Last news in Fakti

11 Юни, 2022 06:34 1 197 12

Кои са основните предлагани промени в Закона за противодействие на корупцията

  • предложения-
  • проектозакон-
  • корупция-
  • продължаваме промяната

Предложенията са внесени от депутатите от “Продължаваме промяната”.

Кои са основните предлагани промени в Закона за противодействие на корупцията - 1
Снимка: БГНЕС

Кои са основните предлагани промени в Закона за противодействие на корупцията, внесени от депутатите от "Продължаваме промяната". Предлага се създаването на две различни комисии. Едната ще се занимава с противодействие на корупцията и установяване на конфликт на интереси. А другата - с отнемането на незаконно придобито имущество, предаде БНТ.

Предлага се и създаването на нова фигура в антикорупционната комисия - разследващи инспектори, на които няма да се възлагат други дейности, освен тези по предварителна проверка и разследване.

Разследващите инспектори трябва вземат решения по вътрешно убеждение, основано на обективно, всестранно и пълно изследване на всички обстоятелства по делото. Те ще подлежат на проверки за почтеност.

В мотивите си вносителите посочват, че "не се накърнява ръководната роля на прокуратурата в досъдебното производство". Предвиждат обаче възможност постановленията на наблюдаващия прокурор да могат да бъдат обжалвани.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А мащабните

    6 0 Отговор
    грабители на милиони , саботират и провокират , пазейки кожа и заграбеното!
  • 2 факт

    2 0 Отговор
    Боко не влезе ли в затвора , всичко ще си върви по старо му !!!!!
  • 3 Простото Киро

    2 2 Отговор
    Много баби, хилаво бебе.
    Направете една проста, ясна и надеждна институция с ясни права и задължения и строг контрол. Защо закриха спец-правосъдието, като то вършеше тази работа в рамките на прокуратурата и можеше само да се попритегне малко за да заработи още по-добре и по-ефикасно.
    С разследвания и от КПКОНПИ ще стане като с многото полицейски органи, които се стреляха и трепеха едни други.

    Коментиран от #7

  • 4 Кирчо Сульов

    2 0 Отговор
    Корупция ли?! Нема такова нещо - хората си вземан обикновени подкупи с куфарчета като едно време!
  • 5 Иванчо

    0 0 Отговор
    На първо място трябва да се промени архаичната им методология, по която се прави паричен поток и съпоставка между приходи, притежавано имущество и разходи, защото настоящата, която се използва, е безумна, необективна и най-вече грешна.
  • 6 рт733

    1 0 Отговор
    Какви промени в закона за борба с корупцията, бе? То борба с корупцията няма, те все в законите се ровят. Най- много да се закачат за някой катаджия, общински служител или селски кмет. От долу им е все борбата. По върховете не пипат. Най им приляга борбата с кокошкарите.
  • 7 рт733

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Простото Киро":

    В Бг няма корупция, има само усещане за корупция. Твоят гуру го каза. За какво ти е спец. прокуратура, след като един управляващ или олигарх не е осъден? За кокошкарите за 10 лв. спец прокуратура не ти трябва.

    Коментиран от #8

  • 8 Простото Киро

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "рт733":

    Като няма корупция за какво ти е КПКОНПИ и т.н.?!?!?!
    Спец-прокуратурата трябваше само да се реформира и щеше да заработи много добре.
    И накрая - кой ми е гуруто, че аз не зная?!?!
  • 9 Тайни

    2 1 Отговор
    900 000 прекратени по давно преписки в КПКОНПИ? И Ленчето говори, че нямало да ги жалят? Защо? Какво лошо има в това да преследва престъпници стъпвайки на закона. Какво лошо има в това да следваш морала? Единственото възможно противодействие на корупцията е яростно преследване на привържениците на корупцията и придвижването на всички преписки и дела срещу тях до успешен завършек със съдебни присъди за затвор и конфискация на имущество и капитали придобити по незаконен начин. Отнемане на държавата, властта и парите от олигархичните мафиотизирани партийни структури и изчистването на държавните служби от техните последователи и такива, които служат на чужди разузнавания и държави.

    Коментиран от #10, #11

  • 10 За протокола

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "Тайни":

    1. Нужен е ясен, честен и безпристрастен анализ на прехода - кой, каква роля е играл, за умишлените фалити, престъпната приватизация - кой прие законите и правилата за нея и кой и как се възползва и т.н. Всичката тази информация трябва да се огласи за да знаят хората кой кой е в днешна България.
    2. Да се приеме закон за лустрацията, като се включат и всички, участвали разрушаването и разграбването на България.
    3. Да се приемат строги закони за корумпираните държавни служители - загуба на целия трудов стаж, забрана завинаги да заемат държавна длъжност, конфискация и т.н. Конкурси за всички държавни длъжности.
    4. Регистрите за недвижимата собственост да станат публични.
    5. Да се забрани на политиците да бърникат в държавната администрация. Мажоритарни избори за магистрати и полицейски шефове.
    6. Да се забрани на държавата да прави бизнес с офшорки.
    7. В държавното управление да няма бизнесмени.
    8. Специализиран орган със строг контрол, който да бори мафията и едрата организирана престъпност.
    9. Чистка в съда, прокуратурата и МВР, защото те са най-корумпираните органи в България.
    10. Пълна ежеседмична отчетност за свършеното от МВР, Съда и Прокуратурата.
    И т.н.
  • 11 рт733

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Тайни":

    В Бг се съдят само бедните хора. И се съдят жестоко, с тежки наказания за най- дребното нещо. Така е било и така ще бъде. Тук нещата няма да се променят.
  • 12 избирател

    1 0 Отговор
    Кото видя Бойко Рашков в раирана униформа, тогава ще повярвам на това правителство. Като твърдят че ще се справят с корупцията, нека покажат резултати. Предвид наближаващите избори, това е първата и основна задача която стои пред тях.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове