Last news in Fakti

24 Октомври, 2022 07:16 1 124 14

Проф. Генчо Начев: Не всички клинични пътеки са увеличени с 25%

  • проф. генчо начев-
  • здровеопазване-
  • медицина-
  • клинични пътеки

Възнагражденията на медиците са обидни, каза още той. По думите му е сгрешена политиката в здравеопазването

Проф. Генчо Начев: Не всички клинични пътеки са увеличени с 25% - 1

Още в училище получава прякора "Доктора" заради баща си, който е хирург. По-късно именно сърцето се оказва неговото призвание в медицината. Проф. Генчо Начев е роден в Казанлък през 1951г.

Завършва медицина в София. Има две специалности - Обща хирургия и Кардиохирургия. През 1991 г. става доцент, а през 1997 г. взима научна степен за Доктор на медицинските науки. Година по-късно вече е професор. Има специализации в институти в Европа, както и в САЩ.

16 години е оглавявал болница "Св. Екатерина". Той е председател на Българското дружество на кардиохирурзите. Има над 260 научни публикации. Носител е на много награди, сред които и орден "Стара планина". Съавтор е на книгата "Историята на 23-ти пехотен Шипченски полк 1912-1918". Малко след началото на войната в Украйна, той подсигурява постоянна работа на около 30 украински медицински сестри. Сърдечно за професията, за хората и за здравеопазването - проф. Генчо Начев гостува в "120 минути".

Не е вярно, че всички пътеки са увеличени с 25%. Пътеките в кардиохирургията са увеличени с 0,75%. Това каза в предаването „120 минути“ проф. Генчо Начев. Той допълни, че болница „Св. Екатерина“ работи с 250 пътеки и средното повишение там е 10,4%.

Възнагражденията на медиците са обидни, каза още той. По думите му е сгрешена политиката в здравеопазването.

„То е поставено на грешни основи, няма реално остойностяване на медицинските дейности, защо не ги повишихме с 50% клиничните пътеки? Когато няма реално остойностяване, никой не може да каже много ли са, малко ли са парите в здравеопазването. Сбъркана е основата и оттам всичко след себе си“.

Няма контрол, отчитат се дейности, които не са извършени, извършват се дейности, които не са показани, което е страшно за пациента, отбеляза проф. Начев.

„Не само, че доплаща, това поставя под риск, когато му правиш нещо, което не трябва да му правиш, за да вземеш някой друг лев – това поставя под риск здравето и живота му“.

На много места пациентите не знаят защо заплащат и същевременно не е равнопоставено, допълни проф. Начев.

„В държавните болници пациентите плащат само това, което е прието по закон, а в частните болници плащат много други неща“, заяви хирургът.

Във връзка с твърденията на Министерството на здравеопазването, че е получил хонорари от 1 млн. за 3 години извън месечните си заплати, проф. Начев обясни, че това е напълно законно и не е причина за рокадата в ръководството на болница „Св. Екатерина“.

„Хората са ме избирали, те са попълвали декларация, че искат мен, анестезиолог и екип, посочен от мен, не може насила да попълниш една декларация. Когато направих брифинг, те казаха, че това не е незаконно, но буди размишления. Това е един популизъм, защото в един момент, когато народът е определено беден, когато голяма част от обществото е на ръба на оцеляването, да чуеш едни такива цифри – и аз да съм, и аз ще приема като негатив всичкото това", отбеляза кардиохирургът.

Доходите са в резултат от избор на екип, обясни професорът.

„Всички са имали право да бъдат избирани, избирани са много хора, не само аз. Тази наредба, в която влиза изборът на екип, казва, че се заплаща по един и същ начин, независимо каква е интервенцията и колко души участват- това е първата грешка. Втората грешка е, че няма ограничение кои да бъдат избирани. В Европа могат да бъдат избирани само шефовете на клиники и тези, които могат да привлекат пациенти“, допълни проф. Начев.

Той каза, че според правилото в „Св. Екатерина“ 70% се получават от шефа на екипа, 20 процента се разпределят на екипа и 10% се оставят в болницата.

По думите му освобождаването му от поста директор на болница "Св. Екатерина" е политическо:

„Здравната министърка не ме е поканила да разговаряме, зам.-министър разговаря с мен и беше много учуден, че го прием много спокойно. Предложих им да ме освободят по взаимно съгласие, те казаха не, и аз ги съдя сега, защото тук става въпрос за уронване на престиж".

"Директор не е професия, а е временно състояние. Професията ми е сърдечно-съдов хирург, продължавам да оперирам и продължават хората да ме избират. Всеки ден оперирам. Чувствам се достатъчно силен, не се изморявам и когато мога да помогна на хората, защо да не го правя", каза още професорът.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хаберих

    31 1 Отговор
    Когато човек с вратовръзка за 1000 евро ти обяснява, че можеш да живееш с 300 лева, спонтанно ти иде да му затегнеш вратовръзката!

    Коментиран от #3

  • 2 Червените

    16 2 Отговор
    милионери !
  • 3 Така е

    16 0 Отговор

    До коментар #1 от "хаберих":

    Неколко пъти, за всеки случай...
  • 4 Ябълка

    16 0 Отговор
    Тея прехуманни доФторе освен пари друго имат ли в кратунките?
  • 5 Не му вярвайте

    19 0 Отговор
    Медик милионер през годините на капиталистическа демокрация в България. И този успял българин поучава простите свои сънародници?

    Коментиран от #10

  • 6 ОТ КУХНЯТА

    12 1 Отговор
    Е те този съсипа професор Чирков ...
    При него - не дай си Боже да отидеш за операция... Сещате се ...
  • 7 ха ха

    10 1 Отговор
    тия на година затриват повече хора от автомобилните катастрофи затова са милионери , защото служат на обществото , ама на рогатия
  • 8 Директор на болница

    15 1 Отговор
    Малки са. Моята заплата е само 60 000 лева.
  • 9 плюс минус

    4 0 Отговор
    В действащата Конституция на Република България е записано и гласувано, че здравеопазването е безплатно.
    Така ли е?
    Дори едно посещение при личен лекар е 1% от минималната в момента заплата.
    В родния ми град за една от миналите години управителят на частна болница и клиника е получил годишна заплата над 1 милион лева.
    Към бившата соц поликлиника издигна още един етаж и построи голямо сградно крило.
    Всичко това се плати от безбройните събирани и докарани пациенти от околностите и техните клинични пътеки.
    Колежка отиде в петък там да се прегледа, в събота вече й бяха направили стендове на сърцето, в неделя я изписаха.
    Сега си прави прегледи в друг град.
    Стендовете й били само с тригодишна гаранция.
  • 10 Този индивид...

    6 0 Отговор

    До коментар #5 от "Не му вярвайте":

    ...яко се нагушка и бая риба налови в мътната вода...!
  • 11 Какви медици, отдавна сте

    9 0 Отговор
    търговци, щом болниците са търговски дружества. Докторите са по големи бакшиши от баш бакшишите. От болест по може да се отърве човек, но от доктор никога, само да те захапе в системата, ще те оглозга докрай, а уж хуманна клетва са дали!? А за кадърността им да не говорим, пък и претенции имат. Който се е докосвал до болница ще ме разбере.
  • 12 нико

    5 0 Отговор
    Виновен е който ДАВА баницата . ТАКА са подредени нещата в законите в ИНТЕРЕС на ЛОБИТАТА , които пращат депутатите да работят за тях .
  • 13 ИСТИНА Е

    4 0 Отговор
    Ттоз освян за милиони, за нищо друго не мисли. За него пациента е ходещ портфейл.
  • 14 така е

    2 0 Отговор
    ковидарсктие ги увеличихте с 1025%
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове