Last news in Fakti

5 Октомври, 2022 09:09 5 423 76

Мира Радева пред ФАКТИ: Усещането е, че сме разпадаща се държава

  • мира радева-
  • избори-
  • герб-
  • радев-
  • президент-
  • янев

Факт е, че ние от година и половина сме президентска република, казва социологът

Мира Радева пред ФАКТИ: Усещането е, че сме разпадаща се държава - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Народът каза - стига сте враждували. Нито една партия не получи мандат да състави правителство. Предлагам на лидерите на останалите партии да се дръпнем назад. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и посочи, че е готов на всякакви компромиси. Каква е политическата ситуация в момента… Пред ФАКТИ говори социологът Мира Радева.

- Г-жо Радева, преспахме, както се казва, няколко дни от изборите в неделя и вече по-ясно можем да погледнем на резултатите. Можем ли да вадим вече поуки…
- Аз ще започна с въпрос дали преспаха политиците… Дали те си правят изводи. Аз съм много притеснена. Признавам си. Политиката за мен е поемане на отговорност. Когато политиците съвършено ясно ти показват, че не искат да поемат отговорност за това, което става в страната, значи не им е там мястото. Нещо са се объркали тези хора.

- Вече чуваме БСП да казва, че с ГЕРБ и ДПС няма да водят разговори, а с „Продължаваме промяната“ ще водят, ако Кирил Петков не е премиер?
- Това е скарано село. Всеки с всеки е скаран. Голямата отговорност тук е единствено и само на президента Румен Радев.

- Ще обясните ли по-точно…
- Когато има тежка ситуация, президентската институция е тази, която въплъщава единството на нацията. Ние в момента все едно се намираме в една детска градина, в която децата са скарани и не разбират, че трябва да са заедно, независимо колко им е неприятно.

В случая ролята на президента е като ролята на учителката, която трябва да въдвори ред.

Според мен доста разумно постъпиха част от лидерите на партиите, които не бързаха много да се изказват на първо четене. Направиха приятно изключение ДПС и Стефан Янев, които поставиха държавата и състоянието на хората, които са им поверили властта, над личните амбиции.

„Продължаваме промяната“ за пореден пък показаха, че не са за тази работа.

Те казаха на ГЕРБ и ДПС да се съберат с „Възраждане“, което е някаква детска отмъстителност. Трябва сега президентът, именно в ролята му на умиротворител, на представителя на обществения консенсус, на човека, който трябва да обедини противоречивите гледни точки, да си изиграе ролята си. Но аз не виждам той да разбира достатъчно добре тази си роля през последната година, да не кажа и повече. И при предните парламенти се очакваше той по-решително да сглоби някаква коалиция. Такова нещо направи президентът Георги Първанов, ако се върнем назад, когато създаде Тройната коалиция. Тогава страната трябваше да влезе в ЕС. Първанов после обра и негативите от това нещо. Страната бе тогава в много решителен момент. Благодарение на решителността на Първанов, както и на лидерите на БСП – в лицето на Сергей Станишев, на НДСВ – в лицето на Симеон Сакскобургготски, и на ДПС – в лицето на Ахмед Доган, те направиха този консенсус, за да не пропусне страната шанса да влезе в ЕС.

- Бойко Борисов призова лидерите на другите партии да се отдръпнат, за да се намери консенсус и да има правителство?
- Така трябва да се постъпи.

Враждата Радев -Борисов започна от личното противоборство между двамата.

Но сега именно двамата трябва да направят така, че да има диалог. Надявам се също, че сега лидерите на партиите ще се покажат на висотата на същото ниво на държавническа мъдрост, за да има кабинет. Редно е да се потърсят консенсусни фигури и да се спаси държавата. Трябва да се забравят враждите. Борисов вече говори в тази посока. Да видим отговорът на Радев... Ако държавният глава заеме същата позиция, нещата може да бъдат решени. Направи впечатление и това, че Бойко Борисов не побърза да се изказва веднага след изборите на 2 октомври. Като цяло ГЕРБ са най-въздържани. Борисов и ГЕРБ много добре разбират голямата отговорност, пред която са изправени.

- Те са първа политическа сила и тяхното решение ще предопредели дали ще има кабинет, или не…
- Те и затова не бързат. Ситуацията е много тежка. А тя е такава, защото е отражение на дълбокото неразбирателство вътре в българското общество. Ние не сме единни като разбиране за бъдещето си.

- Усещането към момента е, че вървим към нов служебен кабинет или към някакъв редовен с ясен времеви хоризонт?
- Усещането е, че сме разпадаща се държава. И затова хората не гласуваха. Отделно виждаме, че избирателните списъци не отразяват състоянието на българите. Визирам данните от последното преброяване, които показват, че сме намалели значително. Този процент, който се отчита от ЦИК като избирателна активност, реално е по-висок. Може би около 50% ще стане, ако се отчетат промените в демографската структура. Но и това е ниско ниво.

- Защо хората не отидоха до урните?
- Заради това, което се получава след изборите. И то вече нееднократно.

Хората вече разбират, че изборите не решават техните проблеми.

Хората не са толкова глупави. Хората губят доверие изобщо в смисъла на изборите. Какъв е смисълът да правим четвърти поред избори, както е в случая, като те правят един и същ резултат. Респективно, политиците да не могат да направят нужната формула за управление. „Има такъв народ“ бяха първа политическа сила и само в рамките на 1 година вече са извън парламента. Защо са извън парламента? Защото ИТН не изпълниха функцията, заради която хората ги пратиха в парламента. А именно стабилно управление и промяна на изборните правила - мажоритарна избирателна и намаляване броя на депутатите. Темата за корупцията също е важна, но тя трябва да се пребори не само отгоре надолу, а и от долу нагоре. Това ще стане, когато хората повярват, че даването на пари под масата няма да реши проблемите им. Просто пътят не е този. Пътят е да се спазват на всички нива правилата. Самите хора, самите избиратели трябва да разберат, че има други средства за решаване на проблемите им.

- Виждате ли изненада при резултатите, които записаха партиите на изборите? БСП са пети, „Възраждане“ бележи ръст…
- Колкото повече си се провалял в едно управление, толкова повече избирателите се оттеглят от теб. От друга страна т.н. системни партии показват относителна стабилност – визирам ГЕРБ и ДПС. На БСП случаят е особен, защото те получиха силен конкурент от ляво. За жалост лявото при нас не се асоциира с някакви конкретни икономически идеи, а по-скоро е геополитика. Лявото се асоциира с някаква привързаност към Русия. За пореден път видяхме, че сборът на БСП и „Възраждане“, да сложим и малко Стефан Янев, горе-долу отговаря на русофилските настроения в страната, които не са водещи. И в този смисъл „Продължаваме промяната“ не трябваше така грубо да пришиват ГЕРБ към русофилските партии, защото те не са такава партия. Те са по-скоро евроатлантически ориентирана партия, която държи умерен тон към Русия.

- „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“, ако бяха заедно, щяха ли да имат по-добър резултат?
- Определено. Говорим за т.н. ефект на снежната топка. Комулативно събирането на гласове дава плюс в групата на „колебаещите се“.

Просто хората, виждайки силата на една формация, се присламчват към нея.

Определено смятам, че това, че се явиха отделно, бе грешка. Още повече, след като чухме „Демократична България“ да казват, че няма да правят компромис, няма да правят разговори с ГЕРБ и ДПС.

Скарано общество.

Политиците също престъпиха много червени линии на добрия тон. Сложиха каруцата пред коня и забъркаха каша. Факт е, че ние от година и половина сме президентска република. Всички кабинети в рамките на тази година и половина са на Румен Радев. Той дори и създаде политически субекти – „Продължаваме промяната“ и „Български възход“ чрез Стефан Янев. Това са негови политически проекти. В този смисъл той успя в това единоборство срещу ГЕРБ и Бойко Борисов и ги победи. Сега притежава цялата власт в държавата и трябва да намери начин да създаде устойчивост на управлението. Проблемът възниква от това, че държавата се управлява от служебни кабинети, но има неща, които трябва да се решават в парламента. За да се решават в парламента, трябва да има такъв. При скарани хора в парламента…

Май вървим да сме си в перманентна парламентарна криза и страната да се управлява от палиативи, което е плашещо.

Като човек, който е преживял тежките години през 90-те, се страхувам, че ще загубим икономическата стабилност, на която се радвахме толкова много години. Отново се говори за нови заеми, лъсват големи дупки в непремерени плащания, непредвидени, необмислени… Когато нямаш устойчиво управление и нямаш ясна политическа партия, която да носи отговорност за действията си, се получава едно безвластие, в което всеки дърпа където и както може. А така се получава хаос. Дано Румен Радев си дава сметка за огромната отговорност, която носи в момента.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хихи

    69 4 Отговор
    Не е само усещане....
    Разпаднала се е вече....
  • 2 Не е само усещане, мила!

    56 4 Отговор
    Ние сме си разпадаща се държава! И краят ни е близо.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Ганьо

    33 7 Отговор
    Нормално, от векове на системи и само дишаме...
  • 5 БОЛШЕВИК

    61 19 Отговор
    Тая чак сега ли го усети? Разпада и разрухата почна още през 10.11.1989г. Пълния погром дойде след 2000г. Сега само се разпадаме и гнием!

    Коментиран от #8, #64

  • 6 Охо-бохо

    63 11 Отговор
    Редовните правителства създават проблемите, не ги решават! И това е така защото са антибългарски и васални на световният глобалистки финансов елит
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Цоко Смоко

    31 0 Отговор
    Абе с две думи, мажеме и лапаме,това са наще политици
  • 13 БОЛШЕВИК

    33 14 Отговор

    До коментар #8 от "Пиздe_вceгдa_18 🇷🇺🇹🇷👍":

    Жоро Илиев и брат му, Жоро Стоев и някой други бяха истински мутри които не бяха толкова нагли, подли и бездушни като треторазрядната мутра Боко Тиквата и обкръжението и!

    Коментиран от #21

  • 14 Българка

    34 31 Отговор
    Опитите на ГЕРБ да излъжат за пореден път българите, че те били диалогични и отговорни и искат "навсяка цена" да направят редовен кабинет, още в зародиш са обречени на провал. И това тези обиграни мутри го знаят отлично. Всъщност те в момента се опитват да се преперат и да избягат за пореден път от отговорността, че не могат и няма да могат никога да съставят редовно правителство. Сега те дължат отговор на болшинството българи защо в коалиция с ДПС И Възраждане събориха редовното правителство на Петков, хвърлиха България в игромна политическа и всякаква друга криза, а не искат да легитимират тази коалиция и съставят кабинет. Истината е, че тези 3 партии са и ще са виновни за безвремието, в което ни хвърлиха и не поеха/поемат отговорност за това. Истината е, че те не се интересуват от живота на българите , а само и единствено от собствения си живот и джоб- избягване от съдебна отговорност при евентуална правосъдна реформа и усвояване/крадене на очакваните милиарди от ЕС, но без да носят отговорност
  • 15 Сталин

    51 11 Отговор
    За 30 години западна демокрация,българина беше превърнат в жалък безправен и нещастен роб който само обслужва дебелите з@ дници на западните мародери

    Коментиран от #31, #39

  • 16 защо усещане

    19 0 Отговор
    Ние сме...не е само усещане.
  • 17 Борисов играе последния си танц!!

    20 11 Отговор
    Търси Патерици, за да оцелее още Време! Преврата в БСП няма да успее, много му трябва БСП иначе не излиза Бройката на 120+депотати!!Нимова и БСП няма да се предадат, нито да, ги купят!!

    Коментиран от #26

  • 18 Твоите

    16 6 Отговор
    усещания са винаги фалш ! Не ги споделяй , носиш само негативизъм !
  • 19 цербер

    10 4 Отговор
    социоложката Мира Радева.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 !!!?

    24 24 Отговор
    Откакто кремълският парашутист Радев катапултира в Президентството, България не е президентска а Донбаска народна република !!!?
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Пловдив

    23 2 Отговор
    Не е просто усещане...! България Е РАЗПАДАЩА СЕ ДЪРЖАВА!!!
  • 26 БОЛШЕВИК

    23 6 Отговор

    До коментар #17 от "Борисов играе последния си танц!!":

    БСП отдавна се продае на дявола и капиталистите и сега е един капиталистически демон!

    Коментиран от #48

  • 27 НЯКОЙ

    28 7 Отговор
    Мадам заигра вече явно на хорото, водено от Борисов! Който се е хванал, сега ще скача като човек, на когото му пари под краката!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 ГОРСКИ

    6 7 Отговор
    Коя си ти да предлагаш !!!!!!!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Чезни в кочината

    18 13 Отговор

    До коментар #15 от "Сталин":

    Я стига писахте опорките на кремъл бе цървли, 30 години е демокрация контролирана от ДС(КГБ), затова все сме на дъното и на това дередже, заради такива като теб продали се на кремълската мафия и върхуша, понимаеш, аре чезни в кочината!

    Коментиран от #33

  • 32 Уса

    17 2 Отговор
    Наужким са скарани вече над 30 години а на моменти заедно.Хората трябва да разберат,че тези в парламента са от едно котило и се карат,защото не желаят народа да живее нормално
  • 33 ууууу

    30 8 Отговор

    До коментар #31 от "Чезни в кочината":

    Напротив, 32 години евро-атлантически ценности. Резултат - видим. Мизерия, дъно, ужас. Само ссигани на тая територия май ще останат.

    Коментиран от #68

  • 34 Бамбука

    18 11 Отговор
    Борбата срещу корупцията успя да обедини народа, но с предателството на ИТН ( Герб + ДПС ) промяната не се състоя. Защо народа да гласува ? Подкрепени от вездесъщата администрация, статуквото отново спечелиха, с малко, но видимо трайно. Да не забравяме и борбата на служебното правителство срещу ПП+ДБ. Борисов щял да сваля инфлацията, цените, но без да пипа корупцията. Обещанията до деня на изборите и веднага след тях забрави и се скри търсейки някой зад чийто гръб да полегне сладко.

    Коментиран от #40, #53

  • 35 111

    10 3 Отговор
    Виновните да не плачат лицемерно!
  • 36 Брюкселската зелка

    18 8 Отговор
    Гербавица неква е тая
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 нннн

    23 1 Отговор
    Проблемът е, че избираме управляващи, а не хора, работещи като депутат, министър, кмет и т.н. И че не можем да ги уволняване, ако не си гледат работата, а си пълнят шкафчетата.
  • 39 онзи

    12 7 Отговор

    До коментар #15 от "Сталин":

    Изчезни комуне жълто-копейкино!!
  • 40 въпрос

    10 2 Отговор

    До коментар #34 от "Бамбука":

    Защо си толкова много пр@ст бе?
  • 41 Гост 0

    13 1 Отговор
    Не, не госпожо, това не е усещане за РАЗПАДАЩА СЕ ДЪРЖАВА, ТОВА Е ТОЧНО ТАКА, ИСТИНА Е!
  • 42 До тук вие ни доведохте

    23 0 Отговор
    Разпадаща се държава защото манипулирате хората от вашите медии с вашите хора!
  • 43 Уса

    16 8 Отговор
    Разпада на България е в болните мозъци на манипулаторите.От 3 месеца съм в България и не виждам разпад,хората не са злобни и прости,както гадовете се опитват да внушават а бачкат и не се глезят като лицемерните американци и европейци.Радвам се че българското оцелява независимо от външния натиск да ни изтриват и промиват мозъците.Останете българи и вярвайте само на своя многовековен ген

    Коментиран от #70

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 ИНЖ

    8 7 Отговор
    Стига с общи приказки!!!! Няма как да се управлява с бандити, предатели и родоотстъпници(визирам герб, дпс и възр.). Хората да мислят за когогласуват.

    Коментиран от #54

  • 46 Фффффф

    15 2 Отговор
    Всички вие, социологически агенции,медии,така наречените политици и техните партии работихте неуморно за този разпад...е получи се..
  • 47 Абсурдистан

    7 3 Отговор
    Както някои отбелязаха не е усещане а факт. Ниската активност е на базата на това , че ни предлагат да си изберем един отпадък сред голяма купчина. На мен лично отдавна ми писна да избирам по-малкото зло или по-малко миризливото лано! Но явно само това се предлага, пък и всеки народ си заслужава управниците, включително и главния отпадък в президентството. Гласувах, само за да имам моралното право да ги плюя! Факт!
  • 48 Мунчо

    12 4 Отговор

    До коментар #26 от "БОЛШЕВИК":

    БСП не се продаде на дявола, тя е създадена от него!

    Коментиран от #58, #59

  • 49 Тиро вампиро

    10 2 Отговор
    Ако наистина мислите,че се разпадате стига да можех бих ви докарал гетото от който и да е американски град в София,е тогава ще видите що е разпад.Гладен н е г ъ р няма милост вади пистолет и те гърми за 2 лв
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Хххххххх

    15 4 Отговор
    България не се разпада. Вашата евроглобалистична система се разпада.
  • 52 старецът и реката

    9 1 Отговор
    Това не е само усещзне, това е злата реалност, с наща простотия и с чужда помощ си затрихме Родината!
    Нека да си припомним нашенска сентенция-,,Я че си запалим кащатата да изгори на нане плевнята." И изгорихме всичко с най-добри ,,намерения".
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Мира Радева Да Избелиме и почистиме

    12 3 Отговор
    ГЕРБ Борисов и ДПС и Доган, те са станали"нови хора" да плеснеме с ръце и да ги прегърнеме??Каквото крали и разсипвали, остава в Миналото, слагаме чертата и Почват на Чисто от Начало?? Не става!!!!
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Лейди Ди

    4 1 Отговор
    ФУНДАМЕНТАЛНИТЕ ГРЕШКИ, В ПОЛЗА НА ПАРТИЙНИ ИНТЕРЕСИ, ВИНАГИ ВОДЯТ ДО РАЗПАДА НА ДЪРЖАВНОСТТА!
    ДОЙДЕ ВРЕМЕ ДА ВЪВЕДЕМ РЕД, АКО ИСКАМЕ БЪЛГАРИЯ ДА СЪЩЕСТВУВА.
    1. БЪЛГАРИЯ Е В НЕЛЕГИТИМНОСТ ОТ 1946 Г.
    2. ВСИЧКИ УПРАВЛЯВАЛИ БЪЛГАРИЯ ОТ 1946 ДО ДНЕС - НА СЪД ЗА ГЕНОЦИД / министри, депутати и т. Н. /;
    3. ЗАБРАНА НА ВСИЧКИ ПАРТИИ В МОМЕНТА!
    4. СЪД И ЗА Р. РАДЕВ
    5. ВРЪЩАНЕ НА НЕФТОХИМ В ПОЛЗА НА ДЪРЖАВАТА
    6. СЪД ЗА ВСИЧКИ, ВЪЗПОЛЗВАЛИ СЕ ОТ КРИМИНАЛНАТА ПРИВАТИЗАЦИЯ ОТ 1989 ДО ДНЕС!
    7. ВЕДНАГА ЗАТВОР ЗА ПРОКОПИЕВ, ГЕРГОВ, ДИНЕВИ И ВСИЧКАТА УЖ ОЛИГАРХИЯ
    8. ЗАТВОР ЗА ЛИЦАТА ОТ ДС
  • 58 БОЛШЕВИК

    8 0 Отговор

    До коментар #48 от "Мунчо":

    Така е! БСП нямат нищо общо с БКП. От как си смениха името, смениха си и идеологията и станаха капиталисти и робовладелци.
  • 59 БОЛШЕВИК

    3 0 Отговор

    До коментар #48 от "Мунчо":

    Така е, Мунчо - когато си прав, наистина си прав!

    Коментиран от #63

  • 60 така мисля

    7 0 Отговор
    Като слушах тези нищоправци в изборния ден за сетен път разбарх колко подценяват хората с техните
    лозунги, клишета и смешен плач, как трябвало орел, рак и щука да се гушват и да добруваме, да няма опозиция, от всеки по нещо в упралението, гювеч на безотговорността и размиване на всичко.
  • 61 на хората им писна и от

    7 0 Отговор
    платени социолози обслужващи партиите което им плащат с краденото от еврофондове и обществени поръчки

    писна им от платените медии които от сутрин до вечер ни съсипват с броене на трупове по пътищата, кръв, убийства и кражби - да се чуди човек вечер като се прибере в къщи кака се оцелял въобще до вечерта

    писна ни от неработеща държавна администрация - пръскаща се по жевовете от нищонеправещи роднини на политици държащи се арогантно с всички

    писна ни от българската полиция - мизерстващи полицаи които си докарват странично някой лев докато са на работа

    Коментиран от #62

  • 62 БОЛШЕВИК

    5 1 Отговор

    До коментар #61 от "на хората им писна и от":

    За полицайте не съм съгласен, че са мизерстващи и изкарват странично поради малки заплати! Всички са там с яки връзки, всички имат някакъв частен бизнес къде го въртят жените и децата им и т.н.
    Нашите полицай и заплатата им да е 30 000 лв. сега пак ще гледат да лапат ненаситно, защото никой не ги спира, значт, никой няма да ги закача и да има някакви последствия - затова се казва за тия 32 години - КУЧЕ ВЛАЧИ РЕЙС, ДИРЯ НЯМА, ЕЙ!
  • 63 КРАЯ НА БЕГЕТО ЗАПОЧВА СЛЕД 1878Г

    3 6 Отговор

    До коментар #59 от "БОЛШЕВИК":

    И започва българо руско робство продължаващо до днес...едните се надпреварват други в издевателствата и заробването на народа
  • 64 Европеец

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "БОЛШЕВИК":

    Марш в Москва!
  • 65 Българите

    3 1 Отговор
    не са за истинска демократична система на управление, половин век го учиха,че държавата е нещо различно от него,решенията не зависят от него,и за това как ще живее решава някой друг.После 30 години наследниците на предишните "вождове" му показаха такава фалшива демокрация,че сегашния българин е убеден,че това е много лошо нещо и си иска старата кошара-там поне овчарите бяха "строги,несправедливи,ама даваха да се яде щом не се делиш от стадото".Като му вземат овчаря на българина не знае какво да прави нито със себе си,нито с живота си и започва да си търси друг.Не знае сам да си построи кошара и да си намери храна,но перфектно е научен да слуша и да е в стадо.(западно,източно-за него няма значение)
  • 66 Коко

    6 0 Отговор
    Тя пък къде видя държава в тази кочина!?
  • 67 A аз имам усещането,че...

    5 1 Отговор
    ...Мира Радева,с тия хубави устни,ще прави много хубави -...Св...ки...!
  • 68 БаУУУУ

    7 0 Отговор

    До коментар #33 от "ууууу":

    Сега Монката Паси ще ни довърши с евроатлантическите си ценности...!Нали е цанен да води преговорите и консултациите с политическите партии за съставяне на правителство...
  • 69 Мемфис

    4 2 Отговор
    Правителството на промяната бе свалено от ушанките с активното участие на техният резидент у нас РадеФ!
    Сценарият на подлата постъпка не е сделан у нас!
  • 70 Дебил,сър

    4 2 Отговор

    До коментар #43 от "Уса":

    На какви наркотици си?
  • 71 Мемфис

    0 3 Отговор
    ДО 63 . Абсолютно си прав! Това е главната причина за нещастията в историята ни, но ревностно е прекривана. Децата от ранна възраст са с деформирани възприятия за този факт, още от детска възраст съзнанието са манипулирани да се прекланят пред поробителите!
  • 72 бай Даньо

    2 1 Отговор
    Мира с тоя материал толкова. Цялата история на България от 1878 е вървене към тоя провал , грешка след грешка без да си учим уроците . Тука е малко по сложно. Икономически България върви чудесно ( от 20 години поне) света не познава по бързи "оправяния" може би само в Южна Корея са извървели пътя от дъното до върха за едни 20 години но мнго по бързо то това не е възможно , но и който познава лично някой корееец ще знае защо .... А защо сме след Чехия и Полша ами щото винаги сме били, важното е че настигнахме Гърция почти което е нашето нормално място в света... Обаче в демографско отношение изчезваме, анихилираме в собствената си омраза , в социално отношения България се разпада раздирана от омраза, злоба и завист към всички и всичко да беше само парламента и политиците. Ако политиците са най мразени , то колко обичаме "бакшишите" , бизнесмените, лекарите, профсъюзните , интелигенцията , артистите , учителите , сервитьорите по морето , полицаите, съседа си ... !? Няма нищо което ни обединява и ни прави народ па кво остава за големи работи като кауза ...
  • 73 Евелин

    5 0 Отговор
    Щом чак сега си разбрала това, хващай пътя за Свиленград и бързо на къра.
  • 74 истината е че

    1 0 Отговор
    България не е имала своята бастилия своята гражданска война своята аврора .за това сме зле.защото почти всички не изпълняват задълженията си.
  • 75 Радева, от кога имаш това усещане!!

    1 0 Отговор
    Много бавно ти идва усещането!! Народа много отдавна разбра, че го Управляват крадци и лъжци, разбра, че няма Правосъдие, че Мафиоти от всякакъв цвят, ДС Ченгетата и Магистратите са се вкопчили във Власта и нее пускат!! Това дали го Усещаш Радева??
  • 76 До 72.Каква,Гърция сме настигнали по

    1 1 Отговор
    Какво смее настигнали?? РУМЪНИЯ НИ ЗАДМИНА КАТО БЪРЗ ВЛАК Гара!! НО ТАМ ВКАРАХА 20 МИНИСТРИ В ЗАТВОРА И ИМА ПРАВОСЪДИЕ И Прокуратура!? ДОКАТО НЕ СЕ СМЕНИ ТАЗИ ВЪРХУШКА НА Прокуратурата и Съдилища и не влязат поне 20 Крадци политици в Затвора, Нищо добро няма да се случи в тази държава!! Колкото и Избори да правиме, и каквито и Пъзели да редим е с политическите партии!! Няма ли Прависъдие, няма държава!!