор
    Пълни глупости. Гърция и Турция са членове на Нато, но Турция откъсна с войски част от гръцкия Кипър и го държи вече десетки години. През 2021г. Гърция поиска ли официална помощ от Нато против Турция- поиска. Дадоха ли й- не. Има ли Турция териториални претенции спрямо над 10 държави-да. Нато нещо да е казало по този повод-не. Румъния член ли е на Нато-да. Появяват ли се периодично в тяхната преса изказвания за връщането на южна Добруджа-да. Трябва да си тотално заблуден, за не видиш горното и доста други неща.
  • 32 Малкия чук

    3 2 Отговор
    Аве чук..на тебе трябва да ти обясняваме как се води война ли?
  • 33 Видов Дан иде

    8 1 Отговор
    Г-н Чуков тези разсъждения извинявайте но са абсолютно повърностни.Ако НАТО реши да използва наша инфраструктура за действия срещу Русия това автоматично ни прави цел.Бъдете сигурни че Русия има разиграни десетки сценарии разработени до най-малкия детайл за тази криза и в НАТО предполагам има подобни анализи и варианти за реагиране НО голямото НО е времето за съгласуване и вземане на решение тактическо и военно превъзходство което е далеч в полза на Русия и от НАТО много добре го виждат.Лично аз виждам в действията на Русия политически ход но с демонстрация на други средства за прокарване на интересите относно ограничаване влиянието на НАТО в региона и газовите достаавки към ЕС най вече Сев.поток.Играта на нерви няма да приключи скоро - тук е като в шахмата - единият провокира другия да допусне грешка.Като цяло работата отива на зле.
    Каква е нашата позиция - ще правим батальон - ама какъв ще му е състава кави задачи ще изпълнява - пък то нямало май и хора - абе има ли тук знаещи и мислещи хора които да управляват страната е ВЪПРОСЪТ

    Коментиран от #37

  • 34 Българин

    4 0 Отговор
    Специализираното звено което отговаряше за зърното в България- наличности, съхранение , търговия, преработка, беше закрито на 15.07.2015г., като ненужно за една държава членка на ЕС.Разбира се това бяха политически аргументи продиктувани от субективни интереси.Оказа се , че българите ядем повече риба, отколкото хляб , специалистите се сещат за какво иде реч.
  • 35 Кики

    5 4 Отговор
    За тези думи този глупак трябва да влезе в затвора за заплаха на националната сигурност, те Гърция и Турция са в Нато но Турция нападна и окупира половин Кипър

    Коментиран от #36

  • 36 Само питам

    6 3 Отговор

    До коментар #35 от "Кики":

    Кога Кипър е бил гръцки бе негпрамотник? Черните полковници управлявали Гърция по това време направиха прогръцки преврат с цел да присъединят Кипър към Г рцшя. Турците се усетиха и влязоха в турската част на острова. Руската пропаганда не е истината, чети други източници!
  • 37 Само питам

    7 2 Отговор

    До коментар #33 от "Видов Дан иде":

    Защо русофилите с такава упоритост налагане путинска та теза, че НАТО иска да нападне Русия? С 8000 войници, които все още не са дислоцирани? Русия д ржи 150 000 армия на 30 километра от границата с Украйна но това не ви прави впечатление, нали? Защото Русия на собствена територия можела да си прави каквото иска. Е и страните от НАТО на собствена територия могат да правят каквото си искат. И ако мислиш, че България отдавна не е цел на руските ракети жестоко се лъжеш.

    Коментиран от #43, #44

  • 38 Посетител

    3 1 Отговор
    Приветствам идеята за създаването на подобно аналитично звено, но в него да влязат доказани професионалисти и милеещи за България и интересите й а не лаладжии и грантояди!
  • 39 НАЦИОНАЛИСТ

    4 2 Отговор

    До коментар #18 от "Българка":

    КАКВА БЪЛГАРКА $И ти ма €вр€ко....!?!
    АДОЛФ БЕШЕ ПРАВ,КЕМАЛ АТАТЮРК СЪЩО!
    БЪЛГАРИЯ НА СВОБОДНИТЕ БЪЛГАРИ!
    77г. КОМУНИЗЪМ СТИГАТ! СТИГАТ!
  • 40 НАЦИОНАЛИСТ

    3 2 Отговор

    До коментар #18 от "Българка":

    €вр€йка,юд€йка,ВНИМАВАЙ!!!
  • 41 Пеци

    6 0 Отговор
    Ние сами ще се нападнем.Няма такъв нарос, който така мрази страната си.
  • 42 Павел пенев

    4 0 Отговор
    Турция и Гърция са също членове на НАТО, ноот години наред се дебнат взаимно и си правят преврати и така с турска инвазия разделиха и Кипър.
  • 43 4386

    3 0 Отговор

    До коментар #37 от "Само питам":

    Украйна обаче, НЕ Е страна от нато. Факт и това променя коренно нещата. Няма причина ние да сме пушечното месо на некой си с амбициите на сенилен дебил, искащ всичко да е негово. А и правото на всяка държава да избира сигурността си свършва ТАМ, където застрашава сигурността на друга държава. - в случая на украйна. Международно право!
  • 44 Видов Дан иде

    1 0 Отговор

    До коментар #37 от "Само питам":

    Не съм споменавал че одобрявам това което прави Русия още по-малко кой кого иска да нападне.Явно нищо не си разбрал- ма какво пък не е и необходимо.
  • 45 Бай Милор,социален антрополог

    5 0 Отговор
    И Чуков напоследък говори глупотевини.Може и професор да е станал,нищо чудно ,в Българи са на всяка крачка.. Ето такива като него,като се нарочат са експерти по национална несигурност и непрекъснато мътят главите на хората. Чуков, никоя няма да ни напада. това първо. Второ ние по море с кои не натовски държави граничим ,а ? Трето при конфликт, всичките американски бази и натовски /съвместни не съвместни няма значение/ командни пунктове, съоръжения ,техника и жива сила на българска земя въздух и вода ще са мишена и то напълно основателно. какво означава това,би трябвало да разумяваш,все пак си образован донякъде. Трябва да знаеш какво означава фронтова територия ,вероятно поне войник си ходил. Това означава първа линия на военните действия.санитарна мъртва зона,територия на която се стреля на воля.и се оди със противогаз ,и предпазен костюм. . И какво ще е значението за българския народ ,който от сутрин до вечер слуша подобни на теб експерти ? Катастрофа ! Тотална катастрофа, пълно заличаване. И такива пишман експерти като теб ,няма да могат да си вдигнат гащите. И какво ще стане с клетниците ,които вярват на глупотевини и лъжи ? Чуков, събитията могат да се развият така,че за три минути може вече да няма никаква нужда от експерти, генерали,професори, и всякакви бабини деветини и напористи артисти специалисти по сигурност и тъпи анализатори. А може би мислиш,че това е невъзможно ?! Възможно е драги и за тези неща трябва да се говори о
  • 46 Истината

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Този взе да ми става противет,":

    Кипър не е членка на НАТО! Не пиши глупости и се ограмоти!
  • 47 Бобо

    1 0 Отговор
    Нямало кой да ни нападне!!!!! Ами умнико този който САМ реши да ни нападне той ще го направи!
  • 48 Ивза

    0 0 Отговор
    Този е забравил Кипър.Бог да пази България, защото политиците ни се дънят и излагат.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове