Last news in Fakti

11 Юли, 2022 09:39 6 146 33

Шефът на БАБХ с нови разкрития

  • бабх-
  • шеф-
  • нови разкрития

Трима са служителите, които в навечерието на проверките са излезли в болничен, без да има видими причини за това, каза Даскалов. Проверяват се болничните на общо 10 души

Шефът на БАБХ с нови разкрития - 1
Снимка: БНТ

Страх цари сред служителите на БАБХ на "Капитан Андреево". Персоналът е потиснат. В първия ден от извънредния одит, който направи мисия на ЕК, трима служители - ветеринар и фитосанитари, не са се явили на работа. Това съобщи директорът на БАБХ проф. Христо Даскалов пред БНТ.

Агенцията по безопасност на храните сезира прокуратурата и ГДБОП заради установените драстични нарушения при контрола на граничния пункт "Капитан Андреево", извършван в последните 10 години от частна фирма.
"Малко забавихме представянето на данните, за да съберем необходимите доказателства - всичко, което имаме като протоколи, получено до 20 май. В дадения случай ние говорим за компрометирани пратки за проби от нашата референтна лаборатория. Всичко е доказано - тези цифри, които ние дадохме, почиват на ясни документи, които могат да бъдат представени".

Днес ще продължи представянето на документи пред прокуратурата, ГДБОП и други компетентни органи, заяви Даскалов. Три са групите стоки, влизащи през "Капитан Андреево". Миналата година, при преминали около 110 000 камиона с храни през границата, 36 000 са заминали в трети страни. Останалите са за България и ЕС.
Христо Даскалов потвърди думите на Ивайло Мирчев от "Демократична България", че службите са имали достатъчно информация за нередностите на "Капитан Андреево", допълват от novini.bg..

Трима са служителите, които в навечерието на проверките са излезли в болничен, без да има видими причини за това, каза Даскалов. Проверяват се болничните на общо 10 души.

"Особено в последните няколко месеца, особено служители, които са позиционирани по-високо в йерархията. В един момент като започнем да надничаме в тяхната работа - какво са правили, какви договори са били сключвани с тяхна помощ - имам доста служители, и в централно управление, които неочаквано се разболяха и вече боледуват доста време. Чакат ни да не се в изпълнителната власт, да се върнат правилните хора и схемата отново да заработи.

Частната фирма е напуснала помещенията на граничния пункт един ден преди проверките. Те са го превърнали в офис, когато влязохме вътре да гледаме тези помещения, чувството беше много неприятно. Лабораторната дейност е прекратена на 20 май.

Пробите се събират на три пъти по осем часа, като вече няма прозорец от време, в който да не се взимат.

"Покриваме 24 часа. Предната схема по никакъв начин не нарушаваше това правилно да се събират пробите. На ден се взимат по 20 проби, с два апарата. Не сме си позволявали с два апарата да предадем 40-45 протокола, което означава, че половината са изсмукани отнякъде."


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 47 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българка

    34 4 Отговор
    Да разбираме ли, че се толерират и официално обявяват фалшиви болнични? Как служители излизат от вечерта защото били заплашвани? Не трябва ли по-скоро тези служители да са разпитани, а тези които заплашват арестувани и разследвани? Имаме ли поне служители на МВР с всичкоте си структури ГДБОП, ДАНС....? Че нямаме прокуратура знаем. В НС да не се ослушват, а спешно да да приемат закона за КПКОНПИ о шеф на разследващата структура Бойко Рашков. Без правосъдна реформа всичко останало е обречено на провал
  • 2 Пич

    22 35 Отговор
    Кирчовците са толкова некадърни , че едно ГКПП не може да проверят , държава искат да управляват !!!???

    Коментиран от #17

  • 3 Митничарина

    25 3 Отговор
    Ами, да ви кажа сега, малко се спекох от няколко седмици насам.( Мачкам нервно ъгълчета н униформата). С тия проверки и медиино присъствие не мога и 1000 лева на смяна да си докарам. Е, как ще живея от тук нататък? И това ако не е стрес? Начлника каза че, от утре ще ни раздават по един плик с таива принтирани фалшиви банктнотки за монополи, според ведомственият психолог намаляват стреса при митничарите..ще видим. Дано да има полза.
  • 4 Хи хи

    18 20 Отговор
    За последните 24 часа чета 8-ма статия за Капитан Андреево. Официални източници като Пламен Абровски ,шеф на парламентарната комисия по земеделие , запознат с констатации от доклада, положението е леш . След опорката Хемус идва ред на опорката капитан Андреево да отиде у киреча .Даскалов , Христанов и Кирчо Лъжеца нека продължават да леят дитирамби как са си върнали държавата , но никак няма да се учудя , ако ги запеят пред прокурор.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 гост

    20 11 Отговор
    Нали изгонихте "мафията" ИТН. Какво правите сега, не може да организирате едно ГККП ли? Колко са безпомощни про100то и кокорчо. Къде е Рашков, нали е велик борец против мафията? От една година е министър ... Къде са реформите в МВР. Видяхме ги тези реформи на Хемус, две невинни жертви. Колко години му трябват на Рашков за реформи?

    Само популизъм и лъжи от ПП. От два месеца само слушам как ИТН са виновни, но те нищо не правят през това време. Нали вече ИТН са извън властта, къде са резултатите. Трифонов стана най-големия мафиот. Нито дума за Гешев, нито едно разкритие за Пеевски или Борисов ...

    Важно е шуробаджаначеското ОПГ ПП да направи далаверата, вярно не с нискотехнологични пътища, а с високотехнологични батерии ... Борбата с корупцията остана някъде ... Добре че махнаха една лаборатория за да има с нещо да се хвалят. Но само тя ли е? Една година откак Рашков е министър ...
  • 8 1111

    16 8 Отговор
    Гответе се, тая дъвка "капитан Андреево" ще я дъвчат до изборите !

    Коментиран от #16

  • 9 Тома

    14 2 Отговор
    Точно за това бай Ганьо искаше солунската митница и то само за 2 години а тези бяха 10
  • 10 Един

    6 3 Отговор
    Май тея тримата са били на хранилката с подкупите и не искат да си искат пътеките. Ипотеката със заплахите е доста тъпа. Как може да има хора, които се върнат на това незнам.
  • 11 Реалист

    17 1 Отговор
    Всеки ще отиде при бай Ставрев и тези от Хемус и от Капитан Андреево идр., но законно. А опорките че няма нищо иникой не е крал 12 г. вече са се изтъркали.

    Коментиран от #28

  • 12 5577

    11 4 Отговор
    Ако има открити нарушения за такива мащаби, щеше да има арестувани. Всичко останало е добре украсена предизборна сказка, ма която е за възрастни хора с богато въображение. Голямо цъкане с език предстои. И толкова. Една година се нагледахме на уникална политическа импотентност.

    Коментиран от #14

  • 13 Хахаха

    12 1 Отговор
    Гузните корумпирани са излезли в мним болничен и лъжат, че уж ги заплашвали.
  • 14 Мдаа

    14 7 Отговор

    До коментар #12 от "5577":

    Каква сказка бре и кой да ги арестува, нали трябва да има прокурорска заповед? А кой си инсталира прокурор, за да не ги разследват, а? Затова правителството извика независим европейски одит! Щото нашия каскет е ...

    Коментиран от #21

  • 15 6нтщ5ж

    11 2 Отговор
    Тези милиони, които тази мафиоткка структура на границата е прибрала, можеше да отидат да инфраструктура, за детски градини, за болници, за по-високи заплати.
  • 16 Истината

    14 5 Отговор

    До коментар #8 от "1111":

    Този скандален грабеж трябва ежедневно да се повтаря, докато и най-заспалия българин се събуди и се мотивира да отиде да гласува на предстоящите избори!!! За да се изхвърли завинаги корупционния модел на ГЕРБ, които управляваха безнаказано 12 години.

    Коментиран от #24, #29

  • 17 Хап

    11 5 Отговор

    До коментар #2 от "Пич":

    Имунно правителството на Кирил Петков разкри продънената ни граница на Капитан Андеево. И те трябва да бъдат пак на влост, за да се изрине докрай корупцията у нас, за да има пари за обикновените българи, а не да се пълнят шкафчетата с евраци и кюлчета на подземния свят вкопал се на такива стратегически за страната ни места.
  • 18 Рей

    12 1 Отговор
    Сега разбрахте ли защо не ни пускат в Шенген?! Щото сме като продънена каца на границите.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 321

    7 2 Отговор
    Не са заплашени,а инструктирани от истинския работодател. Тези инспектори, както всеки нормален човек не биха стояли и ден само за заплата.
  • 21 5577

    3 3 Отговор

    До коментар #14 от "Мдаа":

    Еййй от инат да отърват кожата благодетелите дето ти плащат да пишеш такива небивалици, като няма диалог на изпълнителната власт с прокуратурата, сега и кокошкарите ще облаготетелствате. С тая прокуратура няма да говорим. ЦЦЦ

    Коментиран от #30

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Е..

    7 0 Отговор
    Персонала е бил в кюпа, взимал е лапал е, как няма да е подтиснат. Сега всичко свършва, те ще изгърмят първи, другото ще се замете...
  • 24 1111

    3 2 Отговор

    До коментар #16 от "Истината":

    Я обясни, какво толкова направи на "ПП" с "Капитан Андреево", че така ги възхваляваш. от това ,което видях аз , за сега се опитват да премахнат една фирма, която се твърди, че правила някакви схеми на капитана, докато не мине обществената поръчка и не видя, коя фирма ще сложат , няма да повярвам,че "ПП" са направили нещо друго, освен подмяна на гербадджийска фирма с такава на "ПП".

    Коментиран от #32

  • 25 Павел

    0 0 Отговор
    И ОДБХ Бургас е на фронтовата линия - големият капацитет - Кепекова...….... Да, ама после?
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Нико

    1 0 Отговор
    Триете коментарите,за да им чистите имената на тези от Дубай!
  • 28 Много точно.

    3 1 Отговор

    До коментар #11 от "Реалист":

    А относно изтърканите опорки на герберите, изобщо НЕ им обръщам внимание. Да си пишат колкото си искат. Това могат, това правят. По-важното е да се направи качествено одитът и да се разкрие всичко по схемата К. Андреево: кой е прибрал парите, кои са участниците в схемата, кои държавни служители са осигурявали 10-годишния чадър, какви точно отрови с пропуснати на трапезата на българите. И накрая: очакваме да има осъдени с дългогодишни реални присъди и конфискации!
  • 29 И аз така мисля.

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "Истината":

    Но трябва да се публикуват резултатите от одита! С имената на богопомазаните крадци и престъпници. Само когато народът ВИДИ конкретни имена, само тогава ще се убеди, че всичко това е факт, а не "дъвка", както казват опорките на герб.
  • 30 Без някой да ми плаща,

    3 1 Отговор

    До коментар #21 от "5577":

    ИСКАМ всички "участници" в чували за магистрали, барселонски къщи, къщи за тъщи, ало маньо, вкарвам им го с 200, и за магаре ще гласуват, кюлче инвестмъни, пачки евраци, пестицидите и отмъкнатите народни пари от К. Андреево, подправяните изборни резултати - да отидат зад решетките и пълна конфискация.

    Коментиран от #31

  • 31 5577

    1 1 Отговор

    До коментар #30 от "Без някой да ми плаща,":

    Ихи то като развален грамофон. Едно и също пък на края нищо. Тая митница няма период дето не е тъй. И няма и да има такъв период. Само притежателите на аладиновата лампа се сменят.

    Коментиран от #33

  • 32 Направиха схемата обществено достояние!

    1 1 Отговор

    До коментар #24 от "1111":

    Иначе можеше просто да "се включат" в схемата, БЕЗ да я направят публично достояние. Т.е. НЕ направиха поредния чадър, както правеха други преди тях! И защо мислиш, че някой възхвалява някого? ЗАЩО не приемеш, че така би било РЕДНО са действат всички управляващи? Или "12-те години" така изкривиха нормите и морала за отговорно управление, че всичко НОРМАЛНО и правилно ти се вижда НЕнормално??? Който има глава на раменете си,той носи и вътрешната убеденост, че ТАКА ТРЯБВА да се действа с корупционните схеми. Който няма - няма нужда и да му се обяснява. Той така или иначе вече е зомбиран и нищо няма да разбере.
  • 33 Няма развален грамофон!

    1 0 Отговор

    До коментар #31 от "5577":

    Има искания за законова държава! Колкото до аладиновата лампа: и тя все един ден ще угасне! От нас зависи! Ако мълчим и приемаме кражбите със затворени очи, лампата ще си работи векове наред. Мълчат и приемат САМО тези, които са "на софрата". Да се преборим колко сме извън "софрата"!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол