Last news in Fakti

29 Септември, 2022 11:39 1 258 24

Полк. Любен Лозанов: Дали е руска или западна техника, винаги е възможно авиопроизшествие

  • безмер-
  • су-25-
  • катастрофа-
  • пилот

Поддръжката на авиотехниката у нас е на много добро ниво

Полк. Любен Лозанов: Дали е руска или западна техника, винаги е възможно авиопроизшествие - 1
Снимка: БГНЕС

Информацията в медиите за инцидента с военен самолет Су-25 протече по възможно най-неприемливия начин. Същевременно в официалното съобщение на Министерството на отбраната всичко беше посочено ясно, точно и коректно.

Това мнение изрази пред БНР полк. Любен Лозанов, с дългогодишен ръководен опит в безопасността на полетите към Щаба на Военно-въздушните сили.

Пилотът е катапултирал на малка височина при заход за кацане – най-трудния елемент от полета. Не е докладвал за отказ на машината.

"Или отказ няма, или той е бил в огромен дефицит от време, за да може да си позволи дори кратък доклад."

При такива авиационни произшествия причините се търсят в авиационната техника, в неин отказ, останалото е човешки фактор – неправилни действия на летеца, на ръководството на полетите, неправилна оценка на метеорологичната обстановка, поясни полк. Лозанов.

Седалката на този модел самолет позволява пилотът да се катапултира дори от земята, за да бъде спасен, допълни експертът.

"Този самолет позволява дори при 0 скорост и 0 височина спасяване на пилота."

Машината е била подложена на дълбока модернизация в Беларус, уточни още военният експерт.

"Няма в авиацията значение самолетът дали е руски, американски или китайски. Дали е руска или западна техника, винаги е възможно да се получи авиационно произшествие. Зависи основно от поддръжката", категоричен е Любен Лозанов.

Поддръжката на авиотехниката у нас е на много добро ниво, каза в заключение той. Това по думите му е заключение както на бившите ни военни съюзници, така и на сегашните.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Още

    5 4 Отговор
    един мозък каза нещо , което никой не знае !
  • 2 Последния Софиянец

    14 2 Отговор
    Приземиха ни самолетите и сега сме на милостта на окупаторите от Козяк.
  • 3 Леле

    4 18 Отговор
    "Този самолет позволява дори при 0 скорост и 0 височина спасяване на пилота."....И това го е казал полковник от нашата армия. Господ да ни пази тогава. Ами то 0 скорост и 0 височина означава, че самолета е на земята. От кого ще спасяваш пилота? От тъщата ли?

    Коментиран от #5, #7, #13, #14

  • 4 Зевзека

    19 0 Отговор
    Не бе, западната е свещена. Тя не е дори земна, направо е нечовешка. То за това като си купите нов хладилник и гаранцията е 5 години, още на следващата е за смяна. А пък на баба дъртия Мраз още бачка. За печки, миксери и др.няма нужда да говоря. Но когато нещо е руско то е гадно, а когато е западно е божествено. Сигурно за това когато има слънчева буря в космоса, космонавтите стоят в руския отсек. Да не си помислите, че защото е най-защитен? Неее. Защото е най-гаден и слънчевите електрочастици се гнусят и го заобикалят. Аха!

    Коментиран от #24

  • 5 Тъщата

    12 1 Отговор

    До коментар #3 от "Леле":

    Умнико, при повечето самолети катапултирането на ниска височина е проблем и парашутът на катапулта не се отваря. Полковникът обяснява за такива умници като теб по прост начин за да разберете, че и на пистата да се намира самолетът, пилотът може да се катапултира без да мисли за височината, която му е необходима за отваряне на парашута.

    Коментиран от #9

  • 6 Сатана Z

    2 8 Отговор
    Преди да се предаде на Украйна,на самолета задължително се прави облитане за да се провери изправността му за бойни полети.Нашият летец е герой за Русия ,които успешно унищожи щурмовика. СУ 25.Истински Български патриот.

    Z
  • 7 Мале

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "Леле":

    Точно така. Функционално грамотен сте явно. Разбрали сте смисъла на прочетеното. От земята може да се катапултираш и да оживееш. Има такъв случай в Безмер преди тридесет години.
  • 8 Спас

    0 7 Отговор
    Разбираме че западната техника е скапана колкото и руската особено като тази от 75 година.До кога завършили в СССР военни ще командват в НАТО

    Коментиран от #10

  • 9 Леле

    2 5 Отговор

    До коментар #5 от "Тъщата":

    Ти като си много умен, тогава ми отговори: Когато самолета е кацнал на пистата и не се движи защо да катапултира летеца? Защото вижда, че тъщата си приближава с точилката към самолета ли?

    Коментиран от #11

  • 10 Тъщата

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "Спас":

    За Столтенберг ли говориш, че за друг не се сещам.
  • 11 Тъщата

    5 1 Отговор

    До коментар #9 от "Леле":

    А кой ти е казал, че катапултира от земята. Дават ти пример, че и от земята може, защото при повечето катапулти не може, г-н умник. И защото вчера имаше съобщения, че парашутът не се е отворил. Е, обясняват ти че няма как да не се отвори.

    Коментиран от #12

  • 12 Леле

    1 3 Отговор

    До коментар #11 от "Тъщата":

    Височина 0 означава, че е на земята. Затова питам какъв е смисълът да катапултира ако е на земята. Защото едно катапултиране означава после пилота да лежи с месеци в болницата заради травмите на гръбнака. А това, че нямало как да не се отвори парашута е просто смешно да се коментира. Винаги има как нещо да се прецака. То се случва мома да роди, пък ти не вярваш, че един парашут може да не се отвори.

    Коментиран от #19

  • 13 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Леле":

    😀😀😀
    Преди дни един бивш военен казваше с какви военни системи е работил, като ги измерваше в ....
    милиЛИТРИ 🤔🤔🤔
  • 14 123

    0 3 Отговор

    До коментар #3 от "Леле":

    Жентълмен, мозъкът ти е по-малко от на една гъбена спора. Явно си още малък да разбираш за какво и кога се използва катапултната система на военен самолет. Но това не ти пречи да изказваш "супер компетентно" мнение.

    Коментиран от #15

  • 15 Леле

    2 1 Отговор

    До коментар #14 от "123":

    Явно ти имаш огромен мозък, затова те моля да ми обясниш защо пилота да катапултира ако самолета е кацнал на пистата? Точно това означава изказването на полковника - скорост 0, височина 0 ?
  • 16 Мишел

    2 0 Отговор
    Кое ли ще свърши по рано - самолетите или пилотите?

    Единствената полза от закупените от Борисов 8 бр. F16 е, че те не катастрофират, досега.

    Казват, че нашите бойни пилоти летят годишно 30-40 ,че и 50 пъти по малко по гръцките и турските. Това е основната причина за катастрофите.
  • 17 Руска или западна техника

    1 10 Отговор
    Руската дефектира по правило, а западната по изключение. Плюс това ние наливаме пари, като в каца без дъно за тази руска "техника". А руските самолети, както се вижда и за куриерски нужди не са пригодни.
  • 18 Деций

    4 0 Отговор
    Всеки може да провери кой военен самолет е лидер в авариите и тежките авиоинциденти.Това в Еф 16,тази летяща бричка и авиационна скраб която платихме на хартия.Модел 1973 г.Блок 70 е същото летящо трабанче ,но с климатик и ел пакет.Грубо 4500 бр са произведени и почти 1000 са катастрофирали и това без някой да е стрелял по тях.Су 25 Грач е хубав щурмовак,не по лош от Американският А 10 , да не кажа ,че е и по добър.Няма 100% гаранция за нищо,всяка техника в даден момент може да дефектира.
  • 19 Тъщата

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Леле":

    Добре бе леленце, приеми нулата за единица и промлемът ти е решен. Лошото е, че не разбираш по същество за какво иде реч. Отивай да мериш височина и скорост, белким ти светне...
  • 20 ОСТАВКА ЗА КАРМАЗЪ ФАТМАК!

    1 1 Отговор
    ОСТАВКА ЗА митко-$€кр€тарката на р.р.( мини $търа на ОтБРАНАТА) ,ОСТАВКА ЗА командира на ВВ$-€ООД И командира на БЕЗМЕР!

    ОСТАВКА ЗА КАРМАЗЪ ФАТМАК!
    78г. КОМУНИЗЪМ СТИГАТ! СТИГАТ!
  • 21 Абе не знам,но

    5 0 Отговор
    Ти карай по три пъти в годината кола,а след това разсъждавай дали е дъргел от Европа,или Ферари.Т.н " налъот" още от Соца е това.Летене,летене! През Социализма имахме реално подготвяне на истински кадри- в Долна Митрополия.Към дипломирането бяха на 99% пилоти.При двеста и двадесет бойни самолета+ няколко дузини учебни ,летяха ежедневно.Небето от северозапад - Габровница,до Черно море беше наситено със самолети.Дневни,нощи полети при всякакви метео условия.Сега всичко е Пунта Мара.Повече полковници,генерали ,дори командващ(?) .при няма дузина- две пилоти.

    Коментиран от #22

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Пламен

    2 0 Отговор
    Някой обърна ли внимание на "поддържаното" КПП от снимката?! Колко авиобази останаха в страната - 4-5, като Безмер запознатите си я знаят като превзета от Краварите. Та бива ли, такъв "изумруд" на военната ни авиация да посреща с табела ала селски стадион, виснали КОМУНИКАЦИИ!! и дървена рамка с инструкция? Никакво развитие ръиръш... Както би казал Хорейшо от SM-C на Видимата - Отървана работа! Че то бензиностанция от малка верига в неокръжен град е по-приветливо място за окото.
  • 24 бакоооо

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "Зевзека":

    руснаците не произвеждат хладилници от 20 години . Не за друго , а защото зил и мраз са морално остарели. РАзход на елктроенергия, възможности , ефективност. То и жигулата работи братле , вози от точка А до точка Б .......ама гледам много не ги карат :) ама то като си умрял не знаеш , че си умрял ................................
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове