Last news in Fakti

21 Август, 2022 20:48 6 012 20

Министерството на туризма забрани пластмасата

  • пластмаса-
  • министерство на туризма

Пластмасовите чаши и бутилки за вода в министерството са заменени със стъклени и те вече се поднасят на гостите, които идват за срещи. Кафето се сервира в порцеланови или картонени чаши, поясни Димитров

Министерството на туризма забрани пластмасата - 1

Министърът на туризма Илин Димитров е разпоредил в неговата администрация да не се използва пластмаса под формата на чаши и бутилки за вода, прибори, бъркалки, чинии, сламки и други предмети за еднократна употреба, съобщиха от ведомството.

„Не ползвам пластмаса и не смятам, че е съвместима с модерния и зелен туризъм“, коментира Димитров. Според него трябва да се опазва природата, за да има устойчиво развитие. Пластмасовите чаши и бутилки за вода в министерството са заменени със стъклени и те вече се поднасят на гостите, които идват за срещи. Кафето се сервира в порцеланови или картонени чаши.

Министрите на туризма на ЕС през 2021 г. взеха решение да работят за намаляване на използването на пластмаса в туристическия сектор. От една страна, това е въпрос на политика и на общи правила, а от друга – всеки може да допринесе с личния си пример и с промени в начина, по който пътува, независимо дали правилата го задължават или не, пише TravelNews.

Банско е първият български курорт, който забрани пластмасата още преди пандемията през 2018 г. Заведенията, които се намират в ски зоната, не работят с никакви пластмасови изделия. Бутилките са заменени със стъклени, а чашите – с картонени. Сламките за еднократна употреба са от бамбук, а посудата за еднократна употреба като чинии, прибори и бъркалки е от изцяло биоразградими материали като картон, дърво или хартия.

Пластмасата е голям бич за Българското Черноморие, като повече от 80% от отпадъците по плажовете са именно с такъв характер. През последните години все по-често се говори за микропластмасата – частиците, които се срещат навсякъде около нас и които вече се увеличават до опасни за здравето концентрации. Европейската директива, която ограничава ползването на еднократни пластмасови изделия, все още не се прилага стриктно у нас, въпреки че влезе в сила преди 2 години. Междувременно микропластмасовите частици се срещат не само в морето, но и в морските дарове, с които се храним. Над 429 000 микропластмасови частици на квадратен километър има в Черно море, установи първото у нас изследване на Института по океанология към БАН. И понеже основен замърсител на морето са реките, сега учените от работят по следващия си проект – замърсяването на Дунав.

Гърция, Кипър и Малта вече се обединиха за развитието на туристическа индустрия без пластмаси. В проекта „SUPMed” влизат шест организации и компании, партньори от трите страни, които реализират съвместна програма, чиято цел е премахване на пластмасовите изделия за еднократна употреба, най-често използвани в хотелите и ресторантите. Те ще бъдат заменени с алтернативни изделия, по-екологични, икономически изгодни и на достъпни цени.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дедо

    35 0 Отговор
    По времето на гнилия социализЪм пластмаси за напитки нямаше.

    Коментиран от #12

  • 2 То газ и петрол няма

    15 5 Отговор
    Тия пластмасата забраняват. Зелен(ск)и джендъри, сър!
  • 3 Зззз

    18 0 Отговор
    Мале ,мале да ви имам ентелегентните списвачи ! Заглавие та дрънка ,същност няма.
  • 4 Страната е зарината

    17 4 Отговор
    с боклук. Само по пътищата и деретата има една планина. Та на какви се правите ???
  • 5 Всички реки и поточета

    11 6 Отговор
    са превърнати в сметища. Трябва законово да се забрани пластмасата. И нефта ще поевтинее, защото от нефт се правят всички пластмаси. Следователно и бензина ще поевтинее.

    Коментиран от #8

  • 6 Аре

    21 0 Отговор
    Аве глупачета няма накъде да ходите ще се връщате назад и още как . При социализма тия мръсотий ги нямаше. ЗЕЛЕНИТЕ мълчът защо?

    Коментиран от #9

  • 7 доктор филгууд

    5 4 Отговор
    вапцахме я! нимой без пластмаса! тя е навсякъде нимоим без нея ! тя е като въздуха и водата! като българо-съветската дружба! ве4на и непоклатима ама на изклат..а
  • 8 Разбирачът!

    5 5 Отговор

    До коментар #5 от "Всички реки и поточета":

    На литературен български език "нефт" се нарича "петрол".
  • 9 доктор филгууд

    7 0 Отговор

    До коментар #6 от "Аре":

    прав си !тия мръсотии ги няма6е!
  • 10 Дрън-дрън

    12 0 Отговор
    Те и в Германия бяха забранили въглищните централи но след няколко месеца ще видим....... Чувам че се опитват да прокарат идея да ги отворят..... Зелени човечета навсякъде но.....не извънземни. Абе да ви кажа .....пълни смешници.
  • 11 Гечко

    4 7 Отговор
    Много добра стъпка от страна на министерството! Ще се чувстват по луксозно без пластмасите,адмирации!
  • 12 Че то

    6 5 Отговор

    До коментар #1 от "Дедо":

    и напитки кой знае колко нямаше. По едно време се появи прясно мляко и плодови млека в найлонови торбички.
  • 13 така ли

    4 0 Отговор
    на ред е Крастата....болест....
  • 14 Супер новина!

    6 1 Отговор
    Сега този дето забранява пластмасата ще мие чаши и сламки с вода от пет лева!!! Той ще я плаща с пари от бюджета и ще ходи с платняна торба да връща бутилки!

    Коментиран от #16

  • 15 Тия безродни талибани

    7 0 Отговор
    са същите, които не искат руски газ, щото не бил достатъчно евроатлантически демократичен.
  • 16 123

    3 1 Отговор

    До коментар #14 от "Супер новина!":

    Къде при демокрацията могат да се върнат празни бутилки? Това е социалистическа отживелица.
  • 17 Павел пенев

    4 0 Отговор
    Този мухльо се прави на интересен, като демонстрира западно европейски простащини.
  • 18 Само да питам

    1 2 Отговор
    Защо се продава всичко в найлони и пластмаса? Доказано е ,че води до ракови болести.Най-продавани са минералната вода и напитки всякакви.
  • 19 Божи

    1 0 Отговор
    Боже, откъде намират такива (с промити мозъци)за министри? Проблемът не е използването, а в преработката, откъде да знае, друго му е в главата.....
  • 20 Таня Христова

    1 1 Отговор
    Поздравления за Министъра на Туризма Илин Димитров!Без пластмаса Вредна е! Дано успее,ЗАщото на търговците е Ефтинка пластмасата ,а и не им пука А здравето на копувачите.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове