Last news in Fakti

14 Февруари, 2022 07:52 1 227 30

Проф. Тагарев: Вероятността за военно развитие в Украйна остава

  • русия-
  • украйна-
  • тагарев

"Минските споразумения са мъртво родени", каза бившият служебен министър на отбраната

Проф. Тагарев: Вероятността за военно развитие в Украйна остава - 1
Снимка: бТВ

"Вече няколко месеца напрежението нараства и сякаш това нарастване се ускори значително в последните дни. Не само по отношение на учението в Беларус, на север от Киев, но и дислоцирането на кораби от балтийския флот и северния флот на Русия в Черно море, включително десантни кораби с десантчици на тях. Тоест все повече нараства капацитетът на Русия, ако реши да предприеме военни агресивни действия срещу Украйна от няколко посоки. И това, което президентът Байдън казва, който, разбира се, разполага с доста повече информация, е че съветва американските граждани на Украйна да се изтеглят. Тук става въпрос за десетки хиляди, доколкото имам информация може би около 30 000 американци се намират в Украйна, което би било сериозен проблем и за самите тях, вероятно и за украинците, с които те живеят и работят заедно", каза в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR бившият служебен министър на отбраната проф. Тодор Тагарев.

"Смятам, че въпреки фокусирането на западния свят върху дипломатическите средства за намиране на разрешение на конфликта, вероятността за военно развитие по-нататък въобще не е намаляла", коментира проф. Тагарев.

На въпрос на водещата Милена Милотинова защо за втори път дипломатическите усилия на страните от Нормандската четворка не успяха, експертът коментира:

"Някои анализатори считат Минските споразумения, които са договорени в този формат за мъртво родени и определено неизгодни за Украйна. Украйна ги интерпретира по един начин, Русия - по съвсем друг начин. Те реално не са имали някакви особени практически последствия, освен в ограничаването на въоръженията, които се намират в зоната на разделение между така наречените Донецка и Луганска народни републики, и украинските сили, които като правило си спазват украинската страна, но често се нарушават от страна на сепаратистите. И този формат някак си не успява да допринесе за решаване на проблема, колкото и да ни се иска. Може би показателно за това беше отношението на Кремъл към визитата на френския президент. Може би при едно внимателно наблюдение на отношението към него, това можеше да се прогнозира".

На въпрос какво говори струпването на руски войски в близост до украинската граница и военните учения в Беларус, експертът отговори:

"Говори, че Русия има капацитет за военна агресия срещу Украйна, в допълнение към това, което тя вече направи през 14-та година и поддръжката и за сепаратистите в югоизточна Украйна. Въпрос на решение, вероятно само и единствено на Путин е дали той ще предприеме такива агресивни действия."

"НАТО е длъжен да укрепи източния си фланг, тъй като на картата понякога добре са начертани границите между държавите, но в една конфликтна ситуация, при някакъв неособено вероятен, но не и напълно изключен сценарий - Русия да постигне бързи военни резултати в Украйна, няма никаква гаранция, че тя ще спре на границата на Украйна, а няма да се опита да постигне някакви по-решителни цели. Много малко вероятно е това, пак подчертавам, но тези, които носят отговорност за отбраната, за защита на териториалната цялост, те трябва да взимат под внимание и такива сценарии, които не са чак толкова вероятни", коментира бившият министър на отбраната.

Къде е България в тази картина? У нас пристигат испански изтребители, същевременно F16 се забавят, ГЕРБ упреква служебните правителства за това забавяне, президентът казва - последното редовно правителство, това на Бойко Борисов, носи вината.

"Истината е, че и 2020-а година Министерството на отбраната не направи всичко необходимо, за да започне допълнителното доизграждане на допълнителната инфраструктура, но също така и служебните правителства и вече новото правителство, които управляват вече 10-ти месец, не направиха необходимото. Сега се дава информация, че лятото щяло да започне някакви ремонтни или строителни дейности за подготовка на авиобаза "Граф Игнатиево" за посрещането на американските изтребители. Но лятото ще са минали вече 15-16 месеца откакто застъпи първото служебно правителство, назначено от президента Радев. Това е доста голям период от време. Мисля, че все още имаме време да подготвим инфраструктурата до идването на самолетите, но все още има вариант хората да я възприемат забавянето като вина на предното правителство, но с всяка изминала седмица тези възприятия намаляват. Вече отговорността ще се търси от новото управление", смята проф. Тагарев.

На въпрос какви са възможните сценарии за това доколко България може да бъде засегната от едно възможно неблагоприятно развитие на конфликта на отношенията на Русия - Украйна и Русия - НАТО, експертът по отбрана коментира:

"Съвсем реален сценарий и аз разбирам, че не е това, което вие ме питате, но съвсем реален сценарий е и нещо, което, за съжаление, сякаш вече се случва, България да бъде възприемана все по-широко като слабо звено в рамките на съюзите, на които ние сме член. Това е най-негативната оценка. Защото определено НАТО има отговорност да реализира, ако е необходимо член 5 за колективната отговорност, за отбрана и защита на държавна териториална цялост на всяка страна член, и тази отговорност се възприема съвсем сериозно. И командните структури и политическите лидери на повечето от нашите съюзници правят всичко необходимо, за да си гарантират, че ако се наложи, независимо колко малка е вероятността, но ако се наложи да се водят отбранителни действия, те ще бъдат успешни и един потенциален агресор ще бъде спрян."

"Аз мисля, че българското правителство беше заблудено с включване на натовска терминология. НАТО използва терминологията – framework nation host, nation support, рамкова страна, с поддръжка от страна на домакините и т. н. И някой се опита да обясни и според мен успя да подведе голяма част от кабинета, че ние ще направим същото, само че с български войски. Няма такова нещо. Това са съюзни войски с определено предназначение. Надявам се, и Съветът по сигурността към МС, и Консултативен съвет по национална сигурност следващата седмица да дадат една по-ясна представа и да демонстрират, че България ясно разбира какви са проблемите, ще търси решения на тези проблеми, в рамките на съюза и ще използва всички и концептуални, и доктринални документи, и терминология, ако искате, за да действаме като отговорен съюзник и на практика", изтъкна експертът.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Това което следва

    13 2 Отговор
    Мобилизация на всички “униформени”
  • 2 Запада

    33 0 Отговор
    Определено нахлу в Украйна
    Време е Русия да защити своите братя там
  • 3 Русия

    26 0 Отговор
    Няма да напада Украйна

    Тя ще изпрати там само онези зелени човечета които убедиха военните с украински произход в Крим да преминат на страната на Русия
    С това инвазията ще приключи
  • 4 Не мога да разбера

    33 0 Отговор
    Щом НАТО няма да се намеси военно в Украйна каква е тази свръх мобилизация на военни около границата на Украйна и Русия че бута и България да приема външни военни сили

    Коментиран от #5, #8

  • 5 Много си наивен

    25 2 Отговор

    До коментар #4 от "Не мога да разбера":

    НАТО няма да се намеси военно в този конфликт но само на думи цялото дрънкане на оръжие е за да се намеси
    Ти вярваш ли на техните декларации
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Сивата чапла

    31 0 Отговор
    Колко украински майки разплакаха курабийките на НюЛанд.

    Не на братоубийствената война, заради интересите на синчето на Байдън.
  • 8 Ако ти прави впечатление

    23 0 Отговор

    До коментар #4 от "Не мога да разбера":

    В живота е така. Винаги страхливоте овластени бутат напред слабите без власт на първа линия. Това е световна политика! Ние за краварите сме просто конвенционални пешки!

    Коментиран от #11

  • 9 Сивата чапла

    24 0 Отговор
    По носа ще го познаете. Определено алкохолик е тоя.
  • 10 Челмето

    23 0 Отговор
    Майко мила от такива експерти
  • 11 Поправка приятел

    10 0 Отговор

    До коментар #8 от "Ако ти прави впечатление":

    Точното военно определение е косвени жертви.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 лъжци

    20 1 Отговор
    Ето ги нашите продажници дето са на ведомост в посолството на кравария. Шпиони на чуждо разузнаване са напускали да лъжат на воля по всички телевизии и медии. А българските служби вместо да ги арестуват като чужди шпиони, седят и гледат. Няма да можете да скарате българите с братския ни руски народ. Всички виждаме че лъжете като сигани. Дано скоро да ви смъмри Христос мръсни лъжци.
  • 14 Бел. Ред.

    7 0 Отговор

    До коментар #12 от "📌🇧🇬":

    Гл. Редактор пише доста добри неща. Но останалите са една предавателна силно изопачена в истината(да не кажа фалшива), станция. С две думи..гулю гулю.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Война НЯМА ДА ИМА

    11 0 Отговор
    Война НЯМА ДА ИМА! Това е ВОЙНА ЗА ВЛИЯНИЕ и ВЛАСТ, война за пари и природни ресурси.
  • 17 Европа

    11 0 Отговор
    Мръсните янки няма да мирясат до като не разбишкат Европа. Сега е момента германците да им се опънат. Британците благоразумно или съучастнически си биха камшика. Гадост и подлост властват.
  • 18 Проф Тагарев!! Куха лейка с Куха титла!!

    18 0 Отговор
    Около 3000 са такива измислени професори в Държавата!! Нищоправещи, Псевдо учени, Недоразумения!!
  • 19 ТаУмВзе

    12 0 Отговор
    Преди седмица, професорчетата врачки халюцкаха вакси и вирус, сега се смени халюцката на Война. Смех!
  • 20 И. Иванов

    11 0 Отговор
    Кратка биографична справка изяснява защо тоя говори така.
    Въпросът е кой и с какъв акъл му дава възможност за изяви?!
  • 21 Павел пенев

    12 0 Отговор
    Ако от Министерството на отбраната пуснат повиквателни за мобилизация на този мухльо,на еврейския експерт Соломон Паси, на крадлата Елена и на още десетина души от този Натовски отбор,за да бъдат изпратени в Украйна-ще усетите силна миризма на фекалии.
  • 22 Къде е България

    7 0 Отговор
    ...в тази картинка ? В последнста дупка на кавала, заедно с Албания и Македония. Кой се интересува от нас и какво ли ще ни "вземе". Само да седим мирно и да се не навираме там където не ни е работа.
  • 23 Малее

    9 0 Отговор
    Тошко много е сдал багажа. Изглежда поне 10 г по дърт горкия. Може и от пиенето както казва сивата чапла.
  • 24 0.З.

    6 0 Отговор
    Завършил съм военно училище по съветската тогава подготовка и военна академия в Съветския съюз. Тяхната военна доктрина за завършващата фаза на дислокация и снабдяване при подготовка на бойни действия е, че в краен етап на подготовката бойните действия стават необратими.
  • 25 ттт

    5 0 Отговор
    Интересно ми е, какво правят повече от 30000 американци в Украйна. За по-добър живот ли са отишли там? Едва ли. Това са военни специалисти, които са насъсквали украинските лидери срещу Русия. И сега, като започнат да се изнасят, украинските лидери ще се хващат за крилата на самолетите.
  • 26 ген Столти

    4 0 Отговор
    Г-н Тъпарев и Пасито знаят всичко и са най-компетентни.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 1122

    3 0 Отговор
    Още един гнусен индивид, от шайката на Паси и крадлата Елена Поптодорова..Гнусотиите,които говорят тези недоразумения,тласкат България към нови грешки.Пуделът на м-,у х,34та Херо Мустафа Кирил Петков Ментата, още веднъж потвърждава ,че без образование ,/Харвард ,не е образование/,без познаване на Българския език, Култура ,История,води да такива ,недоразумения на природата ,като Тагарев,който говори глупости, който не е наясно с безумията на Окраина,населена с тъпи и неадекватни,впиянчене, извратени ,брутални нечовеци от сащ.За Русия,не се страхувям.ДАНО, ТЪПИТЕ АМЕРИКАНЦИ НЕ БЪДАТ ИЗПАРЕНИ,ПОДОБНО НА КИТАЙЦИТЕ ПРЕЗ 1969 г.ЧРЕЗ "Термоплан-Чедока".Потърсете информоция за тази система от лещи ,която може да сканира терен до 1000 км ,а развива t-4000 градуса.Тъпите сащ не знаят с кого си имат работа.Колкото до Окраина/означава покрайнина и е изкуствена страна ,каквато е РСМакедония.Желая здрави нерви на Президента на цяла Русия/там са Прибалтика, част от Полша, Окраина/,Вл. Вл. Путин и да не се поддава на полираните мозъци /ако ги имат /на тъпите и пропаднали сащ.
  • 29 ivo

    3 0 Отговор
    какво очаквате да каже товА американско меккере. Каквото пее чичо Сам този приглася. Я да каже къде са ф 16за които беше най яростен либист.
  • 30 Артилерист

    0 0 Отговор
    Този "експерт" добре жонглира с НАТО-вската, разбирай американската, пропагандна риторика. Затова сигурно е произведен и в "професор". Но той, заедно с Велизар Шаламанов, Валентин Радев, Аню Ангелов, Николай Младенов и още някои, трябва да бъде съден за национално предателство. С техните "разчети", "визии", "реформи" и прочие слагачески "експертни" мнения, предложения и препоръки, беше разсипана Българската армия. Още ми трепери под лъжичката като си помисля, че стреляхме с нещатни 105-мм немски гаубици, 76-мм ЗИС-ове и полкови пушки, 45-мм оръдия, някои от които-телата(цевите) или снарядите им-с изтекъл срок на годност, рискуваше се живота на хората, за да се пазят щатните. Които щатни, с помощта на тези предатели, бяха нарязани, продадени (подарени). И сега този, по същество, агитира да се харчат пари за американски "секън нанд" оружия, щото, видите ли, ние сме били слабото място на НАТО-то. При положение, че американците при Тръмп, заплашваха да излязат от тоз съюз, ако другите продължават да се ослушват и не увеличават парите за въоръжаването си. Тоест, да купуват от тях...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове