Last news in Fakti

23 Юли, 2013 12:30 934 2

Вивиан Рединг: Олигархията и демокрацията са смъртни врагове

  • вивиан рединг-
  • рединг-
  • форум-
  • граждани-
  • въпроси-
  • европа
Вивиан Рединг: Олигархията и демокрацията са смъртни врагове - 1
Снимка: БГНЕС

Олигархията и демокрацията са смъртни врагове. Това заяви зам.-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по правосъдието Вивиан Рединг. Тя участва в граждански диалог за реформите в Европейския съюз и бъдещите законодателни инициативи в него във Военния клуб в София.

В началото Рединг прочете на български "Искам да ви чуя" и благодари за топлото посрещане и за положителното чувство и енергията на хората, които искат да променят бъдещето си към по-добро.

Еврокомисарят посочи, че откакто е в България, чува "корупция, олигархия, отчаяни сме". .. "Силната демокрация иска силна съдебна система. Корупцията изяжда демокрацията. Олигархията и демокрацията са смъртни врагове. Двете в едно ги няма", категорична беше Рединг. Тя призова за законодателни промени, за да се чува гласът на народа, но според нея не бива да се пипа Конституцията.

Ако държавата ни е независима, а нашите управници са зависими, тогава и държавата ни не е независима, заяви младеж. По думите му Европа е солидарност, но той желае по-различен тип помощ - да следят какво прави правителството и грешките му.

 

"Казвате - няма проблем с Европа, но имаме с моето правителство, но кой отговаря за него - това сте вие, българите. Вие гласувате. Говорила съм с младежи. Те казаха - искаме нашият глас да се чува. Призовавам партиите да създадат избирателна система, така че гласът на народа да се чува, преди да се вземе решение”, отговори зам.-председателят на ЕК.

Тя добави, че българите шумно са протестирали срещу "едно назначение" и гласът им е бил чут, което за ЕК било голямо облекчение.

Вивиан Рединг обясни, че ЕК има възможност чрез своя председател да помоли министър да подаде оставка или комисар да подаде оставка, но не може да поиска от цялото правителство да подаде оставка. Това трябва да се разбере от българите, подчерта тя и пожела успех в изграждането на правителство, в което имат доверие.

Когато се прави политика, тя трябва да се прави през сърцата на политиците. Политиците са човешки същества и понякога те го забравят. Европа значи солидарност”, заяви тя.

Рединг заяви още, че 95% от европейския бюджет отиват в държавите-членки и подчерта, че от новия бюджет повече пари са за България. Затова призова българите да инвестират тези пари "там, където са насочени".

Една от причините, поради която не е премахнат механизмът за оценка и сътрудничество за България, е, че се използва за упражняване на натиск за независими институции, които да работят. Така отговори на друг въпрос еврокомисарят.

 

"Няма да премахнем този механизъм. А го използваме да упражняваме натиск за независими институции, които да работят и да третират хората според това, че те са граждани, а не според нечий интерес. Политиката е служба на народа, а не службичка", допълни Рединг.

По отношение на медиите Вивиан Рединг бе категорична, че никой няма право да се намесва в тях: „Това е проблем, който сами трябва да си решите. Трябва да покажете, че не сте съгласни с подкупни журналисти и несвободни медии”.

В отговор на друг въпрос еврокомисарят заяви, че ЕС не налага на държавите-членки в каква енергийна система да инвестират. Тя призова обаче България да не зависи в 98% от газовите си доставки. По думите й, решението дали да се строи или не атомна централа е решение на отделната държава.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иванчо

    0 0 Отговор
    Вивиан Рединг: Олигархията и демокрацията са смъртни врагове:

    и затова на запад управлява Олигархията, на която Рединг се покланя до палците си!
  • 2 Димитър Любомиров

    0 0 Отговор
    1997-ма! Сега защо не влезнем както тогава? Или искаме ТУРСКИ вариант? Котката иска галене, а тук нямаме котка!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове