Last news in Fakti

21 Май, 2013 11:00 1 476 0

Плевнелиев: Народът няма да търпи задкулисие /подробности/

  • парламент-
  • плевнелиев-
  • народът-
  • задкулисие
Плевнелиев: Народът няма да търпи задкулисие /подробности/ - 1
Снимка:БГНЕС

Позволете ми да се обърна към  Вас – избраните народни представители в 42-то Народно събрание с пожелание за успех в бъдещата Ви отговорна работа. Това заяви президентът Росен Плевнелиев при откриване на 42-то Народно събрание.

Сигурен съм, че още с клетвата, която положихте днес ще почувствате тежестта на доверието, което ви определи за народни представители. Защото дори и в този тържествен ден, по-силно от надеждата, се усещат очакванията и изискванията на българския избирател. Клетвата, която положихте, не е просто ритуал, не е само изречени думи. Големият български държавник Петко Каравелов казва: „Отговорността пред народа не намалява властта, напротив, прави я нравствено по-силна”.  Тази мисъл, изречена преди близо 120 години, ни напомня, че връзката между политиците и народа може да бъде силна само тогава, когато се управлява отговорно. Аз вярвам, че и днес в този изпълнен с изпитания за нацията период, България ще намери своите отговорни държавници, които ще работят всеотдайно, служейки на народа, както се е случвало и в миналото. Защото има само две категории политици – политици, които управляват хората и политици, които служат на хората. Вие сами ще направите своя съзнателен избор скоро и само по делата, а не по декларациите, народът ще отсъди с тежкия си глас на следващите избори.

Всички Вие преминахте през една предизборна кампания, която за голямо съжаление беше доминирана от скандали, обвинения и нападки.  Конкуренцията на идеи и решения сякаш отстъпи на заден план. Изборите вече са зад нас. Уважавам конституционните права на всеки политически субект и ще се съобразя с всяко законно действие и последващи решения и окончателни становища на компетентните български институции, имащи отношение по закон към изборния процес.

Изборите обаче не могат сами по себе си да решат проблемите на хората. Намираме се в комбинация от икономическа, социална, политическа и парламентарна криза. Нека решаваме една по една кризите, а не ги задълбочаваме. От днес вече имаме работещ парламент. Надявам се скоро парламентът да излъчи и правителство, което да поеме своята отговорност. Правителство от компетентни хора с ясна програма и с лице към хората. Очаквам правителството, парламентът и всички институции заедно да работят за решаване на наболелите пред нацията проблеми. Затова съм готов още в четвъртък 23-ти май, в рамките на деня, да организирам консултации с парламентарните групи, след което няма да бавя връчването на мандат за съставяне на правителство на кандидат за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарна група.

Много пъти нашата родина е била в трудни ситуации, неведнъж резултатите от избори са били определяни като „патови“. Нямаме право да бягаме от отговорите на сложната задача, която избирателите поставиха на всеки един от нас. Защото хората очакват да живеят добре и достойно и то не само в необозримо бъдеще, а видимо да усетят промяната за по-добро в своето ежедневие.

Много скоро тук ще стартират дебатите по необходими краткосрочни и дългосрочни мерки. Народното събрание трябва да предложи  ефективни решения, които да имат устойчив и траен резултат.  За да се случи това обаче е необходим системен подход, основан на приемственост на приоритетите. Затова апелирам към Вас да приемете Декларация за основните приоритети на 42-рото Народно събрание в духа на добрата традиция. С този документ да дадете силен знак за запазване на стратегическите приоритети на държавата за достойно членство в Европейския съюз и НАТО, за влизането в Шенгенското пространство, за запазването на Валутния борд до приемане на еврото, за отстояване на макроикономическата стабилност, за подкрепа на инвестициите, заетостта, доходите и пенсиите, както и срещу ксенофобията, расизма, антисемитизма и всякакви други прояви на нетолерантност и екстремизъм.

Не само България, но и целият Европейски съюз, както и много други държави по света са в тежка криза вече пета година. Бавно, стъпка по стъпка Европа оздравява. Кризата ще отмине, но днес, с действията си ние ще определим мястото на България в Европа и в този бързо развиващ се свят. Трябва да отговорим на очакванията на гражданите за растеж и заетост и каква страна искаме да бъдем през 2020 година. В момента ние преговаряме с най-големия инвеститор през следващите години – Европейският съюз. Правилното програмиране на европейските средства може да катализира развитието, стига да ги насочим във вярната посока, като ги обвържем с Програмата „България 2020“, която е в много напреднала фаза, по която се положиха много усилия и около която сме длъжни да се обединим. Политическите партии, които по един или друг начин ще участват във формирането на бъдещия кабинет, трябва ясно и пред всички нас да обявят приоритетите, по които са постигнали съгласие и принципите, по които ще работят. Те трябва да отговарят на приоритетите на Националната програма за развитие „България 2020“, защото и най-краткосрочната антикризисна мярка няма смисъл, ако не е част от дългосрочната визия за развитието на държавата.

Призовавам Ви сега, когато се готвите да конструирате бъдещото управление, да не забравяте тези приоритети, които българските граждани поставиха категорично на дневен ред. Нека от първия ден Народното събрание да се отвори не само към проблемите на хората, но и за хората. Протестите срещу монополите и сметките за ток ни показаха ясно, че българският народ няма да търпи задкулисие, няма да търпи политически сделки при неясни правила. Предстои ви да приемете важни закони. Гражданското общество трябва да участва във вземането на тези решения. Нека да покажем, че можем да го правим открито, като обясним причините, като покажем на всички очакваното въздействие, като чуем всички гледни точки. За да си върнат доверието на гражданите политиците трябва да изпълнят това, което сме обещали и то по един публичен и прозрачен начин.

Знам, че по традиция в този ден се отправят големите политически послания, чертае се визия. Въпреки това, аз ще си позволя да ви напомня, че всичко започва с ясните отговори на конкретните наболели пред нацията проблеми. Първите оценки за своята работа новият парламент и правителство ще получат за това, какви решения ще предложат в областта на енергетиката и социалната сфера, както и да надградят постигнатото в Европейските фондове, макроикономическата стабилност и политиките за ускорено изграждане на модерна инфраструктура. Защото днес по света ясно се вижда, че не е толкова важно дали правителствата са леви, десни или центристки, но е изключително важно правителствата да са ефективни и да постигат резултати за хората. Така е и в България. Българските граждани очакват, независимо кой ще ги управлява, да плащат справедлива цена за електричеството, което потребяват, а не да покриват с ниските си доходи дупките в една нереформирана от 20 години и неефективна система. През следващите дни ще получим анализите на Световната банка и Европейската комисия за реалното състояние на българската енергетика. Използвайте техните констатации, защото те ще бъдат обективни и няма да бъдат продукт на вътрешнополитическа действителност. Те ще ни помогнат да намерим добрите решения – как да структурираме истински независим и работещ регулатор, да запушим течовете в системата, да разкрием и елиминираме неефективностите по веригата на формирането на цената на тока, както и в каква стратегическа посока да развиваме този сектор, така че да гарантираме справедливи пазарни, а не монополни цени и правото на избор на доставчик на ток за всеки. Давам си сметка, че тази тема изкушава към лесни и популистки мерки, но аз съм уверен, че българските граждани ще дадат своето доверие на тези, които успеят да осъществят устойчиви решения. Либерализацията на енергийния пазар, енергийната ефективност и енергийната диверсификация са тези най-смислени стратегически приоритети в енергетиката, които ще гарантират националната сигурност в най-голяма степен и ще спомогнат за реално и съществено намаляване на сметките за ток и отопление на гражданите, и за откриване на много нови работни места.

Още преди съставянето на следващото правителство, вие, политическите партии от 42-то Народно събрание, трябва да дадете отговор на въпроса как ще гарантирате провеждането на политики за увеличаване на доходите и в подкрепа на тези, които са в нужда. Не само чрез осигуряване на помощи, а чрез създаване на условия за реална, качествена и устойчива заетост. Това го прави бизнесът, не държавата. Но държавата има своята важна роля за подобряване на бизнес средата, за създаване на добър климат за предприемачество и инвестиции, което да доведе и до икономически растеж, от който толкова се нуждаем. Това не е лесно и няма да се случи веднага. Необходими са последователни усилия в следните по-важни направления:

1.    Подобряване работата на администрацията и институциите, с цел ефективно партньорство с бизнеса и инвеститорите;

2.    Говорим за електронното правителство от години. Стига сме обяснявали колко е важно, нека най-после да го завършим;

3.    Силната и независима съдебна система е в основата на държавността, икономическото развитие и справедливостта за гражданите;

4.    Целенасочена политика в подкрепа на малкия и средния бизнес, който създава голямата част от работните места и който страда най-тежко от кризата не само в Европа и в България, но и в света, означава следното елементарно действие: Малкият и среден бизнес имат нужда съвсем конкретно от: кредити на разумна цена; електронно правителство, а не да висят по гишетата; държавна подкрепа за експорт; стандартни и типови обществени поръчки за всички, а не креативни обществени поръчки за избрани и административна реформа, целяща намаляване на лицензионните режими и бързо, коректно разплащане за извършената работа.

Предвидимостта е най-важната предпоставка, за да се увеличат инвестициите и работните места. Докато има видима несигурност и нестабилност в страната, няма как да се раздвижат потреблението и инвестициите, които са основните двигатели на икономиката, а наличните към днешна дата над 50 млрд. лева на семействата и фирмите в България ще продължат да престояват на депозит в банките.

За съжаление 41-вото Народно събрание не успя да завърши някои важни и смислени реформи и да приеме съответни закони. Например: реформата в сферата на образованието, здравеопазването, във водния сектор, в сектор сигурност и други.  Нека ги довършим.

Необходимо е и да се поеме ангажимент за неотложно разглеждане на нови законодателни инициативи, в това число Закона за иновациите, Закона за професионалното образование, промени в Закона за енергетиката, Закона за специалните разузнавателни средства и други.

Големите проблеми за решаване пред нацията са проблемът с усещането на хората за липса на достатъчна солидарност и справедливост в обществото, ниското доверие на гражданите към политиците, проблемът с доходите и демографският проблем. Важно е да се изгради балансирана, дългосрочна визия за справяне с демографската криза. Това не означава само да се изработи и приеме поредния стратегически документ. Имаме нужда от мъдър отговор на въпроса: Как да развием човешкия капитал в страната си? Какво ще работят нашите деца и какво ще произвеждат и продават в един конкурентен и бързо развиващ се свят в 21 век? И спрямо тези отговори да предложим комплекс от мерки, приети с широк обществен и политически консенсус.

Нямам амбицията в това свое изказване пред вас да чертая управленска програма. Това ще го направите вие.

Уважаеми народни представители,

От все сърце Ви пожелавам успех! Бъдете отговорни, поставете на първо място интересите на народа, както се заклехте преди малко!

Позволете ми да завърша с думите на големия български общественик Стоян Михайловски. Той казва:  «Служиш ли най-напред и преди всичко на себе си, не си годен да служиш на другите. Правовото социално устройство ни налага по един най-положителен и настойчив начин да забравяме нашето «аз»! Човекът е член на едно общество, за да служи на това общество. Дълг значи служене.» 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове