Last news in Fakti

27 Август, 2022 19:29 4 065 26

Пулев: Първи приоритет на правителството е да даде глътка въздух на българския бизнес

  • александър пулев-
  • бизнес-
  • план за възстановяване-
  • иновации-
  • фирми-
  • министър

Процедурата е насочена предимно за производствените фирми

Пулев:  Първи приоритет на правителството е да даде глътка въздух на българския  бизнес - 1
Снимка: Министерство на иновациите и растежа

Микро, малките и средни предприятия в страната ще могат да кандидатстват за над 735 млн. лв. до края на годината. Средствата са по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) и по Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ (ПКИП) към Министерството на иновациите и растежа. Първи приоритет на правителството е да дадем глътка въздух на българския бизнес. Това заяви в Благоевград служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев, съобщиха от пресцентъра на Министерство на иновациите и растежа.

На мобилната приемна на министъра с областния управител Иван Шушков Пулев подчерта, че до 21 септември компаниите могат да кандидатстват по първата отворена за България процедура от Плана за възстановяване и устойчивост „Технологична модернизация“, която е в размер на 260 млн. лв. Пред медиите той обясни, че документите се подават изцяло онлайн през системата ИСУН.

“Процедурата е насочена предимно за производствените фирми – за лекарства, компютри или оптични материали, храни, напитки, облекла и др., както и компании с архитектурна, инженерна или научно-изследователска и развойна дейност и др. “Планът за възстановяване работи и апелирам фирмите в района на Благоевград да кандидатстват за средства. Спрямо големината и нуждите могат да получат между 180 000 лв. и 700 000 лв. за ново оборудване, техника, машини и софтуер”, уточни той.

В област Благоевград броят предприятия (микро, малки и средни) е близо 21 000. От тях микро предприятията с до 9 служители са около 19 700, допълни министърът. Областният управител Николай Шушков каза, че Планът за възстановяване е възможност за бизнеса в региона да получи подкрепа в условията на криза. Калин Маринов, зам.-директор на ГД ЕФК към Министерството на иновациите и растежа, посочи, че през септември предстои стартиране и на грантова схема в размер на 30,6 млн. лв. за бизнеса за ИКТ решения и киберсигурност. Освен това ще бъде отворена мярка за 200 млн. лв. за изграждане на ВЕИ за собствено производство на енергия. Очаква се с нея да се постигне по-голяма енергийна самостоятелност на предприятията.

От думите на Калинов става ясно, че Министерството на иновациите и растежа е изпратило преди дни за одобрение в Брюксел програма за бизнеса за 3 млрд. лв. - Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ и се очаква изпълнението ѝ да стартира до края на годината. Предвидени са средства за разработване и внедряване на иновации във фирмите, увеличаване на експортния потенциал, създаване на нови или развитие на съществуващи компании с фокус върху високотехнологичните сектори на промишлеността, защита на патенти, индустриална собственост и др. Ще се стимулира дигитализацията и повишаването на киберсигурността.

Маринов обясни също, че още 118 млн. лв. ще бъдат инвестирани в МСП, които са получили знака за качество „Печат за върхови постижения“ по конкурсите на Европейския съвет по иновациите. Те ще могат да развиват иновационни дейности като създаване на прототипи и демонстрация на технологии.

По отношение на инвестициите министър Пулев заяви, че от началото на годината са сертифицирани 11 проекта за 231 млн. лв. с перспектива да станат 54 проекта за над 2 млрд. лв. На сайта на Министерството на иновациите и растежа (www.mig.gov.bg) e публикувана подробна информация за онлайн кандидатстването по “Технологична модернизация”. По-рано днес министър Пулев имаше мобилна приемна и в Перник във връзка с Плана за възстановяване и устойчивост и възможностите за бизнеса да кандидатстват по него и по други европейски програми.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тия

    16 1 Отговор
    за някой друг ден почнаха да надскачат сянката си !
  • 2 Пич

    21 1 Отговор
    Толкова умно се е изказал , че го помислих за боксьора.....
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 пешо

    21 0 Отговор
    от 20 години съм принуден да ги следя тия процеси - на даване на "глътка въздух" на национално отговорния бизнес. до сега не съм видял правителство, на което това не е първата и най-съкровена задача.
    и вчера трябваше да обяснявам на едни, че да се краде вероятно е сладко, но в някои случаи е непрестижно и "колатералните" щети са по-големи отколкото ако се работи почтено. познахте - все едно им говорех на марсиански.
  • 5 ощавен данъкоплатец

    10 4 Отговор
    Дерат ми кожата за да раздава на комуняго бизнеса путлерасткото правителство.
  • 6 Комунизъм в действие

    18 0 Отговор
    Можещите ще хранят НЕ можещите!
    Помпат още инфлацията!
  • 7 ЕдинОтМногото

    19 0 Отговор
    А заплатаджията мишките го яли нали?
  • 8 мечо

    6 0 Отговор
    тоз небешели боксиор в тешка?
  • 9 Слънчев вятър

    10 0 Отговор
    Седмият пакет санкции окончателно ще го удуши и погребе.
  • 10 безпартиен

    18 0 Отговор
    Така и никой не разбра,че ЗА ДАДЕШ НА ЕДНИ-ТРЯБВА ДА ВЗЕМЕШ ОТ ДРУГИ!!!!!!Сами си направете сметката кои са тези ДРУГИ!За мен са единствено тези от частния сектор и само осигуряващите се!Единствено те внасят заработени пари в бюджета под формата на данъци и най-вече осигуровки!Така,че уважаеми частиници-ЧАКА ВИ НОВО УВЕЛИЧЕНИЕ НА МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА т.е по-високи осигуровки!

    Коментиран от #13

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ежко

    12 0 Отговор

    До коментар #10 от "безпартиен":

    На практика данъците от бизнеса са около 10-12% от бюджета.Големите пера се събират от ДДС, акциз и подоходно облагане на редовите граждани.Големите бизнеси знаят добре сччетоводните практики как да плащат минимум.Малките-не толкова.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Тома

    20 1 Отговор
    До колкото знаем бизнеса направи милиони печалба а не се сетиха да вдигнат заплатите.А правителствата им помагат с нашите пари

    Коментиран от #16

  • 16 Слънчев вятър

    6 3 Отговор

    До коментар #15 от "Тома":

    Въздушната търговия не позволява заплатите да растат
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Дааа

    16 1 Отговор
    всичко е фарс,
    НЕ ходете да гласувате,само ги правим по богати.
    Под ,,глътка въздух,, вероятно искат,
    да раздават нашите пари на тяхни хора ,,бизнесмени,,,ама от снощи.

    Коментиран от #19

  • 19 точно в 10-та

    7 8 Отговор

    До коментар #18 от "Дааа":

    единствения умен ход е да убием простаците с мълчание,или казано по друг начин - -не гласувайте!

    Коментиран от #24

  • 20 доктор филгууд

    4 0 Отговор
    ако и ти си като оня П работата няма да стане.
  • 21 гост

    7 0 Отговор
    Праявителството е назначено да осигури изборите. Никакъв въздух да не нагнетява в пространството!
  • 22 Вале-каро

    1 1 Отговор
    Основната задача на служебното правителство е да проведат изборите. Всичко друго което трябва да прави е да спазва законите действащи в момента. Всички тези неща които ми разправят ,че са от тях, са подготвени от предишното правителство и приети от действащото народно събрание.
  • 23 УЧУДЕН

    8 0 Отговор
    Я,още един Пулев!
  • 24 Епа оно кат не

    10 2 Отговор

    До коментар #19 от "точно в 10-та":

    гласуваме преднио пат и ни натресоха канадските фашаги от ПП-ето и ДБ-ето.
  • 25 Иван

    8 0 Отговор
    И какво? Бизнеса гепи колкото може, а народа седи на тръни и мизерства! Явно Пулев не знае за пенсионери, майки с деца, инвалиди и въобще българи живеещи в нашата страна България! Дреме му на ПуЛев.
  • 26 Коч

    5 0 Отговор
    прост като цървул, пък и нагъл, безочлив, от къде та на къде
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове