Last news in Fakti

13 Октомври, 2022 10:52 1 569 28

Димитър Ганев: Елитът подценява ситуацията. Социалното напрежение може буквално да се излее

  • димитър ганев-
  • политика-
  • правителство-
  • мерки

Не виждам друг вариант, извън удължаване на живота на служебния кабинет

Димитър Ганев: Елитът подценява ситуацията. Социалното напрежение може буквално да се излее - 1
Снимка: Нова ТВ

От много години социолозите не са виждали толкова отчетливо да се откроява един проблем в тревогите на хората – цените и инфлацията. Това се задържа през последните десет месеца и тенденцията се засилва.

Това обясни в интервю за БНР политологът Димитър Ганев от Изследователски център "Тренд".

Той смята, че по-голямата част от елита подценява ситуацията.

"Те не си дават сметка за социалното напрежение, което може да се излее буквално след няколко месеца и тогава вече всички тези оправдания в момента да бъдат като сценка в детска градина."

Дори сега да тръгнем към нови избори, общественият натиск в следващите месеци ще е толкова силен, че ще опитва да сближи основните актьори да се направи някакъв кабинет, отбеляза Ганев.

Зад казуса с руския посланик Елеонора Митрофанова и присъствието ѝ на откриването на 48-ото НС политологът вижда много твърдия през последните няколко месеца евро-атлантически курс на ГЕРБ, който партията използва, за да излезе от политическата изолация в последните две години.

"Това е ясен опит от страна на ръководството на ГЕРБ за категорично позициониране с цел търсене на нови партньорства."

Паси и Плевнелиев са мост към пространството на ДБ и ПП, подчерта Димитър Ганев.

Той изрази мнение, че ако ГЕРБ влезе в коалиция с ДПС и "Български възход" и разчита на подкрепа и от други депутати, "това ще е страшно нестабилно, много некрасиво, буквално ще се срине за не повече от 3-4 месеца, ще нанесе тежка електорална щета на ГЕРБ".

"Засега не виждам друг вариант, който ни остава, извън удължаване на живота на служебния кабинет, разпускане на това Народно събрание и избори някъде през февруари."


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Под пара

    30 2 Отговор
    Корумпирания и компрометиран елит благодарение на който от държавата бяха изгонени милиони и други биват хвърлени в робска експлотация, докато феодалите купуват хотели, яхти, джипки, вили, апартаменти, гледат отвисоко другите и ѝм се подиграват с високомерие. Това се случи в България. Грубо неравенство с позволението на управляващия елит, което си е един и същи елит.

    Коментиран от #21

  • 2 Няма страшно!

    23 3 Отговор
    Стадото е кротко!
  • 3 Соломон Паси

    4 12 Отговор
    Аз нямам нищо общо с взрива на кримския мост.
  • 4 еикол

    0 0 Отговор
    Само на "елит", ще станете. Още малко като огладнее българина ще видите един елит. Селяндури, дето си мислят че като са влезли в парламента могат да крадат и лъжат безнаказано. Най простия пожарникар, Деса дуловската флейта, чичо Цецка, Тома куклен актьор, бавно развиващия се цвинокио, Дани амбреажа, канадската ливада все сте елит цървули. А и социологите дето 32 г лъгаха и те ще видят мнението на българите. Още малко като огладнеят българите ще станете на "елит".
  • 5 Експерт

    24 2 Отговор
    Като чуя някой да ми говори за "елит" и веднага ми става ясено, че е на хранилка на същия тоя "елит".
  • 6 Здравейте

    18 5 Отговор
    Ще задам въпроси и кажете си мнението. Помните ли, когато Мика Зайкова излезна на трибуната на народното събрание и започна да говори за ниските доходи и бедността? Помните ли в същия момент, когато мутрите от ГЕРБ тропаха по банките? Лично аз, останах много погнисен от това тяхно действие, никога няма да го забравя. Това ви е бизнес елита, това са ви бизнесмените на прехода. Какво мислите? Редно ли е? Достойно ли е? Как спите и как гледате тези около вас, хората с които се раминавате, хората от местата които посещавате? Или "елита" хващате луксозните возила и самолети и към луксозните дестинации за нови снимки, или се криете в планитите далече от съвестта си, но тя е винаги с вас? Трагедия.

    Коментиран от #8

  • 7 50% за Възраждане на

    12 13 Отговор
    следващите избори. Няма друго решение.

    Коментиран от #9, #12

  • 8 И отново

    20 1 Отговор

    До коментар #6 от "Здравейте":

    Помните ли, когато Асен Василев говореше от същата трибуна, как избирателите на ДПС са едни от най-бедните български граждани, но политиците ѝм едни от най-богатите български граждани? Помните ли и това, как ДПС ръкопляскаха в безсилие пред истината? Какво ви е мнението и за това? И Това не е само при ДПС, при почти всички е така. Достойно ли е?
  • 9 Никога

    12 7 Отговор

    До коментар #7 от "50% за Възраждане на":

    Те искат унищожението на България и вкарването ни във война и излолация от около 140 държави, след гласуването в ООН. България срещу 140 държави, как я мислите? Поне малко имайте независимост и отворен поглед към събитията. Гласуващите за възраждане са едни от най-ниско образованите хора, но това не е нещо, което заслужава подигравки, защото подлежи на промяна, винаги може да седнете и да започнете да учите и да мислите.

    Коментиран от #15, #20, #25

  • 10 Партиите

    19 1 Отговор
    тормозят населението с фашизъм, който българите ненавиждат. Ще се търкалят глави на мутри и пребоядисани продажни комунета.
  • 11 1111

    9 5 Отговор
    Т.е. сметките не излизат, така ли? Ще припомня, че 70% от избирателите не искаха тези избори. Политиците сега са длъжни да съставят правителство!

    Коментиран от #13

  • 12 успокой се

    9 5 Отговор

    До коментар #7 от "50% за Възраждане на":

    Не 50, а под 5%!
  • 13 Грешно

    5 1 Отговор

    До коментар #11 от "1111":

    60% и някакви десети и други между 80 и 90 хиляди гласували за никого.

    Коментиран от #14, #17

  • 14 Което

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Грешно":

    Може и да прави около 63% 64%
  • 15 Говоря за Възраждане,

    4 4 Отговор

    До коментар #9 от "Никога":

    Не за дб и пп.
  • 16 Дааааааа

    11 3 Отговор
    ГЕРБ умре
  • 17 Не е грешно

    8 1 Отговор

    До коментар #13 от "Грешно":

    Първата информация беше за около 2/3 от избирателите, после занижиха процентите. Сам виждаш колко хора не отидоха да гласуват.
  • 18 Айде

    9 2 Отговор
    Ганев, почнал си да пиеш на периоди! На България не е нужен "някакъв" кабинет! Продължава противоборството между народа и мафията, така, че това не е натиск за някакво правителство! Ако има компромис по този въпрос, тогава може наистина да има бунт!
  • 19 Иво

    4 10 Отговор
    Игричките на Радев с партийте ще му излязат през носа. Негласната коалиция между ПП ДБ ИТН БКП и Радев не допуска да се направи правителство от ГЕРБ. Тази проруска сбирщина умишлено саботира държавата и ни води към катастрофа. Скоро народа ще измете Радев и неговата престъпна банда.
  • 20 Минувач

    7 6 Отговор

    До коментар #9 от "Никога":

    Да кажеш, че гласувалите за Възраждане са най-нискообразованите е такава глупост, че няма повече накъде. Първо - най-нискообразованите са огормна част от вота за ГЕРБ и ДПС, поради купения вот и по религиозни причини, турци, които не могат и да четат. Второ - Възраждане са 2-ра и 3-та партия, а някъде и 1-ва от вота в чужбина, където процентно са по-образовани от тука. А там виждаш тези хора, за кого гласуват и то на фона на най-реално съпоставяне на живота и западните идеали там, които са им пред очите. Трето - Възраждане НИКОГА не са обявявали за каквато и да е конфронтация с Източния или Западния свят. С НИКОГО! Швейцария прости ли са били с неутралитета си през 2-та световна война? Да не говорим и, че има десетки прикрити факти за войната, за причините, за развитието на нещата от години назад, прикрити истини за политиките на САЩ, прикрити зад контролираните от тях и намиращи се в САЩ - ООН, МВФ, Световната банка за развитие. САЩ държат ножа, сега искат да вземат и хляба (за Европа).

    Коментиран от #23

  • 21 Марио

    11 0 Отговор

    До коментар #1 от "Под пара":

    Така наречения "елит" в момента пие кръвта на обикновените хора, обира всичките им ресурси и ги принуждава да плащат за въжето, с което ги бесят. Всеки, който се примирява и нищо не прави, въпреки че работи и сси плаща , а то именно за това, а най-вече защото си трае, става съучастник в геноцида срещу народа, планиран и провеждан от над 33 години вече. Трябва най-после някой да принуди "елита" да започне да плаща за престъпленията си.
  • 22 гелосана перука

    6 0 Отговор
    Защо спряхте коментарите за Домусчиев и Клинтън?
  • 23 Лъжа ли е

    5 1 Отговор

    До коментар #20 от "Минувач":

    Това са същите нанайци, които гласуваха за ИТН. Гастербайтери, в което няма нищо лошо, но нежелаещи да възприемат местната култура и да научат езика на държавата, в която се намират, тъпчещи се по няколко човека в колибки, абе я си пусни чалгата на Слави и пуцай цаца и кебапче. Които нямат никакво желание, да се запитат, кой ги изгони от собствената ѝм държава и кой управлява политическите партии? Не може да разчиташ на необразован и слаб човек да прави другите силни и да очакваш от него да ти предостави добро бъдеще.
  • 24 злобни злобари сме

    2 1 Отговор
    Крайни "всезнайковци". Винаги готови да обиждаме, да слагаме отвратителни квалификации на всеки, който не е от "нашите", да ругаем и да васяме раздор.
    И така е, защото сме подстрекавани от разни расли - недорасли или отдавна прерасли политици. Не ги е еня за цените и инфлацията, а вече не се търпи.
    И друго - отново убита възрастна жена в едно село, село, в което, грижата за хората, охраната и нормалността, вероятно, отдавна са забравени. Но, онези, горе по висините, са се превърнали във враждуващи групи, за които политическото говорене е изключително постижение, а личните интереси, са водеща, неудържима сила.
  • 25 Циник

    2 4 Отговор

    До коментар #9 от "Никога":

    Аз познавам няколко човека (в София), гласували за Възраждане и всички са между най-интелигентните хора, които познавам. Познавам (само няколко, за щастие) гласоподаватели за ГЕРБ и те са същите тъпунгели като всеки Гербаджия, когото сме имали нещастието да видим, чуем или прочетем.

    Гласоподавателите на ПП и ДБ са обикновено много интелигентни и в пъти повече наивни.
  • 26 ОБЕКТИВНИЯ

    2 1 Отговор
    ПРИ ТЕЗИ НИСКИ ДОХОДИ (ОТ ПЕНСИИ И ЗАПЛАТИ) НИЩО ЧУДНО ДА СЕ ИЗЛЕЕ НАРОДНАТА ЛЮБОВ!
  • 27 Чичо

    0 0 Отговор
    Ууууу. разпад на ЕС.Само проблеми създават атлантиците фа ша гии.
  • 28 Чичо Дончо каза

    0 0 Отговор
    Ганьо спи докато му бъркат в джоба.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове