Last news in Fakti

16 Август, 2022 13:49 1 161 22

Учители и родители са против децата от 5 и 6 клас да учат до края на юни

  • учители-
  • родители-
  • учене-
  • юни-
  • против

93,7 % смятат, че месец август е абсолютно неподходящ за дейности, инициирани от МОН, като оценяване на учебници, обсъждане на законови промени, съгласуване на политики

Учители и родители са против децата от 5 и 6 клас да учат до края на юни - 1
Снимка: БГНЕС

Едва 9,1 % от анкетирани педагогически специалисти и родители смятат, че удължаването на учебната година с увеличение на часовете по български, математика и география в 5,6,7 клас ще повиши качеството на образованието в тези класове, показва анализ на синдиката „Образование“ към КТ „Подкрепа“.

Анализирано е становището на около 4 500 педагогически специалисти и родители относно възможните промени с учебното време и програми, предлагани от Министерството на образованието и науката на България (МОН).
По въпроса за удължаването на учебното време за 5 и 6 клас с 2 седмици до 30 юни по препоръка на здравното министерство, с „не“ са отговорили 94 % от анкетираните, съобщават от Dariknews.bg.

93,7 % смятат, че месец август е абсолютно неподходящ за дейности, инициирани от МОН, като оценяване на учебници, обсъждане на законови промени, съгласуване на политики. Припомняме, че тази практика на МОН доби традиционност. Според 96,4 % от запитаните мултиплициращата се практика директори и учители да работят по време на платен годишен отпуск е лоша политика на МОН. 66,6 % от респондентите биха участвали в евентуални протести срещу увеличаване на учебната година и брутално честите промени в нормативната уредба в системата на образованието.
Синдикатът не подкрепя проекта на наредба на здравното министерство, според който се намалява продължителността на учебния час на 40 минути, но се предлага да се увеличат часовете на 32 седмично за 5, 6, 7 клас. Относно директорските конкурси Синдикат „Образование“ очаква позицията на МОН за спирането им и изработване на нова наредба с участието на синдикати и работодатели.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин от старо време

    12 0 Отговор
    При бай Тошо който учил учил, който не работа в ТКЗС на полето или строителството. труда възпитава човек пък бил той и циганин.

    Коментиран от #4

  • 2 ТаУмВзе

    12 1 Отговор
    Директно да не Учат изобще. Дава им се по едно копие Винету и бухалка и тва е.
  • 3 обективен

    17 4 Отговор
    Най-добре е децата да учат дистанционно , учителите да им преподават онлайн само в понеделник и сряда ,а заплатите им да станат колкото на депутатите , защото и те нямат дори и за осми клас знания !!
  • 4 Хихи

    14 0 Отговор

    До коментар #1 от "Българин от старо време":

    Лятото на бригади няма като сега разни келешчета да се мотат и правят зулуми и да шмъркат райски газ.
  • 5 ученичка

    6 9 Отговор
    Оставете ни да си играйкаме,не ни взимайте ваканцията!

    Коментиран от #11

  • 6 Нигога повече герб

    13 0 Отговор
    Само в България има матури, домашни и частни уроци, лафки и после неграмотни ученици
  • 7 шири

    19 4 Отговор
    При бай Тошо имаше образование и възпитание. А сега правата са в децата,а не в училищата. Ходехме на военно обучение,на бригади,на концерти,на лагери на море и планина по 20 дни лятото,безплатно. Срещахме се,опознавахме се,сприятелявахме се,имаше дисциплина,избирахме си професии. Сега е оле-мале!

    Коментиран от #8

  • 8 мнбжц

    6 2 Отговор

    До коментар #7 от "шири":

    Някога имаше организация, сега е анархия. Ученето беше наизустяване на учебното съдържание и после в главите не оставаше нищо.
  • 9 Дааааааам

    7 3 Отговор
    На колонията не й трябва просветено, грамотно и умно население. Затъпели от непрестанното облъчване на СМИ родители и учЕни педагоЦи от америка против България, единодушно са против. Ще им се напукат от усилие главичките на мамините. Не може да се подлагат на такива нечовешки мъки. Тряа са играй и нищо друго. Ко им нужно на дицата? Мак доналдс, чипс, нещо сладко и енергийни. Няа стайват пруфесури я!
  • 10 пак ли тия

    14 0 Отговор
    То пък като че ли ще научат нещо повече! Учебниците са написани така, че не може да се учи по тях без частни уроци, а те искат да им дадат още от същото, с надеждата тоя път да стане!?! Е, няма да стане! Върнете учебниците от едно време като не ви бива да пишете учебници и ще видите, че децата ще учат много по-добре и няма да има нужда от удължаване на учебната година!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 От Варна

    10 2 Отговор
    В Англия всички учат до 21 юли, от първи, до последен клас! Летните месеци са с по-леки програми, но децата са ангажирани. Сегашните деца в България се възпитават, все едно обучението е по желание, а не задължение. Както възрастните работят за прехрана, така и децата трябва да се учат за бъдещи професии и отговорности. Резултат, болшинство неграмотни, мързеливи и безхаберни млади хора.

    Коментиран от #15, #20

  • 13 Буден гражданин

    2 2 Отговор

    До коментар #11 от "Дебел чичко":

    Докладвах те за педофилия, да видим дали ще вземат мерки.

    Коментиран от #14, #16

  • 14 Заспал гражданин

    4 0 Отговор

    До коментар #13 от "Буден гражданин":

    Аз пък докладвах 5 защото се обзалагам,че е ученичка колкото онова с бързата тротинетка е дама.
  • 15 уфф

    9 0 Отговор

    До коментар #12 от "От Варна":

    И кво, по-умни ли са в Англия? А знаеш ли колко учат като материал спрямо нашите? Явно не. Учат много по-малко. Ама дай да държим децата ангажирани, че ни пречат, нали? Това ви е важно на вас... Ама не отчиташ, че едно време и ти си имало хубава ваканция и не ти се е отразило негативно! Ама карай нали, дай да юркаме другите и да ги хейтим!
  • 16 Дебел чичко

    3 1 Отговор

    До коментар #13 от "Буден гражданин":

    Радвам се,че си схванал иронията.Моля те отбележи го в доклада.
  • 17 Тома

    7 5 Отговор
    Най против са учителите че трябва да ходят на работа до края на юни защото заплатата върви и без да работят
  • 18 Факти

    4 5 Отговор
    Ако питаме т. нар. учители , те ще искат учениците да учат постоянно дистанционно и заплатите и да се увеличават постоянно !
  • 19 Павел пенев

    7 0 Отговор
    Учебната година трябва да започва на 15 септември и да приключва на 30 май,но този полуидиот академик- приятел на Кирчо про100то, направи такива промени, че съсипа окончателно всичко добро и утвърдено в нашата образователна система.
  • 20 Павел пенев

    5 0 Отговор

    До коментар #12 от "От Варна":

    Не си добре щом даваш Англия за пример. Това го призна и Маргарет Тачър когато беше на посещение в химическия техникум в Ст. Загора през 1973 год. Тя заяви че нашата система е по добра от английската и го записа в тетрадката за посещения на гости. Нашите деца сега са прости и неграмотни, с ниска култура и морал точно заради образователната ни система.
  • 21 За селскостопанска работа,

    2 1 Отговор
    общ работник в строителството, в чистотата, за работа с кирка и лопата, за овчари, говедари, свинари не е нужно основно, средно или висше образование. Трябва да е задължително до ниво 4-ти клас - да чете и пише свободно и да извършва 4-рите аритметични операции. Задължително начално образование, а който иска повече - никой не му пречи. Вярно, тези с небългарския майчин език повечето ще отпаднат, но няма да пречат на останалите да учат. А сега - задължително обучение до 16г. възраст. Та те на 11г. раждат и държавата им плаща за това. Ще се реши и кризата за учители.
  • 22 Дядо

    2 0 Отговор
    Часовете по математика, физика и химия трябва да се увеличат, но не за сметка на ваканцията, а за сметка на обучението по музика, рисуване и други подобни глупости.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол