Last news in Fakti

28 Юни, 2022 17:11 6 201 52

Петър Клисаров пред ФАКТИ за сбирките на Г-7 и НАТО: Поредна поредица от безсмислени срещи за западните лидери

  • петър-
  • клисаров-
  • прака-
  • демокрация-
  • нато-
  • г-7

Русия се подсмихва, когато й кажат, че Западът ще действа от позицията на силата, споделя политологът

Петър Клисаров пред ФАКТИ за сбирките на Г-7 и НАТО: Поредна поредица от безсмислени срещи за западните лидери - 1
Снимка: Факти.бг

Лидерите на Глобалния Запад току-що проведоха поредната си безсмислена среща и ще проведат следващата, целяща да сплаши противниците им. Това анализира за ФАКТИ политологът Петър Клисаров, председател на партия „Пряка демокрация“.

СРЕЩА НА Г-7

На вчерашната жалка и леко комична среща на Г-7 Джоузеф Байдън, който представляваше Америка, беше толкова зле ориентиран във времето и пространството, че дори си позволи да се съгласи с твърдението на Еманюел Макрон, че украинският проблем трябва да бъде решен чрез преговори с Русия.

Борис Джонсън се опита да влезе в ролята на лидер. В началото успя да предизвика смях. Предложението присъстващите да се съблекат до кръста и да покажат на Путин гръдните си мускули, беше поредната му нелепица, особено ако и Урсула фон дер Лайен трябваше да участва. Друга нелепица беше да поправи отвъдморския старец, заявявайки, че с Русия мирни преговори не могат и не бива да се водят.

Байдън вероятно щеше да се съгласи и с Джонсън, точно както се съгласи с Макрон преди. Все пак на срещата присъстват все хубави хора, няма значение с кого ще се съгласи. Нали Тръмп не присъства. Но той не го направи.

Джонсън се постара да постигне все някакъв успех, обяснявайки, че Г-7 трябва да игнорира срещата на Г-20, ако Путин бъде поканен там, а Джъстин Трюдо, загледан в шарените си чорапи, и Фумио Кишида, замечтан по зелените Курилски острови, бяха готови да го подкрепят.

Ужасена, че би се наложило да се яви топлес, председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен реши да поеме нещата в свои ръце. От името на Европейския съюз тя заяви, че блокирането на срещата на Г-20 от страна на Г-7 е „неприемливо“. Макрон веднага се съгласи с нея, защото се смята за европейски лидер. Марио Драги сподели това разбиране, защото отдавна иска да отърве Италия от опустошителните за страната му антируски санкции, но не знае как. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел не възрази, защото ЕС може да има само едно мнение.

Е, Олаф Шолц нямаше как да не се присъедини към мнозинството, още повече, че на позаспалия Байдън му бе все едно. Той дори не възрази срещу изявлението на Шарл Мишел, че новите санкции, които Байдън иска да наложи на Русия, не трябва да са насочени към европейските икономики – една много любопитна мисъл, граничеща с научната фантастика.

В крайна сметка разчорленият Джонсън с каруцарските си шеги, очите си на котка, току-що отмъкнала наденица, и навиците си на дребен аферист, претърпя звънък провал.

Володимир Зеленски не пропусна да се изяви и досаждаше на Седмината чрез видеовръзка. Като се има предвид важността на украинския въпрос, речта на Зеленски бе призвана да събуди най-вече у Байдън спяща агресивност. Но всички разбират, че ако целият Европейски съюз, включително напълно проамериканската Европейска комисия, е заел умерена позиция и ясно планира да използва предстоящата среща на Г-20, за да се опита да установи контакт с Путин, това значително променя нещата.

Но пък нищо не пречи да се премине към обсъждане на следващия пакет антируски санкции. Нека представителите на ЕС обяснят кои санкции могат да подкрепят и кои са твърде болезнени за техните икономики. Например, предложението на председателката на ФЕД Джанет Йелен да се наложат ограничения в цените на купувания руски петрол и тръбопроводния руски газ, като се намали пазарната им стойност наполовина. Това бе анонсирано едва ли не като главния въпрос, който трябваше да бъде разгледан на Г-7. Решено бе обаче предложението да се проучи. Инак, току-виж, европейският бюргер замръзнал под дебелите завивки през зимата.

Всъщност Г-7 се раздели на ЕС и всички останали. Ако САЩ, Канада, Великобритания и Япония все още са готови да засилят санкционния натиск върху Русия, а лично Джонсън дори се опитва да отвори втори фронт в Балтийско море срещу Русия, то ЕС вече е доста уплашен от развитието на събитията.

В Рим, Париж, Берлин и Брюксел руските сигнали се четат много добре. Москва демонстрира готовността си да приеме всяко предизвикателство от Запада, включително и военното. И само се подсмихва, когато ѝ кажат, че Западът ще действа от позицията на силата.

Европейските политици се различават от украинските. Те изобщо не искат да превръщат страните си в бойни полета.

Примерът на Украйна не ги вдъхновява. Изправени пред очевидната заплаха за унищожаване на техните икономики още тази година, европейците искат на всяка цена да намерят някакъв компромис с Русия и да принудят Украйна да сключи мир, дори с цената на загуба на значителни територии.

От друга страна Украйна разчита на подкрепата на англосаксонския блок. Балтите и поляците също са доста агресивни към Русия. САЩ и Великобритания са склонни да продължат политиката на повишаване на залозите, игнорирайки оплакванията на европейците.

Впрочем, нито в Г-7, нито в НАТО, нито дори в собствения си ЕС „стара Европа” вече не е в състояние да определя правилата на играта. Страхува се от краха на институционалните структури, които определят единството на Запада, и по този начин позицията ѝ става все по-слаба и по-слаба.

Съединените щати и Великобритания просто не искат да се съобразяват с позицията на Франция, Германия, Италия и дори на Европейската комисия, знаейки много добре, че под натиска на източноевропейците Западна Европа пак ще се окаже принудена да прави глупави и неблагоприятни за нея компромиси. Лидерите ѝ толкова са свикнали с факта, че интересите на Запада по принцип съвпадат във всичко, че дори не са в състояние да си представят как биха могли да се противопоставят на САЩ или Лондон.

Г-7 е разцепена, европейските ѝ членове по никакъв начин не са способни да признаят реалността и да вземат своите решения в съгласие с нея. Закърмени с идеята за единството на Запада под американско ръководство, на тях дори в най-вихрените им фантазии не им е дадено да видят, че биха могли да живеят по различен начин, да мислят със собствения си ум и да действат в полза на собствените си народи, а не на глобалистите. Затова стават лесна жертва на глобалистките интриги.

СРЕЩА НА НАТО

Лидерите на редица страни се събират днес в Мадрид за среща на върха на НАТО, която – според изявленията на натовските ръководители – се очаква да засили отбранителните способности на алианса, тъй като инвазията на Русия в Украйна продължава петия месец.

На тридневната среща на върха светлината на прожекторите ще бъде върху Москва и, по-периферно, върху Пекин. НАТО вече обяви планове за разширяване на броя на силите във висока бойна готовност от 40 000 на 300 000 – повече от седемкратно увеличение. Разбира се, за целта ще бъдат хвърлени и усвоени едни твърде големи пари. Резултатът обаче би бил близък до нулата, защото Русия изобщо не се интересува от това, колко от натовските войници бдят, а колко спят. Ако се стигне до сблъсък с НАТО на европейски терен, и едните, и другите ще бъдат изпепелени за 2-3 минути, защото войната няма да се води като тази в Украйна. И това се знае отлично. Но пари е хубаво да се заделят и усвояват.

От друга страна, НАТО се готви да представи нова „стратегическа концепция“, която поставя в центъра на вниманието Китай. Поредното крайно неадекватно решение, принуждаващо алиансът да воюва на два фронта с две военни супердържави.

„Това представлява най-големият ремонт на нашето колективно възпиране и отбрана след Студената война“, каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пред репортери в понеделник.

В Мадрид лидери от Южна Корея, Япония, Австралия и Нова Зеландия ще се присъединят към срещата на върха на НАТО като наблюдатели. Преди срещата Сеул също обяви планове за създаване на дипломатическа мисия към алианса в Брюксел. „Участието на лидерите от тези страни отразява как НАТО гледа на Индо-Тихоокеанския регион и Пекин, пише Майкъл Хирш от FP. – С включването на тези нации се очертават нови бойни линии, които могат да продължат с поколения“.

С други думи, налице е поредното доказателство, че НАТО представлява агресивен военен съюз, целящ не да брани Западна и Централна Европа, каквото пише в Устава му, а да осъществява военен контрол върху целия свят.

Разбира се, в Мадрид няма да мине без западно лицемерие и азиатска хитрост. Основният проблем ще бъдат заявленията за членство на Финландия и Швеция, възпрепятствани в постигането на целта си от Турция.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган изглежда възнамерява да използва процеса на присъединяване, за да си осигури ключови отстъпки, като например разхлабване на западния контрол върху износа на оръжия (тоест преглъщането на руските ПРО системи С-400) и ограничаване на дейността на кюрдските групировки, базирани в Скандинавия. Редица наблюдатели са на мнение, че на срещата на върха това ще бъде централен въпрос и разправиите с Анкара могат да продължат до последната минута. Наистина ще бъде любопитно да се наблюдава как ще протече този пазарлък, достоен за сергиите на Капалъ чарши.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 91 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дърто комунде

    44 148 Отговор
    КАКЪВ Е ТОЗИ ВЕЛИК ХИТЪР ПЕТЪР ДЪРТА КОМУНЯГА, КОЙТО ДАВА ОПРЕДЕЛЕНИЯ НЕ СИ ГЛЕДАЦЪРВУЛСКАТА ФИЗИОНОМИЯ

    Коментиран от #29, #43

  • 2 Емил

    43 130 Отговор
    Клисарски мъдрости! Нещо като войнишки вицове!!! Тоя ако не е пусофил от БСП или Възраждане - ще си скъсам кръщелното!!!

    Коментиран от #6

  • 3 Гост

    159 34 Отговор
    Аблослютно вярно и точно! Няма какво повече да се добави!

    Коментиран от #5, #10, #28

  • 4 Впечатление

    124 11 Отговор
    Свежарски коментар на автора, заслужава си да погледнем на нещата и от смешно-сериозно политически ъгъл.
  • 5 изтривалка

    23 95 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    С ТОЗИ ПОЛИРАН МОЗЪК КАКВО ЛИ ДА ДОБАВИШ.

    Коментиран от #7

  • 6 Гост

    92 5 Отговор

    До коментар #2 от "Емил":

    Едва ли имаш кръщелно, но това е друга тема. Ако бе си направил труда да прочетеш кой е той, нямаше да се излагаш!

    Коментиран от #14

  • 7 Гост

    41 8 Отговор

    До коментар #5 от "изтривалка":

    Е, ти голям "коментар" направи, няма що!

    Коментиран от #15

  • 8 Абсурдистан

    33 94 Отговор
    Още една путинска подметка!
  • 9 !!!?

    28 71 Отговор
    Този много ги разбира натовските работи от кремълската гледна точка !!!?
  • 10 нееееееее

    17 36 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    Точно ти какво ли можеш да добавиш комуне?
  • 11 Теле

    47 12 Отговор
    Браво
  • 12 !!!!!!!!

    17 61 Отговор
    Доста тъпо и смешно обобщение.

    Коментиран от #44

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Е ИИИ

    18 62 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    И КАКЪВ Е МОСКОВСКИ АГЕНТ НА ХРАНИЛКА ПРИ ПУТЛЕР

    Коментиран от #31

  • 15 нееееееее

    38 3 Отговор

    До коментар #7 от "Гост":

    Казал е много по вече от този ,който ти възхваляваш!
  • 16 поредния неизвестен

    9 40 Отговор
    пэрко
  • 17 Тюpк 🇹🇷🇹🇷🇹🇷

    4 37 Отговор
    Турция над всичко 👆
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Тюрк_оглу_баезид ефенди 🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷

    1 38 Отговор
    Искам страхливи черни мръсни косокраки българите да направят всички по един чeкия на мен!!! 👍👍👍🇹🇷🏳️‍🌈😮
  • 21 Гай Турий

    58 11 Отговор
    Г 7 са един файтон клоуни
  • 22 Баш Българин

    33 0 Отговор

    До коментар #13 от "Тюркоглубаезидефенди 🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷":

    Уважение ли си просиш? Ще си го получиш!

    Коментиран от #27

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Радон Керанов

    13 69 Отговор
    Смешен бърборко, правещ се на анализатор! Поредната тъпа руска пропаганда! Реалността е друга Клисаров! Никакъв шанс за Русия! Ще и пречупят гръбнака и военно и икономически! И Хитлер си е правил илюзии и като последен глупак е обявил война на САЩ! Слон и икономическо джудже!

    Коментиран от #30, #41

  • 25 нннн

    53 1 Отговор
    Харесва ми предложението на Б. Джонсън. Особено, ако се съблекат голи под кръста.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 кнаус 485

    52 10 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    Съгласен...точно и вярно....на соросите не им харесва,но това е истината....НАЙ-МНОГО МИ ХАРЕСА,ЧЕ РУСИЯ СЕ ПОДСМИХВА НА ЗАПЛАХИТЕ ОТ ЗАПАДА.....ТА ДА ЗАВЪРША-СЛАВА НА РУСИЯ,ИМПЕРАТОРА И КАДИРОВ....
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 отворко

    49 6 Отговор

    До коментар #14 от "Е ИИИ":

    Каква Москва бе ръкоблудстващ,Петър Клисаров е български политик и политолог, председател на партия Пряка демокрация. От 1990 до 2007 г. живее в Торонто, Канада. От 1991 до 2007 г. изгражда собствени бизнеси в редица сфери. От 2001 до 2005 г. e представител за България на AECL (Канадска държавна корпорация за ядрена енергетика).

    Коментиран от #34

  • 32 ДС агент

    9 45 Отговор
    Какво да каже един нещатен сътрудник на ДС-КГБ ?! Нещо различно от московската линия може ли да каже един зависим човек, клел се за вярност в КГБ и СССР ?!
  • 33 Абе байно,

    10 47 Отговор
    Ти гръмна с ножа бе!

    Гледай какво са решили и смятай какво ще следва. 300 000 войника за бързо реагиране в Европа. За България между 1000 и 5000. Още търговски натиск върху агресора. Какво си мислела Русия има значение само за руснаците и за путинофилите.

    Коментиран от #37

  • 34 Затворко

    11 23 Отговор

    До коментар #31 от "отворко":

    Поредният избягал от Канада поради финансовата криза 2007-2009 и станал строителен надзорник в България.
  • 35 Пламен

    8 33 Отговор
    Прости мисли на прост човек
  • 36 Сорос

    43 5 Отговор
    Убийствен коментар. Право в десятката.
  • 37 Келеш

    27 0 Отговор

    До коментар #33 от "Абе байно,":

    Ти наясно ли си как ще се води една бъдеща война между Русия и НАТО?
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Пащърнаков

    41 6 Отговор
    Като гледам русофобите, освен да повтарят като папагали за КГБ, нищо друго не може да им роди главата.
    А коментарите на Клисаров са отлични!
  • 40 Пащърнаков

    20 1 Отговор

    До коментар #38 от "номер2":

    Ти нещо по същество можеш ли да кажеш, или просто си дрънкаш?
  • 41 Ин кяр

    33 4 Отговор

    До коментар #24 от "Радон Керанов":

    Аз пък сега научавам,че във ВСВ Хитлер е претърпял поражение от САЩ. Ти коя история си чел? Колкото до САЩ, не са нищо повече от колос на глинени крака.
  • 42 Буха ха

    33 4 Отговор

    До коментар #38 от "номер2":

    Какво стана с европейската ценност известна като "свобода на словото"? Или да даваме думата само за политически коректни изказвания? Слава на КПСС, пардон, ЕС.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Фффффф

    3 5 Отговор
    Как ги ловите тия,с безплатни пуканки ли ?
  • 46 Навалний

    5 18 Отговор
    Той Льольо кой е бе? Ти не знаеш ли че това са нашите съюзници бе тъпанар нещастен?
  • 47 Даа

    17 4 Отговор
    Някои хора трябва да осъзнаят, че света вече е съвсем друг. Няма евтини руски ресурси, и не могат да се купят за хартия. Трябва да осъзнаят, че има БРИКС и той започва да се разширява. Трябва да осъзнаят, че не могат да искат само задоволяване на своите потребности според собствените си разбирания. Светът се промени.
  • 48 Ани

    5 15 Отговор
    Комунистите по света и у нас започват да си изтърват нервите. Очевидно санкциите на Запада вършат работа.
  • 49 Ани

    5 18 Отговор
    Аз бих искала повече статии като тази. За да може човек да види какви глупости се въртят в главите на комунистите. Те са толкова ограничени, че си мислят че света започва и свършва с Русия. А Запада си живееше добре и преди 1989. Всъщност, доста по-добре. Просто бяха така любезни да изкупуват суровините от Русия за да има работа за крепостните, и така малко по малко да бъдат приобщени към цивилизацията.

    Коментиран от #52

  • 50 Васил

    14 1 Отговор
    И аз така мисля безцелно пилеене на пари за ядене и пиене а после викат взехме важни решения.
  • 51 123

    11 2 Отговор
    Е нещо интересно и обективно от факти
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове