Last news in Fakti

20 Април, 2022 08:21 2 544 59

Ваня Григорова:50% от цената на хляба е надбавка на търговец и ДДС. Ясно е, че това са паразитни надбавки

  • ваня григорова-
  • хляб-
  • цена-
  • търговец-
  • ддс

Според Левон Хампарцумян има възможност дадена стока да изчезне от рафтовете в магазините, ако има таван на цените.

Ваня Григорова:50% от цената на хляба е надбавка на търговец и ДДС. Ясно е, че това са паразитни надбавки - 1
Снимка: Нова телевизия

От години настояваме за диференцирано ДДС за стоки от първа необходимост. Ясно е, че може да се направи. Само с еднократен законов акт, с който казваме, че ДДС-то няма да бъде 20%, а 0% - няма да се случи, няма да се отрази с намаляване разходите на домакинствата. Очевидно е, че трябва да се наложи контрол, какъвто в държавата липсва. Това каза икономистът от КТ „Подкрепа” Ваня Григорова пред Нова телевизия.

Банкерът и финансист Левон Хампарцумян даде за пример антиинфлационните мерки в Турция. „Това са неща, които имат много краткосрочен ефект и дългосрочно всъщност да балансират допълнително икономиката. Идеята е да произвеждаме повече стоки и услуги”, уточни той. По думите му от това ще се възползват хора, които ще спекулират и ще забогатяват.

Григорова е на мнение, че институциите трябва да следят как и доколко бизнесът увеличава цените, на които продава. „Ние имаме и веригата на доставки, през която също трябва да мине този контрол. Например, 50% от цената на хляба е надбавка на търговец и ДДС. Очевидно е, че това са паразитни надбавки, на които е крайно време да бъде сложен край”, категорична е тя.

Според Хампарцумян има възможност дадена стока да изчезне от рафтовете в магазините, ако има таван на цените. „Кой точно ще контролира тези неща - инспектори, които взимат някакви мизерни заплати и които с 20 лв. може да ги купиш. В края на тази верига ще се създаде една нова „черна” борса, в която едни хора рязко ще забогатяват за сметка на всички останали”, подчерта той.

Финансистът допълни: „Една наивна част от населението ще смята, че социалисти и не знам какви профсъюзи са им решили проблема. Нищо не са им решили. Светът е в инфлационен период”, категоричен е Хампарцумян.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 плюс минус

    17 0 Отговор
    Човек не живее за единия хляб.
  • 3 Филип Георгиев

    36 8 Отговор
    БРАВО НА ГРИГОРОВА. ДОЖИВЯХМЕ НЯКОЙ ДА ОСПОРВА ЕЛЕМЕНТАРНИТЕ БЪРТВЕЖИ НА ХАМПАРЦУМЯН.

    Коментиран от #28

  • 4 наблюдател

    23 6 Отговор
    Ванче, туй едва ли е от вчера, ама сега е много удобно всички да зеете и трупате точки, нали?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Б А Й Х @ Й ‼️

    34 5 Отговор
    Отговорът е пред очите им , ама не го искат бе ‼️
    Защо Кака Пена кварталната (магазинерка) може да влезе в Кауфланд, да купи 200 пакетчета 3в1 на промоция по 18ст и да ги шътне в нейния Гаражланд по 36ст ❓❓❓❓

    Коментиран от #35

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Мамул

    30 4 Отговор
    Хампарцумян е банкер колкото е химик! За едното има образование без да е работил, а другото е работил без да има образование. В крайна сметка таланта му е, че е от "нашите хора"!
  • 9 Вчера Спекуланти

    28 6 Отговор
    Един ирландски хляб 250 грама беше 2.80, вчера в магазина 3.80, но цивизма беше 5 нарязани филийки в опаковката, вътрешно побеснях, намалили и грамажа. Отидох до местната пекарница хубав черен хляб с истински грамаж 3 лева -700 грама Това не е държава, а територия на обикнивени бандити и спекуланти. НАП да тръгва по малките магазинчета, а държавата да слага таван. Срамота БГ е производител и на олио, и на пшеница, да ядем 5 филии за 4 лева.

    Коментиран от #12, #16

  • 10 дедо йоцо

    31 2 Отговор
    внесете да си купуваме турски и румънски продукти, да видите как българските производители ще заквичат-пазарна конкуренция му е цаката.
  • 11 Ваня Григорова

    15 8 Отговор
    Драпа за пост, я социален министър, я шеф на НОИ и дрънка врели-некипели нон-стоп!
  • 12 дай да ядем

    16 3 Отговор

    До коментар #9 от "Вчера Спекуланти":

    като няма евтин хляб, яжте пасти
  • 13 Joro

    11 10 Отговор
    Това,което може да направи държавата е да махне ддс-то върху хляба,но да се твърди,че надценката на търговеца от 30% ( колкото остава след ддс-то според изчисленията на това чифтокопитно) било нещо паразитно си е несериозно. Търговците работят и продават,за да реализират печалба и няма нищо паразитно в това според мен. Въпросът е колко се следи дали наистина надценката е само 30%. А и да се следи ,ако случайно се махне ддс-то , дали цената ще падне. Ако няма контрол и закон срещу спекулата, дори да няма ддс на на хляба, цената ще се задържи същата от търговците или ще падне с някакви 5-10 ст. колкото да се води,че са я намалили. Както става с бензина примерно- като падне барелът с 50%, бензиностанциите не помня да са намалили горивото с 50%,но увеличи ли се дори с 10%- първи са да увеличат поне с 10% и те. Спекула и нищо друго според мен.
  • 14 Дубруютро

    12 3 Отговор
    Сънувах, че България гори и гражданите ѝ се бият по между си...беше страшно!
  • 15 шам фъстък

    7 4 Отговор
    Яжте асфалт и ходете пеш,боси.
  • 16 Мамул

    12 5 Отговор

    До коментар #9 от "Вчера Спекуланти":

    Малка квартална пекарна преди три години правеше по 500лв печалба на ден! Това е факт който знам от първа ръка.

    Коментиран от #19

  • 17 Бай Гошо

    11 7 Отговор
    Пази, Боже, профсъюзи и комунисти да те спасяват - ще ошушкат всичко, както през 80-те и по времето на Жан Виденов. Само като видя Румен Гечев да плещи глупости по телевизията и си представям глад, мизерия, дефицит, инфлация, безработица. А той трябваше да бъде обесен на площада за назидание, а партийката им да бъде забранена още тогава. Ако това беше станало, сега тази Ваня нямаше да сочи с пръст търговците и ДДС-то като паразити. С какво ще пълниш хазната, Ваня, като наслагаш навсякъде нули? Ти математика учила ли си? Ами икономика? ТПЗ!

    Коментиран от #21

  • 18 Пффффф

    19 2 Отговор
    Да се види през колко прекупвача минава всяка стока, по колко надценка си слага всеки и да се обоснове нуждата от прекупвачите. Дайте да си говорим истината, кажете на хората защо всъщност плащат високата цена. 1-производител(земеделски) 2- мутри( купувачи на минимални цени) 3- мутри( купувачи от предните с надценка)+ транспорт до преработвателите 4- преработватели( надценка)+ разходи по производство 5-търговски представителства(разбира се надценка)+разходи 6. Търговски обекти(надценка)+разходи 7-краен потребител.

    Коментиран от #42

  • 19 Представете си

    14 6 Отговор

    До коментар #16 от "Мамул":

    За какви печалби става въпрос в кварталните магазинчета. Не стига, че хлябът им е мухлясъл, с намален грамах ами и безобразни цени. Таван на печалбите трябва и държавни магазини със собствени достовчици. Ама не било пазарно, глоби и санкции от ЕС, какво беше казала Нюланд актъ ЕС.

    Коментиран от #41, #43

  • 20 Дон Бидон

    5 7 Отговор
    То с цел популизъм е ясно,че всеки може да твърди каквото си поиска както прави Григорова и "синдикатите" ( толкова са синдикати колкото съм космонавт). Да кажем ,че се махне ддс-то,което ще бъде наистина една добра стъпка. Ама ,Григорова, не съм хлебар, но има и друга страна,която тази не я споменава : ако ми скочи тока 4-5 пъти за година, какви са ми разходите според теб? Дали са същите като преди година и дали и аз мога да увелича продукта си 4-5 пъти? Приказва си едни неща тая с да не казвам какво и бие тъпана все едно е открила Америка, а нещата не са точно така.
  • 21 Виденов

    18 0 Отговор

    До коментар #17 от "Бай Гошо":

    го съсипа банкерът от Римски клуб Тодор, почина скоро, той отваряше банките. А цените фръкнаха тогава, защото същите тези бандити, които държаха стоките по складовете нарочно, сега ни дават с безумни надценки стоките си, като олиото и ред продукти пакетирани преди кризата. За кафето спомена колега, 18 ст. го купуват продават го 70 ст. в кварталния с гореща вода и 40 ст пакетчето. Над сто процента печалба. Никой нормален бизнес на Запад няма над сто процента печалба, НИКОЙ.Това в България са обикновени бандити, плачещи за затвор.
  • 22 абе тая мазна

    7 2 Отговор
    патка!! Да каже нещо....

    Коментиран от #27

  • 23 Мнение

    14 1 Отговор
    Само сух хляб ли да ядем?
    Кога най-после ще заговорите за сиренето?
    Аз хляб ям по 4 филийки, но ми е скъпо сиренето.
    Май доходите са малки, а?
    А пенсиите?
    На украинките - 40 лева.
    На българските пенсионери - 15 лева.
    Къде е киро на кирия?
  • 24 хихи

    7 1 Отговор
    паразитни надбавки ---- в България са синдикатите.
  • 25 Тази

    9 1 Отговор
    Григорова е тъпа путка.

    Коментиран от #49, #54

  • 26 3434

    4 1 Отговор
    Йованке вземи го прави ти по евтин да стане де АЙДЕ НЕ ЧАКАЙ
  • 27 А бе

    6 0 Отговор

    До коментар #22 от "абе тая мазна":

    не може, вечно и е пълна устата.
  • 28 Уточнение

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "Филип Георгиев":

    За твое съжаление, ХАМПАРЦУМЯН е мнооого прав.

    Коментиран от #39

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Анализатор

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "стих":

    Беше, беше, одъртя.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Г-жо Григорова

    5 1 Отговор
    Исках да Ви питам дали паразитна надбавка не е и заплатата, която получавате.
  • 33 Селяк

    12 0 Отговор
    Ехх Левон Хампарцумян, когато беше директор на банка БВБ, впоследстове Булбанк и сега УниКредит Булбанк в ранните години между 2001–2007ма, заплатата му беше по 300хил лева на месец! Тогава това беше държавна банка, още преди да се слее с други банки след 2007ма. Нали се сещате, че тогава минималната заплата в България беше 80лв. Никой не го разследваше тоя човек защо и как заплатата му беше такава?! Сега го канят по предавания да говори според него как ще се случват нещата… все милионери и молят дето говорят, а колко е изцицъл на гърба на хората не се коментира!

    Коментиран от #37

  • 34 То и с цената на тока е така

    6 2 Отговор
    Питам, докога ще държим неграмотния кUрчо куролаторски , след като замрази до 2025 г и минималната заплата на 325 евро!?!? За кво да го държим и кво очакваме при това положение от "управлението" на тоя?....освен изтеглени нови държавни дългове за милиарди...просто ОСТАВКА бе , чалгаджии и гриндери неграмотни и прости
  • 35 Ами

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Б А Й Х @ Й ‼️":

    Направи го ти.

    Коментиран от #48

  • 36 Петър

    6 0 Отговор
    Много точно казано. Така е, реално хляба ни излиза четири лв за килограм чисто тегло.

    Коментиран от #46

  • 37 А ма

    2 5 Отговор

    До коментар #33 от "Селяк":

    Верно си селяк.
  • 38 мечо

    4 0 Отговор
    ногу умно и кадърно момише е тос ванче от наште ора е
  • 39 Филип Георгиев

    4 1 Отговор

    До коментар #28 от "Уточнение":

    ЗА ТВОЕ, ГОВОРИ НЕЩА КОИТО СА ЯСНИ И НА ШЕСТ ГОДИШНИТЕ КАКТО ГО ПРАВИ ПОЧТИ ВИНАГИ. И ГО КАЗВА ОТ ПОЗИЦИЯТА НА НЯКАКВА СИ ВИСОТА, ЗА ДА ВПЕЧАТЛИ НИЩИТЕ.
  • 40 Freedom Fighter

    5 2 Отговор
    При тази цена на тока колко иска да и струва хляба на тази. Хлебозаводите да не пекат хляба на слънце. Пита ли кварталните магазини как изкарват от миналото лято насам като плащат три пъти по скъп ток. Сега като скочи и цената на пшеницата очаквайте още по скъп хляб. Расте цената на тока на пшеницата, осигуровките се увеличават работниците искат по-високи заплати, а вие искате евтин хляб. Как да стане тази работа.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Бауу

    6 2 Отговор

    До коментар #18 от "Пффффф":

    Ами ходи си на село там директно от производителя да си купуваш доматите и картофите! После се върни до хлебозавод и помоли портиера да ти купи два хляба, след това пак на село за яйца и така ще спестиш за два кузонака от Кауфланд

    Коментиран от #44, #51, #52

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Уточнение

    1 0 Отговор

    До коментар #42 от "Бауу":

    КОзУнак
  • 45 нико

    3 0 Отговор
    С А М О 50 % от съдържанието на хляба е брашно , затова не е хранителен и се консумират по големи количества . . При 0.35 лв./кг цена на зърното , 1 кг. хляб излиза минимум 2.60 лв. . Явно ще трябва да събираме капачки и за бедните ХЛЕБОПРОИЗВОДИТЕЛИ с луксозни имоти по света .
  • 46 Уточнение

    2 1 Отговор

    До коментар #36 от "Петър":

    Цените се определят на партийно ниво, внася се предложение в НС, после другите партии започват да наддават и накрая се гласува. И те така. Това мисля да го патентовам. Ще се казва не "пазарна икономика", а "парламентарна икономика". И всичко ще е наред, ще ми ядете не еФтин хляб, а ще ми ядете хуя!
  • 47 Стойчо

    1 0 Отговор
    Готина е
  • 48 Б А Й Х @ Й ‼️

    3 0 Отговор

    До коментар #35 от "Ами":

    Ами направих го ‼️ Давам отговор на въпроса ‼️ Всъщност не съм аз откривателя , има го в доста страни ! Нарича се закон против спекулата!
    Но нашите ПОЛИТУТКИ ходиха по Европата и Запада и взеха всичко калпаво , а работещите закони ги "побългариха" ‼️‼️‼️
    А това с ДДС си е косвен данък върху потребителите/ народа/ ‼️‼️‼️
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Не си оригинален

    2 0 Отговор

    До коментар #42 от "Бауу":

    с препоръките си. Явно си товарач във фирма прекупвач и си пазиш службицата, но не ти е леко нали??? По веригата има хрантутници, като твоите чорбаджии и те трябва да се сведат до минимум. А това,че ти ще спиш по подлезите, си е твой проблем.
  • 52 А какво е

    0 0 Отговор

    До коментар #42 от "Бауу":

    кузонак
  • 53 LexRX

    2 3 Отговор
    Хампарцумян e част от Бойковото и ДПС статукво.Какво очаквате да каже?Всички "зърнари" са погалени от Бойковото управление. Всичко е монополи и предварително уговорено.Няма пазарна икономика.И с горивата е така.Докато не махнат пионките от КЗК нищо няма да се случи.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 лапне го

    1 0 Отговор
    хаймана....А другарката Минка да хване меката фейта....
  • 56 да да

    1 0 Отговор
    По-малко ДДС ?!Оборота на хляба ще бъде-същия!А на веригата ще падне заплатата които работят! Локумите са чист полулизъм..
  • 57 Горски

    2 0 Отговор
    Григорова, както винаги се изказва неподготвена, а причината за това, е че няма хабер за какво оговори! - А няма хабер защото професионалната и кариера е нулева! - Да работиш в синдикатите не е работа а паразитизъм!
    Инфлация не се бори с промени в данъците, а в наливане на държани пари в производството за да се компенсират разходите, като се определя надценката, която ще се сложи на субсидираните стоки! - Всичко останало като приказки и действия са пълни глупости!
  • 58 от нея

    0 0 Отговор
    нищо!Мисирка на пазара!Лаладжийка.....
  • 59 МАЛКА пенсИЯ

    0 0 Отговор
    НИЕ ЗНАЕМ,ЧЕ Е ТЪЙ.НЕ ИСКАМЕ ОБЯСНЕНИЯ,А ДЕЙСТВИЯ!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол