Last news in Fakti

8 Март, 2022 22:13 5 587 45

Експерти: Правилна е позицията на кабинета за спирането на руския газ и петрол

  • руски газ-
  • петрол-
  • правителство

Според Казанджиев проблемът на Чирен не са толкова наличните запаси, колкото дневният добив на природен газ от газохранилището

Експерти: Правилна е позицията на кабинета за спирането на руския газ и петрол - 1
Кадър Bulgaria ON AIR

"Това е разумна и обоснована позиция, поради факта, че към настоящия момент България не е подготвена за едно прекратяване на доставките на природен газ и петрол. Не че няма да преодолеем едно спиране, но ако то е за по-дълъг период от време нещата ще станат катастрофални за българската икономика. Има производства в България, които не могат без природен газ", каза енергийният експерт Христо Казанджиев в студиото на "Денят ON AIR".

Той поясни, че позицията на Германия е подобна и смята, че прекратяване на доставките на природен газ за България няма да има, защото "Турски поток" минава през страната ни и снабдява Сърбия, която е съюзник на Русия.

"До намирането на алтернатива позицията на правителството е правилна. В европейски мащаб около 30% от доставката на природен газ е от Русия, а при нас е повече от 30%. Така че не може да не се съгласим със становището на правителството", коментира заместник-председателят на УС на Българската браншова камара на енергетиците проф. Валентин Колев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Казанджиев припомни, че транзитът на природен газ през Украйна продължава в договорените количества.

"Разумът диктуват тези доставки да не бъдат прекратявани. Руската страна е непредсказуема, никой не очакваше, че ще започне такива мащабни и масивни военни действия, но това се случи", подчерта той.

Проф. Колев се съгласи с думите му и сподели, че също не е очаквал, че ще започне война в Украйна.

"Трудно е да се прогнозират действията на този човек, който управлява в продължение на 23 години. Психолозите казват, че при 23 години управление вече има трайни отклонения в мисленето и действията на човек", добави той.

Според Казанджиев проблемът на Чирен не са толкова наличните запаси, колкото дневният добив на природен газ от газохранилището.

"В момента е на най-ниските си нива, защото е краят на зимния период и много голямо количество е изчерпано. България трябва да започне да работи по вариант Б, ако не е започнала. Това означава да има договореност с Гърция относно доставки на природен газ към България, незабавно трябва да започнат разговори с Турция", категоричен е енергийният експерт.

Той смята, че България може да въведе ограничителен режим на потреблението на природен газ и много от потребителите трябва да започнат да се запасяват с алтернативни източници на енергия.

"Булгаргаз" е изправен пред едно много сериозно предизвикателство - да изготви разумен баланс на възможностите за доставка на природен газ от други източници. Балансът е 1 млрд. кубически метра азерски газ, от Гърция, ако има възможност за втечнен природен газ, доставки през Турция, ако се преодолее това нежелание на Турция, съгласувано с Русия. Малко хора знаят, че неофициално се твърди, че Турция и Русия имат договореност да се допуска конкуренция на руски природен газ през България", каза още Казанджиев.

Попитан дали можем без руски петрол, проф. Колев отговори: "Трудно ми е да кажа, защото всяко едно находище на петрол има съответните характеристики. И ако "Нефтохим" е проектиран, че да работи с петрол, който е с характеристики, които са за петрола от Русия, ще имаме технологични затруднения. И да се построи нова АЕЦ за 4 години е доста амбициозна задача. Не вярвам на това нещо, но от един срок от 8 години е съвсем приемлив."


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 33 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Соломон Паси

    76 2 Отговор
    Предатели!

    Коментиран от #15

  • 2 Майна

    85 4 Отговор
    Германците дори, няма да допуснат тази УБИВАЩА САНКЦИЯ! ТЕЗИ БЪЛГАРИ ЛИ СА?

    Коментиран от #6, #41

  • 3 честен ционист

    71 3 Отговор
    Това велико газохранилище има запаси точно за 4 дни. Без руските ресурси, така ще изчезнете за броени години. Природата ще продължи да отвоюва инфраструктура и нови и нови дървета да растат орез покривите на зарязаните постройки.
  • 4 Кинбо

    64 5 Отговор
    Да живее великият Путин. Z
  • 5 Коко

    94 5 Отговор
    Владимир Владимирович спасете ни и нас.Освободете ни от подлогите че вече не се живее.Тук е пълно с купени експерти професори математици антрополози мисирки и всякаква друга сган която ни манипулира за някой и друг сребърник.
  • 6 Пипи Чорапчето

    35 3 Отговор

    До коментар #2 от "Майна":

    Ти кое не разбра, че се пениш пак?!
    Ами позицията им е едно към едно с позицията и на нашето правителство, и на Германия - НЯМА да прекъсваме доставките!!!
    Чети съдържанието на статията, заглавието е подвеждащо и двусмислено;)
  • 7 Сатана Z

    55 3 Отговор
    Днес цената на пшеницата удари 1327 долара за бушел.
    Но Кокорестата мома Асена казА,че хамбара е пълен и ще месим хляб чак до 2024 .После ще видим.
  • 8 Сух

    39 1 Отговор
    Правилно ще е за такива изказвания, да си носите последствията..
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Орел

    55 3 Отговор
    Ааа, не! Дайте мнението на Денис Джамбазов, Иво Инджев и Ленчето с кремчето, поне!

    Коментиран от #31

  • 11 Чакай сега

    82 3 Отговор
    добре ли разбрах. Ще кажем на Русия: ние ще ви псуваме, през това време вие ще ни снабдявате докато намерим алтернатива? Брилянтна стратегия, но нещо не ми се връзва.

    Коментиран от #28

  • 12 Питайте боко и депесето

    3 34 Отговор
    Правилно щото потомствени руски агенти са се погрижили..говорим за 10 милиарда долара
  • 13 ТаУмВзе

    31 2 Отговор
    Тия си го бичат на Хранилката Глупости на Писта! Едва 13ти ден е, от Уж война и ТРАЛЯЛЯСАХА!
  • 14 Много се големеят

    29 2 Отговор
    Тежко го дават, уж много разбират, се увъртат, с нищо не можеш да ги запомниш, нищо не могат да решат. С тази криза и техният авторитет рухна окончателно.
  • 15 АнтиГост

    7 51 Отговор

    До коментар #1 от "Соломон Паси":

    Предатели на България са всички русофили като теб.
  • 16 Смех

    12 1 Отговор
    спрете го давайте и правителтвото по бързо от първата ракия в петък вечер...

    Коментиран от #39

  • 17 Майна

    44 3 Отговор
    Е ,ДОЧАКАХТЕ ГО!!!! ПРЕДИЗВИКАХТЕ ГО!
    ,,Президентът Владимир Путин подписа указ за прилагането на специални икономически мерки в областта на външноикономическата дейност за гарантиране на сигурността на Руската федерация.

    „Държавният глава разпореди до два дни да се определят списъците на държавите, в които ще бъде забранен вносът на определени продукти и суровини“, продължава докладът.,,

    Коментиран от #19, #42

  • 18 Киреее

    38 1 Отговор
    Да се спрат доставките, налложете санкции и да броим колко дни ще бъдете търпени, юе броя до 4 и после край, България малка ще ви се види козяци надупени и скапани. САЩ си имат необходимите ресурси, не ги мислете. Европа нямаме!!! Зависими сме от Русия и това е !
  • 19 Сатана Z

    40 1 Отговор

    До коментар #17 от "Майна":

    Киро ще научи Българите да ядат пасти , умно-красивите неонацисти ще рупат евроатлантически ценности и ще скандират лозунги от времето на Болшевиките.Чудна картинка се очертава. Явно Руснаците явно не искат вече пари а злато ,след като и Крвопитеците спират вноса на нефт.
  • 20 Революция Z

    37 3 Отговор
    Скоро България ще стане бензиностанция без ракети и без бензин!!!
  • 21 Hoho Boho

    5 19 Отговор
    Борисоф ни докара до тази завимост от руснаците, нали?
    Защо още е на свобода?
    Предателството се наказва
  • 22 Бай Иван

    42 1 Отговор
    Благодарение на такива пудели-експерти спряхме 4 годни ядренни реактора на АЕЦ Козлодуй и почти ликвидирахме енергетиката си! Благодарение на тях нямаме АЕЦ Белене, а първоначално струваше само 4,8 милиарда долара! Така, че продължавайте да им давате думата и да им вярвате! Така скоро ще се отзовем в първобитно-общинния строй за радост на онова лудото Тумберг!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 В.В.П.

    32 2 Отговор
    Добре ,че има по свестни хора в Управата..Не се разчита ,на тез гер.нтофили,,.Те са за Заблуда на врага..Еййй,,мърляци,,Ако България,не беше ,близка с Русия,сащ и кучетата ,никога нямаше да се сетят за нея .Сега я работят ,перверзно и долно .Както в Осраина .След 25 г,се върнах в България ,и са същите пропаднали неудачници ..СДС,,мръсотия .Хранилка ..Сащ да се махат от България!!.

    Коментиран от #26

  • 25 Ся последно

    8 1 Отговор
    Ша ни спират ли ъ.з. и питрола или ш ни го пударяват?
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Правоверен православен

    20 0 Отговор
    да, вярно е, че при нас повече от 30% от газовите и петролни доставки са от Русия. Щото 100% е повече от 30%. Предлагам да ги спрем едностранно. Да се топлим на говежди тор и да си светим с църковни свещи.
  • 28 Русия отговоря

    15 1 Отговор

    До коментар #11 от "Чакай сега":

    Вие ще ни псувате, а ние ще превърнем думите в дела. Демек ще ви ееееме!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 В.В.П.

    10 0 Отговор
    Тия ,варвари са ала бала..Празноглави старчета..Бесни ,луди , старчета.Нефтохим е частна собственост..Лук оийл.,..Празноглави седесари.
  • 31 забрави

    6 0 Отговор

    До коментар #10 от "Орел":

    и кадъната Надие с бурката....
  • 32 EU-Градинар

    5 0 Отговор
    А... не може така, или си свали кръсчето, или си вдигни гащите.
  • 33 България

    16 0 Отговор
    В България експерти няма, има хора на които им пишат какво трябва да кажат срещу заплащане т.н "експерти" всъщност са двулични лицемери които и майка си ще продадат за някой долар и обещания за още долари, за съжаление в света е пълно с тази жалка и продажна измет
  • 34 Зара

    7 0 Отговор
    В толкова малка страна,толкова много боклук!
    ,
  • 35 Алоооо

    10 1 Отговор
    Виж цените бе 3 лв бензин и нафта при заплати 600 лв това е БЕЗУМИЕ
  • 36 Сесесере

    10 0 Отговор
    Ама ние тук и без война сме по зле и от РУСНАЦИТЕ И УКРАЙНЦИТЕ НЕ РЕВЕТЕ КАТО МАГАРЕТА НА ЧУЖД ГРОБ ТУК Е АФРИКАНСКА бедност младите хора напускат страната ни
  • 37 Иван

    3 0 Отговор
    Да спират да видим на колко стола ще седите след това.
  • 38 Тинтири

    1 0 Отговор
    Минтири , казваше баба . На мазут ли ще минем г-н. Експерт . Като гледам цените на горивата , и той ще излезе златен .
  • 39 Клоун

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Смех":

    Си ти , аре стига с тия русофили бе , безсилието ни излиза с лафове , вместо с дипломация.
  • 40 Факт

    1 0 Отговор
    А и народа няма да ви изтърпи!!!
  • 41 LOSHIA

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Майна":

    Статията е написана за такива като тебе.Да им лъснат шамандурите.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Джон Смитт

    0 0 Отговор
    Това не е правителство а шаика крадци за затвора
  • 44 Джони Смит

    1 0 Отговор
    Тия ЕКСПЕРТИ са направо за затвора за национално предателство
  • 45 vhv

    0 0 Отговор
    Край на доставките на високи цени от Русия!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове