4 Март, 2022 19:48 3 163 45

Николов: Ядрен реактор от руски тип може да издържи удар от падащ самолет

  • валентин николов-
  • запорожка аец-
  • ядрен реактор

Най-голямата опасност е, ако спрат помпите за охлаждане на реакторите, каза Николов

Николов: Ядрен реактор от руски тип може да издържи удар от падащ самолет - 1
Кадър бТВ

„Няма такъв вариант, ако има повишение на радиоактивния фон, категорично няма вариант, при който властите да го скрият, дори да искат да скрият. Вече не сме 1986 г. Сега страната е опасана с измервателни уреди, които следват радиационния фон. Не само България, а и в цяла Европа“, категоричен е бившият директор на АЕЦ „Козлодуй“ Валентин Николов.

По-скоро проблемът е, че такова нещо като стрелба в АЕЦ не е било познато в историята досега и е опасен прецедент, каза Николов в „Лице в лице“ по бТВ по повод на инцидента с артилерийския обстрел и пожара в Запорожка АЕЦ.

„Има няколко нива на сигурност във всяка една ядрена централа. Ние сме направили нашата централа по подобие на почти всички съветски централи. Все пак знаем, че това са руски технологии, руски начин на организация. Нашите Блок 5 и 6 в АЕЦ „Козлодуй“ имат няколко нива на сигурност, дори издържаха стрес след случилото се във Фукушима. Имат защита, дори ако самолет падне върху реакторите, да могат да издържат“, коментира Николов.

„Проблемът е много по-голям от друга гледна точка, ако се спре подаването на електричество към помпите, които фактически охлаждат реакторите. Там е най-големият проблем, ако се случи. Тогава фактически ще стане същото, което стана във Фукушима ще се получи голяма стопилка, която ще пробие съответно реакторите и ще стане катастрофа. А също когато има прекъсване на електрическата енергия, има резервен вариант за дизел генератори. Тези дизел генератори обаче разчитат на нафта, която фактически е на площадката на АЕЦ и ако попадне там снаряд, заминава горивото, тоест няма откъде да се снабди с гориво“, каза Николов.

„Въобще нещата са много опасни от гледна точка не на самия реактор, а на това отгоре да не казваме, че има хранилище за отработено гориво, където фактически отработеното гориво се съхранява, което също е опасно. Тоест има много неща, които могат да се случат затова там въобще не бива да има военни действия", посочи Николов.

Според него друг проблем е, че чат от украинските реактори работят с гориво от "Уестингхаус", каквото руснаците нямат.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АнтиГост

    18 20 Отговор
    Няма да издържи удар от тъпата ти глава.
  • 2 Майна

    52 14 Отговор
    Руските охраняват рисковете обекти от укронацистите..Това е

    Коментиран от #15, #19, #28, #35

  • 3 Българин

    32 4 Отговор
    Само дето не е имало арт обстрел пишете само глупости и после що бабиерите пиели йод и белина
  • 4 Епааа

    22 1 Отговор
    Язе го вереам това , оти кога пасех овците около Козлодуй , овено Цонко триесе четиресе пъти кюска реакторо , и нищо му нема !
  • 5 Хмм

    9 3 Отговор
    Дръжте нафтата дълбоко под земята далеч от снаряди.
  • 6 Специалист

    6 11 Отговор
    Не е точно така , зависи с каква сила ще падне сама-льо-чика ,под какъв ъгъл, колко тежи, има ли снаряжение ...а ако пикира с пълно бойно снаряжение в купола на реактора какво став ...иначе ми хареса интервюто,по адекватен си от сегашните

    Коментиран от #12

  • 7 BBS

    20 3 Отговор
    Боже и този баничар разбирач!

    Коментиран от #37

  • 8 Да,бе

    19 1 Отговор
    Тоя го питайте за колко време се пекат банички и до там.Пък за енергетика и атомни централи за на колко се опича далаверата и процента за чекмеджето.Иначе интелекта му е за портиер на двузвезден хотел с връзки или втори пазач на автокъща в намайнатаси.
  • 9 Майна

    26 3 Отговор
    Да ви информирам ,че руските унищожиха командния център на укронацистите Азов с дрон...
  • 10 РЕКАТА

    17 1 Отговор
    В последните десетилетия, не сме имали по-голям идиот за енергиен министър от този. Независимо от партийната принадлежност, този е най-глупав. Имали сме корумпирани, партийно-моделирани-контролирани, външно-обвъзани и зависими, но толкова глупави ...не.
  • 11 има ли верни новини или всичко е лъжа???

    26 3 Отговор
    Украинският милиардер Михаил Толстошея беше намерен обесен в дома си в Съри, Великобритания.питам да не е оня дето даваше 1 000 000 долара за убийството на Путин???? изтриха набързо информацията.
  • 12 Тоя нали бе...баничар...!

    16 2 Отговор

    До коментар #6 от "Специалист":

    От кога взе да разбира от ядрена енергетика...?!Макар Бокича да го бе сложил за Директор на АЕЦ-Козлодуй ...

    Коментиран от #14

  • 13 ТОТАЛНО СБЪРКАНО Е ТОВА МЕФИОТИ!!!!

    16 1 Отговор
    БОЖЕ БАНИЧАР УПРАВЛЯВА ЯДРЕНА ЦЕНТРАЛА, ХОРЕОГРАФ УПРАВЛЯВАШЕ МИТНИЦИТЕ, ВОДИТЕ И Т.Н.
  • 14 Гербариите

    13 1 Отговор

    До коментар #12 от "Тоя нали бе...баничар...!":

    преди 12 г. бяха по зле от баничари но се изучиха ...и ДъПъс са същите
  • 15 Пловдив

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Майна":

    С артилерийски обстрел
  • 16 Този е бивш

    16 1 Отговор
    Продавач на банички и под прикритие енергиен специалист. Както тиквата е моноезичен лингвист
  • 17 Българин

    25 0 Отговор
    Виждаме , че след Чернобил Украйна си държи 15 реактора .Япония , след Фокушима , си държи 43 реактора . Само антибългарската натовска енергийна мафия в България спира АЕЦ Белене .
  • 18 РЕКАТА

    8 0 Отговор
    Този "специалист" е шеф на АЕЦ!? Боже, моля те, пази децата ни! А колко други като него има...
  • 19 Rado

    0 14 Отговор

    До коментар #2 от "Майна":

    Рисков обект е бункера на Путин, че вече има награда 10 000 000 000$.

    Коментиран от #33

  • 20 Вампир

    7 1 Отговор
    Гаден ГЕРБ-аджиия..
  • 21 Абе мисирки

    1 0 Отговор
    Чакай...
  • 22 ФАШИЗЪМ В БЪЛГАРИЯ

    3 0 Отговор
    В България се Екзекутират хора от милиции близки до Борисов и Гешев!
    Пернишки изр.оди мр.ете!
  • 23 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 2 Отговор
    Около саркофага в чернобил имаше над 20ПЪТИ увеличение....казахте ,че танковете вдигнали прах.....през тази кал в момента...Имам инфо ,че във водата на черно море е изтекла от ядреното хранилище и теченията я носят насам и към босфора.ако има би трябвало да сте я засекли.Тези данни ги споменаха и руснаците и после ги покриха.Защо не кажете къде е хранилището и какво е станало.Вероятно сте коректни,ноо правили ли сте замерване на радиацията в бг акваторията???Показахте централите,защо не покажете и Ядрените хранилища??Нима е тайна или аз питам не както трябва???От чернобил и сега умират хора!!!Знам,че най лесно е демократично да изтриете...Ако бяхме в русия можеше и 5години нали......
  • 24 proi4o

    2 1 Отговор
    "ФАКТИЧЕСКИ"------Герберски дурак !
  • 25 Електра

    2 0 Отговор
    Защо питам Аз, кому фашисткото правителство на Крадеф и Краднелия водено от Киретата, се канят да изплащат на червените близки до власта хотилиери по 40лв. разкладка на ден на бежанец, а за българския пенсионер по 10лв. Това лие е безвъзмезната помощ на кому фашистите, към изстрадалия украински народ. Путин ги изселва с война, а кому олигарсите тук печелят от тяхното нещастие, платено с данъците на народа ни...
  • 26 Айде бе...

    1 0 Отговор
    Тия ги разправяй в кръчмата, на маса с приятели! Недей да ми философстваш защото трагедията може да бъде предизвикана само от изстрел на АК, но да не дърпаме дявола за опашката, че е пази Боже, а не дай Боже.
  • 27 Не, че нещо, ама...

    6 0 Отговор
    Тествана ли е издръжливостта при удар от падащ самолет, или казаното е просто теория?
  • 28 Да де,

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Майна":

    и затова оставят украинския персонал да се грижи за АЕЦ-а отвътре. Или мислиш, че руснаците си водят и специално обучен персонал, който да замени украинския?
  • 29 Тъпан

    4 0 Отговор
    Ало директоре ти си за затвора Информацията която изнасяш би трябвало да е държавна тайна.Остана да дадеж местоположениети и кординатите на цистерната с гориво за генератора.
  • 30 Мислещ

    2 0 Отговор
    Освен това ще е перфектният повод да се врещи отново как Русия е виновна, така че да, не вярвам, че някой би скрил изтичане на радиация.
  • 31 annebre

    2 1 Отговор
    По-голями Урви от макетата са само укрите!!!
  • 32 Малко факти -

    7 2 Отговор
    Украинска диверсионна група напада АЕЦ "Запорожие", КОЯТО РУСНАЦИТЕ ПРЕВЗЕХА ПРЕДИ ДВА ДНИ. Следва ИНФОРМАЦИЯ В ЦЯЛА ЕВРОПА/!/, че "РУСНАЦИТЕ ОБСТРЕЛВАТ С ОРЪДИЯ АЕЦа" /интересно защо стрелят по свои позиции?/ Диверсионната група е отблъсната ,успяват само /да не са капо.../ да запалят някои тренировъчни съоръжения и се оттеглят в силно редуциран състав. На европейците се поднася новината за руски артилерийски обстрел, интервюират се разплакани украинки от този край ... БНТ обаче /явно изкривяване на "правата линия, чакайте уволнения за неосъществен сценарий!/ показва веднага след тази дезинформация - официалното изявление на ген. Конашенков - говорител на руските въоръжени сили - че атаката е отблъсната. Следва всяване на паника и указания как да се готвим за радиация... Типична дезинформационна ситуация - явно дело на мозъчен тръст - специализиран в тази област , силно напомнящ по почерк на американската методика ...

    Коментиран от #40

  • 33 А пък един престарял

    2 1 Отговор

    До коментар #19 от "Rado":

    носител на Алцхаймер и Парконсон ще си отиде скоро, и то -безплатно.
  • 34 Факт

    4 1 Отговор
    Преди 35 години един такъв ядрен реактор си гръмна сам.
  • 35 гост

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Майна":

    Много си умен и проницателен кат на агнето маика му
  • 36 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 0 Отговор
    До кога в България ще се назначават лаици на отговорни постове в области от които нищо не разбират ? Един "Вальо Топлото" не ви ли стига????

    Коментиран от #39

  • 37 Канадеца

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "BBS":

    Ща американските ще удържи ли??? Егати и словата злобни, а бъдете обективни и вижте кой предизвика войната!!
  • 38 Вярвам, но питай отново!

    2 0 Отговор
    Гаранция на твърдението ти е докато се опровергае на практика, нали? Или ще кажеш, че си разбивал самолет в ядрен реактор?
  • 39 прав си

    2 0 Отговор

    До коментар #36 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Споко, тоя вече го махнаха!

    Коментиран от #45

  • 40 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 4 Отговор

    До коментар #32 от "Малко факти -":

    Тези данни руснаците ги съчиниха по късно.Не знам какво и как са превзели но Украинците стоят долу пред централата и стрелят с град,а руснаците също отговарят с тежки оръдия.Трасиращи снаряди.това е първата истина,а после кой какво итака нататък.Не оправдавай путин,защото до месец ще се отречеш от него........Вече започна якото бомбене на киев...Очаквам в мариупол да пуснат забранената вакумна бомба.....вашите руски корифеи...Поне ставайте на крака и едноминутно мълчание за някой руски генерал изпратен на разстрел от лудия.......
  • 41 Yase

    2 1 Отговор
    Тоя пич може и много да разбира, ама така написано изглежда като че ли говори след поредната доза. Една с една думи не свързва, камо ли цяло изречение. В лоша кондиция са го хванали.
  • 42 нарове

    3 0 Отговор
    тоя вместо да търка наровете при Бай Ставри дава акъли кой го допуска
  • 43 Гошо

    3 1 Отговор
    Айде поредния тиквен експерт се появи . Тоя продаваше зарзават на сергия и когато се присламчи към Тиквата стана депутат , а след това и шеф на аец-а , в БЕХ го намърда Тиквун , а по образование е уж специалист по двигатели вътрешно горене , обаче мноооого разбира и от енергетика - класическа герберска калинка , ТЪП , НАХАЛЕН и НЕКАДЪРЕН , просто паразит
  • 44 САМО АГЕНТ ОТ ЦРУ Е СТРЕЛЯЛ

    1 1 Отговор
    И ЦЕЛТА РУСИЯ АЙДЕ СТИГА ДЖАФКАХТЕ ГРЪМВА ЦЕНТРАЛАТА И КРАЙ С РУСИЯ И ЕВРОПА - ТЕЗ РУСНАЦИ МНОГО ЛУДИ ЛУДИ ОРААА БЕЕЕ
  • 45 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 0 Отговор

    До коментар #39 от "прав си":

    Е и, какво, "накривиха му капата" та да може сега да се прави на експерт....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове