4 Февруари, 2022 13:36 2 052 39

Новият подвариант на Омикрон е в България

  • нов вариант-
  • омикрон

По данни на СЗО, присъствието на ВА.2 се увеличава в някои страни

Новият подвариант на Омикрон е в България - 1
Илюстративна снимка, Shutterstock

Новият подвариант на Омикрон ВА.2 вече е в България. Това показа справка в сайта на Националния център по заразни и паразитни болести /НЦЗПБ/.

За първи път, при 7 проби от няколко области в България е установен подвариант ВА.2 на Омикрон. Новият вариант е засечен в областите София - 2 случая, Бургас - 3 случая и Търговище - 2 случая. Шест от пациентите са на домашно лечение, един е излекуван. Няма хоспитализирани или починали пациенти с новия подвариант ВА.

Чрез целогеномно секвениране от ново поколение са анализирани 334 клинични проби със SARS-CoV-2 от пациенти с COVID-19 в периода 03-20.01.2022 г. и са изпратени от 31 различни лечебни заведения от 21 области на страната.

При 249 (74,6%) проби се установи вирусен вариант Омикрон, включително подварианти (BA.*) и при 85 (25,4%) вариант Делта (B.1.617.2) или подварианти на Делта (AY.*).

По данни на СЗО, присъствието на ВА.2 се увеличава в някои страни.

За разлика от ВА.1, при ВА.2 отсъства делеция 69-70 в S гена на вирусния геном. Това се отразява в резултатите при скринингово изследване с Real-time PCR по метод с S-gene target failure (SGTF) като насока за установяване на вероятен вариант Омикрон и при тези изследвания вариант ВА.2 може да бъде погрешно интерпретиран като не-Омикрон.

Какво знаем за новия "стелт" подвариант?

Както и при другите варианти, инфекцията с BA.2 може да се открие чрез домашни тестове за коронавирус, въпреки че те не могат да посочат кой вариант е отговорен, обясняват експерти.

Някои ранни съобщения сочат, че BA.2 може да е дори по-заразен от изключително заразния BA.1, но засега няма доказателства, че е по-вероятно да избегне защитата, осигурена от ваксините.

На базата на предварителни данни датските здравни служби смятат, че BA.2 може да е 1,5 пъти по-заразен от BA.1, въпреки че вероятно не причинява по-тежко заболяване.

Изключително важен остава въпросът дали хората, които са били заразени по време на вълната от BA.1, ще бъдат защитени от BA.2, отбелязват експертите от САЩ.

Добрата новина е, че ваксините и бустерните дози все още "предпазват хората от прием в болница и смърт", допълват американски специалисти.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬БАЙ Х@Й‼

    28 2 Отговор
    К19 вече има много варианти и още повече компютърни картинки И НИТО ЕДНА ДЕЙСТВИТЕЛНА СНИМКА при цялата налична техника на XXI век ‼️

    Коментиран от #15

  • 2 Ваксиниран1403

    4 25 Отговор
    Това е едва началото на всички бъдещи варианти.Оставянето на омикрон да се разпространява защото предизвикал по-леко боледуване е поредната кардинална грешка която ще доведе до възникването на още нови варианти които никой няма как да знае какви ще са.С други думи това е сигурния начин тази пандемия да не свърши никога.

    Коментиран от #17

  • 3 замислено го преместих

    27 1 Отговор
    Българинът тъне в мизерия и отвсякъде го подритват като трето качество човек, бори се с всякакви ежедневни несгоди, които могат съвсем релано да му видят сметката всеки ден, та му дреме за под и над вариантите на омикрон, колкото му дреме за любовните терзания на торния бръмбър.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 провинциалист

    9 2 Отговор
    "Добрата новина е, че ваксините и бустерните дози все още предпазват хората от прием в болница" - ама в каква болница, в ДКЦ или в УМБАЛ?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Noname

    4 3 Отговор
    То в България само вируси върлуват от много години.Трябва да измислим ваксина ама наше призводство.еднодозова но действаща.
  • 9 Абе

    15 1 Отговор
    Прекалявате вече наистина
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Хаха

    11 2 Отговор
    ваксите и бустерицитевинаги ще предпазват докато се произвеждат от Пфизер. Това го знаем.
  • 12 Просто споделям

    10 2 Отговор
    "засега няма доказателства, че е по-вероятно да избегне защитата, осигурена от ваксините.". Не ме вълнува изобщо дали ще заобиколи защитата от ваксинините или не, защото аз не разчитам на тяхната защита. Предполагам, че огромното мнозинство, което е предоледувало въпросния вирус по-леко и от хрема също не ги вълнува това и доколкото съдя по броя поставени ваксини дневно хич не са се засилили към ваксинационните центрове, след като се го изкарали.
  • 13 Я ама ти откъде пак

    12 2 Отговор

    До коментар #10 от "Ваксиниран1403":

    изпълзя? Да не си лежал от ковид въбреки бустенето като Кунчев?

    Коментиран от #25

  • 14 Направихте хората на

    8 3 Отговор
    Един вирус с десетина мутации и стотина подварианта !? Нещо малко ми се виждат ? :)) Така рискувате един ден да свърши "пандемията". Уплашете ги хората с нещо друго. Крайно време е. Направете ги на игленици за цял живот. Игленик нали знаете какво е - топче от плат запълнено с мек материал отвътре и окачено обикновено на стената в което бабите си забиваха иглите за шиене за да са им лесно под ръка.
  • 15 mi6osp

    2 8 Отговор

    До коментар #1 от "🇧🇬БАЙ Х@Й‼":

    Снимки на К19, направени с електронен микроскоп , има като се започне от 2 месеца след появата му в Ухан, в специализирани медицински списания, та до днес. Стотици хиляди. Потърси ги чрез Гугъл "снимки на коронавируса К-19".
  • 16 омикрончо1

    8 2 Отговор
    Току що направих задно салто от притеснение, че Омикрончо 2 ще ме изрита :-D
  • 17 Ваксиниран 3002

    7 2 Отговор

    До коментар #2 от "Ваксиниран1403":

    Абе ти много му разбираш, ваксата ли ти даде диплома?
  • 18 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    4 2 Отговор
    Мноого е важно какво казват Американските експерти и фуражките от факти.....И,какво разболяхте ли се факти или щерката на гала да не го е лепнала този подвариант????как е ваксиниран,мишопс и хмхмхм и още няколко ника.Това е като пирамидите.ви се дупнахте и сега искате ,ако може вси да накарате....Видяхте ли се колко ви е сивото вещество.Я,ги вижте господарите си на острова...Дет не умирали....да ги поздравим с .....Кадафи по Здрав.......
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Ваксиниран3002

    7 2 Отговор

    До коментар #10 от "Ваксиниран1403":

    Вярно , ти не си от умните. Но защо трябва да парадираш с това ?
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Протест срещу безобразията в България

    5 2 Отговор
    Пак казвам за 10 ++++пъти В природата са регистрирани НАД 1700 корона-вируси
  • 23 Blackthorn

    4 0 Отговор
    Добре ни дошъл!
  • 24 Павел Пенев

    5 3 Отговор
    У нас се намират всички подварианти на Ковид 19 и Омикрон, за да може мафиотите мародери наречени лекари и мед.сестри да влачат големите пари. Срам и позор за тях.
  • 25 Ваксиниран1403

    3 7 Отговор

    До коментар #13 от "Я ама ти откъде пак":

    Не съм нито лежал, нито боледувал нито съм се заразявал, но съм с 4 дози и в прекрасно здраве за ваш ужас

    Коментиран от #26, #38

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Ваксиниран1403

    2 6 Отговор

    До коментар #26 от "Ваксиниран3002":

    Не закъснявам.След март ще има адаптирана ваксина. Петата ми доза ще е от нея без никакво съмнение или колебание ще си я поставя.Това е бъдещето или се ваксинираш или боледуваш периодично и се надяваш всеки път да е леко. Среден вариант не съществува.Ще се убедите в това, но по най -трудния начин. Ваксинацията не е по различна от тази срещу грип. Но този вирус не е с ясно изразена сезонност и няма как да се мине само с веднъж годишно.

    Коментиран от #28

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Ваксиниран1403

    3 7 Отговор

    До коментар #28 от "неваксиниран 1403":

    Аз вярвам в науката,а не на секти и техните гурута проповядващи саможертва в името на култа. Ваксините са едно от върховните постижения на науката спасили са милиони животи.

    Коментиран от #30

  • 30 Ваксиниран3002

    4 3 Отговор

    До коментар #29 от "Ваксиниран1403":

    Да, когато са ваксини, това което ни рекламираш не са ваксини, не са предпазили никой и от нищо.

    Коментиран от #31, #32, #33

  • 31 Ваксиниран1403

    3 5 Отговор

    До коментар #30 от "Ваксиниран3002":

    Всяка ваксина пази като от заразяване така и от боледуване, но с определени ефективност за всяко от нещата.Освен това тази ефективност не константна, а с времето спада и затова има период на ефективна защита. Никога е нямало и никога няма да има ваксина с 100% ефективност. Срещу респираторните вируси какъвто е този ефективностите на ваксините не толкова голяма и имунитета е кратък.Няма как ваксина каквато и да е тя да създаде дълготраен имунитет към вирус към който и естествения имунитет получен след преболедуване е краткотраен.Това не е защото ваксината е такава, а защото вирусите от този тип са такива.
  • 32 Ваксиниран1403

    2 5 Отговор

    До коментар #30 от "Ваксиниран3002":

    Към 15.01.2022 починалите от ковид ваксинирани са 875 от общо 1930573 ваксинирани някога или това е 0.045%.Починали не ваксинирани никога са 31372 от общо 4.57 милиона не ваксинирани никога или това е 0.69%. Тоест смъртността от вируса сред ваксинираните някога във времето е намалена 15.3 (0.69/0.045) пъти

    Към 15.01.2022 заразените ваксинирани са 64176 от общо 1930573 ваксинирани някога или това е 3.32 %. Заразени не ваксинирани никога са 766428 от общо 4.57 милиона не ваксинирани никога или това е 16.77%. Тоест вероятностна за заразяване от вируса сред ваксинираните някога във времето е намалена 5.05(16.77/3.32) пъти спрямо тези които не са ваксинирани никога.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 провинциалист

    1 2 Отговор

    До коментар #33 от "Ваксиниран1403":

    "Това са официалните данни" - според официалните данни миналия месец най-ниската температура на Балканите беше измерена в източната част на Турция...

    Коментиран от #35

  • 35 Ваксиниран1403

    2 5 Отговор

    До коментар #34 от "провинциалист":

    Да данните са официалните и показват действителността всичко друго са спекулации и манипулации. Данните показват безспорния положителен ефект от ваксините.Да ваксините не са идеални нямат 100 % ефективност не осигуряват нито безсмъртност нито защита от всички заболявания на земята, но намалят в пъти вероятността за усложнения и смърт от корона вируса, а това не е никак малко.

    Коментиран от #36

  • 36 Анонимен

    3 2 Отговор

    До коментар #35 от "Ваксиниран1403":

    "Колега"! Остави и на други коментатори малко място да се изявят! Молим Ви ти се!
  • 37 Е,и?

    2 1 Отговор
    27.12.2020-та:"Вярвам, че учените са си свършили работата. Вярвам, че скоро ще започнем да надделяваме над Ковид-19. Нямам търпение да се видя с 70-годишния ми баща без да имам притеснения", сподели веднага след ваксинацията здравният министър.Лъжа до лъжа!!!!Очевидно учените НЕ са си свършили работата щото пандемията продължава вече трета година!И министър Ангелов що излъга тогава,че ваксинираните НЕ разпространявали вируса(надявам се 70 годишния му баща да е изкарал късмет и Ангелов да не го е прегръщал)!И въпрос:защо вируса мутира все по често във времето,особено след начало на ваксинацията????
  • 38 Тъй ли?

    2 1 Отговор

    До коментар #25 от "Ваксиниран1403":

    Ами и аз нито съм лежал,нито ваксиниран,нито боледувал,нито мога да заразявам.Просто установих,че съм от онези 5-6% от населението,които сме неподатливи на вируса,липсват ни клетките в носа и носоглътката,за които вируса се закача с коронките си!Тъй че със здраве....!

    Коментиран от #39

  • 39 Ваксиниран1403

    1 1 Отговор

    До коментар #38 от "Тъй ли?":

    Няма как да ти липсват клетките, може само да липсват съответните рецептори, към които се свързва вируса в клетките ти. Поне бъди точен в твърденията си. Дали наистина е така е друга тема. Може наистина да си с такива генетични особености които да те правят не или слабото податлив на вируса, но това не попроменя принципно нещата, огромната част от хората не са такива, а и не се знае с бъдещите мутации дали евентуалното ти предимство ще продължи да съществува.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове