Last news in Fakti

31 Май, 2022 14:40 6 333 62

Украинци в шок от палатковите лагери

  • украинци-
  • шок-
  • палатков лагер

Част от хотелиерите в Слънчев бряг заявиха, че ще задържат украинците по новата програма или като персонал

Украинци в шок от палатковите лагери - 1
Снимка: Bulgaria ON AIR

Новият план на правителството за украинските бежанци предвижда те временно да бъдат настанявани в палаткови лагери и фургони в Сарафово и Елхово, но само тези, които няма къде да отидат след 31 май.

В 15 ч. днес с извънреден влак бежанците трябва да бъдат превозени до Сливен, а оттам със специализиран транспорт да бъдат извозени до буферния център в Елхово. Този център може да приеме до 1750 души и е на принципа на фургонен тип, но с климатизация.

Преди да се качат на влака, Червеният кръст предоставя на бежанците вода. Има и кът, в който децата могат да си играят, докато чакат влака.
"В Сарафово в момента можем да приемем 250 души. От утре бройката ще е над 1000, след като бъдат опънати и палатковите лагери. Условията са над тези, които се изискват от Европейския съюз - има подслон, вода , храна, тоалетни", заяви пред Bulgaria ON AIR зам.-областният управител на Бургас Пламен Янев.

Все още няма яснота кога и колко бежанци ще бъдат настанени в Елхово. Очаква се първите автобуси с бежанци да пристигнат по-късно днес. Новината, че ще спят в контейнери или палатков лагер шокира украинците, които днес напускат хотелите в Слънчев бряг.
"В палатков лагер няма да отида, какво говорите, да не съм луд!", категоричен е Александър.

"На нас ни казаха, че не попадаме в групата на нуждаещите, затова сами трябва да си намерим квартира", посочи Анастасия.

"Казаха ни, че няма смисъл да се записваме в списъка с желанията, защото не попадаме в групата на родители с деца и инвалиди, излизаме на квартира", каза Татяна.
Част от хотелиерите в Слънчев бряг заявиха, че ще задържат украинците по новата програма или като персонал.

"Неизвестността ги плаши и не мога да изведа хората. Затова ще взема участие по новата програма, като при мен ще има допълнително доплащане за допълнителни услуги", заяви хотелиерът Елена Андонова.

"Аз никого няма да изгоня на улицата, да стане ясно! Ще търсим варианти. Изявлението на вицепремиера вчера породи повече въпроси у мен, отколкото яснота, така че ще чакам указания от Агенцията по бежанците", каза хотелиерът Веселин Данев.
Украинските бежанци ще бъдат настанявани в буферните центрове за не повече от 3-4 дни, докато бъдат насочени към съответната държавна база.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ъъъ

    115 6 Отговор
    тоз левент що не е в окопите?
  • 2 Дидо

    146 3 Отговор
    В другите държави къде са настанени? Само питам, защото не знам.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Наталия Кобилкина

    58 8 Отговор
    Натовския батальон в Сарафово е лишен от женска топлина.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Да си ходят!

    114 12 Отговор
    Нито са в ЕС,нито са в НАТО! Ние не ги искаме,не са ни Никакви!

    Коментиран от #26

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Тракиец🇩🇪🇧🇬🇮🇷🇺🇦🇮🇹🇯🇵

    66 17 Отговор
    Нормално е хората да да притеснени. Грешки беше че още в началото ги локализираха по хотели и то на бетононорието и то в няколко курорта. Трябваше да бъдат разселвани в цялата държава
  • 13 Крайно време беше. Те са бежанци като вс

    143 3 Отговор
    Това не са бежанци!!! С толкова много изисквания , като че ли не бягат от война , а идват на курорт на море.
  • 14 дедя

    124 4 Отговор
    И аз искам хотел и 40лв. на ден

    Коментиран от #48

  • 15 Проф. Вучков

    89 1 Отговор
    Значи Хотелиерите по черноморието и на 15лв са съгласни, даже щели и да плащат на бежанките за определени дейности.
  • 16 Да,бе

    102 2 Отговор
    На който не му харесват условията да си взима багажа.Никой нито ги е канил,нито ще ги гони...Ама и на харизано магаре да гледат зъбите няма да стане.
  • 17 ю ту

    72 5 Отговор
    Кокорчо каза по телевизията, че ЕС е отпуснал 180 млн евро за бежанците, къде са парите?

    Коментиран от #33, #61

  • 18 ?!?

    78 1 Отговор
    Каква "нова програма" !? Какво доплащане хотелиерите, ако си мислят, че някия укра, ще си доплати мнооо им поздрави, ще им направят по една "бомба", като дойде време за сметката и ще почнат хотелиерите да реват за компенсация от държавата! Наемодателите да си имат и те едно наум! Да звучи гадно и не по джендъpcките ценности, но за жалост това е реалността! А българите особенно бедните "кучета ги яли", така ли!?
  • 19 Точен

    71 2 Отговор
    Укрото на снимката е тениска на френската марка Монклер като последната струва поне 300 лв. Има си хас да иска на палатка, по-скоро ще спи в ексклузивния си джип БМВ, чиято шапка е сложил и който джип струва поне 200 000 лв. на промоция.
  • 20 Роси

    64 2 Отговор
    3-4 дни в център и пак в държавни бази. А българските работници.....?
  • 21 ТаУмВзе

    70 2 Отговор
    Окраинчета, като ви не ви кефундят палатките, директно Черен печат и джиткай къде знаеш. Щото Ние Българите гърбиме, Вие да сте на спа хотелче и с по 40 конта на Ден! Наглост безпобна.
  • 22 Механик

    67 0 Отговор
    Я ги гледай тях! Значи ти им подаваш ръка, а те искат екстри? Няма такава наглост. Държат се като разглезени дечица в магазин за играчки.
  • 23 Мим

    67 1 Отговор
    Тия свикнаха на охолен и луксозен живот и се вманячиха в 4 и 5 звездни хотели на гърба на българите.Сега пак ще ги настаняват из бази станции и хители в страната,но се опъват като магаре на лед.Ами тогава да отиват по селата и да копат с мотиката по полето или да поемат от дето са....
  • 24 Роси

    57 3 Отговор
    И отпуснати те европейски средства за бежанците ще връща бедния бг народ. Не ги плаща държавата тези 40 лв., а ние данъкоплатците.
  • 25 бесен пещерняк

    52 2 Отговор
    Олена Коцева: Някои бежанци биха се върнали в Украйна, вместо да отидат в Елхово или Сарафово
    Пред Нова телевизия председателката на Сдружението на украинските организации в България заяви, че бежанците по-скоро не биха отишли в базите в Елхово и Сарафово, а биха предпочели да се върнат в Украйна.
    „Тонът на г-жа Константинова е под всякаква критика”: Така Олена Коцева коментира видеообръщението на вицепремиера. По думите ѝ, сред украинците има много травмирани хора, които са чувствителни, и Щабът трябва да се консултира с екип от психолози. Причините автобусите, които трябваше да превозят бежанци към вътрешността на страната, да са празни, по думите й са много.
    „Те не искат да на места без достъп до медицина, без достъп до интернет. Това не са хора от пещерна ера. Това са много прогресивни хора, които преди този масиран обстрел са живели много по-добре от средната класа в България”, каза още Коцева.

    Б А С И ......
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Наталия Кобилкина

    34 2 Отговор
    Много от летуващите тази година по черноморието ще завършат почивката си разведени.
  • 28 Шамана на Монтерей

    26 8 Отговор
    Около морето живее една много долна паплач,проруска по декларация,но която дори и към руските туристи се отнася зле.Това са същите алчни селендури,които ви искат по 20 лева за шезлонг и 10 лв. за салата от три скапани домата и увехнали краставици.Същите наглеци,които преди ковида ви заявяваха,"като не ви харесва,заминавайте в Гърция",а по време на ковида ревяха,че трябва да сме "патриоти" и да им търпиме издевателствата.Нямам спомени да сме настанявали сирийските,иракски,африкански и афганистански бежанци в палаткови лагери.В България има достатъчно празни сгради,държавни и частни,които събират прах и не се използват.Настанете ги там,а не в палатки.
  • 29 Аман от тия "бежанци"

    61 2 Отговор
    Това са нахални натрапници, а мъжете са дезертьори. Наричайте нещата с истинските им имена!
  • 30 Авантаджии

    55 3 Отговор
    И ние сме в шок от наглостта и лъжите на украинците. Я да си ходите, докато не сме взели по една гьостерица - безплатно на човек...то пък бива бива, ама...
  • 31 дядото

    34 5 Отговор
    те украйнците първо трябваше да изпаднат в шок от това което сътвориха кликата на зеленскии нацистите.второ,-ние българите сме им дали убежище,но не бива да мислят,че позволим да бъдат отглеждани за наше сметка и ущръб на народа.или вцентровете за временно пребиваване или на работа и всеки да си прави сметката,както живеем и ние бългрите
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Наталия Кобилкина

    15 3 Отговор

    До коментар #17 от "ю ту":

    От 180 милиона евро отпуснати от ЕС за бежанците нашите са изплатили 52.4 милиона лева. 155 милиона евро липсват.
  • 34 Верно ли

    22 0 Отговор
    Абе то и аз съм в шок от мисирщината по света и у нас, ама кво от това!
  • 35 Някоя си

    22 2 Отговор
    Всички мъже от украйна веднага да се екстрадират да защитават родината си....
    А жените и дяцата в палатков лагер.... А ако не желаят си е техен проблем....
  • 36 0000

    23 1 Отговор
    Тениската 100 евро ,те тия от западна Украйна имат по висок стандарт на живот от нас ,а сме в ЕС
  • 37 Новите са слабаци

    15 3 Отговор
    Препъват се на най-малкото препятствие, което им се изпречи. Да управляваш държава не е като да скачаш на площада. В България има хора с визия, опит и авторитет, но те няма да се нацапат с харвардската пасмина.

    Да се махат, че ми писна от тях!
  • 38 Едва ли ще разберем,но...

    10 2 Отговор
    Ха на бас, че парите отпуснати от ЕС .... една част са отишли по-други направления.Това си е наша българска черта от 1944г до днес.
  • 39 Мунчо

    12 3 Отговор
    Ако се почне да се мятат пиратки през ноща и ще излязат от шока ...
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Черен влак

    9 1 Отговор
    Се композира, Ленче ле...
  • 42 курортист

    17 2 Отговор
    Наглеци!
  • 43 Безплатната почивка в петзвездни хотели

    31 3 Отговор
    за украинците е към края си!!! Значи били готови да се върнат в Украйна, отколкото да бъдат извозени в новите места за настаняване. Странно, нали уж имало война в Украйна. Май не е в цялата страна и те нямаше нужда да идват, а просто да се преместят в западната част на Украйна. Ама като чуха за безплатни почивки и безвизов нахлуване в ЕС и пощуряха. Нашите политици ги посрещнаха като "важни гости", а не като бежанци и сега си чукат главата за това.

    Коментиран от #45

  • 44 Тошко

    10 5 Отговор
    138 милиона Евро сме получили за украинските бежанци! Къде са парите? У Киро "Корупцията"!!!!
  • 45 Вида

    9 5 Отговор

    До коментар #43 от "Безплатната почивка в петзвездни хотели":

    Посрещаха ги докато Киро получи транша от ЕС в размер на 130 000 000 (милиона) Евро!
  • 46 Бойко

    5 5 Отговор
    П.П. са нагли крадци. Гешев да им сложи прангите, съд и затвор!
  • 47 гнусюк

    8 3 Отговор
    Скоро ще си спомним с носталгия за арабите
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 ППП

    11 3 Отговор
    До вчера, на керемида пикали, днес с претенции, като че от Бъкингамския дворец идват. Наглеци!
  • 51 Простотии

    2 13 Отговор
    Много простотии са написани тук. Явно Мутрофанова плаща щедро днес.
  • 52 1957

    7 0 Отговор

    До коментар #32 от "рОснака":

    За распад ЕС ли казваш?
  • 53 мога да

    11 0 Отговор
    предложа на така любезните хотелиери деца бежанци сираци от Сирия, Ирак и Палестина Тях ще ге настаните ли при вас
  • 54 мога да

    9 0 Отговор
    предложа на така любезните хотелиери деца бежанци сираци от Сирия, Ирак и Палестина Тях ще ге настаните ли при вас
  • 55 мога да

    5 0 Отговор
    предложа на така любезните хотелиери деца бежанци сираци от Сирия, Ирак и Палестина Тях ще ге настаните ли при вас
  • 56 Бако

    10 0 Отговор
    Да се махат веднага! В Украйна условията са по-добри!
  • 57 Аман

    11 0 Отговор
    До кога в БГ ще плачем на чужди гробища, до кога ще ближем чужди задни части и до кога ще търпим да се отнасят с нас, великите българи, дето нямаме пленено знаме, все едно, че ни няма? Всичко това предизвикаха обединенията на корпорациите за печалби във военната индустрия, те отровиха хората и планетата с химия, заради тях няма нормална храна и почвата умира...АЙДЕ ДА ПОГЛЕДНЕМ ИСТИНАТА и да спрем да си даваме енергията за глупости. Те на това разчитат - да ни разсейват с временни и глупави проблеми...На палатка е супер, какво толкова,, иде лято и са в разкошната природа на България! Иначе на азовстал има доста място вече, да си се връщат в катакобмите като не искат да са на въздух.
  • 58 видинлиика

    13 1 Отговор
    Мили украинци, нека лидерът ви Зеленски да поеме плащането за всеки един от вас в луксозни хотели и няма да ходите в палаткови лагери. ВеликиятЗеленски , който не мисли какви ги върши, и натика страната си и вас в този ад. Няма прошка за фашистите, но в крайна сметка страдате вие и страната ви.
  • 59 Българин

    4 0 Отговор
    Тези лагери не са правени за украинците, а за нашествениците от Азия. Но всеки, който е служил войник в Българската армия може да завижда за условията в тези лагери. Както и всеки обикновен българин, който е ходил на море през соца.
  • 60 Лео

    3 0 Отговор
    От една страна да ги съжалиш.От друга-липсва им уважението и признателността към бълг.народ.Трябваше да им се каже отначало,че лукса е временен.И трябва да се приспособяват към всичко ,което им се предоставя.Калина им каза,че има българи,които живеят с 340 лв на месец.Ток,вода,парно,храна си плащат с тези 340 лв.,а на украинците дават по 40 лв на ден за нощувка и храна.И пак роптаят.Да си ходят в други части на Украйна,където няма война.
  • 61 много бе

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "ю ту":

    Това прави по-малко от 2000 евро на човек. За колко време мислиш, че ще им стигнат? ЕС просто отбива номера, добри са в това.
  • 62 Перо

    2 0 Отговор
    Това е голям недостатък,че няма яснота за бъдеще време. Иначе такива са възможностите на държавата! Ако украинците не са доволни,да искат и да търсят убежище в САЩ и Израел,от където ръководят Зеленски!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол