Last news in Fakti

13 Юли, 2022 14:00 1 763 35

Йорданова: МС одобри законопроект, свързан с домашното насилие

  • надежда йорданова-
  • домашно насилие-
  • законопроект

Надежда Йорданова обяви още, че се въвежда национален орган, който да координира и следи изпълнението на всички политики, свързани с домашното насилие

Йорданова: МС одобри законопроект, свързан с домашното насилие - 1
Снимка: БГНЕС

Министерският съвет е одобрил законопроект за изменение и допълнение на Закона за домашното насилие. Това обяви правосъдният министър в оставка Надежда Йорданова, като подчерта, че това е била една от мерките, включени в коалиционното споразумение.

„Засилваме защитата на жертвите на домашно насилие, като увеличаваме обхвата на тази защита. Правим тази защита по-достъпна и по-бърза. Същевременно, даваме възможност на безплатна правна помощ в по-голяма част от производствата. Увеличаваме мерките за защита и въвеждаме нови”, обясни тя, цитирана от Нова тв.

Сред новите мерки, които се въвеждат, са забрана за притежаване и носене на огнестрелно оръжие, боеприпаси и пиротехнически средства. Въвежда се задължение за изграждане на информационна система, която да поддържа статистика за различните случаи на домашно насилие.

Йорданова обяви още, че се въвежда национален орган, който да координира и следи изпълнението на всички политики, свързани с домашното насилие. „Държавата се ангажира да изгражда и подкрепя убежищата за защита, за да имат жертвите на домашно насилие достъп и изграждането и въвеждането на консултативни центрове”, добави правосъдният министър.

Тя подчерта, че се засилва превенцията, за да могат да бъдат ограничени случаите на домашно насилие. „Последните месеци те продължават да ескалират. Този законопроект беше широко подкрепен от неправителствения сектор с изключително голям и задълбочен дебат. И е една много добра крачка напред за превенцията и защитата от домашно насилие”, отчете Йорданова.

Министерският съвет е приел още Закона за изменение и допълнение на търговския закон. Това е една от важните мерки в Плана за възстановяване и устойчивост. „Със законопроекта се цели да се решат няколко групи въпроси. Производството по несъстоятелност да стане по-бързо, по-ефективно и по-евтино. Освен това, производството по стабилизация също да стане по-ефективно”, каза Йорданова.

По думите на министъра за първи път в България се регламентират мерки за производство по несъстоятелност и за стабилизация на физически лица. „Става въпрос за тези със свободни професии, които нямат едноличен търговец или някаква друга търговска форма за своята дейност. По този начин им даваме право за втори шанс в стопанския оборот”, подчерта тя.

Законопроектът въвежда и изисквания на европейското законодателство. Йорданова го определи като изключително важен за икономическия живот на страната.

Йорданова посочи, че мерките, които Министерството на правосъдието изпълнява от Плана за възстановяване и устойчивост, „вървят все по-напред”. Предстои да бъдат внесени още законопроекти, сред които е и този за разследване и търсене на отговорност на главния прокурор. Експертните дебати по него вече са приключили.


Поставете оценка:
Оценка 1.1 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анонимен

    32 4 Отговор
    Задкулисието свали Бойко Борисов и ни назначи инфантилния Киро,хомото и разбойник и крадец Асен,лопатара рогоносец,развратната и космата Лена и противния евреин Лорер
  • 2 Псевдоним

    38 1 Отговор
    Законът за домашното насилие се прави с единствена цел да се врат в живота на хората, иначе нищо не са в състояние да предотвратят.
  • 3 фурната

    32 1 Отговор
    кви са тия глупости... и тая шматарочка ще прави съдебна реформани ще гони Гешеф....
  • 4 Сандо

    31 0 Отговор
    Приемете Закон за защита на населението от продажните управляващи,стига сте се мъчили да прекарвате под разни формулировки за домашно насилие изискванията на Истанбулската конвенция.И най-вече:абе прилагайте ги тия закони,правилници и конституции,все гледате да ги заобиколите или забравите!
  • 5 Малееей

    24 1 Отговор
    тая що дудуци е излапала. Не е истина.

    Коментиран от #9, #25, #35

  • 6 браво

    24 0 Отговор
    а истинска съдебна реформа, кога??! Поредната дебела лъжа от Дебела България...
  • 7 Шаран БГ

    19 1 Отговор
    А кога закон срещу държавното насилие над обикновения човек ??
    По Костентуция можеш да се жалваш за всичо на всички,/ не че има някаква файда/ – само нямаш право да роптаеш и да даваш мнение за данъците, които ти налагат партийните избраници в Парламента. Ясно ли ти е , демократино !?!?
    Никакво насилие над мъжа в едно семейство !! Той ще гледа и възпитава децата, а съпругата ще ходи депутатка. Откакто ни налазиха "калинките" , Рекспубликата "цъфна като майска роза" !
    Нямам нищо против нежния пол – вече не се знае кой е той . Има изключително умни и способни жени, че и физически силни и здрави....... Но ....природата е отредила кое кек и защо и не бива много от тях да се вземат прекалено много на сериозно / въпреки всичко./ Просто стават за кашмер............
  • 8 Чашков

    22 0 Отговор
    Булка ,ко стана с Гешев ,бутна ли го!?😆
  • 9 Така си е

    16 0 Отговор

    До коментар #5 от "Малееей":

    А колко още ще олигави......
  • 10 избирател

    21 1 Отговор
    какво прави Христо Иванов в джипката на Бобоков ? Ще снимат нови чекмеджета с пари и злато ? Този път предлагам валутата да е рубли -- по актуално е . Ако може и калъфката в спалнята да е с образа на Путин.Сложете и едно наргиле ,....и ПЕНЬОАРА на Асен Василев.....мишки продажни....мутри и мутреси --- ВЪН.
  • 11 Не се сещам

    18 0 Отговор
    за по-голямо домашно насилие от това, дето по телевизиите вървят все по идиотски предавания и просташки задокеански филми.
  • 12 туй чудо

    16 0 Отговор
    не спря да се изхвърля като..айде да не казвам какво. МС / в оставка/ бил одобрил проектозакон за нещо си, голям празз! Като приемете закон и влезе в сила, тогава се надувайте! Като на Литмуса танкерите с газа, дето никой не ги видя нито къде разтовариха, нито къде отидоха. Изхвърлячи!
  • 13 кир Ливанчо

    16 0 Отговор
    Секретарката на Маджо и на Ицко Бойкикев, Пинокио бърза да предложи поне някакъв законопроект, за да замаже ситуацията колко е безполезна и некадърна.
  • 14 115

    13 0 Отговор
    Много проста и ограничена жена.Чувството ,че нарочно ги назначават такива,не ме напуска.Как може това недоразумение да е даже министър?Та това е държава.
  • 15 ПРОСТО БИЗНЕС

    11 0 Отговор
    Днес Афера ТРИЕ НЕУДОБНИТЕ КОМЕНТАРИ , а може да сподели от КОЙ абонат на А 1 са снимани --все пак тя първа ги качи , кой и ги подхвърли,как гарантира ,че са истински, има ли ЕДНА снимка на която Борисов и парите са ЗАЕДНО в кадър,тя запали тази гнусотия , и като се почна една промяна......еб@ха ни мамата.....
  • 16 Тракиец🇩🇪🇮🇹🇯🇵🇺🇦🇧🇬🇮🇷

    14 2 Отговор
    Надежда Йорданова - ГНУ-СЕН ОТПА-ДЪК ДЖЕНДЪРСКИ ЕВРЕЙСКИ КОМУНИСТИЧЕСКИ ЛГТБ БО-;КЛУК ! Ум-ри в адски мъки м:а-ма ти да е;-Б-а и ла-йно-то в ГРО-ба
  • 17 Андрей

    7 2 Отговор
    Спрете терора над хората с подобни закони, подобен закон е подигравка с правото - https://fakti.bg/mnenia/689607-majete-v-balgaria-sme-podlojeni-na-genocid
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 отврат

    6 1 Отговор
    А насилието от охранители и милиционери над граждани? А тормозът, който системно упражняват?
    Кой ще ни пази от охранителите и милиционерите?
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Ха,ха

    9 0 Отговор
    И,каква стана !?Уж ще уволнява каскета ,пък каскета уволни нея.
  • 23 ПОЗИЦИЯ

    6 0 Отговор
    Предлагам - днес , в 18 часа Руменчо да излезе на площада , да вдигне юмрук , и да призове тази паплач която той ни натресе , заедно с машинките и флашката с програмата да се омитат ! Всички да връщат мандатите . Време е за избори !!! И за импийчман , защото няКОЙ му подаде имената на онези идиоти , и той им даде ПОЛИТИЧЕСКА ЛЕГИТИМНОСТ !!!
  • 24 ВЪН

    9 0 Отговор
    Тази повече не трябва да е министър.Такъв правосъден министър България е нямала даже по времето на комунизма!
  • 25 Кубрат

    9 0 Отговор

    До коментар #5 от "Малееей":

    Преди реформата я правеше Ичо, сега неговата секретарка. Затова няма да има никаква реформа.Тази нали щеше да маха гл. прокурор, какво стана? Човекът ще си изкара мандата до декември 2026г.
  • 26 1234

    6 0 Отговор
    Тоест утре някоя се оплаква от мъжа си и му прибират пушката, с която ходи на лов !!!
    Досега им търпях простотиите на ПП, ама прекалиха! В страната има над 300 000 законни цеви - тези 300 000 души дали ще гласуват за хора, които искат да им отнемат хобито, прехрана или правоото на самозащита?
    Е верно Нема такава държава!
  • 27 Слави Славов

    5 0 Отговор
    Така е!Докато си мълчим и всеки се свива в дупката си,тия отрепки ще ни вкарат не само Истанбулската конвенция,но ще разрешат и човекоядството!Писането не е способ да се борим с тези налазили ни малоумници и майкопродавци,но засега друг способ няма!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Срамота!

    6 0 Отговор
    Изключително ограничена , дошла от Делиормана, започнала работа при К. Паскалев, когато онзи бе министър при "царя".Уж "адвокат", но не се знае дали е влизала в съдебна зала, като началника си Бойкикев.Ей такива прости хора ни управляват Срамота!
  • 31 Надежда Крупская

    5 0 Отговор
    Лельо, връщай се в Кубрат, там да пържиш мекици на автогарата, не знам дали имат и автогара.Подигравате се с държавата, колко кадърни, интелигентни, честни, ерудирани юристи има, те турили това недоразумение за министър! Боже, боже, боже, боже.....Докога нахалните ще избутват читавите? ДОКОГА?
  • 32 Комунист

    4 0 Отговор
    Крайно некомпетентна и противна личност.И също толкова неподходяща за този пост.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Това е от ИК

    6 0 Отговор
    "Така наречения Закон за защита от домашно насилие (ЗЗДН), не е всъщност никакъв закон. Според този закон предварително набелязаната жертва е на практика осъдена, без да се чуе нейното мнение, без правото на нейна защита. Т.е. имаме закон, който те осъжда, без да изслуша двете страни, а само едната! Абсурден закон, който с бързи темпове руши българското семейство, който се използва за изнудване. И най-вече води не до намаляване на домашното насилие, а до неговото увеличаване и последващо пристъпване на други закони!

    Ако попитате, който и да е адвокат, който се е занимавал със ЗЗДН или е имал някакъв досег в своята практика с този закон, всеки един ще ви каже, че ЗЗДН се използва най-често не за защита на някоя жертва на домашно насилие, а за изнудване на едната страна при предстоящо дело за развод, при предстоящо дело за подялба на семейно имущество и т.н. Разбира се девет от десет обвинени по ЗЗДН са мъже
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове