Last news in Fakti

19 Юли, 2022 21:54 1 808 21

България в списъка за наблюдение на САЩ заради трафик на хора

  • сащ-
  • списък-
  • българия-
  • трафик-
  • хора

Съединените щати добавиха Виетнам, Камбоджа, Бруней и Макао към черния списък за трафик на хора, в който вече е включена Малайзия

България в списъка за наблюдение на САЩ заради трафик на хора - 1
Снимка: shutterstock

В рядко срещана критика към западен съюзник Държавният департамент на САЩ включи България в списък за наблюдение поради опасения, че не се отнася сериозно към трафика на хора.

България, която заедно със Сърбия е заплашена от включване в черния списък, тъй като не са забелязани подобрения в отношенията към жертвите на трафик.

Държавният департамент заяви, че властите разследват "значително по-малко" трафиканти и понякога наказват жертвите за извършените срещу тях престъпления.

Ако разгледате доклада, ще видите смесена картина на напредъка", заяви при представянето му държавният секретар Антъни Блинкен. Той посочи, че корупцията е "основен инструмент" на трафикантите, които разчитат правителствата да си затварят очите.

"Докато се занимаваме с въпроси като климата и корупцията в рамките на нашата дипломация, трябва да обърнем внимание и на това как те се пресичат с трафика на хора", каза той.

Правителството на България не отговаря напълно на минималните стандарти за премахване на трафика на хора, но полага значителни усилия за това.

Тези усилия включват съдебно преследване на значително повече заподозрени в трафик на хора, разпореждане за възстановяване на имуществото и изготвяне на годишна национална програма за борба с трафика на хора и закрила на жертвите с увеличено финансиране за изпълнение на националната стратегия за борба с трафика на хора. Въпреки това правителството не демонстрира цялостно увеличаване на усилията в сравнение с в сравнение с предходния отчетен период, дори ако се вземе предвид въздействието на пандемията COVID-19 върху капацитета му за борба с трафика на хора. Властите разследваха и осъдиха значително по-малко трафиканти, което бележи най-малкият брой докладвани разследвания и присъди откакто правителството предоставя данни за трафика на хора. Съдилищата продължиха да издават условни присъди за повечето осъдени трафиканти, което отслабваше възпиращия ефект, не отразяваше адекватно естеството на престъплението, и подкопава по-широките усилия за борба с трафика. Данните за идентифициране на жертви и оказване на помощ останаха ненадеждни и неясни и съдържаха дублирания от предходни години, което затрудни създаването на точна картина на ситуацията с трафика и сравняването на годишните данни.

Освен това продължават да съществуват некоординирани служби за закрила на детето и въпреки че властите са идентифицирали 42 деца жертви на трафик, правителството не съобщава да е оказало помощ на някое от тях. Освен това, въпреки разпоредбата за ненаказуемост, властите санкционираха жертвите на трафик за престъпления, които трафикантите ги принуждават да извършат.

Липсата на ресурси, законови правомощия и достатъчна подготовка възпрепятстваха служителите да прилагат ефективно законите. И накрая, корупцията в правораздаването правоприлагането и съдебната система продължава да възпрепятства напредъка, а предполагаемото съучастие в престъпленията, свързани с трафик на хора, остава безнаказано. Поради това България беше понижена в списъка за наблюдение от второ ниво, се казва в доклада на Държавния департамент.

Съединените щати добавиха Виетнам, Камбоджа, Бруней и Макао към черния списък за трафик на хора, в който вече е включена Малайзия. Властите посочиха, че усилията за спиране на принудителния секс или за подпомагане на работниците мигранти са слаби. В годишния си доклад Съединените щати включиха в черния списък и управляваната от авторитарни режими Беларус.

Годишният доклад на Държавния департамент за трафика на хора в миналото не е пощадил близките си съюзници, което често е предизвиквало търкания, въпреки че американски служители твърдят, че нелицеприятните заглавия са накарали правителствата да предприемат действия.

Държавите, които са включени в черния списък - "Ниво 3", подлежат на санкции от страна на САЩ, въпреки че администрацията редовно отменя наказанието за приятелски държави, които обещават подобрения.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ТЦТЦТЦТЦ

    22 0 Отговор
    САЩ ДЪРЖАВА ЗА ПРИМЕР ААХХААХААХ
  • 3 един от многото

    27 1 Отговор
    Всеки ден се трепят като кучета , ама иначе непрекъснато си пъхат муцуната в чуждите памперси!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ТаУмВзе

    15 3 Отговор
    У списъка има ли некво Вносно канадче? Дето ни го монтираха, чрез радеф.
  • 7 А В МОЯ СПИСЪК

    23 1 Отговор
    САЩ СА НА ПЪРВО МЯСТО В СВЕТА ПО ПРЕСТЪПНОСТ БЕЗЗАКОНИЕ ТЕРОРИЗЪМ ВОЙНИ И ОЩЕ ЕДИН МИЛИОН ГЛУ ПОСТИ
  • 8 Жони

    16 1 Отговор
    А откъм Мексико никакъв трафик няма и в камиони не мрат стотици и десетки милиони не висят по границата бе просто прелест
  • 9 Бойко

    13 1 Отговор
    Ние преследваме пачки а не бандити
  • 10 Жони Деп

    17 0 Отговор
    А САЩ КОЙ ДА НАБЛЮДАВА И НАКАЗВА ЗА ТРАФИК НА ОРЪЖИЕ ХОРА ТЕРОРИЗЪМ .ТИЯ ЩО СЕ МИСЛЯТ ЗА СЪВЕСТА НА СВЕТА
  • 11 ХА ХА ХА

    9 5 Отговор
    АБЕ КИРО КАКВО СТАВА БЕ ????? КАК ЩЕ СЛАГАМЕ РОШКОВ - ДАМАДЖАН ЗА
    ШЕВ НА КНОПКИ ????? ВСЕКИ НЕКАДЪРНИК И ЛЪЖЕЦ ЛИ ЩЕ СЕ ДОМОГВА И ЗАЕМА ПО ГОЛЕМИ ПОСТОВЕ ???? НАЛИ ЩЕШЕ ДА ВКАРВА БОЙКО ВЪВ ЗАТВОРА .....ИМАЛ МНОГО ГОЛЕМИ ДОКАЗАТЕЛСТВА ... А И ТИ ДИ СВИДЕТЕЛ ЗА ТОВА И НАРЕДИ ДА ГО АРЕСТУВСТ........ЗСЩО ГО ПУСНАХТЕ БЕ НЕКАДЪРНИЦИ ПРОСТИ !!!!!!
  • 12 Някой

    16 0 Отговор
    Тия още продалжават да се изживяват като световен жандарм. Не усещат накъде духа вятъра.
  • 13 И тия

    16 0 Отговор
    И на тия да не им верваш... Търсят си причини за визите... А иначе базите им тука без пари...
  • 14 ОСТАВКА МОШЕННИЦИ !

    13 4 Отговор
    ОСТАВКА НА ТОВА НЕКАДЪРНО , НЕЗАКОННО , ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННО ЛЪЖЛИВО , ФАТМАШКО ПРАВИТЕЛСТВО !
    ОСТАВКА !!!! ОСТАВКА !!!!! И ДА СИ ХВАЩАТ ПЪТЯ КЪМ КАНАДА ТИЯ НЕЩАСТНИЦИ !
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Танк

    11 0 Отговор
    А да знаеш, колко ми дреме за държавния департамент?
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 КАКВО ТОЧНО РАБОТЯТ 2 600 СЛУЖИТЕЛЯ В

    1 0 Отговор
    АМЕРИКАНСКОТО ПОСОЛСТВО ? КОГА ЩЕ ГИ ИЗГОНИМ ?

    Коментиран от #21

  • 21 Ченгето Сашко Андреев

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "КАКВО ТОЧНО РАБОТЯТ 2 600 СЛУЖИТЕЛЯ В":

    Извършват шпионаж, както повечето посланици.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове