Last news in Fakti

14 Юли, 2022 21:22 5 467 107

Руското посолство у нас с позиция за отнетия лиценз на българските авиоремонтни предприятия

  • терем летец-
  • авионамс-
  • руско посолство

Причината е украинската криза

Руското посолство у нас с позиция за отнетия лиценз на българските авиоремонтни предприятия - 1
Снимка: БГНЕС

След като днес стана ясно, че Русия прекратява действието на сертификатите, издадени на три авиоремонтни предприятия - две в България и едно в Чехия, от Руското посолство у нас излязоха с позиция по темата.

"Според наличната информация, редица страни на НАТО и ЕС продължават да осъществяват доставки на въоръжението и военната техника на киевския режим, а също така планират да организират ремонта им на промишлените предприятия в страните от Източна Европа. Като ответна мярка руската страна е взела решение да преустанови действието на сертификатите на авиоремонтни предприятия, по-рано издадени на чешкото предприятие ГП "ЛОМ Прага" и българските компании "ТЕРЕМ ЛЕТЕЦ" ЕООД и АО "АВИОНАМС", посочват на официалната страница на посолството във фейсбук.

"По такъв начин се спира предоставяне на услугите по проектантско и техническо придружаване на капиталовите ремонти на вертолети тип "Ми", абонаментното обслужване за комплекти на експлоатационната и ремонтната документация, както и доставките на запасни части и изделия. Посочените предприятия се лишават от правото да осъществяват работи, свързани с техническото обслужване и ремонта на вертолетната техника от руския произход", допълват оттам.

Дипломатическата мисия уточнява, че по този начин руската страна се освобождава от отговорността за безопасна експлоатация на вертолетите, ремонтирани на тези предприятия.

По-рано говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС, заяви също, че редица страни членки на НАТО и ЕС продължават да осъществяват доставки на военна техника за режима в Киев, а също така планират да извършват ремонт на такава техника в своите предприятия. По думите ѝ с това действие от страна на Русия ще се прекрати предоставянето на услуги по техническото обслужване и капиталния ремонт на хеликоптери "Ми", тяхното абонаментно обслужване, както и доставки на резервни части и окомплектоващи изделия.

Припомняме, че България обяви готовност да помогне на Украйна с ремонт на техника във военните заводи, но отказа да изпрати директно оръжия.

"Терем – Летец" е специализиран в ремонт на вертолети- Ми-17, Mи-8, Mи-14ПЛ/БТ, Mи-24В/Д/П, Ми-2 и Ка-26 и други. Заводът е под шапката на военното министерство.

"Авионамс" предлага услуги по капитален ремонт и модернизация на хеликоптери Ми-8 и Ми-17 с военно и гражданско предназначение, хеликоптери Ми-24, както и на редица самолети от типовете Миг, Су и учебните Л39.

Министърът на отбраната в оставка Драгомир Заков коментира решението на Русия, като уточни, че все още няма официално писмо от руска страна.

„Това не е изненада, аз съм предупреждавал, като експерт по този въпрос, още през 2017 г. Нищо неочаквано не се случи. Това, което стана с газа, сега се случи с лицензите за хеликоптерите. Това, което стана с лицензите за хеликоптерите днес, се е случвало и в началото на 90-те години с лицензите за малките оръжия, за автоматите Калашников“, посочи той.

„Аз виждам една добра перспектива за нашите фирми, ако те успеят да нагласят своята работа така, че да не използват тези лицензи“, допълни още министърът и посочи, че оттук нататък ще се търсят нови варианти.

"Ние трябва да се научим, че руската страна не е надежден партньор по каквито и да е договори, затова ние винаги трябва да имаме алтернатива", заключи Заков.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 61 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Митрофанофчета

    48 135 Отговор
    Непочтено и крайна наглост и показване на враждебност спрямо България е това, което стори мафията и кремълската агентура чрез корумпираните си лица Борисов, Пеевски, Костадинов, Трифонов, Митрофанова. Пиша за свалянето на правителството на европейска държава просто с един СМС! Но трябва да признаем, че Митрофанованова на няколко пъти се извиняваше за глупостите, които сътворяваха нейните колеги-агенти и джуджето путин, за антибългарските си нагласи и политики, които провеждаха на балканите. И за Бога ми, на това трябваше да се отговори. Дори трябва да бъдат изгонени още трийсетина агента заедно с Митрофанова. Така е редно, това не може да се търпи, мина всякакви разумни граници, отдавна са прескочени всякакви разумни граници.

    Коментиран от #5, #10, #13, #35

  • 2 Колко

    122 55 Отговор
    милиона ще е загубата на България? И колко безработни ще останат от простотиите на продажника киро лъжеца?!
  • 3 не е така ,Заков

    122 35 Отговор
    Значи Заков ще ремонтира оръжия , които да трепят рускит военни и очаква руснаците да му позволяват това да се случва . Ако беше обратното Заков нямаше ли да отнеме лицензите , в случай че оръжията се използваха за убиване на български военни ?
  • 4 Боруна Лом

    49 28 Отговор
    РЕД Е ПЕТРОЛА И ГьЗТА!ДА ЖИВЕЕ..ПП.. А НИЕ. .....
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 А кой е надежден партньор?

    90 30 Отговор
    Сащ? Конго? Судан?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Зззз

    52 14 Отговор
    Внимание ще се задаваш от злобапоспокоино ще получишинфаркт и ще намалеерусофобскатапасмина
  • 9 Голям празъ

    34 24 Отговор
    Тез шушомиги произвеждат новини за руската телевизия..така както стоят нещата на никой не му дреме за никакви лицензи и от двете страни на фронта
  • 10 Всеразбирко

    14 21 Отговор

    До коментар #1 от "Митрофанофчета":

    Ставаш за министър! Ще гласувам за теб, обещавам.

    Коментиран от #14

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Четерихилядник

    25 36 Отговор
    Въх Мутрофанова да не ни спре парите
  • 13 ха ха

    30 10 Отговор

    До коментар #1 от "Митрофанофчета":

    пица с кристали , а ?
  • 14 Ама

    38 10 Отговор

    До коментар #10 от "Всеразбирко":

    министър от ПП! Само техните лъжи звучатр толкова тъпо и смешно! :))))))
  • 15 123

    58 20 Отговор
    Т.е. ако ремонтираме и даде фира, ще бъдем съдени, като неустойките ще са огромни, понеже нямаме лиценз. С една дума, двойно сме претаковани

    Коментиран от #21, #25

  • 16 Красимир Петров

    29 60 Отговор
    Изгоните МУтраПрофанова и всички Кремълски слуги.Затворете Руското посолство.

    Коментиран от #98

  • 17 Бацай българетата

    18 19 Отговор
    по тъпите кратуни.

    Коментиран от #42

  • 18 Z турбо

    44 28 Отговор
    Ние се отказахме от договора за доставка на природен газ! Ние не платихме, въпреки че в нашия договор имаше и валутна клауза за плакане в рубли. Да Споменавам ли кой чака турбина за СП1 и защо. А относно надеждността на партньора, изявлението на ексминистърчето е бутафорно! Този ненадежден партньор продължава да изпълнява зоговори и транзитира газ, въпреки че води спасителна операция за славяни в донбас

    Коментиран от #47, #72, #75, #91

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Мммм НЕ

    20 40 Отговор

    До коментар #15 от "123":

    Грешка просто ще ремонтираме по евтино и клиента ще подписва декларация че е съгласен на текущите условия..нищо чудно да станат даже повече клиентите те само бедняци ги ползват тия машини
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Асен помака от Лъки

    32 14 Отговор
    К.П не гледа Интереса на България ,слуша американски чиновници.След тва унижение 30 сек. Среща с дядо Байдън. Бойко ела , да крадеш , твоите БЕБЕТА СА ГЛАДНИ искат да папкат.
  • 25 пейо

    50 8 Отговор

    До коментар #15 от "123":

    Не е там истината. Проблема не е в лиценза. Все тая е този лиценз. Ама като ти го отнемат не можеш да поръчваш резервни части. А като няма резервни части какво ще ремонтираш?

    Коментиран от #27, #99

  • 26 Просто човек

    21 47 Отговор
    Съветско посолство,иди нах.й!

    Коментиран от #29, #65

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Българин

    22 52 Отговор
    Путенките гака и не разбраха, че България не им е васална. Ще минем много по-добре без тях.

    Коментиран от #31

  • 29 Охо, простакетата

    30 8 Отговор

    До коментар #26 от "Просто човек":

    усвояват укроуличен жаргон??
  • 30 Александър

    18 35 Отговор
    Носете си ги в Сибир тъпите лицензи
  • 31 Нема да минеш,

    21 7 Отговор

    До коментар #28 от "Българин":

    че те минат. Ма ти си от тея дето нема и да разберат че им е стигнало до сливиците.🐑🐏
  • 32 Тъпан

    46 18 Отговор
    Това, което стана с газа, сега се случи с лицензите за хеликоптерите. "Ние трябва да се научим, че руската страна не е надежден партньор по каквито и да е договори, затова ние винаги трябва да имаме алтернатива", заключи Заков.

    Заков.-поредният продажник който мисли единствено за собствените си облаги осигурени отКозяк.

    Коментиран от #34

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Друг прочит

    16 47 Отговор

    До коментар #32 от "Тъпан":

    Всеки, който не лази достатъчно ниско в краката на Путлер и неговия фашистки режим е продажник . Така да е!

    Коментиран от #53

  • 35 САНКЦИИ

    41 12 Отговор

    До коментар #1 от "Митрофанофчета":

    ВСЯКО ДЕЙСТВИЕ ИМА ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ СМЕШНИЦИИИ ЖАЛКИИИ ФАШИСТИИИ!!!!!!!!!!!
  • 36 Доста очевидна и директна стъпка към

    29 9 Отговор
    Хиляди безработни
  • 37 !!!?

    20 34 Отговор
    Вън кремълските шпиони от България !!!?

    Коментиран от #100

  • 38 ХУРКА ....ХУРКА ....МАЙКА !

    29 15 Отговор
    КИРО СЕ ПРАВИ НА ВЕЛИК , НО Е ГОЛЯМА БУДАЛА !!!! ЗАТОВА СЕГА ЩЕ СТОЯТ ГЛАДНИ ХИЛЯДИ СЕМЕЙСТВА ! А ТОЙ ЩЕ СЕ РАЗКАРВА КАТО РАМАТЗ ИЗ ЕВРОПА И СВЕТА СЪС ЛЕНА !

    Коментиран от #54

  • 39 Идиот

    54 14 Отговор
    Плюете Русия, но си разпределяте милионите от АЕЦ, ТЕЦ, ВЕЦ и всичко останало, което е построила Русия. И на руски самолети продължавате да летите, защото за F-ки само си мечтаете. САЩ един клозет пострили ли са за България? Аман от боклуци продажни. Скоро и във война ще ни вкарат.

    Коментиран от #56, #61

  • 40 Тъпан

    29 22 Отговор

    До коментар #20 от "Красимир Петров":

    България няма да се оправи докато не се изчистят всички Русофоби педрас0магия.

    Коментиран от #86

  • 41 Мим33

    44 19 Отговор
    По точно казано,не руската страна,а ние не сме надежден партньор,щото постоянно подливаме вода на руснаците,а лижем дупета ба амери и западняци.Това е истината и затова много ще страдаме с това заяждане с Русия...Ние сме непризнателни..,по точно кирчо и кокорчо...
  • 42 не злорадствай

    11 3 Отговор

    До коментар #17 от "Бацай българетата":

    За пуйчетата никакви самолети, за да се научат да не стоят разкрачени.
  • 43 зевзек

    17 13 Отговор
    ще се преориентираме към ремонт на хеликоптери Блек Хоук и Апаче, и ние имаме заводи в ЛОМ, не само чехите
  • 44 Мнение

    35 12 Отговор
    Това заради Кирчо.Предполагам ще има безработни.Пострадалите фирми лично да му благодарят как ги закопа.
  • 45 Да живее Кирчо и Ленчето !

    25 14 Отговор
    Ще ни забавляват безкрай със парапетната любов !
  • 46 Токсик

    40 16 Отговор
    Никога повече не трябва да допускаме малоумните дебили от ПП и ДБ да управляват държавата. Това важи със същата сила и за ГЕРБ.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 ъхъ

    12 4 Отговор

    До коментар #23 от "Хихи":

    Затова пък вие доволно засрахте всичко.
  • 49 Тия сегашните управляващи

    29 9 Отговор
    Ще ги изгоним със тоягите !
  • 50 Благой от СОФстрой

    10 24 Отговор
    Руското грухтящото ще взима позиция в БеГето докато на територията има БеГейци!
  • 51 Дрън, дрън съветски чугун

    15 20 Отговор
    Веднага да им отнемем сертификата за ползване на Българската азбука и на поп киро-милиционера му отнемаме килимяфката - от утре реzаците стават мюслита като Александър Невски!
  • 52 Перо

    33 12 Отговор
    Пълен некадърник и некомпетентен чиновник! През 90-те,изтекоха лицензите за производство на оръжия в Арсенал и ВМЗ,но Барба Ганьос се писа тарикат,да продължи производството без лиценз! Сега ще се спрат ремонтите и подръжката на вертолетите,след изтичане на остатъчния ресурс и после ще ни натресат закупуване на нови западни машини със срокове и плащане,като самолетите! Както каза г-н Велев за газа: “Нека Петков се прави на мъж,но да не е за наша сметка”!
  • 53 Точен прочит

    19 17 Отговор

    До коментар #34 от "Друг прочит":

    Всеки, който не лази достатъчно ниско в краката на Байпън Зеленски и неговия фашистки режим е продажник
  • 54 Копейкин

    13 13 Отговор

    До коментар #38 от "ХУРКА ....ХУРКА ....МАЙКА !":

    Така е, тези които бяха на газовата копанка или 4хилядниците ще стоят гладни.
  • 55 Самата истина

    32 14 Отговор
    Където има соросоидни слуги е мизерия и безработица дългове и разруха на икономиката

    Коментиран от #59

  • 56 до идиот

    11 27 Отговор

    До коментар #39 от "Идиот":

    В моето село детската градина я построиха АМЕРИКАНЦИТЕ!
    С.Трапоклово.

    Коментиран от #82

  • 57 Професора

    25 13 Отговор
    Заков е натовска подлога лоялен е само на чичо Сам
  • 58 Фронт

    24 12 Отговор
    До там води службата при Козяк до крах на икономиката.
  • 59 а ъъъ

    10 13 Отговор

    До коментар #55 от "Самата истина":

    СОРОСОИДНА Е НАМАЙКАТИСЛИВАТА СМАРАНГЯСАНА.
  • 60 Красимир Петров

    20 22 Отговор
    Лелее какъв рев на Руски продажници.
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Дада

    14 22 Отговор
    "Ние трябва да се научим, че руската страна не е надежден партньор по каквито и да е договори, затова ние винаги трябва да имаме алтернатива", заключи Заков... евала
  • 63 На Заката

    18 7 Отговор
    устата е пълна с американска пяна за бръснене с дъх на кестен.
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Боруна Лом

    17 8 Отговор

    До коментар #26 от "Просто човек":

    С КРАВАРСКО НА КЪДЕ?СЕГА НИ ПРАВЯТ ПРАВИТЕЛСТВОТО
  • 66 Брей

    21 8 Отговор
    щатските подлоги се върнаха от кръчмите и форумът е залян от нечленоразделна реч.
  • 67 ГруЮ

    25 10 Отговор
    “… руската страна не е надежден партньор по каквито и да е договори”. Ето на това му се казва гьонсуратлък. Значи ние си ремонтираме тайничко хиликоптери, за които никой не мисли да информира руснаците, пък после те не били наодежден партньор?

    Коментиран от #69

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Да ама ние сме

    9 3 Отговор

    До коментар #69 от "Жоро":

    прекалено прилежни. В стил ако шефо пр@дне, я се насрам.
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Европеец

    9 4 Отговор

    До коментар #18 от "Z турбо":

    Къде си чел договора. Много лъжеш.
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Чети бе

    12 5 Отговор
    Ото фон Бисмарк - Сключвайте договори с когото искате, разгръщайте каквито желаете войни, но никога не закачайте руснаците. Нито един договор с Русия не струва дори хартията на която е написан. Не се надявайте, че веднъж възползвали се от слабостта на Русия вие ще получавате дивиденти вечно, руснаците винаги идват за своето. И като дойдат, не се надявайте подписаните от вас йезуитски съглашения да ви оправдаят. Затова с руснаците си струва да се играе или честно, или въобще да не се играе.

    Коментиран от #89

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Путинофил

    6 5 Отговор
    Ама ние още ли летим на тези фърчила МИ ? Ужас!
  • 84 НАТО Е ПРЕСТЪПНА МАФИОЗКА ОРГАНИЗАЦИЯ

    16 4 Отговор
    ВЪН НАТО ОТ БГ - ДА ГИ ПРОГОНИМ С ОГЪН И ЖУПЕЛ
  • 85 Аз съм малко тъп и не фатам

    5 9 Отговор
    Ние член ли сме на НАТО или не? За какви руски фърчила става дума?
  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Нормален човек

    8 12 Отговор
    Можем без всичко руско - горива, оръжия, посланици - шпиони и т.н. И най-вече без русофили в обществото и парламента!!!
  • 88 Д Петров

    6 10 Отговор
    Тиа ме разсмяха! За чий, ни е държава от НАТО, лиценз за русляшки таралясници? Повече от ясно е, че няма да купуваме тяхната скрап!
  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Гого

    3 9 Отговор

    До коментар #18 от "Z турбо":

    Абе, какво стана с реципрочния отговор на кремълските бандити към изгонването на 70-те шпиони от България. Още го чакаме пък той не идва.....

    Коментиран от #94

  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Аристотел Български

    4 5 Отговор
    Кога ще изтрезнее завалията, нещо все ни бърка с Бурятия.
  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Хахаха!

    6 3 Отговор

    До коментар #16 от "Красимир Петров":

    Българските укрофили немедлено да се явят пред Зеленския. Пета мобилизация иде.
  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Анчо

    3 6 Отговор
    Че какво толкова, не мисля че ще се втурнем да купуваме руски въртолети. Тази стъпка е направена от яд и с много злоба - белким се стреснем и започнем да прегръщаме и целуваме руснаците. Историята върви напред и за съжаление, по нейно желание, Русия остава в миналото ни.
  • 103 Видите ли

    6 2 Отговор
    той бил експерт(?) по въпроса...? Ако беше "експерт по въпроса" нямаше да поставяш знак за равенство между "случката с газа" и сегашния случай! Двете неща не са взаимосвързани, но въпреки това са резултат от едно и също действие на правителството- хайде сетете се какво...За газа се опитаха да се направят на хитри и резултатът беше...А за второто...ами много ясно, че отговорът ще е такъв...А руснаците са надежден партньор, стига да не им играеш к...ски номера...Е, съмнявам се дали вече ще имаме такава възможност да им въртим каквито и да е номера...

    Коментиран от #107

  • 104 Бунтата

    3 1 Отговор
    Хубаво е да имаш алтернатива-НО НЯМАШ г-н прост министър!!!!
    По нареждане на краварите направихте тска,че два завода народ няма вече да работят!!!!!
    Много добре стана,че ви свалиха и повече няма да имате възможност за власт!!!
  • 105 Ха ха

    4 3 Отговор
    Браво на Путин Така по бързо ще се отървем от всичко руско Вместо да ни изкара очите ще ни изпише веждите
  • 106 Водата пак

    2 2 Отговор
    Направи грешка.Сега и да искаме тяхната техника те ни отнема тази възможност. Което значи ,че ще купуваме от друго място.Същата грешка направи и с войната с Украйна. Уж не искаше бази на НАТО до границите си.А де факто принуди Финландия и Швеция с които граничи да искат да идат в НАТО.
  • 107 Колкото

    3 2 Отговор

    До коментар #103 от "Видите ли":

    По далеч от ватенките,толкова по добре за България. То ако беше много хубаво да сме с тях,всичките комундрели щяха да пращат децата си там .А не на запад.Даже и децата на руската върхушка живеят на запад.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове