Last news in Fakti

15 Юли, 2022 17:55 1 780 10

ЕК води 4 наказателни процедури срещу България

  • ек-
  • наказателни процедури-
  • българия

Комисията е решила да предприеме по-нататъшни стъпки по производствата за установяване на нарушение срещу нашата страна

ЕК води 4 наказателни процедури срещу България - 1

Европейската комисия представи в петък данни за наказателните процедури, които води срещу страните от ЕС през юли. Четири са съобщени за България. Те са свързани с това, че не сме въвели европейски правила за защитата на подателите на сигнали за нарушения на общественото право, енергийните качества на сградите, мерките по общата политика в областта на риболова и използването на лабораторни животни.

Комисията е решила да предприеме по-нататъшни стъпки по производствата за установяване на нарушение срещу нашата страна, Чехия, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Ирландия, Италия, Люксембург, Нидерландия, Полша, Словакия и Испания, като е изпратила мотивирани становища за това, че не са въвели изцяло европейските правила за защитата на подателите на сигнали за нарушения на общностното право. Крайният срок е изтекъл на 17 декември 2021 г., а през януари тази година комисията е изпратила на 24 държави писма за напомняне. От тях 15-те посочени държави все още не са приели необходимите мерки и разполагат със срок от два месеца, за да отговорят и, ако отговорите не са задоволителни, ЕК може да реши да отправи въпроса до Съда на ЕС, се посочва в съобщението.

Комисията е решила да издаде мотивирани становища на България, Чехия, Естония, Финландия и Латвия за това, че не са въвели изцяло европейските правила за енергийните качества на сградите. Срокът за прилагане на правилата изтече на 10 март 2020 г., а през май същата година комисията е изпратила официални уведомителни писма. Според ЕК България, Чехия, Естония, Финландия и Латвия все още не са приложили изцяло правилата и сега разполагат с два месеца, за да изпълнят задължението си. В противен случай комисията може да отнесе въпроса до Съда на ЕС, се отбелязва в съобщението.

Комисията днес призова България, Франция и Испания да приложат мерките по общата политика в областта на риболова, за да се предотврати "инцидентният" улов на защитени видове от риболовните кораби. Необходими са спешни действия, заявява ЕК. Мерки за защита и опазване на видове като морската свиня, каретата, дългомуцунестия тюлен и морските птици са необходими според правилата за местообитанията и в защитените зони по мрежата "Натура 2000", определени за тяхната защита. Държавите трябва да въведат строга защита и да забранят умишления улов или убиването и обезпокояването на видовете, допълва ЕК.

България не е предприела мерки за избягване на безпокойството на делфините и морските свине в зоните по "Натура 2000", и не е извършила надлеждно проследяване на улова на тези защитени видове в Черно море. Нашата страна не е въвела правилно задължението за наблюдение на улова. Комисията е решила да изпрати официално уведомително писмо до София и се очаква отговор в срок до два месеца. При липса на задоволителен отговор ЕК може да продължи по-нататък с наказателната процедура.

Комисията призовава също България да приведе националното си законодателство в пълно съответствие с европейските правила за лабораторните животни, които определят мерки за защита на животните, използвани за научни или образователни цели. България не е въвела правилно някои от изискванията, например за начините на умъртвяване, повторното използване в процедури, решенията за издаване на разрешения за проекти и отнемането на разрешения. Комисията изпраща официално уведомително писмо на нашата страна, която разполага със срок от два месеца, за да отговори и да отстрани посочените недостатъци. При липса на задоволителен отговор ЕК може да продължи по-нататък с наказателната процедура.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 456

    7 8 Отговор
    Да, говориме за времето на ГРОБ и Б.Б
  • 2 Ще станат

    7 2 Отговор
    400 !
  • 3 Андрюха Венцелов Райчев

    1 3 Отговор
    Аз не съм корупмипран и това важи основно за страната в която съм.
  • 4 Аз съм!

    8 3 Отговор
    Нека ни санкционира за да има кинти за Украйна! Ужас и безобразие!
  • 5 сектант

    3 2 Отговор
    кой ги прави тия сгради?
  • 6 КойЕС

    9 2 Отговор
    Кой е ЕС, ако ще съди 20 държави, та нали сме 27 уж в него :) Ако нещо не се харесва от 20 държави ... явно не трябва да се прави, защо трябва да се плащат глоби за нещо, което явно никой не желае да направи, защото е безсмислено. Безсмислено събира не глоби за бюджет си се нарича рекет, а не нещо друго, драги ми ЕС-есовци.

    Коментиран от #9

  • 7 хъхъ

    13 1 Отговор
    за какви лабораторни животни ще ни санкционират, след като те са ни превърнали в лабораторни животни!?
  • 8 Очевидец

    6 1 Отговор
    Тия чиновници от ЕК ще започнат ли да работят най-после или ще продължават с олигофрениите си?Дават ли си сметка ,че назрява народно въстание в Европа?Обикновените хора вече обвиняват европейските политици за инфлацията и за цените на горивата.Ще поживеем и ще видим, какво ще става!
  • 9 Българин

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "КойЕС":

    Умник, нали тия 27 са гласували ЗА тоя закон преди ? Просто в собствените си държави не са го приели и е нормално да им се напомня и да бъдат санкционирани ако не спазват собствените си правила.
  • 10 Така

    1 0 Отговор
    Такъв невиждан диктат и в Съветска Социалистическа Русия е нямало
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове