Last news in Fakti

9 Юли, 2022 07:18 1 782 25

Пламен Димитров: Около 2,1 млн. българи не могат да отопляват жилищата си

  • пламен димитров-
  • кнсб-
  • отопление-
  • бедност

Президентът на КНСБ участва във форума "Енергийната бедност - нови модели и инструменти за справяне", организиран от Конфедерацията и Фондация "Фридрих Еберт" България

Пламен Димитров: Около 2,1 млн. българи не могат да отопляват жилищата си  - 1
Снимка: БГНЕС

Около 2,1 млн. души са българите, които не могат да отопляват жилищата си по стандартите, сочат данни на Евростат. Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров по време на форума "Енергийната бедност - нови модели и инструменти за справяне", организиран от Конфедерацията и Фондация "Фридрих Еберт" България.

Според него това се дължи на ниски доходи, ниска енергийна ефективност на сградите и високи цени на електроенергията.

"Достъпът до алтернативни енергийни варианти също е недоразвит", категоричен е Димитров, според който енергийната бедност е нарастващ проблем в Европа и България и има опасност да се задълбочава.

По думите му над 54 млн. души в Европейския съюз живеят в енергийна бедност като този брой може да нарасне до 80 млн., предаде БТА.

"Без да имаме дефиниция за енергийно бедни, подпомагаме около 350 хил. лица и семейства с близо 500 лева за целия сезон. Нито толкова са енергийно бедните, нито пък това е подкрепата, която имат нужда да получат", коментира още президентът на Конфедерацията.

Той напомни, че с актуализацията на бюджета са добавени 50 млн. за помощите за отопление през тази зима.

"Като ги определим енергийно бедните, идва големият въпрос как ще ги подпомагаме, така че да е значимо и според мен различно от сегашните 100 лева, които се падат на зимен месец", допълни Димитров.

Той подчерта, че Планът за възстановяване и устойчивост е поел ангажимент да се регламентира определението за енергийна бедност и да се установят критерии за определяне на домакинствата в положение на енергийна бедност и уязвимите потребители. Оказва се, че три министерства са ангажирани с изработването на дефиницията – на енергетика, на регионално развитие и на труда.

"Към настоящия момент не сме много напреднали", обобщи Димитров.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 САТЪРА НА ХАНА

    13 0 Отговор
    ФОРУМ ОРГАНИЗИРАН ОТ ФОНДАЦИЯ "ФРИДРИХ ЕРБЕРТ" ...
    КОЕ Е СКАНДАЛНОТО В ТОВА ИЗРЕЧЕНИЕ :))))

    Коментиран от #19

  • 2 Пръдльо

    16 1 Отговор
    Това надуто айнно пак нищо не каза!
  • 3 Ти им

    12 2 Отговор
    дай пари , бе ! Имаш повече от много от периода на Боювото вилнение , благодарение на политици и бизнесмени , паразте !
  • 4 37111

    18 0 Отговор
    Е и вие какво правите това да се промени, при условие че нещата стават все по зле? Бай Пламене жена ти нали е директор в НАП, щерката също е там слагай се на управляващите, те ще са ти благодарни, ще папкате! Обикновения Българин тъне в мизерия, а вие не хаете, кога ще има компенсация на доходите, какво става със спестяванията им, втората пенсия, кражба, лъжи и безхаберие?

    Коментиран от #13

  • 5 Пенсионер

    19 1 Отговор
    със 350 лева пенсия......Още вдигнете заплатите на ония ай...дуци депутатИНИТЕ защото 15000 са им малко, и ще мръзнат зимата из палатите си...А грешника дето работи за 800 1000 левчета, и храни деца и жена, и не дай Боже плаща наем????

    Коментиран от #14

  • 6 Тоя па,

    14 2 Отговор
    Че ние нямаме два милион и половина българи, бе, лешпер. Сигурно си смятал и тия със сините венци.
  • 7 оня с магарето

    8 1 Отговор
    Аз зимата държа прозорците отворени и сега не мие толкова топло!
  • 8 ааа

    16 1 Отговор
    15 години ЕС. Честито. Ще се топлим с ясни сигнали и знаци. Престъпници! И това лай--но от снимката, нагаждач и връзкат, само дрънка банални истини дето ги знае и баба Пенка от село Майново. Но вима дебели пачки. Тия синдикати са само едни лапачи.
  • 9 смешнио

    16 0 Отговор
    Излязъл смешко констатации да прави....ами това, което казваш го казва и циганката Айшето. Е,тогава ти защо си там да ядеш парите на бедния българин, който не може да си позволи отопление,с твоята заплата и със заплата на десетките хилядите като теб търтеи българина ще има с какво да се отоплява
  • 10 Ами

    10 1 Отговор
    Щом не са на улицата с вили и сопи, значи нищо им няма. Още дране може!
  • 11 Страничен

    6 1 Отговор
    Мишоци като този бяха на хранилка дванадесет години. Сега като замириса на избори им натиснаха копчето за всяване на паника.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Ивелин Михайлов

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "37111":

    А обикновения бай ган ю какво прави това да се промени? ;) нищо
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    5 0 Отговор
    Хората не са идиоти да живеете на техен гръб.......След,като видях,че чрез парното започнаха да обират софиянци и да хранят политическата гилдия..Сам подадох заявка за спиране и сам затапих,а после свалих радиаторите в жилището където живеем.До тогава във входа имахме от 27апартамента само три апартамента парно!След това почнаха Такса мощност,която бе нищожна ,но излъгаха овцете с някакви джаджи,които вкараха за 2$,а продадоха за 50$.Овцете се усетиха ,когато от такса мощност отидоха на сградна и аз за едни тръби почнах по 100лв на месец да им плащам.Добре,че се усетиха по рано за думите ми за ТОплото и целият вход се отказа и от тогава се плаща само топла вода и тук цакат,но голямото крадене е от Радиатора!!!
  • 17 Гост

    6 0 Отговор
    "Загрижения" милионер.....
  • 18 Л.Ф. Селин

    6 0 Отговор
    Синдикатов винаги е силен в констатациите. Синдикатов казва малко неща, но пък за сметка на това прави още по-малко. Той се губи във вакуумната среда на обещанията и заканите. Синдикатов и съпругата му госпожа Нападжиева винаги се сдобиват с увеличение на заплатите и поне с по един нов луксозен имот.
  • 19 бл.134 в Zап. парк

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Голяма работа ! Нали държавата поема на богатите почивката на морето,плаща им тока, плащам 25 на гориво да си карат скъпите коли .. и най доброто ЕЦБ прави бедните още по бедни , за да може едни хора да си купуват по 10 жилища на година и да карат електрически коли на въглища
  • 20 рдст

    3 1 Отговор
    Много повече хора не могат да отопляват жилищата си. Много хора са принудени да отопляват само 1 стая или да ползват отопление само през определен часови диапазон. Пенсионерите преди пандемията се събираха в пенсионерските клубове, за да не харчат ток вкъщи, други включват отопление само сутрин и вечер, през деня стоят под завивките. Има ученици, които учат под завивките, семейството се отоплява само вечер.
    Достъпът до енергийни помощи е несправедлив- много изисквания, много критерии, много разследване на доходите, много слухтене на социалните работници. С лека ръка раздават милиони и милиарди субсидии, европари и какво ли не на свои си хора и фирми, а за отопление критериите са сякаш 1 човек ще източи милиони. Пък истинската зима е само 3 месеца- декември, януари и февруари. За ноември и март няма чак такава голяма, належаща нужда.За разлика от северните държави.
    Толкова ли е бедна Бг, че не помага на хората поне 3 месеца от годината? Нима не може държавата да отпуска по 1/2 тон дърва на семейство или да поеме поне 20-30% от цената ел.енергията за 3 месеца на домакинство или да се плаща разсрочено? Някаква споделена помощ поне.
    Социалната политика в Бг не е в подкрепа на хората.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Баце

    1 1 Отговор
    Е и? Кокорчо се изказа преди около месец за бедните.
  • 23 ОБЕКТИВНИЯ

    5 0 Отговор
    Синдикатите да настояват за минимална заплата поне 1000лв. Логично е да се подпомагат всички работещи, а не всички бизнесмени! Работодателите не искат и да чуят за увеличение на заплатите, а цените растат. Страшни ЦИНИЦИ било тежко за всички, но купуват нови коли или ходят на екзотични курорти.
  • 24 Пламен Димитров, КНСБ. СЛУГИНАЖ НА

    1 0 Отговор
    ГЕРБ!! Около 2 мил Българи не могат да се отоплява от15год!!! Ти къде беше през това време!!???
  • 25 КНСБ Пламен Димитров!! Филиал на ГЕРБ

    1 0 Отговор
    Сега ли разбра, че не могат да се отопляват!? Герберско Мекере!! Така беше и при Борисов, не знаеше ли?? 12 год Мълча, защо?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове