Last news in Fakti

20 Май, 2013 12:32 1 382 4

Полигонът в Змейово не е замърсител на въздуха

  • змейово-
  • тодор тагарев-
  • юлиян попов-
  • стара загора-
  • полигон-
  • замърсяване на въздуха
Полигонът в Змейово не е замърсител на въздуха - 1
Снимка БГНЕС

Полигонът  "Змейово" не е източник на вредни вещества и замърсители, които да влошават качеството на въздуха в района до нива над допустимите норми. Това стана ясно на съвместна пресконференция на тема „Полигонът „Змейово“ и въздухът на Стара Загора“, в която взеха участие министърът на околната среда и водите Юлиян Попов и министърът на отбраната Тодор Тагарев.

Според данните от измерванията на стационарните автоматични станции, които са част от Националната автоматизирана система за контрол на качеството на атмосферния въздух и предават данни в реално време няма специфични замърсители или завишени нива на замърсители във въздуха на Стара Загора.

Министър Попов отбеляза, че казусът с полигона е част от по-широк проблем - въздушните замърсявания в страната, където има тревожни факти. В България екологичното положение е много тежко. Причините за това обаче не винаги са свързани със секторите, за които хората мислят или от източниците, които изнасят тази информация. България е в тежко екологично замърсяване, но не от източниците, за които предполагаме и се безпокоим, а от отоплението на твърдо гориво, въглищните централи и др., добави той.

Има организации, които вадят доклади за състоянието на околната среда и ние трябва да се вслушаме, заяви министърът на околната среда и водите и добави, че в последните си работни дни МОСВ ще предостави препоръки и коментари за по-нататъшна работа.Трябва да се предвидят мерки от различни институции и основно от общините, за да се решат тези проблеми, е мнението на Попов.

Военният министър на свой ред отбеляза, че случаят с полигона „Змейово“ има формална и морална страна, които не бива да се пренебрегват.

Полигонът фигурира в решение на законодателя и ако ние имахме съмнение, че той е замърсител, незабавно бихме предприели действия. Нямаме обаче такива опасения, заяви и министърът на отбраната Тодор Тагарев.
Ако имахме съмнение че полигона е замърсител ние щяхме да го затворим. Ако имахме опасения щяхме да го затворим, но нямаме, заяви министър Тагарев. В района живеят над 4000 военнослужещи с техните семейства и деца и те първи биха реагирали, ако има заплаха за живота и здравето им, отбеляза още той.

Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по околна среда Ваня Григорова показа графики и данни за състоянието на въздуха в околността на полигона в периода 2008 – 2011 г.

Въздухът в Стара Загора и в редица други градове в страната е лош, но за това категорично не е виновен полигонът "Змейово", заяви д-р Григорова.

От представените таблични данни и графики могат да бъдат направени и следните изводи: нивата на замърсителя ФПЧ10 (фини прахови частици) за района на полигона и Стара Загора като цяло са по-ниски в сравнение с нивата на замърсяване в страната - например в София, Перник и Пловдив. Нивата на азотен диоксид за района на полигона са много по-ниски от допустимите норми. А замърсяването със серен диоксид в района на полигона и на Стара Загора не представлява проблем. В изследваните зони средногодишната норма на концентрация на ФПЧ10 е под допустимата средногодишна норма.

До подобни изводи и данни са стигнали и от Института по отбрана за Централния артилерийски технически изпитателен полигон "Змейово", изведени в доклада на полк. доц. д-р Стоян Балабанов. Според данните в него полигонът не е причина за обгазяванията и замърсяванията в Стара Загора. Декларира се, че на територията на полигона не се извършва утилизация или унищожаване на излишни боеприпаси.

Д-р Балабанов заяви, че Министерство на отбраната работи по две основни направления за информация относно полигона „Змейово“ - мониторинг на дейността и прозрачност на действията. Той показа и сертификат за еко-стандарт, който полигонът притежава.

Балабанов обясни за автоматичната метео-станция, с която полигонът разполага и следи информацията за въздуха през 15 минути. С нея могат да се следят редица показатели и показва дали има завишаване на някои от тях. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 йордан иванов

    0 0 Отговор
    Старозагорчани, спрете да ядете БОБ и въздуха ще ви се пречисти..
  • 2 Павел пенев

    1 0 Отговор
    Тези евроатлантически измамници се опитват да лъжат обществеността,но нека кажат колко хиляди натовски боеприпаси има още за утилизация и колко се унищожават за седмица,обикновено в петъчен ден? И двамата са натовски агенти и се прехранват чрез Евроатлантическия клуб на гнусното еврейче и крадлата на козметика.
  • 3 Eнчо Вълев

    0 0 Отговор
    Боеприпасите не са на НАТО, а на отделни държави. Последно се утилизираха гръцки мини, но не в Змеево. Там няма условия за такива дейности. Утилизацията е разглобяване и разснарядяване и не включва изгаряне на вещества и състави, съдържащи се в беприпаса.
    Полигонът в Змеево има 2 уебкамери, които предават в реално време какво се случва. Влезте в сайта и се наслаждавайте на хубавото време там.
  • 4 Демокръси

    0 0 Отговор
    Макак така ще замърсяват юес солджърите. Те пречистват въздуха, около базата мирише на евроатлантически ценности.
    Базите не са на НАТО. На САЩ са, ако правите все пак някаква разлика.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове