Last news in Fakti

13 Септември, 2022 07:36 2 396 21

Проф. Лилия Райчева: Има политизация на медиите

  • проф. лилия райчева-
  • медия

Цел на проекта е да се разработи инструмент за политици, преподаватели, критични за медиите органи и институции

Проф. Лилия Райчева: Има политизация на медиите - 1
Снимка: Shutterstock

Има междинни изводи за медийната среда в България. Журналистиката в България не се различава кой знае колко от медийната среда в други държави, защото има едни доста ярки тенденции, които не са от вчера и от днес. Това заяви в интервю за БГНЕС проф. Лилия Райчева, преподавател във Факултета по журналистика и масова комуникация към Софийски университет "Свети Климент Охридски" по време на представяне на проекта, част от визията Европа 2020 - " Хоризонт 2020“.

Райчева каза, че едната тенденция е свързана с медиатизацията на политиката, а другата с политизацията на медиите. „Ние сме точно сега в тази ситуация“, посочи тя и добави, че освен това особено голямо значение има и развитието на информационните и комуникационните технологии, защото то променя цялата парадигма на медиите. Райчева обясни, че проектът по програма "Хоризонт 2020" е стартирал миналата година и ще приключи през 2024г. „Участват учени с доста известни имена от 14 страни членки на ЕС. Активната работа започва утре и тя е в четири области – правна и регулаторна рамка, журналистика, журналистически стандарти, проблеми на потребителите и медийна компетентност“, подчерта тя и добави, че тази година Софийски университет "Свети Климент Охридски" е домакин на поредната работна среща. „Хубавото съвпадение е, че се провежда в годината на седемдесетилетието на журналистическото образование у нас“, заяви тя.

Райчева обясни, че има проблеми със свободата на изказ, достъпа на информация и е хубаво, че този проект се провежда по време на едно много голямо действие на ЕК, която отдавна гласи една нова директива, свързана с независимостта на медиите.

Проф. Даниел Халин, професор в университета в Сан Диего каза, че той е част от консултативния съвет по проекта. “Този проект е огромен и отнема време докато се откроят най-важните изводи, но е много важно да кажем, че има комбинация от рискове пред която сме изправени – политическа намеса, липса на автономия на медиите, както и липса на ресурси на медията или липса на време на самият журналист“, посочи Халин. Той каза, че някои от проблемите са стари, но има и нови такива, които могат да се дължат на огромната вълна от информация и проблемите, които хората срещат, когато трябва да определят коя информация е достоверна и коя не. „Научих много за Европа вследствие на програмата, някои от нещата са ми познати от преди, защото съм чел много, но детайлно какво се случва в различните държави е ново за мен“, обясни той.

Цел на проекта е да се разработи инструмент за политици, преподаватели, критични за медиите органи и институции, както и за медийни експерти и журналисти, който да дава възможност за изготвяне на множество сценарии за рискове и възможности за европейския медиен пейзаж като цяло, както и за развитието на медийния пейзаж в отделните държави.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Доц.Врачка Шашкънлиева социаленпроктолог

    22 1 Отговор
    Ни мож да бъди!
  • 2 Хитрото

    11 4 Отговор
    Една от най-интелигентните професори в СУ , изключително ерудиран човек.

    Коментиран от #16

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 глоги

    4 5 Отговор
    Една от най-интелигентните професорки в СУ и изключително ерудирана жена.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Права е жената!

    15 1 Отговор
    Само дезинформация. .лъжа. .и измама по медиите. ..загуба на време и пари да ги четеш ☺
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ККК

    18 1 Отговор
    А добрютро - сега ли го устовихте!? Мисирки!
  • 9 В България

    13 1 Отговор
    Всички медии са платени,като най големите платци са политиците!
  • 10 Българин 🇧🇬

    15 1 Отговор
    "Медии" в България ?! 😀 Няма медии у нас ! Има само щатска пропаганда ! Е , и турски сапунки рекламиращи живота в Анадола .
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Тома

    6 1 Отговор
    Който дава парата за него свири музиката че и наште медии така я карат

    Коментиран от #14

  • 14 Дам

    2 1 Отговор

    До коментар #13 от "Тома":

    А не трябва
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Сталин

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "Хитрото":

    Кат е толкоз интелигентна тая коза защо чак сега е разбрала това ,като сиганите в маалата отдавна го знаят това
  • 17 Кир Ливанчо

    4 0 Отговор
    Не думай, Професорке! Дори, медията, която препечатва тази статия е лекинко политизирана.

    Журналистите в България следват световния тренд (Да използвам една "модерна" дума. Като журналист) да слугуват на политически и икономически групи. Почти няма свободни журналист. Няма истински и смели разследващи новинари и тн.

    По-страшното и по-жалкото е, че няма и хора със смелост и свободно мислене, които да отразяват нещата така, както са и да вършат работата си в услуга на обществото. Журналистиката, новинарството... това е следване на дълг към Обществото да казваш Истината, а не да лъжеш... и има начин това да се постигне извън купените медии.

    Свободата на словото не зависи от твоя пъдар или господар, а от твоя морал, като журналист, от чувството ти на дълг и от способността и смелостта ти.
  • 18 ТОЗ

    2 2 Отговор
    Никакви проблеми няма.Аз слушам г-н Чуков.Всичките му анализи се сбъдват/наобратно/.Канят го постоянно.А той е свободен/от съвест/ човек.Обичам коментарите на четирихилядници.Ама скоро приходите ще секнат.
  • 19 гост

    3 0 Отговор
    Проблемът е въйпиющата НЕКОМПЕТЕНТНОСТ на огромна част от т.н. "Журналисти" "Журналистка чете по телевизия: "Австрия ще закупи само 20 самолетА за собственото си БИ БИ СИ / ВВС/; Снимка във вестник: Станишев на фона на паметника на Шипка и текст:"Станишев говори пред съпартийци пред паметника на БУЗЛУДЖА"; В "най-свободния" сайт журналистка пише за модерните американски гаубици в Украйна и слага ВИНАГИ за заглавна снимка съветско противотанково оръдие ЗИС-3 обр. 1942 г. и т.н.
  • 20 Особенно лице в лице

    7 0 Отговор
    С Цветанка Ризова, размести гостите за да остане Киро последен и да бръщолеви глупостите си. Цветанке не си независима медия. Позор.
  • 21 Коко

    2 1 Отговор
    За да правиш анализ на нещо то трябва да го има а журналистика в България няма няма защото няма и журналисти сипят се откровени лъжи от всякаде и от всеки без последствия като почнеш от ковида и свършиш с войната в Украйна най лошото е че нормално мислещите хора колкото още ги има ги изкарват ненормални а всякаква друга и,,з,Мет излиза на преден план
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове