Last news in Fakti

22 Юли, 2022 12:39 1 969 17

Намаляват с пет минути продължителността на часовете в прогимназията

  • прогимназия-
  • намаление-
  • часове-
  • продължителност

Увеличава се броят часове по БЕЛ, математика и география

Намаляват с пет минути продължителността на часовете в прогимназията - 1
Снимка: БГНЕС

От образователното министерство обявиха, че намаляват продължителността на часовете в прогимназиалната форма на обучение. В V, VI и VII клас звънецът вече ще бие след 40, вместо след 45 минути във всички училища, както е в момента в III и IV клас. Сега такава е продължителността на часовете в прогимназията само там, където се учи на две смени.

Часовете на трите випуска се намаляват по указание на Министерството на здравеопазването (МЗ) и с цел равнопоставеност на всички ученици от тези класове. Промяната се прави чрез изменения в две наредби на министъра на образованието и науката, които бяха публикувани за обществено обсъждане – за учебния план и за организацията на дейностите в училищното образование. Ако бъдат приети, те ще влязат в сила от началото на учебната 2022-2023 година.

Въвеждането на 40-минутни учебни часове ще съкрати общото време за обучение. Това ще се отрази върху усвояването на материала, особено по ключови предмети като български език и литература и математика, които се изучават с най-голям брой часове. Затова МОН предлага да увеличи броя часове по български език и литература с половин час седмично в V и VI клас и по математика – също с половин час в V, VI и VII клас. Наред с това проведените анкети сред учители и ученици за учебните програми показват необходимост от увеличаване и на часовете по география и икономика в V клас - отново с половин час седмично. Увеличаването на броя часове по трите предмета е в съответствие със Закона за предучилищното и училищното образование и с изискванията на МЗ, които допускат обща седмична натовареност от 32 учебни часа.

Данните са категорични, че българските ученици имат най-краткото задължително учебно време в Европа, казват от МОН. Общият брой на задължителните часове в класовете от I до X включително, приравнени към астрономическите, е 7040. Средната стойност за държавите в Европа е 8617 часа, а повечето страни са в диапазона между 8000 и 9000 часа. В България най-малко учат първокласниците и второкласниците – съответно 411 и 429 астрономически часа на година. С по неколкостотин часа годишно изостават от връстниците си в много европейски държави също нашите ученици в III, IV, V и VI клас.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 цербер

    20 1 Отговор
    Ученето вече не е приоритет на Образователното ни министерство. Простотията и неграмотията са по-важни.
  • 2 Дедо ви

    13 2 Отговор
    Продължава политиката на изпростяване на населението. На новите шефове не им трябват умни и знаещи хора, а послушни тъ-паци. Скоро може и по 30 мин. да станат часовете. Прост народ лесно се манипулира и управлява.

    Коментиран от #9

  • 3 Л.Ф. Селин

    13 0 Отговор
    Така става когато новите бюджетни правила са - ,,Успех - пари". Всички са отличници, няма нужда дори да се ходи в училище.
    Нищо, че около 30% от завършващите гимназия не могат да си напишат правилно дори и собствените имена.
  • 4 Направо

    12 0 Отговор
    да закрият училищата.След 89-та единствената им функция е да генерират евтина работна ръка.
  • 5 айде-е

    5 1 Отговор
    С 11% им падат заплатите.

    Коментиран от #11

  • 6 Тома

    12 0 Отговор
    Това е много хубаво за новите заплати на учителите.Ако има 6 часа по 40 минути ще работи само 4 часа на ден соето е много гуд
  • 7 хахаха

    16 1 Отговор
    В училището в нашия малък град учат ученици от 5-ти до 12-ти клас. Как ще бие сега този звънец ту за едните, ту за другите? И въобще това ли е проблемът на образованието? Това ли са реформите?
  • 8 Каскет

    7 0 Отговор
    Жиял съм в чужбина, децата ми учиха в САЩ от 1-6 клас. Там учат по цял ден но 50% от заниманията са танцуване, рисуване, пеене, скачане на въже. Когато се върнахме в България се оказа че 7 клас децеата в България са в пъти по подготвени от моите та се наложи да ходят на частни уроци цяла година.
  • 9 Рантанрата

    1 6 Отговор

    До коментар #2 от "Дедо ви":

    Доказано е че децата не могат да се съсредоточат за повече от 20 мин в едно и също нещо. Така че няма лошо в това дори 30 минути да са но да са ползотворни. Иначе и 2 часа да е един учебен час ако през цялото време е бъркане в носа.......

    Коментиран от #12, #16

  • 10 Пълни глупости

    0 1 Отговор
    Те и до сега си бяха по 40мин
  • 11 Хахахах

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "айде-е":

    Обратно пропорционално. Заплатите се вдигат. Двойно повече от на медицинска сестра в отделение.
  • 12 Дедо ви

    7 0 Отговор

    До коментар #9 от "Рантанрата":

    Зависи от преподавателя как ще проведе урока. Ако е добър учител може да ги накара да слушат внимателно не 40 минути, а два часа. Имах късмета с такъв преподавател по математика. Прекъсваше урока и ни разказваше за парадокси от физиката и химията. После пак се връщаше на урока по математика. Жалко, че беше за кратко време. Изглежда и други го оцениха и го изтеглиха някъде нагоре.
  • 13 Бравос

    5 0 Отговор
    Я го направете 5 минути час и 55 минути междучасие и по възможност да е онлайн от кафенетата...но да не забравите да вдигнете заплатите на учителите.
  • 14 Образование

    4 0 Отговор
    в България на практика няма ,съсипаха го и продължават да се занимават само с глупости !
  • 15 А бе

    2 0 Отговор
    напаво затваряйте училищата бе, така още по-скоро ще се пръкнат идиотчетата.
  • 16 Уточнение

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Рантанрата":

    хемогат твоите.
  • 17 Анализатор

    2 0 Отговор
    изумявам се, с какви простотии може да се занимаваме.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол