22 Юли, 2022 14:20 8 602 21

Нова уникална находка на археолози в Перперикон

  • перперикон-
  • находка-
  • археолози

Открити са също множество стопански сечива, оръжие, бронзови и сребърни монети от различни епохи

Нова уникална находка на археолози в Перперикон - 1

Нова монументална сграда, датирана най-общо в античния период, е открита край храма на Дионис на Перперикон, съобщи археологът проф. Николай Овчаров.

Разкопките започнаха в началото на месеца, въпреки че държавното финансиране за проучването на свещения скален комплекс бяха спрени. Община Кърджали предостави средства за работата на обекта това лято. На Перперикон работят 19 души.

"Прави впечатление, че зидовете от отлично обработени каменни блокове са запазени на височина над 2 метра. Засега е ясно, че сградата е преизползвана и през Средновековието. Твърде възможно е обаче в началния период от съществуването си тази величествена сграда също да е била езически храм. Тепърва предстои в следващите седмици да се разбере дали това е така и на кой бог е било нарочено светилището", обясни проф. Овчаров.

Открити са също множество стопански сечива, оръжие, бронзови и сребърни монети от различни епохи. Археологът обясни, че това са римски сребърни монети от 2-3 век, дребни нумии от 5 век, фолиси от 10-11 век, корубести монети от 13-14 век. Изобилието от находки показва важността и значението на голямата сграда, подчертава той.

"Насочихме към един от най-важните сектори в древния град – зоната, непосредствено край прочутия храм с прорицалище на Дионис, проучен от археолозите през 2002-2003 г.

Тогава бе разкрит описаният от античните автори огромен олтар, където са извършвани предсказанията сред дима на жертвения огън и разливаното вино. А тук са идвали, за да видят бъдещето си, видни личности като Александър Велики и Октавиан Август", разказа още проф. Николай Овчаров.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 41 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван

    21 10 Отговор
    Стига сте разкопавали този змиярник. Защо не превърнете Велико Търново в туристическа атракция? Къде са ви разкопките на хълма Трапезица? Досега там трябваше да бъдат възстановени доста сгради. Трябваше да бъде възстановен напълно и царският дворец, крепостните стени и всичко останало. За съдбата на царския хълм прочетете статия във факти.бг, озаглавена "Царевец" се руши, опасен е за туристите".
  • 2 Пич

    15 6 Отговор
    Завалията......дои го тоя Перперикон , както млекодайна крава не са дойли !!! А насреща - нищо !!!
  • 3 лека справка

    12 5 Отговор
    Сградата не е нова уникална находка. Още преди време археолозите писаха за нея. Просто "ровичкат" сега в нея.Има малка разлика госпожо , нали.
  • 4 шогун

    12 10 Отговор
    Самият Овчаров наскоро каза, че въпреки спряното финансиране ще има голяма изненада . И ето , изненада има само за Овчаров . Аз също съм изненадан как така археологът се превърна във врачка и кой разпръсна старинни монети ? Може би трябва да се провери наличността им в музея в Кърджали дали не липсват точно тези монети .Нямам нищо против археологията, но не по този измамен начин, моля. Само да припомня , че Хенри Климан е бил сигурен , че копае точно Троя, а Овчаров копае с надеждата за финансиране .

    Коментиран от #6

  • 5 Внос / Износ

    10 7 Отговор
    Според мен на Перперикон е идвал и Бойко Борисов, който е получил просветление коя е Мата Хари и е оставил няколко кюлчета злато с неговия подпис

    Коментиран от #17

  • 6 Овчаров

    13 10 Отговор

    До коментар #4 от "шогун":

    Е велик българин, а тролчета като теб са срам за България и за рода си!

    Коментиран от #10, #11

  • 7 Андро

    5 10 Отговор
    Само камънаци и нищо интересно.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Хаберий

    8 3 Отговор
    Някой може ли да посочи, в кои древни извори се споменава за светилище на Дионис точно в този т.н. "Перперикон", посещавано от Александър и Октавиан Август. Ако няма такъв учен смелчага, следва да се определи, че това са заключения на един масон шарлатанин.
  • 10 Деций

    4 4 Отговор

    До коментар #6 от "Овчаров":

    Нищо не разбираш, Овчаров е тежък измамник и шарлатанин!Абсолютен иманяр с протекции! През този каменяк са отътрени парите на пет европейски проекта.Това е дойна крава,и сензация за баламите!
  • 11 Терций

    3 6 Отговор

    До коментар #6 от "Овчаров":

    Велик българин, чиято жена е рускиня, а дъщеря му живее и работи в Англий.

    Коментиран от #12

  • 12 Тодор Правешки

    4 5 Отговор

    До коментар #11 от "Терций":

    То и сина на цоциалистката Нинова живее и работи в САЩ, синът на Румен Решетников отива да учи в Англия, синът на Медведев е американски гражданин, едната дъщеря на Пуслер живее в Швейцария... е, и?

    Коментиран от #13

  • 13 Терций

    3 3 Отговор

    До коментар #12 от "Тодор Правешки":

    И те са патриоти от същия вид. И те са от същата група. Само лапат и грабят.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Лея13

    1 1 Отговор
    Адмирации за такива хора като професор Овчаров,кои работят за страната си въпреки управляващите безхаберници в момента!Браво и благодаря! Браво и на община Кърджали, която е отпуснала толкова средства, колкото е могла, за да не за около процеса по разкопките.Защото едно загубено лято,заради некадърност и безразличие ,е много за подобни неща.
  • 17 Лея 13

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Внос / Износ":

    Колко сте жалки троловете на управляващите, просто не е за вярване!Злобата дори ви пречи да се порадвате на истински важни неща за страната ни!
  • 18 Незнайко

    2 1 Отговор
    Най обикновен прах в "очите на слепите". Музеите са препълнени с такива находки и само събират прах в складовете им. Мъглявото описване на откритите по дребни находки (монети и д-р.) пък създава възможност, по ценните да се откраднат. И всичко това е с цел да се "отскубнат" пари за "научна" работа от негамотното общество.

    Коментиран от #20, #21

  • 19 Деций

    0 0 Отговор
    Така ли, толкова ли ти остава до пенсия?Я кажи колко европейски проекта осмука за тези Каменци,да лъжеш хората и съчиняваш басни? Аз зная за три проекта!И маже да разкажеш и за Страшният Мисионис,да се посмея малко.5 камъка на кръст ,един козарник е невероятната перла,и липсващото звено в науката.Крадци на пари и на подвижни паметници на културата!Но хората не знаят,и изкуствено са държани в тъмнина по отношение на тази материя!За радост не всички обаче!Знаеш какво име ще оставиш за поколенията,а това е най важното от целият живот!
  • 20 Деций

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Незнайко":

    Музеите приятелю са изкормени отдавна,от такива като този иманяр!Във фодохранилищата е пълно с копия,и слаби екземпляри,а всичко което е струвало е подменено!Схемата е от десетилетия и от социализма включително.Всичко беше на халваджийски тефтери под номер,и нищо конкретно,нито степен на запазеност,нито реверс,нищо.Най голямото ограбване на културно историческите ценности е дело на археолози и музейни работници!
  • 21 Деций

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Незнайко":

    А да не говорим за съсипаните и буквално унищожени,пластики в резултат на некадърно "консервиране и реставрация".Тези всички са за затвора!Музеите вместо да са културни средища,са един складове за боклуци,и в 90% от случаите при индивидуални посетители,ще срещнеш намусени лелки,щото си и прекъснал разговора по телефона,да клюкари кой с коя, къде и как.Трбва да стане да светне залата и да ти обяснява.Аз нямам нужда от това,искам само да разгледам.Имам достъпни познания,дори и повече от тях.Натъквал съм се на въпиюща некомпетентност и груби грешки в датирането и аранжирането на витринните,и при зададен въпрос,получаваш още по свирепа муцуна!И така ,темата е безкрана!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове