Last news in Fakti

7 Април, 2022 15:08 1 751 36

Къде ще бъдат инвестирани парите, които чакаме след одобрението на Плана за възстановяване

  • инвестиции-
  • пари-
  • одобрение-
  • план за възстановяване

През следващите няколко години страната ни ще получи 6,3 милиарда евро под формата на безвъзмездни средства по линия на Механизма за възстановяване и устойчивост (МВУ)

Къде ще бъдат инвестирани парите, които чакаме след одобрението на Плана за възстановяване  - 1
Снимка: БГНЕС

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен официално даде зелена светлина на българския План за възстановяване и устойчивост. Това означава, че през следващите няколко години страната ни ще получи 6,3 милиарда евро под формата на безвъзмездни средства по линия на Механизма за възстановяване и устойчивост (МВУ).

Очакванията са получаване на първи финансов транш през есента на 2022-а, а последният транш е планиран за декември 2026 година.
Къде ще бъдат инвестирани тези средства разказват от money.bg

Планът на България отделя 59% от общия размер на отпуснатите средства за мерки в подкрепа на целите в областта на климата.
"Важно е да имате траектория за намаляване на емисиите с 40% до 2025 г. Това е един от най-амбициозните планове, които сме получавали що се отнася до европейския Зелен пакт", коментира Урсула фон дер Лайен.

"Зелената" част на Плана включва значителни инвестиции за ускоряване на декарбонизацията на енергийния сектор, утрояване на производството на електроенергия от възобновяеми източници до 2026 г., изграждане на голям капацитет за съхранение на електроенергия, намаляване на емисиите на парникови газове от енергийния сектор с 40% до 2025 г. и определяне на рамка за постепенното премахване на въглищата. Планът обхваща също така подкрепа за саниране на сградния фонд с цел повишаване на енергийната ефективност, както и целенасочени реформи за улесняване на такива инвестиции. Насърчава се и устойчивият транспорт.

26% от общия размер на средствата ще бъдат заделени за т.нар. цифров преход. Това означава инвестиции в цифрова свързаност, цифрови умения, цифровизация на публичната администрация и на предприятията, както и цифровизация на транспортния и енергийния сектор.

Водещи проекти за инвестиции и реформи

България предложи програма на стойност 924 милиона евро за саниране на частни и обществени сгради с цел подобряване на енергийните им характеристики. Идеята е чрез нея да се намали търсенето на първична енергия в страната и да се ограничи разхищението на енергия.
В подкрепа на цифровия преход 297 милиона евро ще бъдат инвестирани в цифровизацията на публичната администрация, а 270 милиона евро ще бъдат вложени в широкомащабното разгръщане на цифрова инфраструктура, като по този начин ще се увеличи покритието на мрежите с много голям капацитет в цялата страна, включително в селските и слабо населените райони.

В какво още ще се инвестира?

260 млн. лв. грантове за технологична модернизация;
31 млн. лв. грантове за ИКТ и киберсигурност;
200 млн. лв. грантове на ВЕИ за собствено потребление;
180 млн. лв. грантове за кръгова икономика;
480 млн. лв. за STEM центрове и иновации в образованието;
240 млн. лв. за мрежа от изследователски университети;
Според оповестената от Министерския съвет информация въглищните мощности, включително в Маришкия басейн, няма да се затварят в рамките на Плана.

Същевременно е предвидено изграждане на ~600 МВ (общо 6000 МВч) батерии за сигурност на енергийната система. В Плана е заложена и подкрепа за 1.4 ГВ мощности от ВЕИ със съхранение на енергия, а също и за ВЕИ за жилищни сгради за 10 хиляди домакинства.

343 млн. лева са предвидени за пилотен проект за геотермални мощности, в който се предвижда изграждането на пилотна геотермална централа за топло и електроенергийно производство.
За модернизиране на подвижния състав на ж.п. линиите са заложени 729 млн. лева. А за дигитализацията на 536 офиса на Българските пощи и предоставянето на комплексни услуги като изграждане на зарядни станции за електромобили са предвидени 101 млн. лева.

За иновации в болничната апаратура и за създаването на центрове за мозъчно-съдови заболявания са предвидени 456 млн. лева. А за спешна медицинска помощ по въздух (закупуване на 6 медицински хеликоптера) и развитие на Националната Система 112, са планирани 146 млн. лева.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Просветен илюминат

    17 4 Отговор
    Докато има държава и данъци винаги ще има какво да се краде.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Къде къде

    13 8 Отговор
    В джоба на кирето харварда и компания, то е ясно..

    Коментиран от #8

  • 4 САТЪРА НА ХАНА

    12 6 Отговор
    ОТ 2022 ДО 2026
    ГОДИНА
    ....
    ФИРМИ ИТ ЕС ЩЕ ОТКРАДНАТ 40 МИЛИАРДА ЕВРО ОТ БЪЛГАРИЯ
    ...
    А ВИ ПОДХВЪРЛЯТ 6.5 МИЛИАРДА
    ..
    КОЙ Е НА ДАЛАВЕРА ?
  • 5 Гост

    13 4 Отговор
    Ще видят пари, колкото F-16
  • 6 гост

    7 19 Отговор
    Най-накрая нещо смислено да се предложи. Страхотен план е инвестиция в намаляване разхода на енергия и зависимостта на страната от външни енергийни източници. Супер е.
  • 7 Със

    8 10 Отговор
    сигурност няма да отидат в шкафчета !

    Коментиран от #21, #23

  • 8 хаха

    11 3 Отговор

    До коментар #3 от "Къде къде":

    Важното е че в джоба на тиквата няма да влизат.
  • 9 1 лев не съм взел

    13 2 Отговор
    заради този ковид? Няма и да ми дадат. Всичко ще откраднат шепа крадци!
  • 10 pappap

    10 1 Отговор
    При Еконтий за нови вагончета за да си вози пратките и при оня със завода за батерии които ще ни топлят зимата.Остатъка за оня с дефектните тикове ЪЪ УУ АА и ако остане за една кола маска за онази измислената.А честито Българи пак ни Пре ... абе поздравиха
  • 11 Пепо

    8 2 Отговор
    У некое чекмедже
  • 12 инвестиции в шкавче

    11 3 Отговор
    маангалът от Банкя е професионалист в тая част.
  • 13 Гост

    4 3 Отговор
    След няколко години ще напълним колата с банкноти и ще режем с нож банкноти в чинията.
  • 14 Перо

    8 2 Отговор
    Парите ще бъдат инвестирани при Прокопиев, на “отговорно” пазене!
  • 15 Гост

    9 1 Отговор
    Слушам за милиарди, милиони а 1 стотинка цял живот не съм видял от бг
  • 16 Лалугерътврей

    9 0 Отговор
    Охаааа с цялата ми чифyтскa фамилия ще захлебим до девето коляно ще има и за пра пра пра пра внуците ни
  • 17 Гост

    7 2 Отговор
    В бг може само да плащаш данъци и такси. Антисоциално. Закривай
  • 18 Без жокер

    9 2 Отговор
    В джоба на управляващите и фамилия
  • 19 Сандо

    8 2 Отговор
    Ще бъдат инвестиране в оръжие от американските фирми.Напоследък цяла Европа,барабар с Украйна,работи за благото на американския ВПК.
  • 20 ar40

    9 2 Отговор
    Познайте колко пари ще завлекат Кирчо и Кокор40.Давайте от сега да гимахаме.те вече са планирали под формата на „Батерии”да отмъкнат над 105 0т парите,Цифровизара Бойанков о Лорера не са назад.Народа ще има да плаща.Ле ле
  • 21 Така е

    4 2 Отговор

    До коментар #7 от "Със":

    Кирчо и Кокорчо си имат достатъчно офшорки!
  • 22 Бойко връщай се !

    6 6 Отговор
    При Боко не беше толкова лошо за народа, ама сега с всеки изминал ден става от зле, все по зле..!!!
  • 23 Пишман

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "Със":

    А дано,ма на дали!
  • 24 Хapвардски тapикат

    6 1 Отговор
    В Канада ще ги изнесе Киро
  • 25 Уса

    6 3 Отговор
    Ще бъдат инвестирани в нови чекмеджета и тоя дрът рептил знае това.Ситуацията в сащ до момента.Растат цените на горивата,няма моторни масла в магазините,няма части за камионите,скачат цените на имотите никой не се пазари а само наддава,скачат цените на храните и медицинските услуги.Лудата мумия казва Русия е виновна...Нее байно,това си го гласяхте от 2 години насам и затова махнахте Тръмп и сложихте мумия
  • 26 Сийка

    1 4 Отговор
    Усвояване за 3 години ??? Да питат ББ ( Бойко и бандитите му) те щяха да ги усвоят за една година и да питат за още !!!
  • 27 Лялаля

    3 1 Отговор
    Ще се молите да ги бяха откраднали.... Ама брадвата е доста по брутална. Жалко за наивниците. Толкова години, така и не чатнахте, че няма нищо общо с левчета тоя план.... Ама е така, лесно се управлява неук народ. Който разбира Английски чете (евроатлантическо споразумение в Уикилийкс!!!!) От 2015 година е в сайта, един от вас не го е видял. Чували сте за Асандж, нервирате се, че ви занимават по ТВ с него ама... Вцата знае мамула, да ръфа на зима и да гледа другите как ядат люцерна на лято!!! Не ще да се издигне по на високо и да вкуси, да не е овца като другите я!
    Истината е, че стопанинът ѝ я е научил така. Колко сте мили и живеете в едно блажено не видение.... Направо съжалително ти става у душЪтЪ
  • 28 иво

    4 0 Отговор
    ПАРИТЕ ОТ ПЛАНА ЩЕ БЪДАТ ЕДИНСТВЕНО ИНВЕСТИРАНИ В ДЖОБОВЕТЕ НА КИРЧО, КОКОРЧО И СИЕ. А ВИЕ ДЕТО ИЗБИРАТЕ ОТ ТЕЛЕВИЗОРА / КАНАЛ 1 , БТВ,НОВА/ ОТ ТЕЗИ ЦЕНЗУРИРАНИ, КОЛОНИЗИРАНИ И МАНИПУЛИРАЩИ МЕДИЙ ЗА КОГО ДА ГЛАСУВАТЕ ЗА ПОРЕДЕН Н-ТИ ПЪТ ЩЕ ДУХАТЕ СУПАТА!!!
  • 29 Лорер ще "усвои" милиард, два!! Той

    6 0 Отговор
    Веднага "уреди" Мошетата сънародници, да ни консултират във В иК, сектора, в Енергетиката, сега ще ни образоват в Посрещането на Мигрантите!? Нямаме нужда от подобни съветници, консултанти, Експерти, докарани прес "Шалом" Това е конфликт на интереси, Лорер беше, член на Управителния съвет на Шалом, предполага се, ЧЕЕ още такъв, а най страшното е, че от там го Управляват!! До сега не сме чули Лорер, каква работа е Свършил!! Знаеме, че Еврей не работят, а са винаги там където има пари!! Опасно е, влиза един под масата, докато се обърнеш 100 са отгоре на масата?? За коя Израелски служба работи Лорер, освен за Шалом, които са параван не тези служби!!
  • 30 Боко бандита

    3 2 Отговор
    Урсула приятелко моя, в името на нашето минало сътрудничество за мен няма ли някое 3 цифрено милиардче? Парата в чекмеджето свърши и твой Бойко бедства, на ръба на оцеляването е.
  • 31 Мухаа,хаа!

    4 0 Отговор
    Преди да стъпят във властта,същите вдигаха вой до Бога,за злоупотребите със стиропор.Сега,когато надушиха стотици милиони,веднага се стиковаха със фирмаджии от бранша.Поредна мега далавера.Ще ни съхраняват тока в батерии !?А тези батерии" чудо на чудесата" вечни ли са? Кой ще ги стопанисва- нали се сещате,кой? Онези,със шапчица. Ще има избиване на капиталовложения с десетилетия.Как- много просто.С убийствени договори за преференциално изкупуване.Нещо от рода на хамеричките марици.Ще има "миксиране" ,докато кръв не ви протече през носа,раболепни и страхливи чифтокопитни,който само на думи пред кило шлокавица и леген с марули сте смели.Иначе на генетично ниво сте роби.
  • 32 ха ха

    0 0 Отговор
    пари хвърлени на вятъра
  • 33 Пенчо

    2 2 Отговор
    Европата е хитра ! Те тези пари само минават през България. Пак се връщат в тяхната икономика! Е остава някоя троха за нашите хрантутници. Иначе пък се отчита "дейност и напредък".
  • 34 Нане

    1 0 Отговор
    вече сичко е раздадено под масата на "свой" послушни фирми
  • 35 Всичко за Украйна

    0 0 Отговор
    Даже няма да стигнат.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол