Last news in Fakti

20 Май, 2022 08:12 933 9

Иван Иванов: Не очакваме загуба на европейски средства

  • земеделие-
  • иван иванов-
  • храни

В Министерството на земеделието е в ход подготовката за изпълнението на Националния план за възстановяване и устойчивост

Иван Иванов: Не очакваме загуба на европейски средства  - 1
Снимкка: БГНЕС

„Министерството на земеделието е създало необходимата организация, за да не допусне загуба на средства от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г. и Програмата за морско дело и рибарство (ПМДР) 2014-2020 г.“ Това заяви министърът на земеделието д-р Иван Иванов пред парламентарната Постоянно действаща подкомисия за контрол върху управлението на средствата от европейските фондове към Комисията по въпросите на Европейския съюз.

„В министерството заварихме известно забавяне на определени проекти, тяхното одобряване и договаряне, но към днешна дата сме наваксали съответното забавяне. За ПРСР до края на годината сме направили организация, за да няма загуба на средства“, разясни министърът.

Той допълни, че съвместно с Държавен фонд „Земеделие“ е създадена работна група за бързо разглеждане на проектите, които ще бъдат приети тази година. „Очаква се решение от Европейската комисия, което да бъде обявено на 23 май на заседание на Съвета на министрите по земеделие, за отделяне до 5% от бюджета ПРСР 2014-2020 г. за годините 2021 и 2022 г., които да отидат за директно подпомагане на земеделските стопани по искане на 14 страни членки, сред които и България“, каза аграрният министър.

Той припомни предвидените за тази година приеми по ПРСР, включително по подмярка 7.2 „Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура“ и обявеният вчера прием по мярка 4.3 за реконструкция и модернизация на съществуващите хидромелиоративни съоръжения.

По думите му по Програма за морско дело и рибарство (ПМДР) 2014-2020 г. има също забавяне в договарянето, основно като резултат от COVID кризата и военната агресия на Русия в Украйна, както и други обективни причини. „Колегите дават гаранция, че всичко ще бъде приключено в срок и също няма да има загуба на средства“, заяви аграрният министър.

Той допълни, че по подхода ВОМР също е идентифицирано известно забавяне, като с ДФЗ са проведени съответните разговори, за да няма и там загуба на средства. „През 2020 – 2021 г. почти не се е работило“, заяви министърът, като даде за пример неразгледани проекти.

Министърът на земеделието посочи по отношение на новия период от 2023 г., че след като пристигнат на бележките за Стратегическия план и бъдат отразени, ще започне незабавна информационна кампания. „Целта ни е да запознаем незабавно бенефициентите с новия Стратегически план, за да имат готовност незабавно да кандидатстват“, каза той и припомни, че по втори стълб са осигурени 60% национално съфинансиране при 15% досега. „Целта ни е да направим по-конкурентно земеделие в България, като земеделските производители да предлагат своята стока не само по нашите пазари, а и в чужбина“, каза той.

Министърът посочи, че в момента в Министерството на земеделието е в ход подготовката за изпълнението на Националния план за възстановяване и устойчивост, по отношение на включените там инвестиции във „Фонд за насърчаване на технологичния и екологичен преход на селското стопанство“ и „Дигитализация на процесите от фермата до трапезата“.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    10 0 Отговор
    Я кажете цената която плаща народа.
    Не случайно сме външна граница на ЕС.

    Коментиран от #3

  • 2 5577

    8 0 Отговор
    Страхотна промяна.
  • 3 ГУШКА

    13 0 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    ГУШКИТЕ ПЪЛНИЧКИ КАК ЩЕ ОЧАКВАТЕ ЗА ВАС САМО НАРОДЕН СЪД ФАШИСТИТЕ ОТ ДРУГО НЕ РАЗБИРАТ.
  • 4 Вие господине

    6 0 Отговор
    Само кражба кражба и кражба цели33години до сега 📞👤📝💰
  • 5 Прогледнал

    7 0 Отговор
    Тоя що не си погледне мизерния бюджет, който едвам кърпи. Ти, като не очакваш загуба къде са европейските пари за развитие на България след пандемията. Всички взеха по стотици милони от този фонд, само нашите пари все още не са одобрени. Няма и да бъдат, докато не пуснем РСМ. Гърция си оправи кризата с пари взети за да пуснат макетата към НАТО. Можем да гадаем какво Турция ще придобие за да пусне Финландия и Швеция. Ама, наш гаа...нч..За какво са ни още толкова много пари? Екстра сме си и без тях
  • 6 2020

    6 0 Отговор
    Що дини и пъпеши пак се зася за субсидии и то по планинските келемета, в сухата земя без поливане....
  • 7 А така баце

    4 1 Отговор
    Усвоявайте че избори идват, белким ви помогнат тия средства да влезете в следващият парламент...
  • 8 Ти как ли

    1 0 Отговор
    ще ги загубиш като не си ги получил. А като ги получиш пак ще потънат в алчната ви паст.
  • 9 ФЕЙК

    2 0 Отговор
    Иванчо /Малък Шошо/ е корифеят в областта на селското стопанство! Учил ВИШУ - право, служител на СИК, доктор по история от Шуменския "университет" . рАЗБИРА ОТ ЖИВОТНОВЪДСТВО САМО В ТАВИЧКА И ОТ ЗЕМЕДЕЛИЕ САМО ГО Е ГЛЕДАЛ ОТ ПЪТЯ!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове