Last news in Fakti

22 Май, 2022 20:16 1 484 36

Александър Николов: Имаме ресурса да не се стигне до чувствително поскъпване

  • александър николов

Имаме техническа възможност да плащаме в рубли, но ако всички други детайли са по нормален начин и „Булгаргаз” не се подлага на риск

Александър Николов: Имаме ресурса да не се стигне до чувствително поскъпване - 1
Снимка: БГНЕС

„България има техническа възможност да плаща в рубли за руски газ, но това крие рискове”. Това заяви в студиото на "На Фокус" министърът на енергетиката Александър Николов. На въпрос дали двамата със Слави Трифонов са коментирали дали ИТН ще напусне коалицията, Николов заяви следното: „Не сме говорили. Ангажиментът, който съм поел, е да си върша работата максимално добре. От там нататък политическите решения се обсъждат на друго ниво”.

Той заяви, че, ако е необходимо може да подаде оставка във всеки един момент. Той коментира и темата за газоподаването в България. По думите му, българското енергийно дружество и в момента спазва всички клаузи по договора си с „Газпром”, а руското едностранно е прекратило отношенията. Руски газ през България продължава да тече, но само транзит.

„Имаме техническа възможност да плащаме в рубли, но ако всички други детайли са по нормален начин и „Булгаргаз” не се подлага на риск. „Булгаргаз”има задължение - чисто търговско, да заявява съответните количества от договора. Благодаря на екипа на Българския енергиен холдинг и на всяко едно дружество под шапката му. Всички управителни органи имат оперативна свобода да взимат решения. След проверка е установено, че от българска страна се спазват всички изисквания по договора с „Булгаргаз”. Това се прави с една цел - България да запази позицията си на лоялен и дългосрочен партньор", поясни енергийният министър.

В прекъсването на доставките на руски газ за различните държави, енергийният министър вижда една прилика – договорите на всички страни изтичат в края на годината.

В жизненоважни проекти се превръщат интерконектора с Гърция и терминала за втечнен газ в Александруполис. През юни се очакват и двата кораба с втечнен газ от Съединените щати. Детайлите от коя и чрез коя компания го купуваме засега не стават ясни.

2/3 от доставките на синьо гориво у нас отиват за топлофикациите. От 1 юли се очаква сериозно поскъпване на парното и топлата вода. Точните разчетите обаче не са обявени, но Николов предположи, че скокът ще е над 20%.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 14 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 чичо Дончо каза

    36 1 Отговор
    Ами плащайте бе идиоти.Е ава ни се мамата с тези цени на всичко .Заплатите мизерни ,инфлацията расте.Ще фалирате държавата .
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Б А Й Х @ Й ‼️

    34 1 Отговор
    Половината ЕС вече плаща в рубли, ама наш КИРливанЧО, по-католик от Папата се пише ❗‼️‼️❗
  • 4 Наталия Кобилкина

    18 1 Отговор
    Първо оправете положението с електроенергията за бизнеса. После положението с складовете за гориво. После сложете измервателни уреди на входа и на изхода на Лукойл
  • 5 матадор

    2 39 Отговор
    Никакви рубли , това означава преподписване на договора . Русия не е коректен партньор и в никакъв случай не трябва да се позволява да диктува правилата .Никакви договори със страна агресор , това означава да се съгласим с агресията .

    Коментиран от #27

  • 6 Винкело

    22 0 Отговор
    Кво стаа ве - от три-четири пъти по-евтин американски газ, през почти еднаква цена до нечувствително поскъпване?
  • 7 егати

    18 2 Отговор
    Като ти ти видя "интеугентната" смачкана кофичка и като ти чуя пелтеченето ми е ясна че и за нишо не ставаш и че държавата пак е прецакана.
  • 8 Пипи

    16 0 Отговор
    Уж четири пъти по-евтин газ пък ще има поскъпване.А това с чувствителността за всеки е различна на една жена и 15см и стигат на друга и 25 са и малко.
  • 9 Гого

    13 2 Отговор
    Абе г-н министър. До скоро Киро декларираше, че цените няма да поскъпват и даже с американския газ може да са и по ниски. Сега се говори, че няма да поскъпнат много. После какво следва? Че ще поскъпнат средно. После ще бъде с поносимо. И после...... После Киро ще си ходи. И Слави също. Защото излъга. Защото играе заедно с ДПС. Карадайъ обяви, че се готвят за избори. И много странно ИТН обявиха, че скоро ще напуснат коалицията. Ами 2+2=? Даааа. Така е. ИТН е продукт на ДПС. Вече и слепия започва да го вижда. Жалко за хората, които подведоха.

    Коментиран от #12

  • 10 Наблюдател

    24 0 Отговор
    Какво стана с евтиния газ на Киро? Предплатихте ли го, значи ще дойде след 8 каруци. Тъпите немци, италианци, словаци, унгарци, гърци и..продължават да купуват руски. Не са чули за американската промоция на Киро. Пак сме топ идиотите на Европа с нашите пари щял да ни компенсира.
  • 11 Няма да мине номера

    2 21 Отговор
    Това Руснаците са големи манипулатори и лъжци.
    Никой в ЕС не плаща в рубли.Всички плащат в евро.
    Това, че руснаците оттам нататън си разкриват сметки в рубли и агентите им по медиите в България твърдят, че плащат в рубли си е за тяхна сметка.
    Ще плаща в рубли Министъра, ама ще има наказателни санкции.
    За газа, както за протестите, едните протестират за да направела Държавата милиардери босовете им, така и за газа, не ги интересувало, че има газ и цената няма да е по висока от Газпром.

    Коментиран от #15

  • 12 Каква

    11 0 Отговор

    До коментар #9 от "Гого":

    полза имаш да си продаваш бъдещето и да ръсиш лъжи с интелект на първолак? В кой клас си? Нямате ли родители?
  • 13 И кои са рисковете?

    13 1 Отговор
    Ами ще ни се кара Мустафа...
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Грешиш. Плащането

    14 1 Отговор

    До коментар #11 от "Няма да мине номера":

    се извършва по този начин, за да се избегне блокирането на постъпващите пари по сметката в досегашните ползвани затова банки. Проблемът наистина е технически, но това е само видимостта. Превалотирането е способ за избягване на потъването на парите в нечии сметки /нали ЕС обяви, че обсъждал КАК ДА ПОЛЗВА блокираните руски сметки /абсолютно извън всякакви закони и принципи на пазарната икономика, чиста кражба/ ,за да "помага на Украйна"/?!/ Ти какво би направил, ако се озовеш в същата ситуация?

    Коментиран от #26

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ПОУКА

    13 0 Отговор
    НА КРИВИЯ К–Р МУ ПРЕЧИ В– – – –ТА!!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Мамул

    12 0 Отговор
    Какво плащане в рубли, бе? Никой не ти иска рубли! Газпром единствено промени сметката да е в руска банка. И тази промяна е защото им запорираха сметките.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ежко

    14 0 Отговор
    На какъв риск?Риск има само и единствено ако парите ти са в западна банка!И те го показаха много ясно!Нито една банка в Русия не е запорирала ароари!На никой!Нито някъде другаде по света!Не знам и за азиатска банка да е правила подобни глупости!Риска е,че ако парите на България са в западняците,ай сте кривнали от "правият път", ай са ги запорирали!И то не е само за руски пари.Питай Веницуела,как англетата им запорираха сметките, щото Мадуро бил диктатор!А това ,че САЩ се провалиха с тяхното протеже там,е една друга бира!
  • 24 Няма да има поскъпване!

    10 0 Отговор
    Фондацията на американските фермери е заявила днес че сметките на гражданите на саш ще се вдигнат с 1000 долара на месец на семейство.до 3 месеца....ще рупаме трева с пясък за първо и второ..
  • 25 МАЯ

    10 1 Отговор
    Нищо страшно няма да плащате в рубли! По важно е народа ни да не мизерства, всички производители се оправдават с покачване на цените на стоките с цената на горивата и то с основание. Не се подавайте на външни сили , тези се уреждат,а нас ни ПОДРЕЖДАТ !
  • 26 Няма да мине номера

    1 10 Отговор

    До коментар #15 от "Грешиш. Плащането":

    Говориш с недомлъвки нещо.
    Казано е, плащат в евро, оттам нататък руската банка сама си разкрива друга сметка в рубли, като преобръща еврото и прави плащането.
    Няма такова кино купувача да купува и превръща евро в рубли.
    Виж как си информиран, че при стария начин им се блокираха парите на военнопрестъпниците.
    Като удариха на камък с България, така стана.Няма връщане назад с Газпром.
    Тоя компромис на ЕС е до време.Пак ще ревнете след седмица.

    Коментиран от #28

  • 27 2456

    8 0 Отговор

    До коментар #5 от "матадор":

    Ами тогава ще ти се наложи да пръцкаш агресоре
  • 28 Нищо не си разбрал

    7 0 Отговор

    До коментар #26 от "Няма да мине номера":

    Дай отначало! Прочети по бавно, за да схванеш, че се откриват две сметки! А защо? Туй за домашно! Вместо да драскаш глупости и бозъ, инвестирай в себе си! По полезно е!

    Коментиран от #30

  • 29 кеш

    7 0 Отговор
    Плюнко,веднага оставка!
  • 30 Няма да мине номера

    0 3 Отговор

    До коментар #28 от "Нищо не си разбрал":

    Купувача открива ЕДНА сметка в ЕВРО.
    Оттам нататък руснаците си правят гимнастиките.

    Коментиран от #32

  • 31 Скъпото

    7 0 Отговор
    Със скъпи горива и ток, няма как да овладеете инфлацията или сте некадърници, ако го мислите.
  • 32 И боклуците

    9 0 Отговор

    До коментар #30 от "Няма да мине номера":

    в Европа и САЩ да крадат! Не става драги! Стига с тия интриги и кражби! Свърши се! Съсипаха демокрацията и сринаха всички ценности! Ако искат, плащат, като не искат, прав им път до зимъска! Както казах, инвестирай в себе си, за да не те водят за носа!
  • 33 Мишок !

    9 0 Отговор
    Всички знаем ,че си пионка ! От теб нищо не зависи , а от Господарите ти ! Как може огромната икономика Германия да плаща руския газ с рубли , а ние , бълхата , не ?!
  • 34 пешо средния

    4 0 Отговор
    Скокът ще е над 20 % щото газа е евтин.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Смех

    0 0 Отговор
    Думи без стойност, празни приказки
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове