14 Февруари, 2022 16:42 6 832 33

Цецка Бачкова за ФАКТИ: При едно общо събрание на всички членове на ДСБ, резултатът може би щеше да е различен

  • цецка бачкова-
  • дсб-
  • демократи за силна българия-
  • ген. атанасов

"За съжаление първите сигнали, които чух официално от преизбрания председател на ДСБ, бяха, че той не вижда политически качества в мен. Това ме кара да мисля, че не вижда нужда от моята активна работа", посочи тя

Цецка Бачкова за ФАКТИ: При едно общо събрание на всички членове на ДСБ, резултатът може би щеше да е различен - 1
Цецка Бачкова
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В изминалата събота - 12 февруари, “Демократи за силна България” проведе Национална конференция, а в нейните рамки и избор на председател на партията.

Кандидатите за председател на ДСБ бяха двама - досегашният председател на партията ген. Атанас Атанасов и д-р Цецка Бачкова, заместник-председател на партията в последните 5 години. Въпреки силните гласове за промяна в партията, делегатите на 17-тата Национална конференция преизбраха досегашния си председател ген. Атанасов. Освен нов председател, беше назначено и ново ръководство на партията.

За избора в ДСБ, за бъдещето на партията и дясното у нас, от ФАКТИ разговаряхме с Цецка Бачкова.

- Д-р Бачкова, няма как да не започнем с въпроса: оставате ли в ДСБ?

- Оставам със сигурност в партията. Въпреки че не бях поканена да участвам активно в мандата на следващото Национално ръководство, както и в него не беше включен никой по-изявен представител на тези 40% от делегатите, които застанаха зад предложената от мен програма, ние ще продължим да отстояваме каузите, за които сме работили. Доколко ще можем да го правим активно в ДСБ, зависи от новото ръководство.

За съжаление първите сигнали, които чух официално от преизбрания председател на ДСБ, бяха, че той не вижда политически качества в мен. Това ме кара да мисля, че не вижда нужда от моята активна работа. Аз съм човек, който е завършил политология в Германия, защитила съм докторантура по политически науки и икономическа политика и бях учудена да чуя тази оценка за политическия ми капацитет. След като това е мнението на новия-стар председател, решението е негово, ще се съобразя.

По каузите, които ДСБ отстояваме от много години, ще продължа да работя и аз, и хората, които ме подкрепиха и които имат нужда от промяна в ДСБ и промяна в държавата.

Интересно е още, че в първото си интервю след избора ген. Атанасов споделя, че моето махане от листите на изборите на 14 ноември било заради това, че на предходните избори от второ място в листите изпадам на четвърто заради преференциален вот. Интересно е да се погледне и резултатът на ген. Атанасов, който на последните избори изпада от първо на шесто място, а на вторите - от първо на пето място, въпреки че е лидер на партията и водач на листата. Той значително намалява подкрепата за самия себе си. Тъжно ми е да чувам такива изсмукани от пръстите аргументи, защото не е редно първото интервю след избора да бъде знак за нападка и манипулиране на данните.

- В такъв случай не е ли редно да се мисли за нова политическа дясна партия или смятате, че ДСБ все пак има бъдеще? В социалните мрежи бързо се разпространи мнението, че с този избор ДСБ се “самоуби”.

- Не съм човек, който ще тръгне да разцепва така или иначе раздробеното и разцепено дясно пространство. Смятам, че ако наистина има енергия за нещо ново, то няма как тази енергия да остане разпиляна и да не се обедини. На първо време смятам да изчакам, да наблюдавам процесите. Разбира се, ще следя, ще изказвам активно мнението си, но не съм човекът, който ще тръгне да разцепва “Демократи за силна България”.

- По време на Националната конференция в събота чухме речи на отделни хора. В съзнанието ми се отдели една нападателност, враждебност към младите хора в партията. Притеснява ли Ви тази линия на поведение и говорене?

- Бяхме свидетели на изключително непремерено изказване на г-н Стоян Михалев. И в своето собствено изказване казах, че за всяка една партия, бъдещето са младите хора. Най-важното е да гарантираме смяната на поколенията. Изказването на г-н Михалев е много обидно за младежката организация на ДСБ. Надявам се то да не ги демотивира напълно. В целия предишен мандат много пъти съм се опитвала да подобря комуникацията между ръководството на партията и младежката организация. За съжаление нямаше воля за работа в тази посока. Смятам, че трябва да се работи с младите хора и че никой не може да си позволява да говори така за тях, независимо от тяхната емоционалност на моменти. Младите хора са емоционални, затова са и ценни.

- В речта си по време на конференцията споменахте становище за Бюджет 2022, изготвено от г-н Иван Костов, което обаче не е публично. В този и не само смисъл, смятате ли, че ДСБ и “Демократична България” се постараха да отстоят десните политики в Бюджет 2022?

- Надявам се между първо и второ четене на бюджета да успеят да защитят десните политики в него, тъй като предполагам, че за нови предложения е късно, след като не са обявени досега. За съжаление в бюджета има доста притеснителни моменти. Очаквах по-активна реакция от страна на “Демократична България”. В експертните групи на ДСБ има доста подадени становища по бюджета. Надявам се да бъдат взети под внимание, защото десните хора имат притеснения. Не бива да си затваряме очите за тези притеснения само в името на това коалицията да изглежда безконфликтна.

- Кои са притеснителните моменти в бюджета?

- Основният момент е най-публичният - вдигането на максималния осигурителен праг. Това е част от нашия ангажимент към избирателите - максималният осигурителен праг към този момент да не бъде променян. Такива теми, които са залегнали в коалиционното споразумение и по които “Демократична България” има ясна позиция, би било добре да бъдат взети под внимание от управленската коалиция.

Други такива теми са социалните харчове. Бюджетът трябва да бъде повече инвестиционен, отколкото да се раздава на калпак. Ние трябва да сме сигурни, че тези инвестиции в хората - както са представени социалните плащания, наистина носят бъдещи ползи. Едно раздаване, което ще ни нахрани днес, надали ще ни помогне да се нахраним и утре.

- Слушах Вашата реч. Бих я оценила като силна, откровена реч за състоянието на партията. Защо обаче тя не успя да повлияе на повече от делегатите, които в крайна сметка избраха ген. Атанасов?

- Трябва да имаме предвид, че това е делегатско събрание - тоест всяка област излъчва определен брой делегати, които да я представляват. Ние се намираме в момент, в който ДСБ участва в изпълнителната власт, имаме много нови назначения от партията - областни управители, заместник-областни управители. Това влияе до голяма степен на избора на делегати. Смятам, че при едно общо събрание на всички членове, резултатът може би щеше да изглежда различно.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахахха

    15 6 Отговор
    Тази не беше ли от партията на Пинокио ДБ ? Сега е в ДСБ ? Тия седесари си несакат всеки отделна партия има 😆

    Коментиран от #25

  • 2 Пишат за БГ в Хага

    8 6 Отговор
    В България се Екзекутират хора от милиции близки до Борисов и Гешев !Следете Официалната страница на ICC- Международният Наказателен Съд в Хага или страницата им във фейсбук !
  • 3 Цецка Цачева

    22 5 Отговор
    Не се ядосвай Цецке!Завиждат ни на красотата и интелекта.
  • 4 /////

    11 3 Отговор
    Нищо старо не е забравено, а именно че кадрите решават всичко както го е казал бащицата Сталин и чистката върви демократично, нали са демократи.

    Коментиран от #6

  • 5 Боцко

    12 5 Отговор
    Генерал по медийни изяви,
    И 10 души партия,
    В коалиция с к@мунисти управлява,
    Ма@иоти щели да събарят ма@ия ?
  • 6 Не ни сравнявай

    3 6 Отговор

    До коментар #4 от "/////":

    ... с ДБ!!! Те са на много долно стъпало в сравнение с нас!!!

    Коментиран от #9

  • 7 Tутанкамон

    14 10 Отговор
    Там където е бил Костов трева не никне,след него пустош и милиционери
  • 8 руслан д

    5 4 Отговор
    а къде е Цецка Цачкова
  • 9 /////

    7 1 Отговор

    До коментар #6 от "Не ни сравнявай":

    Значи те са последното, а вие сте предпоследното стъпало е извинявай не знаех, че сте толкова по-нагоре.
  • 10 Инж.Павлов

    7 10 Отговор
    Успех на дсб в управлението с братската БСП
  • 11 читател

    6 5 Отговор
    Атанас Атанасов не знам къде вижда политически капацитет , но избирателите не виждат в него.
  • 12 Мъртви сте

    5 6 Отговор
    Няма да има прошка.Съюзихте се с Радев комуниста и БСП вампирите предадохте всичко дясно и завийте на ляво!!
    Никога повече няма да Ви подкрепя
  • 13 Цецка Б

    2 5 Отговор
    Виждам проблем в това, че Духът Гаргамел оттегли проклятието си от ДСБ. Сега те ще се наложи да се пръснат и да се върнат км обичайните си професионални занимания. Абра-кадабра, сим-салабим, Сезам! Отвори се!
  • 14 гошо

    8 2 Отговор
    какъв интелект излъчва само гусжата! нямам думи!

    Коментиран от #17

  • 15 Херо мусттаффа

    4 3 Отговор
    Цецка може да роди още 2 деца не е остаряла и е младолика.
  • 16 Инж.Павлов

    4 6 Отговор
    Успех на дсб в управлението с братската БСП
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Българка

    4 4 Отговор
    Това само в България го има заместник-председател на партията кандидатира се за председател и я махат отвсякъде! това дори Тодор Живков не го правеше, но гномът!
  • 20 Дай кеш ДБ

    5 3 Отговор
    На следващите избори сте под.4 % .
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Па да бяхте се събрали

    4 1 Отговор
    Всички членове в зала 2 на НДК. Тъкмо щяхте да се разположите шахматно през ред и през стол.
  • 24 напушен

    4 0 Отговор
    Недей рива Цецке, ако държаха на теб щяха да присъстват
  • 25 Иван

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Хахахха":

    Това не е ли Капка Сидерова? Май и в Атака беше?
  • 26 жълтопаветник

    0 1 Отговор
    Харесвам твоите идеи,но не трябваше така. Гроздето е кисело. Позицията ти трябваше да е друга.
  • 27 хетеросексуален

    2 3 Отговор
    Докога ще търпим хетерофобски и българофобски, крадливи банди като ДСБ ,ДБ, ЛГБТи, кирчовци , трифонофци и особено гейовете от герб и БСП! Аман от извратеняци!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Боцко

    2 0 Отговор
    Истината лъсна - ЦАРЯТ НИ Е ГОЛ,
    Смърфиета СЕ ОКАЗА ТРОЛ !!!

    ЧЕСТИТО !!!