6 Февруари, 2022 17:00 3 587 37

Румен Петков: Николов дължи ясни отговори на обществото

  • румен петков-
  • александър николов-
  • булгаргаз

Остава впечатлението, че купувачите са определяли цената, а не продавачите, казва лидерът на АБВ

Румен Петков: Николов дължи ясни отговори на обществото - 1
Снимка: АБВ

Принуден съм да информирам министъра за фактите, каквито са. На 3 февруари (четвъртък) от 9 часа сутринта новото ръководство на „Булгаргаз“ управлява компанията (някой го е излъгал, че са влезли чак в петък). Но това е дребнотемие. Това каза на пресконференция лидерът на АБВ Румен Петков и допълни:

28 януари, петък, по общественодостъпна информация от газов хъб „Балкан“ имаме продадени всичко под 6000 мегаватчаса. Понеже министърът се колебае между мегават и мегаватчаса, това е 570 500 м2 газ. Т. е. излишъците от тогава, до следващия петък, са се увеличили десет пъти.

2 февруари са продадени 2000 мегаватчаса.

3 февруари – встъпването в длъжност на новото ръководство – са продадени 10 000 мегаватчаса на газов хъб „Балкан“.

4 февруари - 12 000 мегаватчаса.

5 и 6 февруари – по 30 000 мегаватчаса (минимум чиста печалба 1,8 млн. евро).

Въпроси:

Кой и как определи цената от 150 лева на мегаватчас (за сведение на премиера, за първи път в света цял ден на борсата цената е една и съща – 150 лева на мегават)? И някой трябва да обясни този феномен.

Остава впечатлението, че купувачите са определяли цената, а не продавачите. Това също е лесно проверимо и очаквам с нетърпение и надежда да бъда опроверган.

Защо не насищаме хранилището в Чирен, а продаваме нашия евтин газ на братята румънци (газът в България е най-евтин в Европа – 55 евро на мегаватчас, в Румъния достига 100 евро на мегаватчас. Кои са милионерите, това знае министърът и новият шеф на „Булгаргаз“).

Министърът потвърди, че източват „Чирен“. Защо не промени заявката за съхранение, а позволи източването? Къде е програмата за съхранение при извънредни ситуации, с които ни плашат постоянно, в т.ч. и на първо място министър-председателят?

Тези въпроси имат своите ясни отговори, но министърът ги дължи на обществото. И ако не ги даде той, ще трябва да ги дадем други хора. Не защото влизаме в сговор с някой, а защото се борим за интереса на българските граждани и българската икономика.

Заплашени сме „Булгаргаз“ да сключи договор за доставка на 500 млн. куб. м. втечнен газ на изключително висока цена. И всички действия, които се предприемат през последния месец по енергетиката, ни карат да се плашим, че някой иска да съсипе „Булгаргаз“ в този му вид, за сметка на доставка на скъп газ за икономиката. Казвам го сега и ще го повторя, когато една шайка безбъдници тръгнат за „оттатък“.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 54 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Де..гее

    14 38 Отговор
    Ох..пи6ка ми се!
  • 2 шундурко

    22 39 Отговор
    ХОДИ ДОПЪЛНИ ФОНТАНА МУЧО
  • 3 Тома

    30 19 Отговор
    Глъвътъ да каже как ментора му агент гоце купи на сина си спа хотел
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Пич

    73 17 Отговор
    А сега де... Този може да е всякакъв , но фактите са си факти ! Интересно ,как ще отговорят " новите " !!!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Време е

    6 20 Отговор
    Този да докаже ,че е Ген във военни действия а не в измислени .Това важи за всички Ген .(на хранилката )
  • 8 Кумунис

    23 24 Отговор
    Тази шайка е от твоята партия бе, Румене!
  • 9 бб577586966346

    17 35 Отговор
    Червен крадец . Всичко му е ясно ама вече далавера НЕМА.
  • 10 ТИ СИ ГЛЕДАЙ

    15 41 Отговор
    ФОНТАНА. МНОГО НА ПОСЛЕДЪК ЗАПОЧНА ДА СЕ ИЗКАЗВАШ ПО ТЕМИ КОИТО НЕ РАЗБИРАШ. НА ВСЯКА МИРУДИЯ КАПАК СИ.
  • 11 Сатана

    44 12 Отговор
    Киропитеците ни работят по “тънката лайсна”.Тошо от Правец ги разстрелваше такива за кражба и разхищение на държавно имущество.
  • 12 хихи

    24 4 Отговор
    Не е НяКой!!
    А е Кой!
    Моделът Кой се окопава в създадения от правителствотоМу(на модела де) хаос!!!

    И да помним до сетния час –
    че промяна... не може да има...
  • 13 АБВ-то

    13 31 Отговор
    Румба недей да ги клатиш.В тия трудни години тия хора налазиха властта и сега започват да смучат.Боко го търпяхме 12г .Дайте да ги оставим поне 12 месеца.Оставите ги ние си ги избрахме.
  • 14 Българка

    46 15 Отговор
    Цял ден повтаряме абсолютно същите въпроси, министърчето излезе по една две телевизии и ни наговори едни цифри , нарочно в проценти и мегавати, та да не ни изглеждат страшно и още един куп празнословия. Просто Киро чете сайтовете или поне неговите подлоги, да излизат още утре и да дават обяснения. Борисов, не е вчерашен, надушил е , че тия са се издънили (защото вече всички знаят) и вече поиска изслушване на министърчето в НС. Оставка ще има ли, нали сте с нов морал Кокорчовци?

    Коментиран от #18

  • 15 ТаУмВзе

    22 9 Отговор
    Вносното премиерче, не дължи нищо на Обществото, което не съществува! Или да ви го нарисувам на канадски с маке акцент? Бухахха
  • 16 Стига сте мерили количество ГАЗ, с Мерни

    11 4 Отговор
    Единици за Ел Енергия!! РУМЕН Петков, продават ГАЗ, в Куб М, не продават Ел Ток, както е в разговорния език!!
  • 17 така така

    30 10 Отговор
    Браво, Румене, ама трябваше да останете като самостоятелна партия АБВ. Няма шанс да гласувам за вас в коалиция БСП.
  • 18 Да питам

    23 18 Отговор

    До коментар #14 от "Българка":

    Лелче,абе в тая тиквена партия, много изслушвания взехте да искате!!! Забрави ли, че тиквата все късаше менискуси и вдигаше кръвно, когато го викаха в парламента??? Още година да ви държат далеч от властта и от хранилката, тотално щъ изперкате!!!

    Коментиран от #19

  • 19 Българка

    14 14 Отговор

    До коментар #18 от "Да питам":

    А бе дядка, ако се връщаме назад , да те питам нещо за крадливите комуняги? Или си от ДПС?

    Коментиран от #20

  • 20 Смешна лелке

    17 10 Отговор

    До коментар #19 от "Българка":

    Зададох ти въпрос? Не е възпитано да се отговаря с въпрос! Ама то за калинките е нормално! Като гледам, как квичиш под всяка статия,май ти пари под дъ-то! Май и за теб ще играе метлата! Пожелавам ти го от все сърце! Не се ли изринат тиквениците от администрацията, нищо няма да стане! Ще имаш възможност да блеснеш на пазара на труда, нали твърдиш, че си много кадърна!

    Коментиран от #34

  • 21 Лесно е

    8 8 Отговор
    Тези муцуни отдавна трябваше да изчезнат....разбира се ако имаха поне малко доблест
  • 22 мнение

    6 13 Отговор
    пак заработва рубли.
  • 23 Азим

    6 15 Отговор
    Как веднага даде пресконференция, а Борисов веднага се възползва да иска изслушване в НС! Атаката срещу новата власт излиза извън контрол., довчерашни уж врагове, са първи дружки в битката срещу правителството!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Бамбука

    2 9 Отговор
    Интересно. Ново ръководство на "Булгаргаз" и всеки следващ ден продажби по занижени цени ? Е, дори и да не пикаеш във фонтан, трябва да ти е ясно, че преди всяка сделка има период на договаряне и той няма нищо с 10 минутната телевизионна програма " Сънчо". Апропо "газов хъб Балкан " - какво е това ? Има реализиран Турски поток и платени милиарди, няма "пътна" карта и яснота кога/колко/дали България ще получи някакви такси/компенсации или там каквото и да е. Няма да говорим и кога/защо/ кой/как се отказа от транзитните такси за преноса на газ от Украйна през българската територия до 2030 г., ако не ме лъже паметта. Е, който е наясно може да ме поправи.
  • 26 Анонимен

    7 8 Отговор
    Премиера е прав че трябва да има арести
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 мунчо

    1 10 Отговор
    Сега фонтаните са позамръзнали, но "трезвеника" от Плевен ще намери някои незамръзнал и с течаща вода нищо,че е зле с партийната хигиена.
  • 29 Факт

    12 1 Отговор
    Факта си е факт!Чакаме внос на азерски газ а азерския който имаме в Чирен го продаваме? Де е Киро на кирия?
  • 30 мхммм

    1 6 Отговор
    А ти кога ще дадеш ясните отговори, които дължиш? За съсипана цяла държава и за пикаене във фонтани?
  • 31 Румене

    1 3 Отговор
    ти кога ще кажеш къде прати братя Галеви?Много се праскаше ,че за 1 час може да арестуваш БОКО,а сега заедно с него против новите.Стара муцуна,евентуално с големи интереси и ползи от енергетиката,винаги сънуваш блянове за Белене.Никой няма нужда от вас изветрели политици,времето ви мина.
  • 32 ivan

    5 1 Отговор
    ей прост народ,това са резонни и много важни въпроси,няма зна4ение кой ги задава,това касае вси4ки, изнасят евтиния ток и газ навън а за нас скъпия,а тука половината коментират Румен Петков,вместо да коментират фактите
  • 33 Коце

    1 1 Отговор
    Умно говори да го е...
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 9689

    0 1 Отговор
    Пикливия,повече власт няма да видиш.Достатъчно се накраде.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове