Last news in Fakti

21 Юни, 2013 19:58 2 062 3

Осми ден на протестите срещу правителството (обновена 23.30 ч.)

  • протест-
  • оставка-
  • полицаи-
  • столичните
Осми ден на протестите срещу правителството (обновена 23.30 ч.) - 1
Снимки: Факти.бг

Няколко хиляди души вече се насочиха от площад "Независимост" към парламента в осмия ден на протеста срещу олигархията, политическия елит и за оставка на правителството.

И днес основният лозунг е "Оставка!", а възрастна жена вдигна плакат "Когато отвратените не гласуват, отвратителните управляват", припомняйки простата истина, че промяната в държавата зависи от ангажимента и отговорността и на всеки от нас. 

Виждаха се и други оригинални лозунги, например "Не искам специалист по руски шинели да крои бъдещето на децата ми", "ПарламEND", както и снимки на български класици, временно заплашени от изхвърляне от новите учебници от скандален проект на образователното министерство.

За трети пореден ден сред множеството е известният актьор Калин Врачански, който коментира, че извиненията на политиците са вече банални и хората не ги харесват. Екранният Камен Касабов изрази надежда, че всичко това няма да се окаже част от сценарий.

Столичните полицаи са със сиво-зелени светлоотразяващи жилетки с надпис "Антиконфликт полиция" на гърба за снижаване на напрежението. Но и без това участниците - и млади, и не толкова - са усвихнати и се радват на атмосферата на единение по време на митинга. Някои от тях носеха камери и казаха, че искат да документират събуждането на народа.

Други пред парламента пък се "криеха" от слънцето под пластмасови маси, пародирайки поведението на лидера на "Атака" Волен Сидеров пред сградата на партията от миналата вечер, когато там имаше леки сблъсъци и "престрелка" камъни и други предмети.  

Оттам шествието се отправи по обичайния си маршрут - Университета, Орлов мост, бул. "Евлоги Георгиев" в посока към НДК. На "кръстовището с орлите" протестиращи събираха предложения за промяна на Изборния кодекс и Конституцията. 

Участник в проявата коментира, че Сергей Станишев като никой друг е успял да обедини българите. 

Междувременно, приветствано от хора по балконите на булеварда, авангардът на шествието стигна до Моста на влюбените още преди 21 часа. Там мнозина пяха и развяваха български знамена. Пазителите на реда не позволиха на множеството да се приближи прекалено до НДК, ограден заради утрешната проява на ПЕС. Заради това полицаите бяха освиркани.

Около 21.15 протестът по бул. "Витоша" традиционно се насочи към централата на БСП на "Позитано". До момента няма никакви инциденти, съобщиха от МВР. Придвижването из столицата обаче е затруднено заради поетапното блокиране на движението, включително на градския транспорт.   

На "Позитано" 20 наред с основните скандирания - "Мафия" и "Оставка", участници подеха и огнено шоу с факли, както и светлинно лазерно шоу. Пееше се и станалата популярна в дните на протеста в столицата песничка "Когато падне БСП от власт, не искам аз да съм отдолу". Освиркванията и виковете не подминаха и сградата на ДПС на бул. "Стамболийски", където някой дори хвърли сурово яйце по фасадата. 

След това протестиращите, вече останали по-малко, пак се насочиха към Министерския съвет, където кръгът на обиколката се затваря. В същото време доста протестиращи останаха и на Орлов мост, където разговарят, танцуват, срещат познати, обменят идеи и пускат в специална урна предложенията си за промени в Избирателния закон. 

Протестното шествие във Варна тази вечер тръгна по необичаен маршрут - към Морската градина и галерията, където са изложени кадри в  памет на самозапалилия се в знак на несъгласие с политиката на общинската управа Пламен Горанов. Днес бе учредена и фондация на негово име.

Около 3000 протестираха и в Пловдив, най-многобройният протест извън столицата днес. Преди да тръгне шествието, те извиха опашка, за да се разпишат в подписката срещу назначаването на областния управител Венцислав Каймаканов. След традиционното освиркване на партийните централи пловдивчани обещаха в неделя да дойдат да подкрепят демонстрантите в столицата - очертава се ден на национален протест. 

 

Очаквайте подробности.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Георги Георгиев

    0 1 Отговор
    Стига с хулите и лъжите за Атака от 2005 година се опитвате да я унищожите сега и физически!!! Атака победа тя проби крепостта на мафията 2005 и всички ги е страх че разбива сценария за колонизирането на България да живее втория Левски Волен Сидеров!!! Какъв е този Георги Флоров слуга маша за заличаване и физическо отсраняване на Атака и Волен!! Всички предатели и крадци са против Атака!!! Мутафчиев Българин лиси???????????
  • 2 Nikolai Dobrev

    1 0 Отговор
    Гласувах за него,а сега ме е срам и съм отвратен от действията му !!!
  • 3 Delian Valchanov

    1 0 Отговор
    Г-н Георгиев, моля не сравнявайте Апостола с който и да е от днешните политици!........Относно Волен Сидеров,думи много казва а нищо не прави! Преди и по време на изборите подкрепях неговите идеи и решения,но след като осигури кворум на правителството и ни остави в ръцете на турците и комунистите,той ми падна много в очите.А и действията и думите му по време на протестите ме карат да си мисля че той наистина има психически отклонения
    ППС:Не съм платен нито от ГЕРБ нито от някоя друга партия просто си изразявам мнение,но изглежда от някои "големци" се приема,че който стои срещу сегашното правителство е подкупен.....Моите извинения господин Сидеров ако са ви ударили с някой камък по време на протестите и сте си изгубили ума,но нямате никакво основание да наричате протестиращите подкупници....
    Каква е ситуацията в държавата сега.......хората протестират и искат оставка и спешни мерки за пълна промяна на политиката като цяло,а господата политици си повтарят старите сапунки и се карат помежду си и ни изкарват едва ли не, че протестираме без основание........Въпросът е как да ги накараме да ни чуят, да разберат че не сме безгласни и че НИЕ сме ги избрали и НИЕ можем да ги свалим от власт! Моят съвет към Вас мили мои съграждани е да не спирате и да не се предавате! Направете го за своите деца,нека поне те да имат по-добър живот! Вярвам че ще успеем!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове