Last news in Fakti

27 Март, 2022 04:11 3 138 31

На 27 март 1893 г. Умира Тонка Обретенова

  • баба тонка-
  • тонка обретенова

Съратник и доверено лице на Васил Левски

На 27 март 1893 г. Умира Тонка Обретенова - 1
Снимка: БГНЕС

На 27 март 1893 г. умира Тонка Тихова Обретенова (баба Тонка). Тя е българска героиня.

Включва се в организираната национално-освободителна борба. Оказва сериозна организационна, морална и финансова помощ на Русенския частен революционен комитет. Съратник и доверено лице на Васил Левски. Нейният дом е сигурно убежище и организационен център на революционните дейци.

В борбата се включват и нейните деца. Петър Обретенов и Ангел Обретенов са четници в четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа.

Баба Тонка погребва и успява да съхрани черепа на Стефан Караджа. Синовете ѝ Ангел, Петър, Никола и Георги участват в различни чети и са убити или изпратени на продължително заточение. По-малката ѝ дъщеря, Анастасия (Сия), е женена за революционера, писателя и публициста Захари Стоянов. Баба Тонка ражда седем деца - пет момчета и две момичета, и всички те по-късно активно се включват в българското националноосвободително движение. Въпреки трудния си живот – смъртта на съпруга ѝ Тихо Обретенов и грижите за многобройната челяд, тя нито за момент не допуска да се отчужди от народните работи. От 1867 г. нейният син Петър Обретенов постъпва в Българската легия в Белград, а през 1868 г. заедно с по-големия си брат Ангел е сред участниците в четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. В акция на четата Петър Обретенов загива, а Ангел е заловен и осъден на заточение в Мала Азия. Със съдбата на четниците е свързана и една от най-трагичните, но и най-достойните постъпки на Баба Тонка, олицетворяваща почти незабележимото, но важно присъствие на българките в освободителните борби. Благодарение на нея останките на обесените от властите бунтовници са погребани по християнски, а черепът на Караджата е укрит и става национална реликва. Захарий Стоянов отбелязва, че през 1878 г. нейните синове и другарите им се завръщат от заточение, а тя ги посреща с тази светиня от отминалите епични времена. През 1875 г. вече е в ход подготовката на Старозагорското въстание и в борбата се включва още един от синовете на Баба Тонка - Георги Обретенов.

Въпреки тежките удари, семейството на Тонка Обретенова продължава да бъде в основата на освободителните борби от края на 60-те и началото на 70-те години. Никола Обретенов заедно с Тома Кърджиев, Георги Николов и др. са ядрото на оживената революционна и просветна дейност в русенското читалище “Зора”. В създадения през есента на 1871 г. там революционен комитет Никола Обретенов е централна фигура, а къщата на Баба Тонка става главно скривалище и разпределителен център за революционната дейност в района. Освен синовете на Тонка Обретенова в националноосвободителната война се включва и нейната дъщеря Петрана. Когато започва подготовката на Априлското въстание, почти цялата кореспонденция от вътрешността с Гюргевския комитет минава през къщата и през ръцете на Баба Тонка. Във въстанието тя дава още една жертва – синът ѝ Георги загива в четата на Стоил войвода. Другия ѝ син – Никола, е сред Ботевите четници. След разгрома на четата той е заловен и осъден на заточение в Мала Азия. Така за по-малко от осем години четирима от петимата синове на Тонка Обретенова дават младостта или живота си за българската свобода.

В историята обаче баба Тонка остава с думите: "Четирима сина загубих. Двама не са живи, а другите полуживи. Но още четирима да имах, пак щях да ги накарам да носят българското знаме със златния лев".

Умира на 27 март 1893 г. На нейното име през 1934 г. е преименувано едно малко село, намиращо се в община Попово, обл. Търговище. На нея е кръстена и математическата гимназия в град Русе. Залив на антарктическия остров Ливингстън също носи името на българската революционерка. Баба Тонка е прототип на вазовия герой от "Немили-Недраги" - баба Тонка.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българче

    48 1 Отговор
    Светла памет на тази Велика Българка ! ! !
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Йордан

    36 0 Отговор
    Поклон ! Дълбок поклон пред святото дело на Баба Тонка Обретенова !
  • 6 Съдбата

    8 4 Отговор

    До коментар #4 от "Джок Съдбата":

    Ше те догони , рано или късно антибългарино
  • 7 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    20 0 Отговор
    ПОКЛОН
  • 8 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    23 0 Отговор
    поклон и СВЕТЛА ПАМЕТ и на всички дали ЖИВОТА СИ за МАЙКА БЪЛГАРИЯ
  • 9 АЛФА КЕНТАВЪР

    12 2 Отговор

    До коментар #4 от "Джок Съдбата":

    вие сте ДЖОК лицемеро подигравчията но всичко се връща рано или късно
  • 10 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    11 1 Отговор
    БЛАГОДАРЯ за полезната информативна ИСТОРИЧЕСКА информация господин МИХАЙЛОВ
  • 11 ДЖАК

    8 2 Отговор

    До коментар #4 от "Джок Съдбата":

    вие сте невероятно невъзпитан и ограничена личност
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 САТЪРА НА ХАНА

    15 2 Отговор
    БРАВО МИХАЙЛОВ ...
    .. НАЙ ПОСЛЕ ЕДНА БЪЛГАРСКА СТАТИЯ
    ..
    .... ДА СЕ ЗНАЕ КАКВИ ДЕЦА Е РАЖДАЛА БЪЛГАРСКА МАЙКА ЮНАШКА
    ....
    ДАНО КИРО МУСТАФА ПРОЧЕТЕ ... ЩОТО ЕДВА ЛИ ЗНАЕ КОЯ Е БАБА ТОНКА
  • 15 Иван

    4 6 Отговор
    Браво на смелата Българка.......Хубаво, че не сме били под англичаните и французите, защото които са били под тях още първата година проговарят на техния език,а у нас за 500 години щяхме да забравим отдавна какви всъщност. Нека бъдем благодарни и на турчина,че са били толерантни към другите религии, традиции, езици. ...

    Коментиран от #16, #19

  • 16 Виденовата зима

    3 7 Отговор

    До коментар #15 от "Иван":

    Прав си. Ако са били лоши времената,едва ли българите щяхме да раждаме по пет , десет деца... След 1989 година българина рязко спира да ражда,даже не смее да се жени заради условията в страната. Ако е имало робство, българката едва ли би раждала по десет деца. Как се гледат десет деца?

    Коментиран от #21, #23

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Раданч Татлъту

    2 8 Отговор
    На Дунав мост ли е работила баба Тонка?🙉💋👧💋🙉
  • 19 Я па тоя

    5 2 Отговор

    До коментар #15 от "Иван":

    И за какво тогава са ги вдигали тия въстания??

    Коментиран от #20

  • 20 Иван

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "Я па тоя":

    Защо сме се вдигнали през 1989 година на еъзстание за освобождаването на България от руското робство. Все още има хора, които с носталгия си спомнят за това робство, така е било и за турското робство, където е имало хора с носталгия да си спомнят. А всички знаем, че истинската история на България е променена по време на руското робство. Всеки е свободен да вярва сега на каквото си иска,а не както през руското робство си длъжен да вярваш на Дядо Мраз

    Коментиран от #22

  • 21 провинциалист от провинция Тракия

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Виденовата зима":

    В Уикипедия в страницата "Българските земи под османско владичество" четем следното: "В Стара Турция евреите са наричани „мусафир, или посетители, защото са търсили убежище“ в Турция, арменците – „кая, или поданици, защото постепенно са се стопили в населението на империята“, а християните – „йешир или роби“.
  • 22 Я па тоя

    3 1 Отговор

    До коментар #20 от "Иван":

    Нищо не разбрах.Пак да питам:
    След като са били "благодарни и на турчина,че са били толерантни към другите религии, традиции, езици. ..." ЗАЩО сме вдигали въстания??

    Коментиран от #25

  • 23 Я па тоя

    5 1 Отговор

    До коментар #16 от "Виденовата зима":

    Защото ти липсват знания.
    Българските семейства са създавали много деца, защото на тях се е гледало, образно казано, ако изходим от икономическа гледна точка, като на „приход“ на енергия. Тази енергия вследствие на втория закон на термодинамиката е поддържала системата, наречена „семейство“, във висока степен на организация (развитие). Децата са били нужни на семейството като работна ръка – да работят на нивата, да се грижат за животните, които всяко семейство, живеещо на село, е притежавало, да помагат на родителите си в занаята, който са практикували. Благодарение на децата семействата са се издържали и оцелявали (младите са „гледали“ старите членове на семейството, дори големите деца са отглеждали по-малките). От една съвсем ранна възраст – може би от около 10-ата си година, детето вече е носело „приход“ на семейството.

    В наши дни поради промените в обществено-политическата реалност на децата се гледа като на „разход“. ЗАЩО – ами, защото отглеждането им до 18, а дори и до 20–25-годишна възраст, е свързано само с разходи – за дрехи, храна, образование, развлечения и пр. И много млади двойки (семейства) не могат да си позволят този разход, защото с най-ниските заплати в ЕС, с които сме световноизвестни, двама души едва успяват да плащат собствените си сметки, а какво остава и да покриват тези за децата.

    Коментиран от #24

  • 24 Виденовата зима

    2 2 Отговор

    До коментар #23 от "Я па тоя":

    Сам признаваш,че по време на "турското робство" ,че българина е живеел по добре,след като е раждал повече деца. ... Както пишеш, сега не раждат, защото сме бедни

    Коментиран от #26

  • 25 Иван

    0 1 Отговор

    До коментар #22 от "Я па тоя":

    За глухия още един път да бие камбаната.... Вдигнали сме се на въстание поради същата причина заради, която сме се вдигнали на възстание за освобождаването ни от руското робство през 1989 година

    Коментиран от #27

  • 26 Я па тоя

    3 0 Отговор

    До коментар #24 от "Виденовата зима":

    Ами нищо не си разбрал-раждали са за да оцелеят, днес не раждат за да оцелеят.
    Има една особенност- когато се чете текст, трябва и да се разбира

    Коментиран от #28

  • 27 Я па тоя

    3 0 Отговор

    До коментар #25 от "Иван":

    Текста е, и говорим за през "турско". Руското ти робство 1989 е друга тема.
  • 28 Виденовата зима

    3 6 Отговор

    До коментар #26 от "Я па тоя":

    С промити мозъци не се прави дискусия..,продължавай да си вярваш на каквото си искаш. Един човек носещ глава на раменете си би се запитал... Чакай Бе ,аз съм роб ,а в същото време не спирам да правя любов с жена ми за да ражда още роби на робовладелеца...или пък ,мен ме колят и бесят,потурчват ме , сменят ми религията,а в същото време се строят църкви, училища,и българчета посещават български училища,с български учители....,а в същото време сме роби. Спирам.Промит си отдавна

    Коментиран от #29, #30

  • 29 провинциалист от провинция Тракия

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "Виденовата зима":

    Сигурно и магистрали си правят до морето и ходят за по две седмици да разпуснат.
  • 30 Я па тоя

    1 1 Отговор

    До коментар #28 от "Виденовата зима":

    И отново за пореден път:
    ЗАЩО под такъв як "рахатлък" сме вдигали въстания????
  • 31 Един

    2 0 Отговор
    До тези, които се опитват да ме убедят, колко е било яко под турско, само ще им кажа: предпочитам да вярвам на човек, който е живял по това време, а именно дядо Вазов, отколкото на прости платени тролове като вас. А той не бил особено впечатлен от турското!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове