Last news in Fakti

31 Май, 2022 19:06 3 631 39

Да си спомним за: „По-добре танковете да дойдат“ и Петър Младенов

  • петър-
  • младенов

Днес се навършват 22 година от кончината му

Днес се навършват 22 години от смъртта на Петър Младенов, който остави голяма диря в историята на България в политически план – външен и вътрешен, но и с една знаменита реплика: “По-добре е танковете да дойдат!”
А датата на тази фраза е 14 ноември 1989 г.
Петър Младенов, който е и първият президент на България, така и не призна публично до кончината си дали е изрекъл прословутата фраза при обсадата на парламента. Попитан за нея през годините няколко пъти отговаря, че записът, на който се чува да казва тези думи, е манипулиран.

Кой е Петър Тошев Младенов
Политик от Българската комунистическа партия и Българската социалистическа партия, първи президент на България. Той е най-дългогодишният български външен министър, заемал този пост в продължение на 18 години (1971-1989).
Избран е за държавен глава след отстраняването на Тодор Живков (1989-1990).
Роден е в село Урбабинци (днес Тошевци), Видинско на 22 август 1936 г.
Баща му Тошо Младенов (13 януари 1912 – 13 януари 1944) е партизанин, заместник командир на партизански отряд „Георги Бенковски“, убит в сражение през 1944 г. Майка му Стойна Герговска е починала през 2006 г.

Образование и ранна политическа кариера
Член е на организацията „Димитровска социалистическа народна младеж“ (ДСНМ) от 1949 г., а на БКП от 1964 г. В гимназията във Видин е секретар на ученическия комитет на ДСНМ. Петър Младенов завършва военното Суворовско училище в София през 1954 г., след което е студент по философия в Софийския университет, завършва международни отношения в МГИМО (Москва) през 1963 г. В Москва като студент е секретар на Общомосковския комитет на ДКМС.
След завръщането си в България работи в ръководството на Димитровския комунистически младежки съюз във Видин (1963 – 1966, първи секретар на Окръжния комитет) и София (1966 – 1969, секретар на Централния комитет), ръководи окръжната организация на БКП във Видин (1969 – 1971, първи секретар на Окръжния комитет).

Управленски постове и държавен глава
През 1971 г. става министър на външните работи и остава на тази длъжност в 4 поредни правителства до 1989 г. Ползващ се с личните предпочитания на диктатора Тодор Живков, към момента на избирането му на този пост Младенов е на 35 години и така става най-младият български външен министър[3] до избора на Надежда Михайлова през 1997 година. Той е и най-дългогодишният (в продължение на 18 години) външен министър на България. Избиран е за кандидат-член, а по-късно за член на Политбюро на ЦК на БКП.

На 24 октомври 1989 година Петър Младенов подава оставка след остър телефонен разговор с Тодор Живков.
Малко по-късно подкрепя, заедно със своя състудент и приятел Андрей Луканов, и с помощта на Добри Джуров и Станко Тодоров, вътрешнопартийния преврат, довел до отстраняването на Тодор Живков от партийното ръководство на пленум на ЦК на БКП на 10 ноември 1989 г.

Заменя Тодор Живков и като председател на Държавния съвет на 17 ноември 1989 г. След промяна на Конституцията на 3 април 1990 г. Държавният съвет е разформирован и Младенов е избран за председател (президент) на Народната република.

По време на кампанията за ВНС през 1990 г. става известен видеозаписът на кинорежисьора Евгений Михайлов от протестния митинг на 14 декември 1989 г. с искането за отмяна на чл. 1 от Живковата конституция за ръководната роля на БКП, в който Младенов изрича „По-добре танковете да дойдат.“. След студентските вълнения от лятото на 1990 г. той се оттегля от поста (и от активния политически живот) на 6 юли 1990 г., като до смъртта си продължава да твърди, че записът е манипулиран.

Умира на 31 май 2000 г. в резултат на дългогодишно сърдечносъдово заболяване.

По разпореждане на президента Петър Стоянов е погребан с държавни почести като бивш държавен глава.

Петър Младенов е женен от 1964 г. за историчката Галя Младенова. Запознават се във Видин, където тя е директор на Окръжния архив. Имат дъщеря Татяна Младенова, юрист, която има 4 деца.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 помна

    37 14 Отговор
    ама май верно по добре да беха дошли

    Коментиран от #2

  • 2 Тянанмън

    32 13 Отговор

    До коментар #1 от "помна":

    Да, наистина. Китай извади танковете и вижте къде е сега.

    Коментиран от #16

  • 3 Про100 100

    20 31 Отговор
    Червените боровинки пак налазиха първи! Абе мушмули червени, малцинство сте колкото и да сте гласовити.

    Коментиран от #10, #15, #28

  • 4 Наталия Кобилкина

    26 5 Отговор
    Танковете идват в момента са в Херсон.
  • 5 Смях

    16 9 Отговор
    А тоя как жулеше уиски, не е за разправяне...
  • 6 Наталия Кобилкина

    13 10 Отговор
    Записа щом е направен от кинорежисьор, ясна е работата кой го е поръчал.
  • 7 Кики

    27 10 Отговор
    Ако тогава бяха дошли танковете България ,нямаше да бъде в това колониално положение , както е в момента
  • 8 сила

    12 14 Отговор
    каза СТАНКО ДА ДОЙДЕ.....за Станко Тодоров ставаше въпрос
  • 9 ТаУмВзе

    5 9 Отговор
    Написано е Точно като сводка от ДС! Брао.
  • 10 на изборите

    3 4 Отговор

    До коментар #3 от "Про100 100":

    Малцинство но на изборите ние броим гласовете.

    Коментиран от #32

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Зорница

    31 7 Отговор
    Това е спомен за танковете, които НЕ дойдоха.
    Тогава това звучеше хем логично, хем смело. Бяхме вперили поглед в телевизионния екран и ни се струваше, че сега, в този момент, се решава съдбата на България. И когато чухме от устата на тогавашния Първи Петър Младенов прочутата фраза "Най-добре е танковете да дойдат", вече знаехме - нищо оттук нататък няма да е същото.

    Само че сега - 30 години по-късно, знаем повече. Знаем, че танковете не дойдоха, но не дойде и благоденствието на един народ. Не дойде спокойствието. Тоталитаризмът си отиде, но дойде ли демокрацията? И каква демокрация, когато и кофите за боклук са оглозгани от гладните? Когато страната ни умира, бързо и сигурно.
    На някой правили му впечатление, защо има- Да си спомним за: „По-добре танковете да дойдат“, но няма да си спомним за: „М......а му на православието!“?!?
  • 13 Зззз

    19 5 Отговор
    Лъжа и измама! На канарчето вяра не трябва да се има ,всичко беше скълъпено в аудио лаборатория на ФАЩ ,но бяхме толкова заслепени от новият хоризонт пред нас ,който се оказа чиста химера ,че повярваха на лъжица, който в желанието си да стане депутатин нахлули ифес.
  • 14 Сандо

    30 5 Отговор
    Да си спомним за една от най-големите измами в най-новата ни история.Ето така беше родена демокрацията в България,с една креслива и натрапена фалшификация,каквито се оказаха и прехода,и капитализъма,и демокрацията,и ЕС,и НАТО-то,и целия ни живот.
  • 15 Зззз

    11 3 Отговор

    До коментар #3 от "Про100 100":

    А краварските ..... не остават назад!
  • 16 Точно така

    30 5 Отговор

    До коментар #2 от "Тянанмън":

    Тaм нoмeрa c цвeтнaтa рeвoлюция прeз 1989 нe минa.Китaйцитe изкaрaхa тaнкoвeтe и при нaд eдин милиaрд нaceлeниe избивaт 700 (0,00007% от населението) зoмбирни прoтecтърa. Ниe нe изкaрaхмe тaнкoвeтe и при 9 милиoнa нaceлeниe изгубихмe 2 милиoнa(22% от населението) плюc цялaтa икoнoмикa, прoрoднитe рecурcи, cувeрeнитeт и aрмиятa бaрaбaр c тaнкoвeтe. Никoгa дo ceгa из мнoгoвeкoвнaтa ни иcтoрия, cтрaнaтa ни нe e губилa тoлкoвa мнoгo във вcякo eднo oтнoшeниe.
  • 17 ха ха

    18 3 Отговор
    и с него и без него , бандитите си устроиха територията по тяхното виждане и разбиране , удобно направлявани от задкулисни играчи , злобата и омразата станаха нетърпими та май верно е трябвало да дойдат танковете
  • 18 безпартиен

    15 8 Отговор
    Във времена когато всички бяхме равни,този беше от тези дето са по-равни!!!!Дали е ползвал привилегии при приемане в учебно заведение,гражданство,работа за това,че е дете на АБПФК?????Със сигурност,а и селото е именувано на родителя му!Този негов баща по всяко време и във всяка държава и законодателство биха го определили като терорист!Защото как бихте нарекли лице излязло с оръжие в нелегалност да сваля законно избрана власт колкото и калпави да са законите?Ами опитайте сега да го направите този номер всички не съгласни с управлението!Вземете оръжие и излезте в нелегалност!Не само ще ви гонят както тогава,но и няма да се отървете от определението ТЕРОРИСТИ!А за този-живял като номенклатура на партията,ползвал привилегии,ял,пил на държавна сметка и до там?

    Коментиран от #29

  • 19 Мунчо

    17 4 Отговор
    Подозирам ,че ако танковете бяха дошли сега нямаше да сме там при неудачниците...тя свободата е отговорност а не право...робите нямат нужда от свобода..
  • 20 ссср

    1 7 Отговор
    и танка до смаза
  • 21 По-добре

    15 2 Отговор
    Да бяха дошли танковете отколкото Тиквата и просто Киро
  • 22 Роза

    12 2 Отговор
    А аз си спомням за времето,в което беше изречена тази фраза.Тогава бяхме млади и имахме надежди,илюзии,ентусиазъм.За първи път имахме свободата да говорим това,което мислим.Какво ни остана от всичко това?!В живота ни вече няма да има такъв преломен момент,в който един обществен строй се сменя с друг.Хитреци яхнаха промените и ги насочиха натам,накъдето им е изгодно.А П. Младенов оттогава получи прякора "Пешо танкиста ",лека му пръст.Винаги ще помня дните и месеците след 10 ноември с митингите,вярата и надеждите,които така и не се осъществиха!

    Коментиран от #26, #35

  • 23 КУРОДРЪВЧЕВ ГОГО

    4 3 Отговор
    ВИЕ НЕ РАЗБРАХТЕ ЛИ ЧЕ ,ТОВА ДА СИ КОМУНИСТ/ИДЕАЛИСТ-ЛЕНИН, СТАЛИН, БРЕЖНЕВ ,МАРКС/ ,И ДА СИ ГЛАВЕН СЧЕТОВОДИТЕЛ НА ЛЪКИ /МУРАВЕЙ РАДЕВ/ ТОЕСТ ЛЪЖЛИВ КОМУНИСТ ЗА ДА СТАНЕШ ДИРЕКТОР ИЛИ ГЛ.СЧЕТОВОДИТЕЛ ТРЯБВАЩЕ ДА СИ ВЗЕЛ ПАРТИЙНА КНИЖКА!!!???

    Коментиран от #30

  • 24 Демократ

    7 3 Отговор
    АМИ казал го е в яда си ако беше жив сега ясно щеше да види как и без танкове става работата - докарай си не танкове ами една такава демокрация начело с ония там хиени лъжливи и нацията си я смятай за унищожена без поминък за хората мизерия и хаос навсякъде ! Голям късмет извадиха хората след това , долу на дъното !
  • 25 Голяма простотия

    0 4 Отговор
    Заглавие в стил танкист на който 35 г. са малко да му дойде акъла
  • 26 Не е точно така

    5 2 Отговор

    До коментар #22 от "Роза":

    някои си осъществиха надеждите и сега са милиардерчета. Други пък могат да си купят дънки и дъвки. Твоите надежди какви са били точно?

    Коментиран от #36

  • 27 Ако тогава

    8 3 Отговор
    бяха дошли танковете,сега България щеше да е най проспериращата нация в Европа и Света.За доказателство на невярващите-Китай!!!
  • 28 Амерските подлоги

    9 2 Отговор

    До коментар #3 от "Про100 100":

    нямат думата.Тук коментират Българи,а не предатели като вас.Наглосакски лакеи!!!
  • 29 Какви глупости плещиш бе

    2 3 Отговор

    До коментар #18 от "безпартиен":

    малко умнико про с т.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Бай Яни

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "на изборите":

    Броиш мишките,опс п...шките😄😄😄🏳️
  • 33 А.Станков

    2 1 Отговор
    Не съм защитник на другаря, но точната реплика е: "Добре е танковете да дойдат!"
    Освен това е подлъзнат от подопечните му за да я произнесе.
  • 34 РИТОРИЧНО☝

    2 2 Отговор
    АБЕ ВСИЧКИ В ФОРУМА СТЕ „КЕМАФИ” АМА ЦИКЛОСТИЛНИ НАЛИ И ЕЛЦИН СТРЕЛЯ С ТАНКОВЕ ПО РУ.ТА ДУМА И КВО....ДОЙДЕ ПУ.ИН С ХИЛЯДИ ТАНКОВЕ ДА ИЗБИВА ЖЕНИ ДЕЦА И СТАРЦИ.....И ТЕ ТАКА☝
  • 35 Сандо

    5 2 Отговор

    До коментар #22 от "Роза":

    Били сте млади,невинни и лошо сте се учили в училище.Защото ако бяхте осмислили това което се преподаваше,щяхте да знаете какво ви чака.Но не се упреквайте,малко хора разбираха нещата в тяхната дълбочина и това беше използвано от тези,които движеха процесите в света.Просто приемете,че сме невинни жертви,дано това ви утеши за изгубените надежди,и не само тях.
  • 36 Ежко Бежко

    1 2 Отговор

    До коментар #26 от "Не е точно така":

    Много точно брат. Моите мечти бяха банани, кока кола и дънки Вранглер. Сбъднаха се!
  • 37 Сдс

    2 2 Отговор
    Един Голям държавник. И скалъпената история с репликата.
    Виждаме и резултата. От брадатите и некъпани седесари тръгна всичко. Честито
  • 38 Тогава "По-добре танковете да дойдат"

    2 1 Отговор
    А сега тиквата без "по-добре" "да дойдат тракторите" или "да дойдат камионите".
  • 39 ВРашковИТанковете

    2 0 Отговор
    Не забравяйте, че 8-тоалетният Рашков също е част от историята с танковете и други преди това, а сега е сатър 1. Това нещо е раследвало журналиста със записа и е чудо, че е останал жив от лапите на Рашков.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове