Last news in Fakti

27 Май, 2022 16:51 1 748 3

Предлагат промени в Закона за енергетиката

  • енергетика-
  • ток-
  • цена

Производителите на електроенергия от възобновяеми източници ще могат да получават допълнителна премия в случай

Предлагат промени в Закона за енергетиката - 1
Снимка: БГНЕС

Министерството на енергетиката (МЕ) предлага промени в Закона за енергетиката (ЗЕ). Основните цели са се постигне устойчивост на компенсациите за високите енергийни цени, предвидимост в работата на бизнеса, засегнат от колебанията в енергийните цени, справедливо третиране на всички икономически субекти и подобряване на инвестиционния климат, съобщиха от ведомството.

Производителите на електроенергия от възобновяеми източници ще могат да получават допълнителна премия в случай, че постигнатата от тях пазарна цена на електроенергията, плюс съответната премия, е по-ниска от определената им преференциална цена за изкупуване, предвиждат част от предложенията. В обратния случай - когато пазарната цена, плюс премията е по-висока от определената преференциална цена на тези производители, те ще дължат допълнителни вноски към фонда "Сигурност на електроенергийната система" (СЕлС).

Според друга част от промените, Министерският съвет, по предложение на Министерството на енергетиката, ще приема референтна цена за държавните електроенергийни фирми. Достигнатите на пазара равнища над тази цена, умножени по произведената от съответното дружество електроенергия, ще се събират като приход във фонд СЕлС.

Операторите на газопреносни мрежи и на съоръжения за съхранение на природен газ да отпаднат от кръга на задължените лица за внасяне на вноски във фонд СЕлС, предвижда друга част от предложенията на МЕ. Фондът ще изплаща на енергийните предприятия разходите за допълнителни задължения към обществото, наложени им със заповед на министъра на енергетиката след 1 януари 2022 г. до влизане в сила на закона.

Направените предложения имат за цел да осигурят устойчивост и предвидимост в работата на енергийните дружества, справедливо третиране на всички участници на пазара и - като краен резултат - възможност за устойчиво и конкурентно производство в икономическите сектори, най-сериозно засегнати от волатилността на енергийните пазари.

Друга част от промените в ЗЕ предвиждат натрупаните печалби в публичните предприятия от енергийния сектор да бъдат използвани за подпомагане на потребителите на електрическа енергия или природен газ. Така тези средства ще бъдат разходвани целево - за компенсиране на засегнатите от високите енергийни цени.

Предвид продължаващия военен конфликт в Украйна и неизвестността за енергийните цени през следващите месеци, вероятността да бъдат необходими нови програми за компенсиране е голяма. С предложените от МЕ промени се осигурява допълнителен финансов ресурс за фонд СЕлС, който да бъде изразходван целево за изпълнение на тези програми.

Ако предложенията на Министерството на енергетиката бъдат приети, се предвижда енергийните предприятия да могат да бъдат компенсирани за наложени им допълнителни задължения към обществото, свързани с осигуряване на непрекъсваемост на снабдяването с природен газ.

"Изпълнението на тези задължения изисква мобилизиране на значителен финансов ресурс, което може да доведе до нарушаване на финансовата стабилност на задълженото лице и да се създадат трудности по осигуряване на непрекъсваемост на снабдяването. Тук следва да се има предвид също и законодателното предложение на ЕК, което предвижда всички държави от ЕС да бъдат задължени да поддържат определено ниво на запълване на хранилищата си към 1 ноември, както и междинни равнища впоследствие. Това означава поддържане на неснижаем остатък в газохранилището", посочват от министерството.

Операторите на електропреносната и електроразпределителните мрежи да бъдат задължени ежегодно да провеждат процедура, чрез която производители на електроенергия да могат да заявяват и резервират бъдещи мощности, необходими за присъединяване на техни обекти, гласи друго предложение за промяна в ЗЕ. Изменението цели да осигури предвидимост и прогнозируемост в работата както на операторите на мрежи, така и на техните клиенти. Това създава сигурност по отношение на инвестициите и има сериозно значение за подобряване на инвестиционния климат.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Момо

    15 1 Отговор
    Циганите вода и ток не плащат, водят ги загуби и вдигат цените на изрядните платци.
    Не може от една тръба да има 70% загуби, то няма да има налягане.
  • 3 А не е ли по-добре

    10 2 Отговор
    Производителите на електроенергия от възобновяеми източници частни вецове, перки, фото, коген, биомаси да си продават на борсата тока, така де Пазарна Икономика, ми да видят и усетят какво е да си изкарваш парите с труд. А не гарантирано да им купуваме скъпата енергия.. Ние да строим 2 реактора на държавна Белене, нищо че Бобо чака да изтече лиценза на площадката, ако ЕС нещо ни се епчи излизаме от ЕС, те имат нужда от нас, не ние от тях, все още не сме приели еврото-оттам излизане няма. Ако ни се репчат САЩ-НАТО, като Турция те имат нужда от нас, не ние от тях, а , извинявайте НАТО, ма тук един член "след 20 г. можем да напуснем НАТО", брей, как забравихме,че не сме провели Референдум.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове