Last news in Fakti

1 Април, 2022 20:41 1 259 28

Шефът енергийната комисия за газа: Увеличението е голямо, но можеше да е по-сериозно

  • енергийна комисия-
  • природен газ-
  • радослав рибарски

Рибарски е категоричен, че тази цена ще се отрази на ценообразуването на всички стоки

Шефът енергийната комисия за газа: Увеличението е голямо, но можеше да е по-сериозно - 1
Кадър БНТ

КЕВР излезе с решение цената на природния газ да бъде увеличена с 25,3% предвид рязкото покачване на тази цена на международните пазари. Увеличението е голямо, но то можеше да е доста по-сериозно. Това заяви в "Още от деня" по БНТ председателят на Комисията по енергетика, член на ПГ на ПП Радослав Рибарски.

"Очаквам следващия месец да се успокоят пазарите и цените да тръгнат надолу, защото отоплителният сезон приключва в цяла Европа, така че предстои нормализиране. Освен това днес бяха дадени заявки, че няма да бъдат спирани доставки на природен газ от Русия, които не са заплатени в рубли", обясни той.

Рибарски е категоричен, че тази цена ще се отрази на ценообразуването на всички стоки, като на този етап все още не е ясно с колко ще поскъпнат те.

Потвърди, че правителството е уверило, че компенсациите ще бъдат продължени и през този месец. Подчерта, че не се очаква шоково покачване на цената на тока.

"Мораториумът беше краен механизъм, който замрази цените. Отсега нататък ще внесем законодателни промени, които ще доведат до дългосрочност на договорите за доставка на електрическа енергия. Това ще внесе предвидимост за следващите периоди", допълни той.

По отношение доставките на природния газ България има идентичен тристепенен план за извънредна ситуация с този на Германия, обясни Рибарски. Първата стъпка на плана предвижда да се наблюдават доставките с 24-часови дежурства. Следващата фаза е тревога и последната фаза е извънредно положение.

"В последната фаза започва ограничаване на доставките до групи потребители спрямо тяхната значимост за доставка на топлоенергия и производства с постоянен цикъл", каза още той.

Потвърди отново, че България ще участва в съвместното договаряне на природен газ, заедно с Европа.

Меморандумът за 1 млрд. за инвестиции в чиста енергия с "Джем корп кепитал" не е разглеждан в Комисията по енергетика, като решението за това е на Министерски съвет, заяви Рибарски. Той обаче допълни, че един меморандум не е сериозен документ, който обвързва държавата със задължения.

Рибарски е категоричен, че досега няма информация този проект да се свързва с Плана за възстановяване. "Идеята е да си е инвестиция на тези фондове. Технологично трябва да видим какво точно ще предложат. Меморандумът е първа стъпка, в която изявяват желание да инвестират. Има доста следващи стъпки", поясни той.

Подкрепяме Андрей Гюров и смятаме, че е достойна кандидатура за гуверньор на БНБ, каза в заключение той.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Оставка!

    34 3 Отговор
    Оставка на ПП веднага!!!
  • 2 Пич

    28 1 Отговор
    Приказки , от балъци , за балъци ! От 30 години - " можеше и повече , но добре че сме ние , та грабиме по малко " !!!
  • 3 Селяк

    24 0 Отговор
    Честито на печелившите!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Баце

    24 0 Отговор
    ОСТАВКА
  • 6 само да кажем

    24 0 Отговор
    Ще стане и по лошо 30% само за Април е увеличена газта за Май не се знае още колко.
  • 7 Майнс

    31 1 Отговор
    Рибарски,що не плащате с евро чрез ГАЗПРОМБАНК, КАКТО ПУТИН ВИ ПРЕДЛОЖИ? ФРАНЦИЗИТЕ МАЙ ЩЕ ПРИЕМАТ! ВИЕ ДОРИ ГО ДЪРЖИТЕ В ТАЙНА! КОГО САНКЦИОНИРАХТЕ?! Хората за шарани ли ги взехте, Рибарски?!
  • 8 Мечката

    22 2 Отговор
    Русофобията не е безплатна!
  • 9 Какво

    21 0 Отговор
    Е тръгвало надолу някога, а мишок?
  • 10 Ахаа

    19 0 Отговор
    Демек не е целия, а само втората половина... На печелившите, честито. !
  • 11 Перо

    25 2 Отговор
    Без толупа по толупски! Пак същите номера от КЕВР! Да се пусне мухата за искано 60% увеличение на цените за дебат и после да се отчете ”героизма” за постигнато 25-30% увеличение на цените! Мислих,че с Ив.Иванов се прекрати мафиотската практика,но уви! Да не споменавам приказката за Илия!
  • 12 МИЗЕРИЯТА ВЕЧЕ И У НАС!

    25 1 Отговор
    ЛЕЛЕ КАКВА ПРОДЪЛЖИТЕЛНА МИЗЕРИЯ ИДВА, ЧЕ ЩЕ НИ ПУКАТ УШИТЕ !! ДАВАЙТЕ ДА ИЗЛИЗАМЕ ДА ПРОТЕСТИРАМЕ, БЪЛГАРИ ????

    Коментиран от #14

  • 13 Оле Котьооо

    11 2 Отговор
    Да му мислят многоуважяемите столичани скъпо парно и скъпа топла вода.😀😀😀👍Тия така наречени хора не се научиха толкова години правиш си една хубава изолация и всичко свършва нека сега им е честито новото увеличение.👍👍👍

    Коментиран от #17

  • 14 Кроки

    10 2 Отговор

    До коментар #12 от "МИЗЕРИЯТА ВЕЧЕ И У НАС!":

    Отивай да протестираш в Украйна приятелю тя е виновна за нашите проблеми.

    Коментиран от #15

  • 15 МИЗЕРИЯТА ВЕЧЕ И УНАС

    18 0 Отговор

    До коментар #14 от "Кроки":

    Ако бяхме взели позицията на Турция , сега нямаше да имаме проблем

    Коментиран от #19

  • 16 баба ти от Пловдив

    6 0 Отговор
    шефът да бяга! Българският народ направи атомната централа с 0, 01 една ЗЛАТНА СТОТИНКА и повече никой да не краде Българския народ- особено предателите в София!

    Коментиран от #25

  • 17 Шуменец.

    5 6 Отговор

    До коментар #13 от "Оле Котьооо":

    Забелязал съм че в София панелните блокове на 80/ са без външна изолация докъто в другите градове панелките са сканирани на 80/ и какво значи това??? Изобщо нетрябва да ги съжаляваме тия мързели софетата, аз съм си санирал панелката с външна и вътрешна изолация отделно пода и тавана и през зимата на ден се отопляваме с една кофа дърва.
  • 18 Последния Софиянец

    6 2 Отговор
    Многохиляден протест днес нахлу в Министерския съвет.Пълно затъмнение от медиите.

    Коментиран от #22

  • 19 Кроки

    2 6 Отговор

    До коментар #15 от "МИЗЕРИЯТА ВЕЧЕ И УНАС":

    Ами по хубаво отивай в Турция хем е по близо може да стигнеш до Истанбул с колело за 3 дни.

    Коментиран от #21

  • 20 ха ха

    13 0 Отговор
    ценообразуване по мафиотско-държавнически модел или така наречения ;свободен пазар;
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Кръчмарските плъхове са най- дебели🐀

    6 0 Отговор

    До коментар #18 от "Последния Софиянец":

    Да бе и аз бях там и те видях като продаваше от ония радиоактивните кебапчета на протестиращите сценарият е същия като от протестите преди година когато ти пак продаваше кебапчета на протестиращите пред министерски съвет и те минираха целия раьон.
  • 23 БСПто от БКПто

    8 0 Отговор
    Пак изтеглихме късата клетка!!! Вижте сърбите къде са и какво правят!
  • 24 Да,бе

    9 0 Отговор
    Щях да ти целуна ръката,ако я бях отрязъл преди това.Горките ние,да се молим,че само толкова е увеличението и да благодарим Богу горещо,че сте ни спасили!Ей,мишки, палете всеки ден свещи,че дишате.За сега,но само хабите кислород на някой смислен живот.
  • 25 Дедо от Павликени

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "баба ти от Пловдив":

    София е свърталище на неонацисти .
  • 26 Войникът 🇧🇬 без армия

    3 0 Отговор
    Вие мен не можете омая ! Вие работите против мен и БГ! От сега по магазините има пискъпване на стоки хранителни и козметични с 3,5 лв. ! Ако като общо дадена стока е струвала 6,7лв. то в момента е 11,12лв.! А утре....!?!
  • 27 Киро Тъпиро

    2 0 Отговор
    След месец или два ще наваксаме
  • 28 Metodi

    0 0 Отговор
    А какво става с цените за горивата хранителните стоки и всичко останало Петков и кокорчо вас питаме.Народе събуди се.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове