Last news in Fakti

22 Юли, 2013 17:30 1 019 0

Протестиращи с петиция до Вивиан Рединг

  • протестиращи-
  • петиция-
  • вивиан рединг
Протестиращи с петиция до Вивиан Рединг - 1
Снимка: БГНЕС

Протестиращи излязоха с петиция до зам.-председателя на ЕК и еврокомисар по правосъдието, основните права и гражданството Вивиан Рединг, в която поискаха
тя да обърне внимание на няколко ключови въпроса, които са от сериозна важност за правосъдието, основните права и гражданството, свързани с България и голямото Европейско семейство. Протестиращи срещу правителството на Пламен Орешарски призоваха институциите на ЕС с всичките им възможни средства да гарантират, "че кабинетът Орешарски, вече лишен от легитимност към собствените си граждани, ще спази демократичните принципи" за провеждането на избори.

Вивиан Рединг днес пристигна в София и се срещна с президента Росен Плевнелиев. Обръщението се разпространява непосредствени преди насрочената за утре дискусия на еврокомисаря с граждани за бъдещето на Европа.

”Чрез няколко назначения на висши длъжностни лица с криминални досиета, замесени в корупция, изнудване, финансови престъпления, етични и послушвателни скандали, правителството на министър-председателя Орешарски, в рамките на няколко седмици доказа, че е функция на специалните интереси и амбиции на олигархичните кръгове и престъпните структури. Това не е правителство, което се признава от тези, които желаят България да бъде част от Европейското семейство. Не е правителство на хората, които желаят да видят как България се превръща в нещо повече от най-бедната членка на ЕС, винаги наваксваща по отношение на жизнено необходимите реформи в областта на правораздаване и политиката. Нещо повече, това не е правителство на хората, които работят всеки ден, за да се превърне България в страна управлявана от върховенството на закона - ключов елемент в трансформацията на българското общество”, се казва в декларацията.

Според протестиращи, съществува една дясна ултранационалистическа тенденция, заплашваща Европа. България е попаднала също в зависимост от десния ултра-националистически капан. В момента Българският парламент взема решения според капризите на ултрадясна анти-европейски партия, която в същността си е в противоречие с европейските ценности, се казва още в петицията.

„Надяваме се, че молбата ни за помощ и подкрепа от страна на институциите на ЕС, в това число Европейската комисия, няма да остане незабелязано, и като използвате всички средства на разположение на Комисията, Ви молим да гарантирате, че кабинетът Орешарски, вече лишен от легитимност към собствените си граждани, ще спази демократичните принципи. Хиляди българи сме на улицата в продължение на близо 40 дни, защото смятаме, че нашите ценности биват подменяни от сегашното правителство. Нашите ценности са европейските ценности, защото ние всички сме европейски граждани. Повечето от нас ходят на работа всеки ден с мечтата, че някой ден, не далеч в бъдещето, България ще бъде уважаван член на Европейското семейство. Ние всички работим усилено, за да се случи това и няма да позволим това нелегитимно правителство да направи обратен завой и да отнеме нашата мечта. Вярваме, че и Вие не бива да допускате това.

Лъжите и скандалите, които се появиха през последните седмици, ни разтревожиха дълбоко и се надяваме, че ЕК следи отблизо подробностите за многобройните скандални назначения, които за съжаление продължават с пълна скорост. Надяваме се, че ЕК ще осъзнае, че загубило вярата на своите граждани, това правителство не може да бъде надежден и уважаван партньор, на когото Комисията може да вярва. Като Европейски Комисар по правосъдието, основните права и гражданството, ще сме благодарни, ако се намесите активно и решително, за да защитите правата и благосъстоянието на всички граждани на Европейския съюз – включително и българите.

Още Европа? Да, моля.

Ние се страхуваме, че в този момент връзката правителството - олигархия в България напомня на стария комунистически режим и неговата тайна полиция. Правителството е функция на икономическия интерес и приоритети, а не на живота и бъдещето на нашите деца. Като български граждани, които протестират, заедно с всички онези милиони българи, които подкрепят посланията на протестите, ние бихме искали това правителство да подаде оставка и да се проведат нови избори. Избори са решението на една политическа криза – това казва демокрацията.

Надяваме се на нормален живот ръководен от справедливост, върховенство на закона, етика, права и свободата. Искаме да живеем в нормална страна и разчитаме на Вашата подкрепа, по начина по който ЕС подкрепи всички онези членове на ЕС във финансово-уязвимо положение - с тази разлика, че ние не искаме финансова подкрепа, а политическа подкрепа. Ние искаме да видим, че Европейската комисия може да приложи всички инструменти на нейно разположение, за да се гарантира, че едно демократично решение на настоящата политическа криза – под формата на избори - е въведено в действие.

Можете да ни намерите всеки ден около 19 часа на площад Независимост в София. Ние Ви благодарим предварително за Вашата подкрепа”, заявяват протестиращи.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове