След поскъпването в хранителните магазини, нагоре тръгват и цените в заведенията. Ресторантьори масово актуализират цените в менютата, за да компенсират по-високите разходи за енергия и продукти, които използват в кухнята. Не изключват промени вече да се правят всеки месец, показа проверка на Нова.
През последните месеци всеки продукт, който влиза в кухнята на столичен ресторант е с нова, по-висока цена. Спрямо година по-рано някои от продуктите, които се влагат в ястията в менюто, са поскъпнали с над 20-30%. В последните седмици най-сериозно се усеща скокът при плодовете и зеленчуците. Заедно с по-високите сметки за продуктите в кухнята, нагоре тръгват и разходите за ток за отопление и за газ – за готвене за ресторантьорите. Някои от тях още в началото на годината започнаха да актуализират цените в менютата, за да запазят персонала и бизнеса си.
"Всеки месец цените са различни – определено се усеща разликата. Ако си направиш един седмичен бюджет от 200 лв. за заведения – сега вече трябва да го направиш 250-300 лв., може би. Преди година и половина да кажем салатата струваше 6-7 лв., а сега е 14 лв.", обясни клиент.
"Абсолютно всичко, което влагаме в кухните като суровини, е нагоре", посочи собственикът на ресторант Димитър Димитров.
"Почти 99% от всички продукти идват на нови цени – говорим за увеличение в рамките на 20-30, дори 40%", коментира управителят на склад за храни на едро Махсун Халим.
"Самата услуга "ресторант" в България стана много по-скъпа. Не е както преди", заяви шеф-готвачът Атанас Балкански. Новите цени в менютата на повечето ресторантьори вече са факт. А актуализации не е изключено да се правят и всеки месец, категорични са от бранша.
"Виждам как нашите цени плавно започват да се покачват. В първия момент те варират и не скачат с темпа на основните продукти. Това е нож с две остриета, тъй като има пределно допустима цена, за да могат и клиентите да си я позволят", обясни Атанас Димитров от БХРА.
Въпреки взетите мерки и направените икономии, очакванията на бранша са цените в менютата на заведенията да вървят нагоре и през следващите месеци. Актуализации не се изключват и на две седмици.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Последния Софиянец
Коментиран от #15, #26, #39, #63, #73
14:14 10.02.2022
2 Този коментар е премахнат от модератор.
3 Няма кой да плати
Коментиран от #11, #13, #53
14:16 10.02.2022
4 Бате бате бате
Коментиран от #7, #27, #48
14:17 10.02.2022
5 Да си ги ядат
14:18 10.02.2022
6 Госあ
14:19 10.02.2022
7 Ти са спекуланти повечето
До коментар #4 от "Бате бате бате":
Искат да печелят 5към1 и си мислят, че клиентите им ще са вечно глупави. Ха Ха14:19 10.02.2022
8 Пишман
14:19 10.02.2022
9 така де
14:19 10.02.2022
10 добре де, ама
14:19 10.02.2022
11 Последния Софиянец
До коментар #3 от "Няма кой да плати":
Доматите и краставиците са по 7 лв.Кашкавала 20 лв.Коментиран от #19, #59
14:19 10.02.2022
12 Гост
14:19 10.02.2022
13 Гост
До коментар #3 от "Няма кой да плати":
Точно казано, в ресторант си поръчвам храни,които не мога да си сготвя сам ,салатите - в къщи си ги ям14:20 10.02.2022
14 гошо
14:20 10.02.2022
15 Колко струва
До коментар #1 от "Последния Софиянец":
Шопската салата при теб?14:20 10.02.2022
16 Али Баба
14:20 10.02.2022
17 Ххх
14:21 10.02.2022
18 оня с магарето
14:22 10.02.2022
19 Това са цени за
До коментар #11 от "Последния Софиянец":
Килограм. Колко грама ти е салатата? 300-400 общо???Коментиран от #31, #66
14:22 10.02.2022
20 Ако се водим по снимката по горе
Коментиран от #22
14:24 10.02.2022
21 волен сидеров
14:26 10.02.2022
22 4483
До коментар #20 от "Ако се водим по снимката по горе":
Капрез или каприз не знам, но ще умра от глад , като го гледам ? И за една ракия няма да стигне ?14:26 10.02.2022
23 Мамул
14:26 10.02.2022
24 Този коментар е премахнат от модератор.
25 Българин
14:27 10.02.2022
26 Госあ
До коментар #1 от "Последния Софиянец":
Наистина има ресторантчета в които с кеф да седнеш, личи си, че хората приготвят нещата с кеф и печелят заслужено с работа. Обаче, повечето са като представителя ви - със съмнителна хигиена и качество 😂 Тея па смешници, дето карат пияни направо не мога да ги понасям. Един рамен - 20 лв бате… с нудъли от лидъл 😂 и суши с краставица 😂😂😂14:27 10.02.2022
27 кажи къде дават 1200 лв заплата
До коментар #4 от "Бате бате бате":
да заработя тамКоментиран от #40
14:27 10.02.2022
28 Добре де
14:28 10.02.2022
29 свидетел
Да видим тогава кой ще им яде помийте. Сега в София и големите
градове и пранината, лятото - на морето. Да реват колкото искат.
14:29 10.02.2022
30 Буко Баламата
14:29 10.02.2022
31 Последния Софиянец
До коментар #19 от "Това са цени за":
Да килограм е ,с чиниятаКоментиран от #34, #37
14:29 10.02.2022
32 биби
Ресторантьорите пазаруват от "борси", където цените са
двойно по-високи от тези в магазините. Правят го щото
са с очакване на 500% надценка. Да, ама тогава
да не се чудят че никой не им поръчва салата, а скоро и други неща.
14:30 10.02.2022
33 купете си
14:31 10.02.2022
34 Бай той
До коментар #31 от "Последния Софиянец":
На информационното табло, на партньорката ви Нинова, какво пише?14:32 10.02.2022
35 Иван
14:33 10.02.2022
36 Некой си
Оцъкленият министър каза, че инфлацията при хранителните продукти е 8-12%.
Тези как ги сметнаха 30-40?
Аз на министъра вярвам само.
Винаги!
За всичко!
14:34 10.02.2022
37 Купувай от производител
До коментар #31 от "Последния Софиянец":
А не през посредници. Така ще ти падне цената. Ама май ти е по удобно да пишеш цени като за краен потребител, нали? Хиен”ооо14:40 10.02.2022
38 Ю.Кортес
14:40 10.02.2022
39 Пацо
До коментар #1 от "Последния Софиянец":
Теб те знаят че си на дажба при десамерцедеса14:41 10.02.2022
40 kkk
До коментар #27 от "кажи къде дават 1200 лв заплата":
Аз давам заплати от 3500лв. нагоре- дай CV и телефон да си говорим.Коментиран от #49
14:43 10.02.2022
41 боко
14:45 10.02.2022
42 Жоро
14:50 10.02.2022
43 Този коментар е премахнат от модератор.
44 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ
14:50 10.02.2022
45 Лорд Минчу
14:51 10.02.2022
46 Айде Бегай
14:57 10.02.2022
47 Чачо
14:57 10.02.2022
48 Доходите на 70%
До коментар #4 от "Бате бате бате":
от работещити в България клони към минималната заплата.14:59 10.02.2022
49 TROY
До коментар #40 от "kkk":
Не дразни хората. Много дълго вземах заплата над седем хиляди евро, и сега салатата не ми струва нищо. И си знам, че си е от моята реколта.15:00 10.02.2022
50 Гост
15:01 10.02.2022
51 Българин
15:09 10.02.2022
52 Реципрочно на българската поговорка
15:15 10.02.2022
53 Наркос
До коментар #3 от "Няма кой да плати":
Салата в парка ама като дойдат прасетата в синьо да проверят за дистанция какво правим ,)15:18 10.02.2022
54 Гоги
Дядо ми казваше евтино давай бързо продавай
15:22 10.02.2022
55 ДА СЯ НАВРЪТ....
ДОБРЕ,НО 80-10% НЕ ВЪРВИ. ОТ ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ КОИТО СА КОРЕКТНИ НО ТЪРГОВЦИ И ЗАВЕДЕНИЯ НИКАК.
15:25 10.02.2022
56 Никой
15:31 10.02.2022
57 Кръчмарите искат за няколко месеца да
15:38 10.02.2022
58 Кръчмарите искат за няколко месеца да
15:39 10.02.2022
59 qwerty
До коментар #11 от "Последния Софиянец":
Това в чинията не струва повече от 5 лв.15:40 10.02.2022
60 Горките те
15:42 10.02.2022
61 Тома
15:45 10.02.2022
62 Адеее
15:48 10.02.2022
63 Дай додем да апнем
До коментар #1 от "Последния Софиянец":
Бре, ще си платим.15:55 10.02.2022
64 Българин
16:13 10.02.2022
65 чико
16:26 10.02.2022
66 ИМА НАРЯЗАН ПОЛОВИН ДОМАТ
До коментар #19 от "Това са цени за":
НА ЦЕНА ДО ЛЕВ.........КВИ СТЕ А ПАРИ ОТГОРЕ ЗА ШПРИЦА ДЕТ СА РИСУВАЛИ ПО ПРАЗНАТА ЧИНИЯ ЛИ..16:47 10.02.2022
67 Салатите
Коментиран от #68
16:49 10.02.2022
68 Дядя
До коментар #67 от "Салатите":
Днес купих от пазара гръцки домати, цвета го бяха докарали на металик, още не съм ги опитал. Чудя се как да обясня на децата какъв е бил вкуса на Биволско сърце или Рубин!17:00 10.02.2022
69 Жорж
Само, че жените на днешния ден ги мързи да готвят и само се чудят къде са се натъпчат, но друг да им слугува.
Коментиран от #70
17:08 10.02.2022
70 devil
До коментар #69 от "Жорж":
И аз имам такива наблюдения ако може ти да сготвиш вместо нея ще е шест18:07 10.02.2022
71 Мунчо
19:31 10.02.2022
72 Грую
20:23 10.02.2022
73 Теб те спонсорира
До коментар #1 от "Последния Софиянец":
Бате Васко. Може и безплатно да даваш ядене.20:27 10.02.2022
74 един от многото
21:25 10.02.2022