28 Юни, 2022 14:23 4 940 48

Нинова: С тези документи Димитър Стоянов уличи Радев в търговия с оръжия за Украйна

  • корнелия нинова-
  • оръжия-
  • президент-
  • търговия-
  • украйна

Това не е война с президента, а битка за истината и спирането на фалшивите новини, коментира вицепремиерът

Нинова: С тези документи Димитър Стоянов уличи Радев в търговия с оръжия за Украйна  - 1
Снимка: БНТ

Последните седмици темата за износ на оръжие за Украйна беше употребена грубо. Беше хвърлено обвинение, че едно говорим пред обществото и друго правим. И докато ние твърдяхме, че и един патрон не сме изнесли, те твърдяха, че нощем с посредници вървят тонове оръжие за милиарди левове.

Това заяви вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова. Тя допълни, че е била призована от президента да "обяви на обществото и на левите хора истината", съобщават от Dariknews.bg.

Припомняме, че преди няколко дни секретарят на президента Димитър Стоянов показа част от документ, в който пише, че оръжейна пратка пренасочва крайната си дестинация от Ислямска република Афганистан към Украйна.

Днес Нинова твърди, че всъщност с тези данни самият президент и назначеното от него служебно правителство се уличават в търговия с оръжия за Украйна.

Министърът показа самия документ, от който по думите ѝ става ясно, че това е докладна записка от бившия директор на ВМЗ Сопот до съвета на директорите. В него става въпрос за сделка, сключена през 2021 година от служебния кабинет на Румен Радев със служебен премиер Стефан Янев. "Желанието на изп. директор на ВМЗ е да бъде прехвърлена датата и доставката от 2021 за 29 април 2022 година. И да се прехвърли от Афганистан за Украйна", обясни Корнелия Нинова.

Тя показа още един документ, с който съветът на директорите одобрява промяната в сделката. "Този съвет на директорите подава документи в Междуведомствената комисия за оръжия, но вече за Украйна. Междувременно е сменен министърът и аз заемам този пост. Документите идват в комисията и тя отказва да разглежда тази сделка и не издава разрешение. Аз като принципал сменям изпълнителния директор на ВМЗ Сопот, който е назначен от ГЕРБ през 2015 г. А съветът на директорите е назначен на финала на последния служебен кабинет", обясни министърът на икономиката.

Корнелия Нинова отказа да каже дали тези разкрития са свързани с отказа на БСП да се яви на консултации с президента, както и преждевременното приключване на разговорите от страна на Румен Радев.

Това не е война с президента, а битка за истината и спирането на фалшивите новини. За държава, в която тази истина не се променя, за да унищожиш някой, който не ти е симпатичен. Президентът ме призова да говоря, ето говоря, въпреки, че много месеци стискам зъби.

Правителството и министерството свършихме работата си, сделката е спряна и този борд и директор е уволнен. Сега питам президента как ще изчисти това петно, лепнато на институцията от главния му секретар, защото това е направено умишлено. Стоянов има целия документ, щом е извадил от него три реда. Той знае, че това е сделка на служебния кабинет на президента Радев и въпреки това вади само част, за да манипулира обществото. С тези документи той уличава държавния глава и служебното му правителство в търговия с оръжия за Украйна, категорична е Нинова.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 60 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Госあ

    37 22 Отговор
    Така е, тая говореше отдавна за смяна на протежето на фатмака и баце ! Това не може да и се отрече.
  • 2 Бачо

    73 22 Отговор
    Корнелче не знам кой крив ко прав,ама поне веднъж си изпълни нещата които си казала,а не само да се въртиш и сучеш само и само да останете на клона и да глозгате тоя оглозган кокал
  • 3 ЕдинОтМногото

    65 24 Отговор
    Ниновица надуши изборите и почна да се оправдава хах
  • 4 Госあ

    36 35 Отговор
    Затова славяновския каун им губеше времето с празните си приказки за някакви консултации, да може да върти интриги и саботира бюджет в същото време. И после спокойно да си ходи на почивка с деса у Мадрид.
  • 5 истина е

    63 18 Отговор
    Нинова прати в канала БСП !!!Колкото на човек е по голяма устата , толкова повече айна поема !!
  • 6 Хахахх

    65 17 Отговор
    Тая вярно със стола ще трябва да я изкарат от министерски съвет. Голям мерак за власт, голямо натискане
  • 7 Самоубийца

    40 6 Отговор
    Да нощен от летище, София, Варна и Бургас

    Коментиран от #24

  • 8 Лу-ковид

    12 1 Отговор
    Обществото и Левите: добре казано
  • 9 Коментар

    44 24 Отговор
    Корни се опитва да излезе суха от въпросът с оръжията за Украйна, но уви всичките евроатлантици сте в кюпа!!!

    Само Възраждане!!!
  • 10 байгън

    44 13 Отговор
    Герберасите са крадливи сикаджии и висаджии при бай Ставри им е мястото
  • 11 Иван

    27 43 Отговор
    Журналистите слуги постоянно раздухват случая, какво от туй, че изнасяме оръжие за Украйна. Русия ни обяви за врагове, така че е добре да изнасяме оръжие, което се използва против нашият враг. Смърт за Русия.

    Коментиран от #13

  • 12 Последния Софиянец

    41 19 Отговор
    По време на служебно правителство Афганистан още не беше ИСЛЯМСКА република .Стига лъжи Корнелио
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Курнело

    33 5 Отговор
    къде са ти евтините дърва?
  • 15 адса

    22 2 Отговор
    Тия едно ксерокопие вече не могат да направят като хората...
  • 16 Филип Ейджи

    26 2 Отговор
    Комунист без идеология си е обикновен крадец!
  • 17 ЛИЛИ

    23 7 Отговор
    УСОИНИЦА
  • 18 Орел

    31 6 Отговор
    Сега да каже и за Импекс.
  • 19 Факт

    19 6 Отговор
    Партия на айдукмилионери!
  • 20 уви ФАКТ

    25 7 Отговор
    Да е казал Радев - че не е изнасял??? Нинова е казала и обещала! ..... ..... при служебното правителство нямаше война в Украйна, да, да, може да са стреляли с български оръжия срещу Донбас и сепаратистите..
  • 21 Агата Кристи

    15 8 Отговор
    Поръчай си МАВЗОЛЕЙ !

    ВЕЧЕ СИ ПОЛИТИЧЕСКА МУМИЯ ..
  • 22 Френски маникюр

    31 5 Отговор
    По времето на служебното правителство на Янев, нямаше война в Украйна. Фактът, че вие сте знаели това и излязохте и излъгахте целия русофилски електорат е важен!

    Коментиран от #25

  • 23 Браво , г-жо Нинова, вие доказахте

    13 23 Отговор
    че такива като вас могат да казват истината и да уличават в лъжа шофьорите на самальоти, които временно застанаха на държавно място и опорочиха тотално !
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 питащ

    20 6 Отговор
    Нинова, това че президента е назначил служебно правителство, не значи, че го ръководи. Ясно ли ти е. Ти унищожи БСП с грубо...то и аруган...тното си поведение към президента. Хората не те търпят вече. При едни евентуални избори БСП може и да не влезе в парламента. Докато ти си там никога няма да гласувам повече за БСП. То бива само...чувствие ама твоето няма мярка.
  • 27 Моряка

    19 6 Отговор
    С денонощните доставки на оръжие и боеприпаси за фашистка Украйна и наглото отричави на това,Нинова окончателно се самоизолира от русофилския си електорат.Вчера пък демонтративно не зачете Президента,с което сама си заби шут в големия задник.Заради нея ще изчезне най старата и нужна партия в България.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 оседлавай кончето

    13 5 Отговор
    Нинова , закова ли хубаво ковчега на БСП-то , или ще боцнеш и още някой пирон , за по-сигурно . Нерде Президент , нерде изпълнителна власт , че било и назначена от Президентът , той участва ли пряко в нейната работа , ръководи ли я пряко ? Да оставим настрана личното ми мнение за Радев , което , особено напоследък не е особено добро. Прави ми изключително лошо впечатление , че хвърли всичко за да защитиш личен интерес , от лъжи , манипулации , до партия и институции , а защо не и държава. Подкрепял съм те и теб някога , вярно с надеждата да разкарате Мутрата , но и това не успяхте да направите , захванахте се с вътрешно партийно дръляне , за което и ти лично си отговорна в качеството си на председател на партията ви . Лека ви пръст .

    Коментиран от #37

  • 31 Реалист

    12 3 Отговор
    Писнало им е на хората да гледат и слушат празните обещания на другарката импексова, колко е загрижена на социалното положение на пенсионерите и как ще реформира здравната система. Драпа като за последно.Това което прави няма да я спаси.Знае че при следващи избори приключва с политиката завинаги.
  • 32 Ехо

    13 1 Отговор
    Ако може някой да каже от кога има забрана за изнасяне на оръжие за Украйна. И защо Радев да отговаря за действията на даден директор. Ако Радев е упражнил натиск да го дават на прок. А , че изнасяме оръжие за Украйна е най вероятно вярно. Изнасяме оръжие за Полша, но не отговарвме къде отива после. Това е пълна лъжа. Бизнеса с оръжие е много регулиран в световен мащаб. Трябва да се знае задължително крайния получател. Целта е оръжие да не достига до държави в забранителния списък и терористи.

    Коментиран от #41

  • 33 Ами

    12 2 Отговор
    сделката от Стефан Янев е била за Афганистан! Сега по твоето време, и се сменя дестинацията! Дали молбата е на директора на ВМЗ или не, е все тая! Ясно е, че ще изгори като бушон! Както стана ясно, че не Президента е излъгал, а отново ти! Но то е нормално за теб! И Македония беше червена линия, но видяхме какво направи!
  • 34 софия

    11 6 Отговор
    много е чист нашия генелрал президент ... хахахаха
  • 35 Тончо

    7 8 Отговор
    Да бе, президента ни изобщо не действа в полза на задкулисието, вярвайте му....

    Коментиран от #44

  • 36 8654

    9 2 Отговор
    Како Кури твоето участие във властта приключи.Евентуално може пак да участваш но в друг живот.
  • 37 А бе каУн

    6 4 Отговор

    До коментар #30 от "оседлавай кончето":

    "Мутрата" има избиратели ,които също са българи със същите права и задължения като теб.И като имаш толкова мерак може да го хванеш (знаеш къде )и да го разкараш.
  • 38 РешетникоФ

    9 6 Отговор
    хахаха, пРезидента и Агентурата му Манипулират Народа в Полза на Задкулисието и Успяха, Правителството Падна , жалко че има наивни да му вЕрват !!
  • 39 Реабилитация на каскета!!!

    7 7 Отговор
    Фатмака ще е първия, който след изтичане на мандата му ще бъде прибран на топло. Гешев не може да го разследва, но може да събира доказателства и чака мига. Тик-так, тик-так.
  • 40 мдаа

    5 3 Отговор
    Ква я мислихме, Рангеле, ква стана...
  • 41 Анонимен

    6 3 Отговор

    До коментар #32 от "Ехо":

    Никой не иска Радев да отговаря за износа. Въпроса е, че човек от президентството иска да каже, че Нинова лъже и че с неин подпис се изнася оръжие за Украйна. Полша дали е в списъка за който говориш, кой пише този списък и кой определя кои са терористи освен ООН.
  • 42 Минева

    4 1 Отговор
    Радев?!
  • 43 Става въпрос за

    4 8 Отговор
    Пари и то много пари.
    Радев и ти си като другите,продаваш оръжие на укрите,а се кълнеш в обич наМитрофанова.
    Не те ли е Срам,да продаваш Смърт ,за да печелиш пари.
  • 44 Е на теб ли да вярвам

    4 0 Отговор

    До коментар #35 от "Тончо":

    Двете задкулисия на пп, дб за прокопиев и герб, възраждане, дпс, на доган, плащат за лъжи и простотия срещу него! Та поне да се бяхте разбрали кой кога ще си продава бъдещето!
  • 45 Кръпела

    10 1 Отговор
    Да, да, добре! Верваме ти! Те украинските самолети (дето ги товарят през нощта) и тировете с танкове просто си обикалят из България.
  • 46 7748

    10 1 Отговор
    Трябва да изкараш и друг документ да се защитиш и от Кирил Петков ,който на цял свят каза за доставките на оръжие за Украйна
  • 47 скорпи

    4 0 Отговор
    Госпожа ЛЪЖА!
  • 48 ФАЛИРАХА ДЪРЖАВАТА

    1 0 Отговор
    ИЗНАСЯТ ГАЗ, ЗЪРНО, ОРЪЖИЯ, ОЛИО, ДЪРВА, НА ЗАНИЖЕНИ ЦЕНИ И ТЕХНИТЕ ФИРМИ ГИ ПРОДАВАТ ТРОЙНО ПО СЪПО. ИЗТОЧВАТ ДЪРЖАВАТА ПОИ НАЙ НАГЪЛ НАЧИН, ЛЪЖАТ НИ И МАНИПОЛИРАТ. ВЪН ОТ НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ НА КРАДЦИТЕ, РЕВИЗИЯ, СЪД И ЗАТВОР ЗА ВСЯКО НАРУШЕНИЕ.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол