31 Май, 2022 07:56 6 847 31

Кралев: Знаем кой с кого си играе във Варна и какви зависимости има

  • варна-
  • красен кралев-
  • зависимости-
  • бюджет

Правителството се провали с преместването на украинските бежанци, смята бившият спортен министър

Кралев: Знаем кой с кого си играе във Варна и какви зависимости има - 1
Снимка: БГНЕС

Варна е голям град, но ние знаем кой с кого си играе и кой какви зависимости има. По този повод искам да се обърна към областния управител г-н Коцев. Всички знаем, че той не е ястреб и не е човек който сам ще реши да обжалва бюджета и да саботира нормалната дейност на община Варна. Това заяви бившият спортен министър и депутат от ГЕРБ Красен Кралев на пресконференция на партията в морския град.

Кралев се обърна към областния управител Благомир Коцев с призив да премисли ситуацията преди да нанесе тази огромна щета на варненци.

„Всички знаем, че съвсем скоро това правителство ще си отиде, всички негови представители ще се върнат обратно сред хората и ще трябва да погледнат съгражданите си в очите. Така, че преди да саботира бюджета и дейността на община Варна, преди да нанесе тази щета на варненци, нека г-н Коцев да си помисли. Да помисли как ще погледне само след няколко месеца варненци в очите и ще им обяснява по какви причини и защо се е наложило да саботира общинския бюджет“, каза още Кралев.

Той допълни, че никога досега не се е случвало Община Варна да няма бюджет.

Красен Кралев подчерта, че Общината не може да функционира нормално, ако няма приет бюджет в приходната му част.

Варненският депутат коментира и актуалната тема с провала на кампанията с преместването на украинските бежанци от Варна във вътрешността на страната.

„Като член на комисията по туризъм през последните месеци постоянно се срещах с различни представители и ръководители на кризисния щаб, Министерството на туризма и това на вътрешните работи, хора, които носят отговорност за преместването на бежанците.

Алармирахме, че липсва информационна кампания-нито хотелиерите са уведомени как точно ще стане преместването и къде ще отидат бежанците, нито самите бежанци. Не можеш да ги третираш тях като неодушевени предмети и в последния момент да им кажеш - от днес тръгвате, ще ви местим на 530 км. в страната, без да имате абсолютна никаква информация къде отивате. Всички вие бяхте свидетели как вчера във Варна от пет приготвени автобуса да извозят 250 души, тръгнаха само 5 души за планинските курорти. Да приемем, че още 5 са тръгнали с автомобили, 10 души от тези 250 решиха да заминат“, обясни Кралев.

Той заяви, че във Варна има около 18 хиляди бежанци, като горе-долу по предварителни данни нагласата е 20% да се върнат в Украйна поради липсата на информация какво от тук нататък ще се случва в България с тях. 40% може би ще се възползват от предложението за дислоциране в страната и 40% ще излязат и ще търсят интеграция във Варна, ще отидат на свободен наем и ще опитат да се интегрират в нашето общество.

„Аз съм изумен как някои ваши колеги, включително една от водещите телевизии в България, представиха този категоричен провал на правителството с преместването на бежанците. Като се опитват да прехвърлят цялата вина върху украинските бежанци. Видите ли те искали да живеят тук по хотелите, били виновни, защото не искали да се преместят.

Ами те не искат да местят поради една проста причина - не бяха информирани по никакъв начин какви условия ще им бъдат предложени от тук нататък. Нулева информационна кампания. Категорично не можем да кажем, че потребностите на бежанците са само от храна и подслон. Голяма част от тях са деца, които имат нужда от образование, училище, здравеопазване.

Те стоят и се опитват да се интегрират във Варна от три месеца, и ние говорим, че ще им помогнем. Сега изведнъж -тръгвайте за някъде! Каква работа ще им намерим в Рибарица и Паничище, където ще ги местят. Три месеца се интегрират децата и търсят възможност да продължат образованието си и в последния момент ти им казваш: „Отивате в един град на 1400 км надморска височина, почти с минимален брой жители”. Дали има лекар, аптека, училища, въобще няма никаква информация“, допълни Кралев.

По думите му именно поради липсата на каквато и да е кампания украинските бежанци са резервирани към плана на правителството за преместване из страната. Депутатът от ГЕРБ припомни, че неведнъж са предлагали на управляващото мнозинство в продължение на два месеца да проведат информационна кампания сред бежанците. „Знаете, че варненци имаме много приятели собственици на хотели, много приятели които работят в тези хотели и знаем каква беше реалната обстановка – нулева информационна кампания сред хотелиери, нулева кампания и сред бежанците.

Ако искаш да местиш хората свободно на по 500-600 км. разстояние би трябвало да си дадеш отговор каква потребност имат, защото не е само храната и нощувката“, каза още бившият спортен министър.

Той сподели също, че по време на комисии с кризисния щаб са оспорвали, включително и депутати от управляващото мнозинство, възможността с 15 лв. на храноден да бъдат посрещани нуждите на бежанците.

„Една госпожа ме убеждаваше, че понеже тя работила в такава неправителствена организация в бежански центрове, 5 лева кетъринг бил абсолютно достатъчен плюс 10 лева за нощувка. Сами си давате отговор за

5 лева как може да изхранваш хората. Вероятно за хотелите 1,2 звезди са достатъчни, но категорично не сме съгласни с това. Разбираме, че бюджета ще търпи голямо натоварване, ако трябва да се посрещат нуждите на хората, но все пак трябваше те да могат да вземат информирано решение като им кажат къде ще ги местят, какви са условията за живот, каква е образователната инфраструктура, здравеопазване, което могат да ползват и те вече да си решат дали да се възползват от предложението на правителството или сами да си търсят начин да се интегрират в нашето общество“, обобщи Красен Кралев.

Той бе категоричен, че ситуацията в Бургас е същата-от вчера 57 души са заминали с влак, а 12 души с коли.
„Трябваше да направят по-сериозна информационна кампания. Да уведомят хотелиерите и украинските граждани какво предстои. Ако това беше свършено, никаква кампания от Фейсбук провокатори нямаше да може да обърка украинците“, заяви още Красен Кралев.

Варненският депутат обяви, че има информация, че огромна част от хотелите, приютили бежанци, не са получили дължимите средства от правителството.

„В момента събираме информация и скоро ще публикуваме данни и по този казус”, заяви Кралев.
На пресконференцията присъстваха и варненските депутати от ГЕРБ Бранимир Балачев и Павел Христов.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ха Ха

    66 6 Отговор
    квадратен толуп ! ...крадлев

    Коментиран от #12, #13, #15

  • 2 Ало дебелия крадец,

    58 4 Отговор
    Много ти се иска пак а?Не бързай,Бай Ставри те чака.
  • 3 Знаете

    52 2 Отговор
    Знаете и участвате. Всеки управляващ във Варна и околията слуша и изпълнява каквото му се каже от ТИМ. Тук са си 90-те години и още сме с трибуквена организация в управлението. Тази групировка (ТИМ, Армеец, Химимпорт, Хидрострой, Инжстрой, Пътища и Мостове и много други) са все под егидата на на ТИМ.
  • 4 Даниел

    42 3 Отговор
    Понеже ти се разхождаш сред хората,надявам се скоро време изобщо да нямаш въЗможност да го правиш или поне не като свободен гражданин.
  • 5 милиционер

    37 3 Отговор
    фигурата на краля е еманация на нашия спорт.
  • 6 АНАКОНДА

    38 4 Отговор
    господин КРАЛЕВвие сте ИСТОРИЯ а тя не ПРОЩАВА на НИКОИ господине
  • 7 ТИМ

    47 4 Отговор
    И ние знаем твоите зависимости
  • 8 КРАЛ-ев

    42 3 Отговор
    Няма тиквунски министър който да не е за затвора ,а тоз си е направо с името .
  • 9 дико

    46 1 Отговор
    Кралев , ЗАЩО спортната зала в Бургас от 32 милиона стана 86 милиона и още не е готова , Какъв е този пистолет за даване старт че струва ДВЕСТА и ЧЕТИРИДЕСЕТ хиляди лева . ЗАЩО новия ПЛУВЕН комплекс в Бургас НЕ става за МЕЖДУНАРОДНИ състезания . Това ти е компетентноста и отговори , а не за бежанци .
  • 10 Сандо

    25 1 Отговор
    Е как няма да знае?Нали и той толкова много години беше един от капитаните на играещите!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Варна

    22 11 Отговор
    ТИМ, Гуцанов, Портни, Копейкин = руzка престъпна групировка

    Коментиран от #28

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Т.И.М....

    25 2 Отговор
    ТИMMAAДЖИИТЕЕ НА ДАВОС БЪЛГАРИТЕ СПИНКАТ.
  • 17 ТИМ сити

    28 4 Отговор
    Варна е голям град, а затвора - малък. Не може да побере толкова много тлъсти депутати, бивши министри и мутри. Областният управител да помисли за изграждането на нов, по-голям градски затвор.
  • 18 Гост

    24 4 Отговор
    Е как да не знаеш ти беее!!! Как да не знаеш, като си у далаверата. Министър на герп да не знае мръсните схеми и далавери, няма такъв. И малките деца знаят, че знаеш и не само във Варна. Ти си участвал навсякъде в далавери, кражби и схеми, то това е основната работа на герберастийския министър
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Ахмак

    21 8 Отговор
    "Всички знаем, че това правителство скоро няма да го има"!!!
    Трай коньо , за зелена трева!
    Тези ги държи Мустафата, и скоро няма да си тръгнат!
    Абе лоена топко, тези Бойкови опорки си ги разказвайте на вашите вечеринки.
    Ти мисли , за след като Гешев влезе в затвора, или забегне в ЮАР, или нещо му се случи.
    Тогава ще ви разкаже играта!
  • 21 Тома

    19 2 Отговор
    Първият който ще влезе в затвора от герб е дебелото момче
  • 22 Деян Икебаната

    1 0 Отговор
    Само така, Каца.
  • 23 ДонДомат

    13 1 Отговор
    Тоя как се е изпупил, личи си че е бил министър! Морен вода не е пил!
  • 24 Дани

    12 2 Отговор
    Крал крал та се е олял та заприличал на бъчва , а това че знаеш не ни учудва та ти си един от тях,ей това мафиотите герберски сте крадци и неможете да се примирите че сте вън и за боклука т.е. за затвора подлоги алчни!
  • 25 ТИМ-аджията се прави

    11 0 Отговор
    на улав !
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Иванчо

    7 1 Отговор
    На тоя, ако акъла му е поне една стотна от шкембето му, щеше да разбере колко е прост и нямаше да пише манипулативни глупости.
    Като им резнаха на гербаджиите далаверите на национално ниво, почнаха да крадат на общинско.
    Стига им вече. Както казва тиквата: крадат ви и децата ще плащат заемите на гербаджийските общини.
  • 28 Р. Рейгън

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "Варна":

    Варна произведе много герои през годините. То не бяха специални части, Копейката-предател и популист...то няма как да ги изреди човек.
  • 29 Петър

    4 0 Отговор
    Тоя промитак май пак му се лапка!Дебело говедо за затвор си и ти!!
  • 30 и тука пълно с тролове на

    0 4 Отговор
    Промяната! Парите на работещите българи отиват за пишещи ругатни мижитурки! Отвратително и гнусно!
  • 31 Гоги

    2 0 Отговор
    Дванадесет години просперитет, стига толкова в повече ще ни дойде
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове