Last news in Fakti
  Тема: Украйна

2 Август, 2022 08:09 1 397 37

България даде €50 000 за разследване на руските престъпления в Украйна

  • буча-
  • фонд-
  • военни престъпления

Това е доброволна вноска във фонда за подпомагане на прокурора на международния съд в Хага

България даде €50 000 за разследване на руските престъпления в Украйна - 1

България е предоставила доброволна вноска в размер на €50 000 в Доверителния фонд за събиране на средства за подпомагане на дейността на Службата на прокурора на Международния наказателен съд (МНС) в Хага, разследващ руските военни престъпления в Украйна. Това се разбира от отчета(link is external) за дейността на Министерството на правосъдието под ръководството на Надежда Йорданова.

"Осигурено е активно участие в инициативите на равнище ЕС, свързани с борбата с безнаказаността в Украйна. В рамките на своята компетентност Министерството на правосъдието участва в оперативна група "Замразяване и изземване" (Freeze and Seize Task Force) на ЕК, създадена за координиране на дейностите, свързани със замразяването на активи", се казва в отчета.

Още новини от Украйна

През пролетта Висшият съдебен съвет реши, че не е целесъобразно български магистрати да участват в специалната международна комисия, която по инициатива на Полша ще документира и установява руските престъпления, извършени в Украйна. Без дебат съветът прие само за сведение писмото на правосъдното министерство, което им препращаше полската молба за посочване на експерти.

Йорданова се закани отново да постави въпроса на вниманието на съвета. "Аз съм в недоумение, това е ценностен въпрос", посочи министърката, която отсъстваше от заседанието, на което нотата от Полша беше приета само за сведение.

Тя подчерта, че България не може да остане пасивна, докато се разследват всички военни престъпления и виновните не бъдат наказани. До повторно внасяне на точката в дневния ред на съвета така и не се стигна, а от днес Йорданова вече не е министър на правосъдието. Предстои да видим дали като неин приемник служебният министър Крум Зарков ще го направи.

Полската инициатива обаче засега няма нищо общо с Международния наказателен съд в Хага, чийто прокурор Карим Кан инициира разследване на руските престъпления в Украйна.

Още пред април "Сега" изпрати въпроси до прокурора Карим Кан, както и до българското правосъдно министерство, Висшия съдебен съвет и прокуратурата във връзка с възможностите български магистрати да помагат на Международния наказателен съд. Отговори не дойдоха от нито една от тези институции.

"България ще участва и в разследването на МНС в Хага за евентуални военни престъпления. Един от възможните варианти е адвокатите, които са на първа линия и разговарят с бежанците, да се включат със сведения за извършените различни престъпления, агресии и зверства", обяви малко преди това министър Йорданова.

Министерството на правосъдието инициира създаването на координационен механизъм за събиране и изпращане на информация и материали, които да подпомагат разследването на МНС.

"Франция, Нидерландия, Словения, България, Латвия, Полша, Литва, Люксембург, Испания, Швеция, Чехия, Хърватия, Гърция, Италия, Естония, Австрия, Ирландия, Германия, Финландия, Португалия, Словакия, Малта, Дания, Белгия, Румъния и Кипър се ангажират да положат всички необходими усилия, за да обмислят увеличаване на подкрепата си за МНС както финансово, така и по отношение на човешките ресурси", се казваше в изявлението.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 31 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ужасно

    105 6 Отговор
    България е много жалка и умираща държавица.

    Коментиран от #15

  • 2 Стига бе

    102 5 Отговор
    Стига се дупихте бее,дайте на българите нещо не подкрепяйте наркоманията...

    Коментиран от #20

  • 3 Псевдоним

    65 4 Отговор
    А можеха да пратят Гешев да разследва...
  • 4 Браво !

    65 4 Отговор
    Кое му е доброволното?
  • 5 Раздават ни парите

    67 5 Отговор
    се едно сме петролни шейхове.
  • 6 Добре де

    71 5 Отговор
    Тези пари можеха да ги пуснат на най бедните и пенсионерите,какво ни трябва да разследваме Украйна.

    Коментиран от #29

  • 7 асистент

    6 78 Отговор
    България е демократична държава и е похвално че е дала нещо за разследване на зверствата на азиатските кръвожадни диваци.

    Коментиран от #16, #22

  • 8 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    63 5 Отговор
    С тези пари какво разбраха за Буча ‼️ Че кметът се радва и снима, няма трупове по улицата, а на другия ден Буча е във всички медии с трупове ! А рашките нали ги няма от два дни 🤔🤔🤔🤔
  • 9 Еднополюстният свят свърши

    56 5 Отговор
    Всички престъпления срещу цивилните са извършени от укрофашиските теророристи. Русия няма военна необходимост да го прави, аукроармията не може да воюва срещу РА! Тези инсценирани атентати се раздухват от краварската пропаганда за злепоставяне... Всички марионетки знаят истината, нонагло лъжат народите си!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    43 4 Отговор
    Не 50 000 € , 50 стотинки стигат да се разбере от кой склад е излязла ракетата ударила гарата ( ако напиша града ще изтрият поста) , чийто номер показаха ИТАЛИАНСКИ журналисти ‼️‼️‼️
  • 12 Чочо

    46 1 Отговор
    Престъпленията извършени от политическата класа в България кога ще бъдат разследвани? 🤑
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    30 3 Отговор
    С пЕЕсе хилки ще прикриват кой удари сградата с военнопленниците ЗА ДА ИМ ЗАТВОРИ УСТАТА ли ‼️‼️‼️
  • 15 оня с коня

    6 26 Отговор

    До коментар #1 от "ужасно":

    Изобщо няма да оспорвам Определението ти за БГ/сакън да не те ядосам/, защото в никакъв случай не искам да си променяш Мнението.Затова и със съвсем Благ и МиА ролюбив тон ти предлагам час по-скоро да се изнесете в Райските кътчета на Света и да ни оставите НИЕ ТУКА да се мъчим в тая "жалка и умираща Държавица".А ако си дадете Адреса там където сте се устроили не само Благодарствени Писма,а и Някое и друго Колетче ще ви пращаме!Мдааа...:)

    Коментиран от #23, #25, #30

  • 16 Еднополюстният свят свърши

    43 4 Отговор

    До коментар #7 от "асистент":

    Диваци са западните лицемери, предизвикали геноцида в Донбас и сегашния конфликт. Те по нищо не се различават от укрофашистките терористи!

    Коментиран от #26

  • 17 ЛОПАТАР

    38 3 Отговор
    Каква държава сме ние само, за другите пари даваме за българите не!.... После никой не гласува... еми нема как да стане вече, защото се отврътихме от тия дупе..давци!

    Коментиран от #28

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Дават тия

    35 2 Отговор
    пари за доизфабрикуване на различни "военни престъпления" на руснаците и потулване на такива от укронацистите...Излязоха какви ли не клипове за издевателствата на ангелчетата от Азов, но западът оглушително мълчи по темата...А сега "дайте пари да разследваме руснаците..."! Безпристрастност, рийш ли...!
  • 20 Барабар Петко с мъжете!

    30 2 Отговор

    До коментар #2 от "Стига бе":

    Цял свят налива пари в тая бездънна каца-,,Украйна",та и ние да не останем по-назад...!Щото много сме добре-,,На гол тумбак- чифте пищови"...
  • 21 Управляващите

    26 2 Отговор
    Са способни и нас да подарят само и само да се докажат пред господарите си джендъри,че са против Русия,и солидарни към Украйна .Е,браво !
  • 22 Дано

    23 1 Отговор

    До коментар #7 от "асистент":

    не ти дава господ да те разследват, обвиняват и съдят магистрати които предварително са те нарекли " звяр" и " кръвожадни дивак". Дори и да си невинен ще бъдеш осъден. Във футбола на такова съдийството му казват " съдията е купен". В случая ние купуваме съдията.
  • 23 оня с пърча

    17 1 Отговор

    До коментар #15 от "оня с коня":

    Ах колко прочувствено лирично отклонение си направил...просълзих се ..!

    Коментиран от #24

  • 24 оня с коня

    2 11 Отговор

    До коментар #23 от "оня с пърча":

    Ам пиши Плюсчета де!Или си мислиш че само Москва не вярва на Сълзи...
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 ран босилек

    1 22 Отговор

    До коментар #16 от "Еднополюстният свят свърши":

    диваци са ватенките които нападнаха украина

    Коментиран от #34

  • 27 Кую

    13 1 Отговор
    Наглост.
  • 28 църо

    2 14 Отговор

    До коментар #17 от "ЛОПАТАР":

    не пожелавам твоите деца така да изпитат ужаса като в украина
  • 29 Местния Козар

    22 1 Отговор

    До коментар #6 от "Добре де":

    Пари за бедните няма, има за 🍆, за украинците, за глупости и най важното за "усвояване".
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 1957

    4 0 Отговор

    До коментар #26 от "ран босилек":

    Диваци 8 години воювали в свойта держава и убивали сънародници.
  • 35 Данков

    2 0 Отговор
    А съд за кликата в Киев, осем години разстрелвала собствения си народ?
  • 36 Безобразие

    3 0 Отговор
    Абе кой взема тези решения да се разхищават парите на българските данъкоплатци за щяло и не щяло, никой не ги е упълномощавал. Това е нещо за което трябва да се питат хората. Предупределяте всичко-"евентуални престъпления на Русия", а кой ще разследва престъпленията на Украйна срещу собствените и граждани? Срам, дъкбок срам от от тези българи евроатлантици. Когато съдиш някой трябва да си не предубеден и обективен, а на всички вас ви е вменено кой е виновен преди да сте започнали. Така, че нашите пари ще отидат на вятъра, отново за осиновената Украйна, а ние ще се греем на свещи.
  • 37 Така

    2 0 Отговор
    Международен съд Гага, какво значи? Да закриваме държавния съд... Направо цялата държава. Искаме суверинитет. Но не можем да го създадем. Оказва се, че истинските суверенни държави са Русия, Китай, Северна Корея, Сащ... Много малко са. Ние сме от другите.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове