Last news in Fakti

22 Юни, 2022 12:20 1 570 32

Свиленски: Днес ги няма в залата, не искат да има председател, искат безвремие, хаос, да няма подредена държава

  • георги свиленски-
  • подредена държава-
  • хаос-
  • безвремие

Стана ясно, че тези парламентарни групи, които претендират да управляват държавата, нямат никаква отговорност към бъдещето на България, коментира председателят на ПГ на БСП 

Свиленски: Днес ги няма в залата, не искат да има председател, искат безвремие, хаос, да няма подредена държава - 1
Снимка: БСП

„Днес ставаме свидетели на поредния саботаж на работата на българския парламент. Стана ясно, че тези парламентарни групи, които претендират да управляват държавата, нямат никаква отговорност към бъдещето на България.“ Това заяви председателят на парламентарната група на “БСП за България“ Георги Свиленски по време на пресконференция в Народното събрание по повод неуспешния опит да бъде събран кворум в пленарната зала.
Социалистът обясни какво е трябвало да залегне в днешната програма за работа на Народното събрание: „Точка първа – избор на председател на българското Народно събрание – институцията, която е поставено най-високо в българската държава. И тези колеги, които не се регистрираха показаха, че не искат българският парламент да има легитимно избран председател“, обясни той.
Втората точка от дневния ред включва изменения и допълнения на Закона за европейската структура и инвестиционни фондове. „Това са всички онези средства по Плана за възстановява и устойчивост, всички европейски програми. И когато застанат и ви говорят, че са граждани за европейско развитие на България, питайте ги защо саботират гледането на тези законопроекти. Това са средствата, които трябва да стигнат до всеки един български гражданин“, заяви депутатът от БСП.
Следваща точка са промени в Закона за енергетиката. „Тема, която касае всеки един български гражданин, за изземване на свръхпечалбите на енергийните дружества. Това ново мнозинство не иска българските граждани да бъдат компенсирани, българският бизнес да бъде компенсиран, надвзетите средства, грабежа на тези хора да бъде възстановен и да има справедливост“, посочи Свиленски.
Четвърта точка е свързана с приемане на правила за избор на председател на КПКОНПИ. „И сега вече ви стана ясно защо днес няма заседание – защото не искат да има избран председател на Комисията за противодействие с корупцията“, категоричен бе социалистът и продължи: „Това беше причината да има вот на недоверие, това беше причината да бъде свален Никола Минчев, това беше причината българският парламент да не работи и да отидем на избори в безвремие, да няма европейски средства за България.“
Свиленски припомни как миналата седмица, когато свалиха Никола Минчев, тези същите парламентарни групи – “Има такъв народ“, ДПС, “Възраждане“ и ГЕРБ са искали извънредно заседание в петък вечерта за избор на нов председател. „Искаха извънредно заседание и в събота през деня, искаха и в неделя, защото било много важно да има председател на българския парламент. Днес ги няма в залата, днес не искат да има председател, искат да има безвремие, да има хаос, да няма подредена държава“, обясни той и допълни, че парламентарната група на БСП се противопоставяме срещу този начин на поведение и призовава, ако има ново мнозинство, то да влезе в залата, а не да бъде по улиците. „Тези 125 народни представители, които свалиха Минчев, да влизат в зала и да гласуват законите. Българската държава очаква решение, не очаква скандали“, каза още той.
„Ясно е че има ново мнозинство, това е между “Възраждане“, ДПС, ГЕРБ и “Има такъв народ“, заяви председателят на групата и продължи: „Има ли някой в тази държава, който да не разбира как “Възраждане“ и ДПС гласуват заедно? И как “Има такъв народ“ и ДПС гласуват заедно, а ГЕРБ стои и ги подкрепя доволно? Трябва да е ясно на българските граждани какво идва след това управление, което е в момента“, посочи депутатът от левицата.
По повод предстоящото гласуване на вота на недоверие Свиленски очаква да постъпят по същия начин – безотговорно. „Няма да се явят в зала от страх случайно да не загубят вота. Но те трябва да поемат отговорност, ако наистина мислят за България. Ако става въпрос за собственото си оцеляване, тогава вече българските граждани трябва да преценят на кого ще си дадат доверието на следващите парламентарни избори“, каза още той.
Социалистът не приема изказването на лидери на други парламентарни групи, че кворумът е ангажимент на мнозинството. „От четвъртък в българския парламент има друго мнозинство и ангажимент не е нито на “Продължаваме промяната“, нито на БСП, нито на “Демократична България“ да осигурява кворум, тъй като мнозинството вече е друго“, смята той.
На финала Свиленски призова всички народни представители да влизат в зала и да гласуват законите. „Корупцията трябва да се бори, тя се бори в институциите, не се бори в тъмни стаички, някъде на договорки“, заключи той.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дедо Герчо

    12 2 Отговор
    И БЕДНИТЕ...?
  • 2 Илия

    21 16 Отговор
    БСП този път е от правилната страна.За пръв път от 30 години.Видяха че инъче приключват.Ако имат сили да се реформират като истинска евролевица моэе и след години да се върнат на власт

    Коментиран от #7, #14

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Кремльов

    13 13 Отговор
    Комунист,който не краде-не е комунист... Спирането на кражбата от народа е много болезнено.
  • 5 Чорбара

    16 8 Отговор
    О,бедни Смилянски единственото хубаво нещо в живота ти беше жена ти, ама и нея ти я взеха.АУТСАЙДЕР.
  • 6 Асан

    8 1 Отговор
    Доста е трудно да се управлява 4-на коалиция от толкова шарени партии!
    Това си е висш пилотаж в политиката.
  • 7 Болшевик

    5 6 Отговор

    До коментар #2 от "Илия":

    Корнелия е много хитра лисица....Тепърва ще развява "червеното знаме"

    Коментиран от #20

  • 8 гражданин

    16 9 Отговор
    Тази мижитурка Свиленски не знае къде се намира. Голямата политика се прави съвсем другаде и такива мишки като тези са далеч от нея!
  • 9 сами си направихте лустрация

    11 8 Отговор
    БСП сами се сринахте , допълзяхте някакси до властта , като заложихте всичко , дори остатъците от партията си , потънала в раздори , с глупавата идея , че това освен кеша , ще ви повдигне и рейтинга . Това е отмъщението на Нинова , не на китайката , но има същият ефект.
  • 10 Българка

    13 9 Отговор
    "Свиленски: Днес ги няма в залата, не искат да има председател, искат безвремие, хаос, да няма подредена държава"
    Безспорен факт, към който добавям, че мафията упражнява рекет и иска пазарлъци, договорки да си продължават с краденето и да са недосегаеми от закона

    Коментиран от #25

  • 11 ОСТАВКА БЕ МИСИРОК !

    16 11 Отговор
    ОСТАВКА НА КИРО - ТЪПОТО И КЛИКАТА МУ !
    ОСТАВКА НА НЕЗАКОННОТО , НЕКАДЪРНО , КОРУМПИРАНО , ФАТМАШКО ПРАВИТЕЛСТВО !!!!
    ОСТАВКА ! ОСТАВКА ! ОСТАВКА !
  • 12 Само

    11 4 Отговор
    отрепки в парламента ? Българино, докога ще простееш ?
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Напротив,

    9 6 Отговор

    До коментар #2 от "Илия":

    с участието си в това правителство на националното предателство БСП вече е труп!
  • 15 ощавен данъкоплатец

    9 2 Отговор
    ДЕБЕЛЯН ПЕЮФСКИ ТАМ ЛИ Е ЗАЩОТО ОТ ДАНЪЦИТЕ МИ МУ ПЛАЩАТ ЗАПЛАТАТА ИЛИ Е МНОГО ЗАЕТ С ТОВА ДА ГО ПОЗНАЕ РОДНАТА МУ МАЙКА
  • 16 Кочо

    10 8 Отговор
    Ей, Свиленград недей толкова да громиш и да даваш оценки! Моята оценка е , че БСП под ръководството на Корнела е срам и позор за своите избиратели! Алчни, меркантилни, властолюбиви сребролюбци, национални предатели! С изпратените оръжия за Украйна гащите до коленете в човешка кръв! Оставка на това крадливо, продажно, некадърно, безпринципно правителство!

    Коментиран от #19

  • 17 нннн

    6 7 Отговор
    Първо да видим довечера ще го бъде ли това НС и после да му търсим председател. Сегашните многобройни заместник председатели могат да го ръководят временно. Това им работата, я!
  • 18 Иван

    8 7 Отговор
    Прав си. Боклуците отсъстват днес от Народното събрание. Нищо лично.
  • 19 Българка

    6 4 Отговор

    До коментар #16 от "Кочо":

    На твоето мнение съм. Оставка нищоправци!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Агата Кристи

    5 3 Отговор
    Много "праведни" излезохте нещо.
    Ти забрави времето когато бяхте ПАРТИЗАНИ, преди 1944г
    Гриехте се по гори и паланки, да да ограбвате мандри.
    Къса памет ли имате или ви е неудобно от миналото ???
  • 22 Абсурдистан

    3 2 Отговор
    НС е най-високата институция, но председател на НС не е най-важната. Това е административна длъжност, чиято основна функция е спазванито на правилника от всички - нещо с което предишният председател не се справи. Явно се поддаде на тяснопартийните страсти. В някои парламенти дори е традиция председателят да е от опозицията-една допълнителна гаранция за демократичност. У нас явно не е така. Но пък има съпредседатели, които вчера се справиха прилично. Особено онова младото момче с новата прическа.

    Коментиран от #27

  • 23 Истината-винаги

    5 2 Отговор
    Ее няма такава държава, и няма такъв народ. Пълно е с меркантилни и алчни хора. Хора вечно мрънкащи и недоволни от всеки и от всичко. Един за голямо съжаление много мързелив народ. Народ свикнал всичко да му се дава на готово, народ който не е свикнал да се потруди сам за своето благосъстояние. Факт е че българите са много мързелива нация, и аз съм българин и аз влизам в това число. Много хора ще ме плюят,но истината понякога е неприятна

    Коментиран от #26

  • 24 Некой си

    5 1 Отговор
    Аммм, по презумпция, не е ли задължение на МНОЗИНСТВОТО да осигури кворум?
    Ако не може - да пускат кепенците и кой от къде е!
  • 25 стоян

    6 1 Отговор

    До коментар #10 от "Българка":

    До 10 ком -другарке -защо ви е опозицията -нали кумунягите пп и дсб сте болшинство-всички одобрени от кгб и назначени от Дубай -избирайте си председател
  • 26 съвет

    5 1 Отговор

    До коментар #23 от "Истината-винаги":

    Да слагаш българите под общ знаменател, че били "много мързелива нация" не е правирно! В всички народи има мързеливи и работливи хора. И българите са много работливи, когато са финансово мотивирани от достойна заплата и добро отношение! Не говори лошо за нацията, от която произхождаш, закото ако ти не се увожаваш и другите няма да те уважават.

    Коментиран от #30

  • 27 г66зтф

    3 0 Отговор

    До коментар #22 от "Абсурдистан":

    Председател на НС е най-неблагадарната позиция. Вечно те плюят нагли и неуважителни депутати, вечно недоволни и с големи претенции.
  • 28 То се знае

    3 4 Отговор
    гроб,дпс са носители на най-отрицателните неща на съвременната демокрация
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Истината-винаги

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "съвет":

    Аз съм съгласен че на много не им харесва това което казвам ,но това е горчивата истина. Понякога истината боли и не е приятна. Но няма как да кажем на черното бяло. То и затова сме на това дередже, защото никога не казваме нещата с истинските им имена.
  • 31 Митко

    2 2 Отговор
    През изминалите месеци,кое беше на ред в държавата?Едно нещо.С бездействието си правителството само предизвика кризата и свалянето си.Вкаран си по втория начин във властта с измамата-електронно гласуване,нарушаване на конституцията-лъже,че е българин.Арестуването на Боко,също незаконно.Само лъжи и измами.
  • 32 Стара чанта

    1 1 Отговор
    Свинчо, не искаме да гледаме мутрите ви, отрепки с лъснати черепи !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол