Last news in Fakti

4 Юни, 2022 12:00 2 036 28

Министърът на туризма: Не бива да осъждаме Калина Константинова

  • калина константинова-
  • христо проданов-
  • украйна-
  • туризъм-
  • бежанци

Христо Проданов заяви, войната в Украйна е оказала негативно влияние върху туристическия сезон

Министърът на туризма: Не бива да осъждаме Калина Константинова - 1
Снимка: БГНЕС

Не бива да правим генерални заключения и да осъждаме вицепремиера Калина Константинова. Все пак чест ѝ прави, че положи усилия и се справи изключително добре с тази бежанска криза. Това заяви министърът на туризма Христо Проданов, цитиран от бТВ.

„Спомняте си по време на сирийската криза, бежанците, които влизаха от Сирия в България бяха 6000 през целия периоди тогава Бойко Борисов от сутрин до вечер от телевизорите ни се оплакваше колко е тежка ситуацията. За сравнение, през последните три месеца минаха 300 000 украинци под една или друга форма през територията на България и не чух Калина Константинова един път да излезе някъде и да се оплаче колко е тежко. Да, най-вероятно е станало така, че си е изпуснала нервите, за което тя се извини. Не смятам, че трябва да я виним, тя свърши доста работа“, добави той.

Проданов заяви, че 22 000 украински бежанци са настанени по новата програма в държавни бази на по-ниска цена (б.р. плащат се по 15 лв. на ден за бежанец).

„Идеята е в следващите три месеца да има пълна интеграция на тези хора, за да започнат вече да работят и да живеят като всички останали български граждани, защото това е спасението. Няма по-добър начин да се интегрираш в едно общество, ако техните и нашите деца учат в един клас и ние работим с тях заедно. Това е пътят“, заяви министърът на туризма.

Той добави, че в момента по данни на работодателските организации у нас има над 200 000 свободни места и за тях няма желаещи българи.

„В същото време украинските граждани, които в момента са в България има много специалисти, има възможност тези хора да бъдат интегрирани пълноценно и да започнат да работят. Съответно да освободят в рамките на месец-два държавните бази, в които са настанени, за да може и работниците и служителите да отидат на почивка“, каза още Проданов.

Трудностите пред туристическия сезон

Според Проданов войната в Украйна е оказала негативно въздействие върху туристическия сезон в България по две направления.

„По обясними причини не можем да очакваме руски и украински туристи в България, те обикновено са около 1/10 от входящите туристи у нас. Другият негативен ефект е може би благодарение на фалшиви новини, че тук е неспокойно и че имаме проблем на Черно море, лошите географски познания на нашите европейски приятели и партньори, които си мислят, че България граничи с Украйна и че ситуацията е неспокойна. Положили сме всички усилия да убедим чуждестранните ни партньори, че сме сигурна и спокойна дестинация, и чуждите, и българските граждани ще изкарат приятна, сигурна и спокойна почивка“, добави министърът на туризма.

„Най-голямото предизвикателство пред нас ще бъде, че сме принудени да работим по туроператорски договори, сключени миналата година, защото така работи международния туризъм, да не говорим, че имаме отложени договори от 2019 г. заради пандемията“, заяви Теодор Пастърмаджиев, член на Управителния съвет на Съюза на собствениците в Слънчев бряг.

Той добави, че не е актуализирана цената по туроператорските договори, защото никой не приема промяна на цената по вече сключен договор.

„Разходите са нараснали неимоверно напоследък, а приходът стои на нивата да не кажем от 2019 г“, каза още Пастърмаджиев.

На този фон мярката „60/40“ приключва в края на юни.

„Мярката „60/40“ помагаше много през летния сезон миналата година, през зимния сезон, но, за съжаление, не можем все още да знаем точния разход на нощувката и на храната за ден, тъй като те постоянно се променят“, заяви мениджърът на хотел в Слънчев бряг Стойка Терзиева.

Министърът на туризма обясни, че мярката за компенсация на цената на тока ще продължи и след юни.

Проданов обясни, че тече пълен преглед на концесиите за плажовете у нас.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 14 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Делю Хайдутин

    14 16 Отговор
    А какво да я правим?Тя и за онова не става.
  • 2 браво

    23 15 Отговор
    Калина не е като калинките на боко ,които опоскаха държавата !!!

    Коментиран от #18

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Браво на Калина

    22 6 Отговор
    Българина има алергия към истината. Видяхме това и в случая с Ицо Хазарта.
  • 5 Калина Константинова! ГЕРБ настройва

    20 6 Отговор
    Бежанци и Обществото срещату член на Правителството! Никога нее имало толкова много Бежанци, за които да се грижи Държавата! ГЕРБ "разлайва Кучетата" да" клатят лодката" ако може да падне правителството!? Калина си върши работата, а ГЕРБ Реват, да има Хаус в Държава!!! Мутренски поведение, Хиени ГЕРБ са Изгладняли??
  • 6 Серж

    8 18 Отговор
    Калина Константинова на първо място не е добър човек!
  • 7 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    19 3 Отговор
    бежанците изнагляха а и ЧОВЕК си пати от ДОБРОТА НАИВНОСТ СЪСТРАДАНИЕ
  • 8 Фен

    33 4 Отговор
    Единственното за което осъждаме Константинова е ,че не отстоя на позицията си ! Марш на тези лентяи с претенции за климатици и готвачи
  • 9 Темидец

    9 10 Отговор
    Прав е човека,то цялото правителство е за съд и присъди.
  • 10 Българин

    23 3 Отговор
    Сега включвам тв.новините…..Нов заем щяли да ми взимат! Кой по ред?!? Значи пари няма…а Тея безсрочно ще ми висят по плажове и басейни а ние ще ги храним.Да си тръгват
  • 11 Варна

    9 5 Отговор
    Тея са решили, че министерствата са някакви служби за социално подпомагане.- Там се назначават хора, без опит и без познания които са на социално отглеждане.
    достатъчно е да погледнеш автобиографията на тая Калина за да ти стане ясно, че нищо не може и нищо не знае! - Това може да се каже, че е първата и работа. - Обикаляла по университетите и без да има никакъв сериозен опит я набутаха в министерствата.
  • 12 мишо

    15 3 Отговор
    БРАВО НА КАЛИНА САМО УРКИ ЛИ БЕЖАНЦИ ИМА В БЪЛГАРИЯ
  • 13 бобо

    23 4 Отговор
    В Полша са вдигнали ръце от украинците, от 1 юли им спират всички помощи, като такива ще се дават само на бременни и майки с малки деца. А у нас - отново в хубави бази, за сметка на работещите българи, и по 15 лв., което прави около 10 млн. лв. на месец. До кога ще е така? Един предстаител на властта имаше смелостта да каже истината, но набързо я смачкаха....
  • 14 Нинов

    8 3 Отговор
    Какъв туризъм,какви пет лева щом този може да е министър…Нищета,тъпота и спешно на логопед!Ниновистите са отбор безгласни букви.И чистачките в министерствата им се назначават лично от Корнела.Мъже били.Даа бе😩
  • 15 Българин

    5 2 Отговор
    Това същество е едно от остриетата на руската хибридна война срещу България, ЕС и НАТО. При това е облечен с държавна власт!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Истината

    3 10 Отговор
    Робите не мразят най-много господарите си. Те мразят най-много свободните и тези, които се борят за свободата си. Мразят ги от дъното на душата си.
    Украинците са свободни и искат да останат свободни. Нищо друго. Но робите искат те да се предадат на руснаците и да се превърнат в роби. Затова изпитват неистова омраза към украинците! Защото те се борят за своята свобода и не желаят да бъдат руски роби!
  • 18 А от калинките

    6 1 Отговор

    До коментар #2 от "браво":

    На Кирчо, дето е@аха м@@@ата на държавата
  • 19 Ваня Ст.Писова *7*1'1'2*1*3'6'8'6'0.

    4 1 Отговор
    Министърът на туризма на Индия,Гърция,Турция и най-вече Израел,но не и на България. Тоя е ром. Вижте му фейса.

    Коментиран от #24

  • 20 📌🇧🇬

    2 9 Отговор
    Калина Константинова може да бъде началник на концентрационен лагер но не отговорна за бежанците от Украйна.
    Близките до БСП Корнелия Нинова и ДС, хотелиери откраднаха парите за украинските бежанци и ги изхвърлиха на палатки това е факт.
  • 21 Морска Фея

    13 2 Отговор
    1400 укри са изчезнали за един ден от хотел в Слънчев бряг.Украински автобуси са ги превозили обратно в Украйна.Това си е организирана почивка с участие на тур оператори, за сметка българските данъкоплатци.
  • 22 краси

    12 0 Отговор
    Всички украинци-искат по Черноморието?Бе като бягаш от война си доволен на покрив и храна!
  • 23 Нема такава действителност

    6 0 Отговор
    200000 свободни работни места по данни на работодател ските организации?!
    И ако това не е доказателство за качеството на бг работодателите тогава кое е?!
    Нема такава държава.

    Коментиран от #25

  • 24 чичо стамат

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Ваня Ст.Писова *7*1'1'2*1*3'6'8'6'0.":

    ДАЙ ДА ВИДИМ ТВОЯ ФЕЙС.
  • 25 Горски

    0 1 Отговор

    До коментар #23 от "Нема такава действителност":

    Просто няма толкова работни места! - Това е!
    Лъжат!
    - Как да има след като парите се харчат приоритетно за София, имаме емиграция към 50 хил. на година и смъртността е нараснала смъквайки границата на около 70 години.
  • 26 Лили

    4 0 Отговор
    Украинските бежанци тлябва да бъдат доволни,че България ги прие като родни братя.Даде им лукс в хотелите и това беше основна грешка.Трябваше да ги настанят във вътрешността на страната,класифицирайки ги по групи.Млади майки с деца ,възр.хора с заболявания и отделно инвалиди.А сега всички в един кюп и естествено ще негодуват.Трябва да знаят,да им се каже,че даване на подслон и храна е временна мярка и да си търсят работа.В селск.стопанство винаги се търси раб.ръка.Ще ги пратят на село.
  • 27 Данъкоплатец

    3 0 Отговор
    Да осъждаме я,че даде на заден и пак позволи тези лентяи да лежат на наш гръб
  • 28 1122

    0 0 Отговор
    Не и не. Това е
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове