Last news in Fakti

28 Септември, 2022 11:26 1 104

Иван Рабаджиев: Виждам ролята на България като на мост между изтока и запада, юга и севера

  • иван рабаджиев-
  • бсп-
  • българия

Ние сме за мир, защото умират наши братя. Ние сме за мир, защото знаем, че човешкият живот е на всяка цена, каза той

Иван Рабаджиев: Виждам ролята на България като на мост между изтока и запада, юга и севера - 1
Снимка: БСП

Иван Рабаджиев е роден през 1990 г. Завършва средното си образование в Професионална гимназия по електроника и енергетика в гр. Банско. Бакалавър е по История в „Исторически факултет“ на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Магистър по „Международни отношения“, направление „Международна сигурност“ в Юридичекия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Към настоящия момент е докторант по История.

На тези избори Иван Рабаджиев се явява под номер 109 в листата на „БСП за България“ в Благоевград.

Г-н Рабаджиев, Вие сте историк по образование. Стои ли България на исторически кръстопът или времената на политически сътресения в национален и международен мащаб са нещо нормално?

Не съм сигурен дали бих използвал думата „кръстопът“, тъй като България е избрала пътя, по който да върви и това е пътят на икономическо развитие, взаимно уважение и, разбира се, мир. Бих се съгласил обаче, че времената са исторически и участниците в обществено-политическия живот ще присъстват в учебниците след време за добро или зло. Кои да са те зависи от всички нас. Аз вярвам, че управляващите в по-малка или голяма степен отразяват обществото, така да се каже, представляват го. Народът е мъдър и дори в недоволството си от неговите избраници мисля, че е способен да съзрее. Що се отнася до сътресенията в национален и световен мащаб, то те са естествено продължение на процеси, които са започнали преди десетилетия. Всяка криза, конфликт и война има своята предистория, която е изключително важна, за да представи една обективна картина пред обществата. Известна е максимата, че „историята се пише от победителите“, което прави предисторията още по-важна, заради причинно-следствената връзка. Тъй че, бих казал, че събитията донякъде следват своя естествен ход. Но в никакъв случай не бих твърдял, че войната е нещо нормално. Това се обосновава и от факта, че политическите ми виждания са леви, а идеята за мир е автентична лява идея. Пацифизмът е намерил своя дом в левия спектър и това е една от причините да се гордея като социалист. Смятам, че докато други партии са изправени пред трудности да заемат позиция по този въпрос, ние от БСП трябва просто да се придържаме към нашите изначални ценности. Ние сме за мир, защото такова е нашето верую. Ние сме за мир, защото умират наши братя. Ние сме за мир, защото знаем, че човешкият живот е на всяка цена.

Международната ситуация в момента е повече от сложна, ролята на България в нея също. Каква е ролята на страната на международната карта?

Международната ситуация е комплексна и това е обосновано, тъй като световният ред се променя. Това просто не може да мине без катаклизми в международното положение. Забележете, че използвам множествено число. Войната в Украйна неминуемо е събитието, което привлича нашия интерес, поради редица причини – географски, културно-исторически и политически. Конфликтът е близо до границите ни и в него участват близки на нас народи, като в една от страните се намира огромна българска диаспора. Промяната на световния ред обаче няма да свърши само до Украйна. Бих казал, че предстоят промени в отношенията между държавите във всички континенти. Има лява вълна в Южна Америка. Интересно е развитието на Африка и по-общо казано Глобалният юг. Също така Азия, където вниманието е почти автоматично привличано към Близкия изток, но не бива да се забравя и въпросът с Тайван. Всичко това ще се развива по-динамично, вероятно е по някои места процесите да се случат революционно, а не еволюционно. За България е важно първо да усети тези събития, а после, пречупвайки ги през призмата за националния си интерес да предприеме необходимите действия за неговата защита. Аз мисля, че имаме както потенциал, така и традиции в отношенията си с част от тези страни, визирам Глобалния юг, но също така и Близкия изток. Да не забравяме, че България е втората държава, установила дипломатически отношения с Китайската народна република. Имаме потенциал да разширим своето влияние в Латинска Америка, където също сме разпознаваеми и името България буди топли чувства. Всеки детайл е важен, а ние имаме с какво да се гордеем. В този ред на мисли, аз виждам ролята на България като на мост между изтока и запада, юга и севера. В нашата столица се намира т.нар. „триъгълник на толерантността“, което също е подценявано, а не бива. Трябва да призная, че се чувствам странно, когато някой се опитва да ни учи на толерантност. Ние имаме вековен стаж в тази сфера и е редно другите народи да се поучават от нас. Бих се радвал, ако усилията на всички ни са насочени първо към национално единство, а после, към умиротворяване на региони и глобално. Ще бъда горд, ако след 100 години в учебниците по история пише за българите – те умиротворяваха.

Вие сте кандидат за народен представител от 1 МИР – Благоевград. Какви проблеми има региона и какви решения предлага БСП?

Проблемите пред нашия регион не се различават драстично от проблемите в национален мащаб. Средната работна заплата за второто тримесечие в Благоевград е 1139 лв. Ние добре осъзнаваме, че това не е достатъчно и усилията ни бяха и ще продължат да са насочени към повишаването на този показател. Взаимосвързаността между борбата с демографската катастрофа и регионалното развитие е безспорна. Областта, от която имам честта да съм издигнат е третата по големина в страната. Потенциалът на област Благоевград е огромен като лично аз бих характеризирал областта като “спящ гигант“. Тук се срещат средиземноморски и алпийски климат. Определено туризмът би разрешил проблема с доходите. Необходима е държавна политика за насърчаване развитието на всеки регион с оглед неговите специфични характеристики. В същото време считам, че един от признаците на здраво общество, каквото се стремим да бъдем, е една силна, ангажирана и отговорна местна власт. От началото на кампанията се срещам с много хора ежедневно и се убеждавам, че те познават проблемите си и ако имат инструментите са способни да ги отстранят с хирургическа точност.

Данни от преброяванията на населението показват, че България намалява с притеснителни темпове. Какви са причините за демографската криза и какви мерки могат да се предприемат?

За никого не е тайна, че България се намира в крайно неблагоприятна демографска ситуация. Народът ни, преживял най-различни несгоди в продължение на повече 13 века изчезва, при все, че живеем в XXI век, радваме се на технологичен прогрес и на практика България се намира в т.нар. “Златен милиард“. Статистиката и фактите са много и неоспорими. Конкретно за област Благоевград в периода 2016-2020 г. населението е намаляло с 10 хил. души, а това в трудоспособна възраст с малко над 10 хиляди. Разрешаването на този проблем може да се превърне в инструмент за така необходимото единство в българското общество. Затова, според нас, са необходими спешни мерки, които да включват, но да не се ограничават до насърчителни мерки за младите семейства за придобиване на жилище. Като млад човек, които гради своето семейство виждам това като основно предизвикателство. Смятам, че държавата е в състояние да помогне и БСП традиционно полага усилия в тази посока. Друга важна мярка е еднократната помощ в размер на 6500 лв. за всяко второ и трето дете на родители, които са осигурени минимум 24 месеца назад. Тези средства ще предоставят голяма доза сигурност за всички семейства, които срещат пропорционално повече разходи при второ и трето дете. Не бива да забравяме и чисто медицинските причини за демографската криза. Аз работя в сферата на осиновяванията вече повече от 10 години и съм пряк свидетел на болката и мъката на хората с репродуктивни проблеми. Затова приветствам мярката всички процедури за хора с подобни трудности да са напълно безплатни. Считам, че този проблем е добра отправна точка, която да консолидира обществените усилия.

Аполитични ли са младите?

Този въпрос разбира се няма еднозначен отговор или поне не би било редно да се отговаря с „да“ или „не“. Отново, важна е причинно-следствената връзка. Политическата активност сред младите е ниска и това е притеснителен факт. В кампания сме от почти един месец и виждам умора у хората. Виждам и разочарование. Наша обаче е отговорността, на младите хора, да бъдем мотора, който движи обществените промени. Да бъдем надеждата, която лекува разочарованието. Аз съм решил да остана в България. Градя своето семейство тук. Не мога да си позволя лукса да съм песимист. Нима нашите деца ще растат в лоша среда? Не съм съгласен и знам, че ние няма да го допуснем. В същото време ме радва факта, че расте броят на хората в младежка възраст, които се интересуват от политика и това е обнадеждаващо, защото със сигурност имаме с какво да допринесем – идеи, енергия и ентусиазъм. И най-вече надежда! Радвам се, че срещам много млади хора, които са изпълнени с оптимизъм за бъдещето и са готови да работят и живеят в нашата родина, за да успеем с общи усилия да изградим една модерна и просперираща България. БСП разчита на млади, но и подготвени хора и неслучайно една трета от кандидатите ни за народни представители са до 35-годишна възраст. Ключов приоритет за БСП е политиката за младите хора. За краткото време в управлението беше направено много – детските градини станаха безплатни, майчинството за втората година се повиши от 380 на 710 лв., увеличиха се детските надбавки, млади семейства с деца имат необлагаем минимум от 600 лв. за едно дете и 1200 за две. Участието ни в изпълнителната власт гарантира, че работата в тази насока ще продължи.


Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове