Last news in Fakti

31 Май, 2022 21:42 5 799 74

Нова идея: Бонус срещу донос за укрити данъци и осигуровки

  • бонус-
  • донос-
  • данъци-
  • осигуровки

„Трябва да се внимава с преценка доколко една подобна мярка няма да се превърне в инструмент за саморазправа между некоректни бизнес партньори“, коментира Владислав Горанов

Нова идея: Бонус срещу донос за укрити данъци и осигуровки - 1
Снимка: БГНЕС

Паричен бонус за всеки, който подаде сигнал за данъчно нарушение. Идеята за законопроекта е на "Продължаваме промяната". Бонусът ще е 10% от допълнителните приходи, влезли в хазната, благодарение на информацията от граждани и фирми.

Предвижда се минимален праг - укритите данъци и осигуровки трябва да са над 3300 лева. Ще има обаче и санкции за подадени три фалшиви сигнала.

Според управляващите подобна мярка ще донесе "стотици" милиони левове за бюджета.

10-те процента бонус ще се дават, само ако се установи данъчно престъпление или се разкрие финансова измама и ако след това държавата успее да събере укритите данъци. От „Продължаваме промяната“ обясняват пред БТВ, че засега предложението е на ниво проектозакон, който се пише.

„Ако данъчната измама е за 100 000 лева и тези 100 000 бъдат събрани, на вас трябва да ви бъдат дадени 10 000“, каза депутатът Искрен Митев.

Идеята е била обсъдена със социалните партньори вчера по време на тристранния съвет.

„Никой не се изказа против, даже казаха добри думи“, допълни Искрен Митев

Работодатели обаче имат резерви заради липса на конкретика.

„Това може да доведе до нелоялна конкуренция, до сигнали от конкуренти, които да предизвикват ненужни и затормозяващи конкурента проверки, може да доведе до корупция и рекет от страната на данъчните служби, така че не е безспорна мярката“, заяви Васил Велев, АИКБ.

От Висшия адвокатски съвет коментираха, че най-вероятно става въпрос за евродиректива, която България все още не прилага

„Директивата дава защита на лицата, които са в структурите на определена организация, които подават такива сигнали“, отбеляза д-р Ивайло Дерменджиев, председател на Висшия адвокатски съвет.

А от бизнеса имат още подозрения:

„Може в резултат на подадени сигнали да стане обратното – да се източват средства, а не да се добавят“, допълни Васил Велев

Законодателят уточнява какво би се приело за доказателство и какво за фалшив сигнал.

„Трябва да се внимава с преценка доколко една подобна мярка няма да се превърне в инструмент за саморазправа между некоректни бизнес партньори“, коментира Владислав Горанов.

„Всички страхове за това, че може да се превърне в "лов на вещици" ще бъдат така поставени в закона, че да се избягват“, обясни Искрен Митев.

По данни на Асоциацията на индустриалния капитал сивият сектор у нас към днешна дата е 21% от икономиката.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 41 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    126 13 Отговор
    Не е нова , нацистите са я прилагали...Това се случва във всяка диктатура и хунта...Ще влязат ли в употреба и стадионите,а????

    Коментиран от #56

  • 2 Ам,

    59 5 Отговор
    Да ма фаните за чпчито , как ви се струва
  • 3 Пеперуда

    118 6 Отговор
    Е сега гледайте какво киснене ще падне! Това 6-то управление на ДС пасти да яде! То не е демокрация, то не е чудо!
  • 4 дърт даскал

    117 4 Отговор
    Едно време така е постъпвала и ИНКВИЗИЦИЯТА В ИСПАНИЯ! ДОНЕСЕШ ЛИ, ЧЕ НЯКОЙ Е "ЕРЕТИК" ИЛИ ЮДЕЙ, ИЛИ МЮСЮЛМАНИН 75% от имуществото на набедения за църквата и 25% за доносника. В по-ново време така са постъпвали ГЕСТАПО И ЩАЗИ!
  • 5 Йово

    98 7 Отговор
    По-голяма глу-пост не бях чувал скоро! Вече ми е ясно, ПП не са корумпирани, а просто глу-па-ви!

    Коментиран от #14, #73

  • 6 Ако ги съберат ще ви дадат

    79 8 Отговор
    Дали ще ги съберат или няма да ги съберат, доносника по всяка вероятност ще си събира зъбите! Поне застраховка живот безплатно да предлагаха, че да не тъжи семейството му после, ако остане живо!
  • 7 КРЪГОМ И КЪМ КАНАДА...БЕГОМ

    84 5 Отговор
    ТЕЗИ ЛАЙNARЧЕТА ПРАВЯТ ТАКА ЧЕ ТИКВАТА ЗАПОЧВА ДА ХАРЕСВА ВСЕ ПОВЕЧЕНА ХОРАТА !!!!
  • 8 Това не ви ли

    64 2 Отговор
    напомня методите на НКВД от едно време? Ах ти Кико малко болшевиче, явно си фен на Ежов.
  • 9 Жалка история

    63 2 Отговор
    Кви ги мъдрят тия женски полови органи ,няма скоро да настигнем германците
  • 10 защо

    36 5 Отговор
    лефски не плаща на няп - а им издават документи че нямат задължения

    Коментиран от #37

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Мамул

    62 2 Отговор
    На този етап само сивата икономика задържа пари в държавата! Ако се осветли от банките, те ще окрадат всичко. Банките винаги ограбват бизнеса и той после работи за тях.
  • 13 селтак

    43 0 Отговор
    Ха,пожарникарите ше имат бая работа!🤣🤣🤣🤣
  • 14 Мамул

    53 2 Отговор

    До коментар #5 от "Йово":

    Те са глупави , но не те измислят това! Това се изфабрикува от "господарите" с цел да да се осветли всичко и те да контролират всичко и всички.
  • 15 Кога е

    30 14 Отговор
    старта и да ги почваме мародерите богаташи, които крадът работниците и държавата? Никаква жалост за милиардери и милионерите. Довчера бяха селяндури, миришещи на чесън, а днес висше общество.

    Коментиран от #19

  • 16 Йово

    42 0 Отговор
    Аз знам двама депутати в настоящия парламент. Колко са тия 10%? Ама искам и охрана от НСО. И освен това, че интересува аванс дават ли? Че ако дават, да купувам мезонет в ДУБАЙ и да отпрашвам натам.
  • 17 БОЛШЕВИК

    42 1 Отговор
    Проблема не е само да се покаже крадеца и бандита, а да има после развитие, да има кой да го залови, да го осъди и да му конфискува всичко. А в България няма държава, няма съд и правосъдие, няма закон и ред, няма хора които да вършат всичко това.
  • 18 Бизнес

    50 6 Отговор
    💲Паричен бонус за всеки, който подаде сигнал за данъчно нарушение.💲
    Нов начин за натопяване и отстраняване на конкурент чрез стар социалистически метод на донос срещу съседа.
  • 19 БОЛШЕВИК

    41 4 Отговор

    До коментар #15 от "Кога е":

    Ще дойде време когато, ограбените и онеправданите сами ще се саморазправим с тая измет, къде за 32 години ни ограби и ни натика в ъгъла и ни направи бедни и гладни като църковни мишки!

    Коментиран от #25

  • 20 Чух, че

    29 4 Отговор
    гербаджийте имали много скатани пари от обществени поръчки, скрити в чужбина тлъсти банкови сметки и чекмеджета със златни кюлчета и евра. Ако не ми вярвате питайте Мата Хари. Ха, ха!
  • 21 Ракията

    14 30 Отговор
    Най-после. Мисля че това е редно. Защото тук е безобразие. Вскеи ден ни скубят яко така наречените РАБОТОДАТЕЛИ. Край на това.

    Коментиран от #47

  • 22 Верно ли

    37 3 Отговор
    Хахахах, и после искали "лустрация"! Ква лустрация е това, да направите всички доносници! Тея мърляви комсомолчета е време да ядат сопата!
  • 23 Доносите

    35 0 Отговор
    се преценяват по степен на важност от чиновници, назначени от властимащите, а не от изкуствен интелект в интернет. Познайте от три пъти, кои ще са сгащвани и проверявани и кои предупреждавани да се покрият. :)
  • 24 Ще, ще

    32 1 Отговор
    с гладните гърла шега не бива. Есента ще бъде страшно - глад, студ и мизерия. На управляващите не им пука, ама ще се видят в чудо. Аз ще бачкам и ще мизерствам, а други ще пълнят гуши......
  • 25 Бесен _Язовец

    23 8 Отговор

    До коментар #19 от "БОЛШЕВИК":

    Искаха капитализъм преди 30 години да си носят сега кръста на мизерията седесарчета щото преобладават мразили социализма. На ви капирализъм плебеи и вехто комби.
  • 26 Пиша донос

    28 1 Отговор
    Уважаеми Г-да, влизате в търсачката. Пишете офшорни зони. Излиза ви едно списъче с такива. Където и да поставите пръстчето, все ще има българи. Искам си обещаните десет процента, моля! И да ме направите защитен свидетел. Ако може в Аляска южната част, там имало много НЛО-та.
  • 27 Подавам сигнал,

    29 1 Отговор
    за изчезнали 9 милярда в края на 2021,покриха ги!Лелеее 10% на 9 милярда!!!
  • 28 Иван

    35 1 Отговор
    Това нормално ли е да искате хората да правят доноси?? Т88олкова институции няма ли кой да контролира??Срамота това не е било и през комунизма!!!
  • 29 НОВА ИДЕЯ

    16 0 Отговор
    Да се наредите на опашка и наред.
  • 30 РЕАЛИСТ

    28 1 Отговор
    Значи всеки счетоводител на голяма фирма, който знае как са прикривани данъци, може да накисне шефа си и да си прибере процента. Бели пари за черни дни.
  • 31 Браво на

    25 3 Отговор
    болшевиките, нищо не е забравено, пак ще стане държавно! Путин още не си е казал тежката дума. Учете руски, обръщайте левовете в рубли, че в скоро време ще видите Урсула фон Бабишкер как се моли на Путин фашистите от ЕС да не умрат от глад и студ.
  • 32 Чочо

    7 18 Отговор
    В Дания се прилага от 20 години..,има успех
  • 33 Лошите

    24 3 Отговор
    От ДС са на власт, какво очаквате? Или техните синове, или внуци. Един нормален човек няма в това правителство. Всички са с комунистически произход, днес са демократи. Явно има знак за равенство между двете състояния. Иначе не могат да са там и да си раздават държавните пари.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 А така

    16 2 Отговор
    Моят шеф укрива приходи и ми плаща минимална заплата. Веднага ще го издам. Търговска фирма е и укрива милиони на година, като не издават фактури. С тези 10% ще си купя остров в Южна Америка , мацки и коктейли до живот.
  • 36 Ицо

    19 3 Отговор
    Ега ти какво правят тия от държавата такава простотия с доноси имаше при комунизма това ли е промяната да се върнем няколко десетки години назад
  • 37 Защото

    8 0 Отговор

    До коментар #10 от "защо":

    Архивът в Етрополе се е затрил.
  • 38 Добре че

    5 0 Отговор

    До коментар #11 от "Павлик Морозов":

    Съседката ти не е била дама на повикване, колко в процента щеше да го отнесеш
  • 39 гост

    18 0 Отговор
    цитат
    10-те процента бонус ще се дават, само АКО се установи данъчно престъпление или се разкрие финансова измама и АКО СЛЕД ТОВА държавата успее да събере укритите данъци.

    Уловката виждате ли - АКО

    Това съм го играл вече няколко пъти.
    Държавата не иска да си събере парите.
  • 40 Гого

    23 0 Отговор
    По тъпа идея не бях чувал. Явно много са я окъсали от ПП, щом искат да пълнят хазната от доноси. Някой да те накисне, да ти вземат всичко, а после доказвай, че нямаш сестра. Защо не чух нищо такова, когато ПП отидоха на избори? Да бяха го казали, че така ще действат и да им видим резултата. Пълни нещастници. След като се видя, че са некадърни да управляват държавата, финансите, кризите, ще пълнят продънения бюджет от укрити данъци. Че това и САЩ го няма. Там те чака затвор за неплатени данъци, но ако данъчните те уличат в това и съберат доказателства. Но да го правят чрез доноси и обещания за бонуси, ей богу не ми го побира главата. Киро съвсем е превъртял. Дано от коалицията са по трезви, защото този луд човек ни носи само беди. То не беше Магнитски БГ, сега това, отказ от руски доставки на газ и растящи цени на газа и парното, повсеместна инфлация, която поне 50% е в следствие на неправилни решения, отказ от петрол, когато в момента арабските производители на петрол преговарят с Лавров за сътрудничество (и ще успеят защото арабския свят е негативно настроен към САЩ отдавна), ограничаване на петрола от там и какво ли още ни чака. Чака ни разпад на ЕС. А може да е за добро.
  • 41 Госあ

    6 5 Отговор
    Много добре. Всъщност, на българина му трябват закони като на краварите. Не кравар, а овчар. Се таа. И гледайте повече в канчето на другия и се питайте защо. Какво е направила гнидата за обществото, че да му е толкова пълна паницата.

    Коментиран от #42

  • 42 Госあ

    6 2 Отговор

    До коментар #41 от "Госあ":

    Като му изпразните паницата наполовина, ще напълните малко своята. Нали така ?
  • 43 ежко

    20 0 Отговор
    С този "закон" управляващите доказаха,че нищо ново не е измислено,но за сметка на това нищо старо не е забравено!Това ли е "промяната"?Тогава защо скачахме срещу Живков?Ще работим с доноси?!?Пожелавам на всички привърженици на този метод, той да им се стовари на главите с пълна сила!Това е поредното долазателство,че държавата не може да накара чиновниците си за 2 лева работа да свършат!
    Само вижте кой се изказва.Горанов който с мотивираното си бездействие спрямо Божков ощети държавният бюджет с колосални суми, а възмездие за деянието -нула!Браво!
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Бивш емигрант в Германия

    8 2 Отговор
    Тук някъде в коментарите прочетох: ,, Как ще ги стигнем германците”. Ами точно така, живял съм в Германия до 21 май 2021 и мога да ви разкажа. В Германия присъдите за укриване на данъци са по-големи от тези, за педофилия и изнасилство. Банката, данъчните имат постоянен достъп върху сметката на някой в немска банка. За пример, ще дам неглижираните данък Тв и Радио в Германия. Започва се едно звънене на работодател, че ти не си плащаш и след време ти стопират тегленията от картата. Не,че по стройтелството кюрдски, югославски или турски предприемачи не крият реалните почасови ставки на бачкаторите,но действат чрез бушончета,които за хубава кола, и парички,биха лежали в немски затвор,без проблем. В БГ 80% от работодателите плащат под масата. Имам познат,осигуряват го на някаква мижава заплата, дават му 700 лв. по карта и останалите 1300 на ръка. 2 бона в София без да плаща квартира,си е екстра, в Германия за същата работа ще получава 1600 евро, и като махне квартирата,какво остава 1000 евро,вика ми : ,,Ходи ти да бачкаш, навън за 1000 евро чисто, аз и тука си ги взимам”.
  • 46 Гордостта на Тарра

    15 1 Отговор
    Преди 89 година това е била практика тия ще ни връщат назад във времето... ДС-доноси
  • 47 Дято ти Благо

    9 3 Отговор

    До коментар #21 от "Ракията":

    Като си изпиеш ракията, вземи и ти да станеш един работодател. Ко чакаш!?
  • 48 Дядо ви Курти от село Пиперково

    11 0 Отговор
    Ами в такъв случай,ако се подаде сигнал къвто беше случая с 💀 държавата ще трябва да плати на някой няколко милиона..Накрая Тиквата да не каже аз разкрих схемата с Божков,дайте ми 10% от 700 милиона който дължи на хазната...
  • 49 Баш Министър

    11 1 Отговор
    Той Министъра ни Василев завлачил партньорите си с милиони ще прави бг магнитски, гестапо и щази шпиони
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Механик

    13 1 Отговор
    Нали се подигравахте на комунистите, че всеки бил доносник?
    Кво стана? 30 години по-късно решихте, че доносничеството е добро ли?
    Ами вие сте същите като комунистите. Дори сте и много по-лоши.
  • 53 това трябваше

    5 9 Отговор
    да стане отдавна.Сега се чудим как да дадем на пенсионерите 60лв. добавки,че няма пари.А някои се чудят как да си изперат парите взети КЕШ без да са минали през касов апарат и купуват имоти в брой и минават по данъчна оценка през банките.Пликовете със добавката за работниците са също интересно нещо.Проверете в банките как на минимална заплата се дават кредити за максимален доход срещу тайна бележка от работодаделя.
  • 54 Работодател

    22 2 Отговор
    Вместо да се опитвате да съберете някой лев по този безумен начин, защо не съкратите половината администрация, която е абсолютно ненужна. Защо не спрете помощите на онези, които не могат да четат и да пишат. Защо не проверите здравните осигуровки на жителите на Факултета, Столипиново, Максуда, кв. Надежда в Сливен, кв. Лозенец в Ст. Загора и още стотици такива квартали, села и махали. Защо живущите там не плащат никакви данъци, осигуровки, здравни и пенсионни, не плащат ток, вода. Как взимат шофьорски книжки като не могат да четат. Откъде имат пари да строят ( естествено незаконно), къщи. Това е много малка част от причините, поради които ще крием данъци. А на Слави Трифонов ще му кажа, че гласувах за него само заради единия лев субсидия, и намаления брой депутати. Но не се съобразих, че и той стана политик, т. е. само обещава.
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Сър

    0 10 Отговор

    До коментар #1 от "Майна":

    85345249 пъти по-добре да имаме нацистки закони отколкото комунистки. Национал-социализма е най-просперитетния режим за една държава. Само така България ще стане отново световна сила.
  • 57 Браво!!!!!

    13 0 Отговор
    Много добра идея👍👍👍
    Аз докладвам Шиши, Ахмет и Лукойл 😂😂😂😂😂
    По късно ще ви пратя сметка, да ми преведете 10%

    Коментиран от #60

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Ха ха

    5 2 Отговор

    До коментар #57 от "Браво!!!!!":

    Пропусна Бате Бойко.Имаш право на една стая в Барселона.
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Инспектор Дюдю!

    5 2 Отговор
    На кого да изпратя данните за една 🎃? Проверете под двойното дъно на зайчарника в двора!
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 В София има голяма охранителна.фирма

    9 1 Отговор
    Която плаща половин заплата по банков път а др половина се редиш на опашка пред офиса за още половин заплата под масата в плик.На кой да я кажа фирмата ?
  • 65 Шпецоффф

    6 0 Отговор
    Вече заработих… изпортих г-н Голям Лоренос.
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Мнение

    4 1 Отговор
    Некадърници, заминавайте в Канада без обратен билет. Не сава и чеп за зеле от вас. Жалко за доверието, което ви дадохме.
  • 70 Хипотеза

    3 1 Отговор
    Съвестен гражданин подава сигнал и очаква да си вземе наградата, но корумпираната система казва няма данни за нарушения, вместо награда държавата му тряска една глоба, а "набедения бизнесмен" му хвърля един бой, ако реши може и да го осъди.
    Много справедлив закон няма що.

    Коментиран от #74

  • 71 рт678

    3 0 Отговор
    Това е срещу обикновените хора. Ще се самоизядат помежду си. Никой няма да пусне донос срещу някой висшестоящ. Много коварен и подъл закон! Такива гаври ще последват, че ви е бедна фантазията. Никой да не разчита, че пред съда ще докаже невинността си. Съдът е на страната на силния. Веднъж наклеветят ли ви, остава за цял живот. Законът е срещу гражданите.
    Василев измислил поредната гадост.
  • 72 гнус

    4 1 Отговор
    Лов на вещици е това!
  • 73 рт678

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Йово":

    ПП ще направят Бг милиционерска държава- доноси, клевети, затвор за най- дребното. Рашков и Радулов, като комунистически кадри, много ще харесат този закон. Някога комунистите са следели хората по същия начин. И ги пращали по лагери.
    Целта на закона е хората да се самоизядат помежду си и да забравят за корупцията по високите етажи на властта.
  • 74 рт678

    2 0 Отговор

    До коментар #70 от "Хипотеза":

    Никой гражданин няма да подаде сигнал срещу бизнесмен. Гражданинът ще подаде сигнал срещу съседа си, срещу колега, роднина, приятел... Съдът ще е на страната на "силния".
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове