Last news in Fakti

21 Юни, 2022 12:56 2 608 21

Предлагат максималният осигурителен доход да стане 5000 лв. от 1 юли

  • осигурителен доход-
  • пенсии-
  • нои-
  • синдикати

Иначе таванът на пенсиите трябва да бъде намален на 1360 лева, се казва в становище на КТ „Подкрепа“

Предлагат максималният осигурителен доход да стане 5000 лв. от 1 юли - 1
Снимка: БГНЕС

Замразяването на максималния осигурителен доход е в противоречие на заложения в §6 от Преходните и заключителните разпоредби на КСО принцип, който гласи, че максималната пенсия следва да бъде в размер на 40% от максималния осигурителен доход, пише pariteni.bg.

За да не бъде нарушен за поредна година този принцип, следва или максималната пенсия да бъде намалена до 1360 лв., или максималният осигурителен доход да стане 5000 лв. от 1 юли 2022 г. и съответно 8500 лв. от 1 октомври 2022 г. Това се казва в становище на КТ „Подкрепа“ за предложната актуализацията на бюджета на държавното обществено осигуряване. КТ „Подкрепа“ намира второто решение за значително по-справедливо.

Според синдиката, ако не бъдат положени усилия за акумулиране на повече средства в осигурителната система, трансферът от държавния бюджет към бюджета на НОИ ще продължи да се увеличава, а това ще доведе до по-малко разполагаеми средства за всички останали обществени сектори – здравеопазване, образование, социални услуги, публичен транспорт и др.

По отношение на начина, по който ще бъдат направени пенсионните промени, трябва да подчертаем, че социалните партньори не бяха включени в процеса на обсъждане на възможните варианти. Проектът по никакъв начин не адресира и изкривяванията в системата, които бяха направени, за да се „облекчат“ частните пенсионни фондове за сметка на държавния солидарен пенсионен фонд.

Не на последно място обръщаме внимание, че разходите за персонал на НОИ изобщо не са променени. Това няма да даде възможност за никакво актуализиране на заплатите на служителите. Очевидно управляващите не знаят или не оценяват труда и отговорностите, които носят заетите там. Това беше и все още е една от натоварените администрации по време на пандемията от COVID-19. НОИ пое изплащането на добавките към пенсиите, вместо те да бъдат изплащани като социално подпомагане.

Впоследствие се наложи спешно да преизчислят всички отпуснати пенсии в страната. Сега ще правят същото, за да неутрализират недостатъците на законовите инициативи, които влязоха в сила в края на 2021 г. Служителите на НОИ са професионалисти, които не могат да бъдат лесно заменени, защото притежават изключително специфични знания за пенсионната система.

КТ „Подкрепа“ настоява в Закона изменение и допълнение на Закона за бюджета държавното обществено осигуряване да се заложи увеличение с минимум 20% в перо „разходи за персонал”, или средства в размер на минимум 9,2 милиона лева общо за увеличение на възнагражденията на работниците и служителите в системата на НОИ. Обемът и интензитета на работа в системата на НОИ в последните две години е изключително сериозен, промените и предизвикателствата пред работниците и служителите са значителни и следва да получат подобаващо възнаграждение за отговорностите, които носят.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    13 4 Отговор
    Слугинажчето на герберастията огладне а. Кинти нема! Тегли още милиарда, та да се крепите. И така Официален Фалит през зимата. Кое не ясно?
  • 2 Сократ

    10 9 Отговор
    Защо изобщо има праг? Трябва да се въведе прогресивен данък. Нали сме европа. Нали все повтарят как е в ЕС.

    Коментиран от #14

  • 3 црррр

    3 1 Отговор
    Предлагат максималният осигурителен доход да стане 5000 лв. от 1-ви юли,а максималната пенсия да стане 4000 лева. Официално. Като на Иван Костов. Какви са тия 3400 лева,амаа-ха?!!!
  • 4 Минималния необлагаем доход

    9 1 Отговор
    Ме интересува.
  • 5 Гост

    12 2 Отговор
    Проблема не е в максималният осигурителен праг, защото тези хора ще си го платят, не е драма, проблема е в безброй многото хора, които се осигуряват на минумума.
    Реално това са отделни сектори, където голяма част от плащанията стават в кеш, като сторителството например. Викаш в къщи ВиК човек да ти оправи теч, монтира нещо и реално получва парите в кеш. За държавата той или се осигурява при алтернативен работодател и това му е част от допълнително възнаграждение или просто получава пари от държавата, понеже тя не знае, че този човек видиш ли 15 години вече живее без доходи..... а това вероятно такива са една голяма част от бранша.
    Но на синдикатите им е по-лесно, там където е светло да се гледа...
  • 6 Анонимен

    10 3 Отговор
    Инфлацията в България е двойна спрямо средната за ЕС, вие вдигайте данъци.
  • 7 Пешо

    6 2 Отговор
    Вдига се тока, бензина, газа ... нашите политици как да издържат на този стрес?!? Нормално е да вдигнат и осигурителните данъци... Ами не са прави, и майките им не са прави, и лелите им не са прави ...
  • 8 Вова

    6 6 Отговор
    Твърдо съм за премахване на какъвто и да е таван на осигурителния доход.
  • 9 Гост

    11 0 Отговор
    Интересно ми е след 20 години от де ще вземете пари за тези, които сега ще се осигуряват на максимума... цялото нои е една пирамида, ама нали е държавна.....
  • 10 ОХхххххххх

    7 1 Отговор
    Господа от ПОДКРЕПА нямам желание държавата да ми конфискува по 1000 лева всеки месец от достойно изработената ми пенсия. А сега желаете още повече да ми взима. Ха стига! 44 години съм си плащал всички необходими осигуровки на МАКСИМУМ. Не желая да храня хитри урангутани..
  • 11 Гост

    2 0 Отговор
    "не знаят или не оценяват труда и отговорностите, които носят заетите там" - знаем, то това е проблемът, че са много ценни, даже прескъпи на обществото, ама нищо не вършат.
  • 12 Диамантената ръка

    2 1 Отговор
    50000 го направете и после се чудете що поне 50 процента е сива икономиката...
  • 13 Сър Ник - влогър,блогър и инфлуенсър

    2 0 Отговор
    Аз пък предлагам да спре държавното финансиране на профсъюзите. Тези организации да се издържат само от членски вноски. Да се забрани назначаването на ръководителите им в бордове и т.н.
  • 14 коментар

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Сократ":

    спомни си че плоския данък го въведоха станишев и местан .
    не е удобно някак да го махнат
  • 15 Защо ги е страх тия с по 15 000 лв като

    1 1 Отговор
    ..като Румен Радев,лена Бориславова да се осигуряват на цялата им заплата , а се осигуряват все едно взимат не 15000 ,а 5000 лв заплата.....Ненормална държава, която обаче яко облага минималната заплата с реалните й. Данъци....На мен заплатата ми е 2000 лв, а взимам от нея реално 1500 само....А може нималната е 750 лв бруто,след данъците 550 лв ...е как искате тая мафиотизирана власт да управлява държавата!?!?
  • 16 Помните ли

    2 0 Отговор
    1999 година. Това правителство натам е тръгнало! Бедни, бедни български народе! Какъв те кирчо окълва!
  • 17 Е как ще взимаш 15 000 лв заплата като

    1 0 Отговор
    Президент или шеф на премиерски кабинет ще плащаш осигуровки все едно взимаш само 5000 лв заплата,а после пенсията ти без таван, 4000 лв разбрахме, че е на Костов например!?!? Това яки финансови измами , да прокажени прокуратура само престъпници и крадци яхат и точатяко парите ни и държавата
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 сбруя

    2 0 Отговор
    След като минималната заплата е била 710 лева с удръжки и данъци става 504 лева. Толкова реално взимаш. Работиш 12 часа на смяна,а взимаш 500 лева. Това е положението в България. С пенсиите е същия бълвоч. 400-500 левчета. Кирчови др8ис...н6и.

    Коментиран от #20

  • 20 И откъде пари

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "сбруя":

    за големи пенсии?
  • 21 ОБЕКТИВНИЯ

    2 0 Отговор
    Да намерят РАБОТЕЩО решение за ниските и средните пенсии. Там е големия проблем. Работодателите не увеличават заплатите защото "НЯМАЛИ" средства! Трагедия!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове